Tάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο
Μπορεί να συνοδέψει αλλαντικά και τυριά ή αβγά αλλά και σαλάτες για πιο βετζετέριαν εκδοχή πρώτου πιάτου. Κομμένη σε κάπως μικρά κυβάκια ή τετράγωνα κομμάτια γίνεται γαρνίρισμα για πιάτα με κρεατικά. Μπορεί να σερβιριστεί σε μπουφέ ή αν αντί για μια φόρμα βάλετε το μείγμα σε φορμάκια, θα έχετε ωραιότατα μικρά φλαν, εύκολα πασπαρτού για τις ανάγκες ενός τραπεζιού.
H συνταγή είναι της φίλης μου της Λίνας και την κάνει συνήθως σε μεγάλο σκεύος για πρώτο πιάτο, όταν κύριο είναι το καταπληκτικό της ξεκοκκαλισμένο κατσικάκι στο φούρνο. Είναι ελαφριά και νόστιμη, ευπαρουσίαστη και αρέσει ιδιαιτέρως στις κυρίες κάθε ηλικίας. Την πρωτοδοκίμασα και είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι δεν είχε φύλλο ενώ είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα ντελικάτη γεύση. Την έκανα πρόσφατα, ένα απόγευμα και μέχρι το βράδυ δεν είχε μείνει παρά …ενάμισυ κομμάτι! Οπότε, ναι, προτείνω να την δοκιμάσετε.
Προετοιμασία: 20 λεπτά περίπου με το αρχικό μαγείρεμα συν το ψήσιμο. Μπορείτε να αγοράσετε το φρέσκο βιολογικό σπανάκι, που είναι και τρυφερό και έτοιμο (πλυμένο, στεγνό) για χρήση. Αν προσθέσετε περισσότερα αβγά ή κάνετε την διπλάσια ποσότητα σε λίγο (αλλά όχι πολύ) μεγαλύτερο σκεύος η τάρτα θα δείχνει πίτα και θα έχει μεγαλύτερο ύψος. Προσέξτε το αλάτισμα σε σχέση με τα τυριά, των οποίων το μείγμα μπορείτε και να διαμορφώσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Σερβίρεται ζεστή ή ανάλογα με την εποχή, μέχρι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Eύκολη συνταγή και γρήγορη.
Υλικά (για μια φόρμα διαμ. 20-23 εκ. – 4-5 άτομα)
350 – 400 γραμ. φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με το πράσινα φύλλα)
2-3 κ.σ. αλεύρι
2-3 κ.σ. φρυγανιά
1 φλυτζ. τριμένα τυριά παρμιτζιάνο & κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι + 1 κ.σ. για το τέλος
3-4 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
3 αβγά
1/3 φλυτζ. γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι



Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε το σπανάκι: Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρετε για 5 λεπτά τα κρεμμυδάκια να μαραθούν χωρίς να μαυρίσουν. Προσθέτετε το σπανάκι και σοτάρετε μαζί άλλα 10 λεπτά. Θα πρέπει το μείγμα να μην έχει υγρά. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και αφήνετε λίγο να κρυώσει.



Κάνετε την τάρτα: Αλείφετε με λάδι το εσωτερικό μιας φόρμας τάρτας ή πυρέξ διαμέτρου 20-23 εκατ. και το πασπαλίζετε πρώτα με το αλεύρι που το έχετε βάλει σε σουρωτήρι και μετά με την μισή φρυγανιά. Κτυπάτε τα αβγά, τους προσθέτετε το γάλα και τα ρίχνετε στο σπανάκι μαζί με τα τυριά, τον άνιθο, το βασιλικό, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύετε και αδειάζετε όλο το μείγμα στη φόρμα. Πασπαλίζετε την επιφάνειά της με την υπόλοιπη φρυγανιά και τη 1 κ.σ. τυριά και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά. Την βγάζετε, την αφήνετε λίγο να κρυώσει και την αναποδογυρίζετε χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πιάτο.
Σερβίρισμα: Aναποδογυρίζετε το πιάτο σε πιατέλα σερβιρίσματος και την κόβετε σε κομμάτια.
Trackbacks & Pingbacks
- Tάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο | Διαιτες
- Συνταγες Tάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο | Συνταγη Tάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο | Συνταγες μαγειρικης Tάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο | Συνταγές Tάρ
- Τάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο | EcoNews.gr
- Τάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο
- Tάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο
- Τάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο







PANDESPANI facebook page
PANDESPANI on twitter
Μ εχεις μαγέψει! τηλεφώνησέ μου παρακαλώλωλωλωλω
Σε ποιό τηλέφωνο?
Ή θα μου το στείλεις με μέιλ (τα έχεις – παίζει και το pandespani@gmail.com) ή να το ζητήσω από την Αναστασία Π.
Αναστασία μου,
Χρόνια και ζαμάνια να σε δώ! Μπήκα στο πολύ καλό αυτό σάϊτ και τυχαίως είδα το πολύ αγαπημένο όνομα των Λαμπρία και χαίρομαι που είσαι καλά. Είμαι η Λένα στο γραφείο του
αειμνήστου μπαμπά σου.
Μοιάζει υπέροχο–θα το δοκιμάσω. Αλλά και το ξεκοκκαλιασμένο κατσικάκι μου κέντρισε την περιέργεια. Θα μας δώσει κι αυτή τη συνταγή η φίλη ασς η Λίνα;
Xμ… το ίδιο ακριιβώς σκεφτόμουνα, όταν έγραφα το κείμενο… Πώς μου ξέφυγε τόσο καιρό… γιατί είναι λουκούμι το κατσικάκι της και veramente …άπαιχτο! Θα την ψήσω πάραυτα να το κάνει… τόχω επιθυμήσει κι εγώ…
Θα φτιάξω μια παραλλαγή χωρίς το αλεύρι και τη φρυγανιά γιατί δεν τρώγω υδατάνθρακες εδώ και μερικές μέρες (δίαιτα «νέας» κοπής όχι πάντως Άτκινς). Λέτε να γύρει περισσότερο προς ομελέτα;Ζήλεψα, και όλα τα υπόλοιπα επιτρέπονται.
Όταν τελειώσει το μαρτύριο θα την κάνω στην αυθεντική της εκδοχή…
Μάλλον προς φλαν τη βλέπω να γίνεται… έχει αρκετό σπανάκι αναλογικά για να βγει ομελέτα. Λίγο περισσότερο λάδι στον πάτο ίσως χρειαστεί…
KATAPLIKTIKA KAI TA DIO !!!!!!!!!
Pethimisa ki ego to katsikaki tis filis……!
Τέλεια συνταγή! Θα τη δοκιμάσω. Οσο για όσους κάνουν δίαιτα: α) το σπανάκι ανήκει στους υδατάνθρακες. Β) (και κυριότερο) τα τυριά έχουν πάρα πολλά λιπαρά, άρα πάρα πολλές θερμίδες. Το αλευράκι σας μάρανε; Δεν παχαίνει τίποτα από μόνο του. Η κατάχρηση δημιουργεί τα προβλήματα. Και στέρηση υδατανθράκων οδηγεί σε κατάθλιψη.
Αχ ωραίο και εύκολο! Ο συνδυασμός που (με) σκοτώνει! Θα το φτιάξω άμεσα/ ευχαριστούμε!
ciao il tuo piatto è molto interessante, visita il mio food blog! ciao a presto…
Ciao Valentina,
Ho visto il tuo blog … penso che abbiamo lo stesso hobby…
Mi piaceva la tua creativita con le fiori di pasta ripiena… una idea wow! Bravissima…
Vorrei provare anche les crepes con crema di zucchina… mi sembrano buonissime…
Tanti auguri con il tuo blog,
a presto
Καλά φαίνεται τέλειο! Και αν εξαιρέσεις λίγο τα τυριά, δεν έχει και πολλά λιπαρά! θα μπορούσες να αντικαταστήσεις κάποιο από τα Τυριά με ρικότα που πάει με το σπανάκι και ειναι Light!!
http://200days2six-pack.blogspot.com/
Την έψησα χτές, και εγινε τελεια. Δεν είχα γαλέτα και έτριψα κρητικό παξιμάδι κρίθινο, και αντί βασιλικό, που μας έχει σποριάσει πιά, έβαλα δυόσμο (που τον χρησιμοποιούμε πολύ σε πίτες και λαδερά εδώ στην Κέρκυρα). Επειδή το ταψί μου ήταν μεγαλύτερο έγινε πολύ λεπτή, και μου έδωσε την ιδέα ότι κομμένη σε μικρά κομματάκια θα ήταν τέλειος μεζές για ούζο ή τσίπουρο–ιδίως που δέν είναι λαδερή και πιάνεται εύκολα με το χέρι.
Μια φίλη μου απ την περιοχή του Αγρινίου, μου είπε πως την κάνουν εκεί, με καλαμποκάλευρο, και την λένε «Μισούρα» ή «Τσουλόπιτα.»
Χαίρομαι για την επιτυχία και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες
Eno i spanakopita genika mou aresei para poli tin apofeygo dioti mou einai poli diskolo na tin xonepso….
Aytin omos oxi! einai elafria kai poli nostimi! kai mporo na fao arketi posotita xoris na me varinei
…και χωρίς υπερβολικές θερμίδες επίσης!
Tin xanaeftiaxa kai exakolouthei na einai teleia!!!!!!!