εύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι, της οκνηρίας

 
31/05/2017
 
εύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι
το πιο εύκολο, «ορίτζιναλ τεμπέλικο» γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

Το γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι παραμένει ένα ιδιαίτερα αγαπητό comfort πιάτο της νεότερης ελληνικής κουζίνας. Νόστιμο, κυριακάτικο, χορταστικό, όχι όμως βαρύ (κανονικά). Eμφανώς ελληνικό δε, παρότι η λέξη γιουβέτσι προέρχεται απ’ το τουρκικό güveç, που όμως αναφέρεται στο ομώνυμο πήλινο σκεύος -όχι στο συγκεκριμένο περιεχόμενο. Απαντάται δε, σε όλες σχεδόν τις βαλκανικές γλώσσες και τις κουζίνες τους.

γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

Γεμάτο σε γεύση, πληθωρικό σε άρωμα και πλήρες πιάτο-γεύμα από μόνο του, το γιουβέτσι με ζυμαρικά είναι μαγειρική σύνθεση του 20ού αιώνα. Ξεκίνησε πιθανότατα από κάποιον επαγγελματία της εποχής και καθιερώθηκε στην αστική κουζίνα, ως εύκολο οικογενειακό φαγητό φούρνου. Καθώς διαδίδεται και η απήχησή του μεγαλώνει, ψήνεται πιο συχνά εκτός σπιτιού, στον φούρνο της γειτονιάς δια χειρός φούρναρη. Μια πρώτη προσέγγιση της ιστορίας επιχειρείται στο άρθρο περί γιουβετσίου, που ακολουθεί.

Σύμβολο της ελληνικής γεύσης γίνεται πρόθυμα το έδεσμα στα ’60’s και ’70’s. Στις επόμενες 3 δεκαετίες κρατάει πιθανότατα τα σκήπτρα του στην επαρχία και στα μαγειρεία, χάνει όμως στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Σ’ αυτά, η ελληνική γευστική παλέτα ψάχνεται με τις επικρατούσες διεθνείς τάσεις -πρώτα της γαλλικής κουζίνας και ακολούθως της ιταλικής. Στη μόδα δείχνει να επανέρχεται κάπου στη στροφή της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Εδώ ανακαινίζεται εκ βάθρων. Αλλά, από μνήμης (χρυσόψαρου).

30 λεπτά ψήσιμο στο φούρνο (συν 10 λεπτά μετά,

εκτός φούρνου, για να «δέσει» το γιουβέτσι,

ήτοι 40 λεπτά συνολικά, τουλάχιστον)

καταστρέφουν και το καλύτερο κριθαράκι. Τελεία.

Η εξέλιξη: κριθαράκι άχρονο και υπερεκτελέσεις

Επαγγελματίες μάγειρες και οικιακοί έχουν ξαφνικά την ίδια ή παρόμοια γιουβετσάτη επιφοίτηση. Έτσι, όπως ακριβώς έχει συμβεί και με άλλους σημαιοφόρους της επονομαζόμενης παραδοσιακής γεύσης (μουσακάς, παστίτσιο κλπ), το γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι και το γιουβέτσι γενικά, με οποιοδήποτε κρέας, δεινοπαθεί από τα παρασκευαστικά άκρα.

Πολύ το γράψιμο για πολλές λασπωμένες εκτελέσεις, αφενός, που τραβούν τον χρόνο του ζυμαρικού θεωρώντας την αντοχή του ανεξάντλητη – οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Με 30 λεπτά ψήσιμο στο φούρνο (και 10 λεπτά μετά, εκτός (φούρνου) για να ‘δέσει» το γιουβέτσι, ήτοι 40 λεπτά συνολικά, τουλάχιστον) καταστρέφεται και το καλύτερο κριθαράκι. Τελεία.

Αφετέρου, κυκλοφορεί εκτενώς το βιτσιόζικο παραζάλισμα των υπερεκτελέσεων, που σε μπουκώνουν στα υλικά και βαραίνουν αφόρητα το φαγητό· επιπλέον, απαιτούν να ασχοληθείς μ’ ένα γιουβέτσι περί τις δυόμιση (και βάλε) ώρες – ούτε τον καλύτερο μουσακά να έκανες.

Barilla - all pasta

Απ’ το ένα άκρο στο άλλο και εκτός θέματος

Που ξεχάστηκε το concept; Πως καταλήξαμε να χρειάζεται τόση ενασχόληση για να βγει σωστά ένα απλούστατο, στοιχειώδες, ρουστίκ φαγητό, με προδιαγραφές οκνηρίας, ουδέποτε κατάλαβα. Λάθος δρόμος εξέλιξης θα λέγεται, συνδυασμένος με την κατάφωρη επανάληψη μιας ιδέας, πράγμα που ευνοεί και το διαδίκτυο.

Λίγο η έλλειψη κατανόησης της ουσίας, λίγο το μπέρδεμα στις κουζίνες και τις τεχνικές, λίγο η υποκειμενική αντίληψη κι η ματαιοδοξία για πρωτοτυπία, και λίγο το οκνηρό copy-paste, έβγαλαν το γιουβέτσι εκτός θέματος. Χάθηκε η αυθεντικότητα της ελληνικής του απλότητας και παραβλέφτηκε ο τρόπος που αργομαγειρεύει το γιουβέτσι-σκεύος, αυτό που βάφτισε το φαγητό. Το χειρότερο όλων όμως, είναι ότι εξοστρακίστηκε η ευκολία παρασκευής, που θέλει το γιουβέτσι με κριθαράκι να μαγειρεύεται μόνο του, χωρίς επίβλεψη.

Πλήθος οι αχρείαστες παραπομπές και τα περιττά τεχνικά στο συγκεκριμένο φαγητό. Γιατί, όσο πιο πολλά του προσθέτεις, όσο πιο δύσκολο το κάνεις, τόσο βγαίνεις εκτός concept.

εύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκιγιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκιγιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκιεύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

Πίσω στα βασικά: κρατήστε τα πράγματα απλά – τίποτ’ άλλο

Ξεχάστε ό,τι περίπλοκο ξέρετε ή διαβάσατε και θα κάνετε το τελειότερο, νοστιμότερο, ευκολότερο και πιο εντυπωσιακό γιουβέτσι που φαντάζεστε. Το κρέας θα λιώνει στο στόμα, αφήνοντας σε κάθε μπουκιά μεστή γεύση και αρώματα· το κριθαράκι θα στέκεται άψογα, σφριγηλό και ζωηρό αλλά ζουμερό, μέσα στην κόκκινη σάλτσα που το περιβάλλει, χωρίς να το κάνει άνευρο, να το λασπώνει.

Ωραίο και λιχουδευτικό θα είναι επίσης, το πιάτο, ανοίγοντας την όρεξη, με την μυρωδιά και την όψη του, ακόμη κι αν δεν πεινάτε. Εσείς, πάλι, δεν θα έχετε κουραστεί, θα το απολαύσετε σαν να το έκανε άλλος, όπως τον παλιό καιρό και το αποτέλεσμα θα έχει εντυπωσιάσει -ο φαν του γιουβετσιού Manos δήλωσε όταν το έφαγε πως όχι μόνον ήταν το καλύτερο μακράν όσων έχει δοκιμάσει, αλλά και πως αμφιβάλει αν θα υπάρξει καλύτερο έβερ.

Η εδώ συνταγή για γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι αποφεύγει την πεπατημένη και βάζει τον χρόνο και τις συσκευές να δουλεύουν, όχι τον άνθρωπο. Η ίδια λογική ισχύει αν κάνετε γιουβέτσι με αρνί ή κατσίκι ή γιουβέτσι κοτόπουλο. Στο τελευταίο, θα χρειαστεί απλώς μια προσαρμογή στο χρόνο του φούρνου.

εύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

Τι να κάνετε – οι αναλογίες

Μαρινάρισμα. Βοηθάει οποιοδήποτε κρέας, ειδικά αν δεν είναι σούπερ βιολογικό ή από ζώα μη εντατικής εκτροφής, που μεγαλώνουν με γρασίδι, χωρίς εμβόλια. Κάντε του μόνον ένα βραδινό μαρινάρισμα με 2-3 υλικά στο ψυγείο. Δεν χρειάζεται προμαγείρεμα-τσιγάρισμα (το γιουβέτσι δεν έχει αυτό το στάδιο στις προδιαγραφές του, έτσι κι αλλιώς).

Μετά, αρκεί το σιγομαγείρεμα στο φούρνο, όσο εσείς θα κάνετε άλλα πράγματα –πάτε βόλτα, πιείτε καφέ, τελειώστε τη δουλειά στο κομπιούτερ, παίξτε με το παιδί σας, απολαύστε τρεις χαλαρές ώρες στη βεράντα, αν είναι Κυριακή, ετοιμάστε το προκαταρκτικό ουζάκι. Η ολοκλήρωσή του απαιτεί να ρίξετε το νερό και το κριθαράκι. Κι άλλα 15 λεπτά στο φούρνο, κι αυτά ήρεμα, πριν το σερβίρισμα στο πιάτο. Τόσο απλά.

Για το πιο νόστιμο, ελαφρύ, γευστικότατο έβερ, γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι, μελωμένο και σωστά al dente θα ασχοληθείτε αυτοπροσώπως, συνολικά περί τα 15-20 λεπτά. Κάντε έναν συνδυασμό στις κοπές κρέατος ώστε να έχετε ωραία σάλτσα. Προτείνω μισή ποσότητα σπάλα ή ελιά και μισή ποσότητα ποντίκι, που έχει αρκετό κολλαγόνο. Βάλτε το καλύτερο ταιριαστό ζυμαρικό της αγοράς, το κριθαράκι Barilla – το έχουμε δοκιμάσει ως τώρα, όπως άλλωστε έχετε δει, σε πολλές συνταγές και αποδίδει πάντα τέλεια.

Ακολουθείστε γενικά την αναλογία 1:3 (κριθαράκι : υγρά) και τον χρόνο (16-17 λεπτά), που δίνουμε. Άλλα μυστικά δεν υπάρχουν. Τελεία.

εύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι
εύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι
εύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι
κριθαράκι: επάνω δεξιά στα 5 λεπτά, αφού έχει βγει απ’ τον φοούρνο. Κάτω: στα 7 λεπτά (σχεδόν έτοιμο)

εύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

Τι να μην κάνετε (ό,τι δεν αναφέρεται)

♦  Μην κάνετε το κρέας κομματάκια 1 εκατ. γιατί θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, όπερ θα έχετε κάτι μεταξύ ραγού και pulled beef.

♦  Μην το τσιγαρίσετε και θεωρήστε το βούτυρο εντελώς προεραιτικό. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο ελαφρύ, χωρίς διαφορά γεύσης. Κρατήστε την ελληνική του απλότητα, μην κάνετε το γιουβέτσι γαλλίζον.

♦  Μην το μπουκώσετε στα μπαχαρικά. Αν σας αρέσει η κανέλλα και το γλυκό άρωμά της, αρκεστείτε σε μια πρέζα. Μέσα στο κλειστό σκεύος, δεν υπάρχει περίπτωση διαφυγής.

♦  Μην ψήσετε το κριθαράκι παραπάνω, γιατί ζυμαρικό είναι κι αυτό, έχει τα όριά του. Αν διπλασιάσετε τον χρόνο, ε προφανώς θα λασπώσει γρηγορότερα.

♦  Και βάλτε το γιουβέτσι στο πιάτο κατά το δυνατόν συμπαθητικά· στα 10 λεπτά, αφού βγει απ’ τον φούρνο, σερβίρεται ωραιότατα. Στα 20 λεπτά, μπαίνει ακόμη και σε τσέρκι όντας al dente και ταυτόχρονα ζουμερό – δείτε τις φωτό- όπου μιλάμε πάντα για το συγκεκριμένο κριθαράκι Barilla. Μην το κάνετε στραβοχυμένο και κακοφορμισμένο στο όνομα της κυριακάτικης οικειότητας. Δώστε του την ευκαιρία να χαρίσει χαρά στο μάτι και τη λανθάνουσα μαγεία που όλα τα φαγητά εν δυνάμει δικαιούνται.

Δείτε επίσης:Μοσχάρι στη γάστρα και τα μαγικά κόλπα της πήλινης, ♣ γιουβέτσι με κόκκορα, ♦ γιουβέτσι με μοσχαροκεφαλή

εύκολο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

Προετοιμασία: Περί τα 20 λεπτά – η προσωπική ενασχόληση. 3 ώρες στο φούρνο. Θα χρειαστείτε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι, αυτό που αποκαλούμε γιουβέτσι (λόγω του φαγητού). Αν βιάζεστε, μπορείτε να παραλείψετε και το μαρινάρισμα.

Μπορείτε επίσης, να κάνετε το αρχικό ψήσιμο του κρέατος την προηγουμένη ή μέχρι και δυο μέρες νωρίτερα. Αφού κρυώσει, διατηρείστε το στο ψυγείο. Αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν συνεχίσετε και βάλτε το στον δυνατό φούρνο νωρίτερα ώστε να είναι απόλυτα καυτό, πριν ολοκληρώσετε, ρίχνοντας το κριθαράκι. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4-5 άτομα)
800- 1000 γραμ. κρέας μοσχαρίσιο σε μερίδες (μοιρασμένο σε σπάλα ή ελιά και ποντίκι)
250 γραμ. κρεμμύδια (2 κρεμμύδια), ψιλοκομμένα
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πολτός ντομάτας
500 ml απ’ την μαρινάδα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες
1 φύλλο δάφνη
2-3 μπαχάρια
400 γραμ. ντομάτες φρέσκες στον τρίφτη ή κονσέρβα -στη συνταγή δοκιμάστηκε η έτοιμη σάλτσα Napoletana Barilla
250-300 γραμ. κριθαράκι μέτριο Barilla
500 ml βραστό νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 -1/3 φλ. τριμμένη ξερή μυζήθρα ή παρμεζάνα (ή πεκορίνο) + έξτρα για σερβίρισμα

για την μαρινάδα
550-600 ml κόκκινο κρασί
10 πιπέρια ολόκληρα
2 φύλλα δάφνη
μισό κρεμμύδι χοντροκομένο (προαιρετικά)

γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι - προετοιμασία

Προετοιμάζετε το κρέας: Βάλτε τα κομμάτια του μοσχαριού σε μπολ και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Καλύψτε με μεμβράνη και τοποθετείστε στο ψυγείο για μαρινάρισμα επί 12 ώρες (ως 1 μέρα).
Βγάλτε το μπολ απ’ το ψυγείο και σουρώστε τη μαρινάδα. Θα είναι περί τα 500 ml, όσα χρειάζεστε. Τοποθετείστε τα κομμάτια του κρέατος σε 1 στρώση, μέσα στο γιουβέτσι-σκεύος.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 C.

γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι - προετοιμασία

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε τηγάνι (μέτρια φωτιά), ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, το κρεμμύδι. Σοτάρετε 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον πολτό ντομάτας και το σκόρδο, και σοτάρετε 1 λεπτό.

Σημείωση: Το λιωμένο ή ψιλοκομμένο σκόρδο δεν ‘ακούγεται’ στο τέλος. Αν δεν θέλετε το κρυφό ημιτόνιο, βάλτε τις σκελίδες ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, και αφαιρέστε τις από τη σάλτσα στο τελικό στάδιο.

γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι - προετοιμασία

Ρίχνετε 500 ml απ’ τη μαρινάδα, ανακατεύετε και βράζετε 5-7 λεπτά (μέτρια φωτιά) να εξατμιστεί μέρος του αλκοόλ. Αποσύρετε. Σύνολο 10-11 λεπτά.
Προσθέστε στο μίγμα τη σάλτσα Νapoletana Barilla ή τις φρέσκιες ντομάτες, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.

 

γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι - προετοιμασία

Κάνετε το γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι: Αδειάστε τη σάλτσα στο γιουβέτσι με το κρέας και βάλτε τη δάφνη. Κλείστε καλά το σκεύος με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, διπλώνοντάς το σφιχτά στην περιφέρεια (βλ. φωτό) και σκεπάστε το.

γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι - προετοιμασία

Βάλτε το στο φούρνο, στην κάτω σχάρα (λόγω καπακιού) και ψήστε για 2.45-3 ώρες. Υπολογίστε ότι από αυτό το σημείο, σε 30-40 λεπτά θα πρέπει να σερβιριστεί.

γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι - προετοιμασία

Βγάλτε το σκεύος απ’ το φούρνο και ξεσκεπάστε το. Ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 220 C. Δοκιμάστε τη σάλτσα και διορθώστε. Θα χρειαστεί 1/2 – 1 κ.γ. αλάτι. Ρίξτε τα 500 ml καυτό νερό και το κριθαράκι. Ανακατέψτε ευγενικά και ξαναβάλτε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα (χωρίς καπάκι). Ψήστε για 14 λεπτά, ανακατέψτε ευγενικά και προσθέστε επάνω το τυρί της αρεσκείας σας. Ψήστε για άλλα 2-3 λεπτά. Αποσύρετε και αφήστε το έτοιμο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι εκτός φούρνου, να σταθεί επί 10λεπτο. Δείτε τις φωτό (πιο πάνω) στα 5 και στα 10 λεπτά.

εύκολο, αυθεντικό γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

Σερβίρισμα: Μπορείτε να φέρετε το σκεύος με το γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι στο τραπέζι· ή να μεταφέρετε το περιεχόμενο στα πιάτα, βάζοντας πρώτα κριθαράκι και πάνω του το κρέας. Συνοδέψτε με έξτρα τυρί (σερβιρισμένο χωριστά) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Print Friendly, PDF & Email
250

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

16 Σχόλια

 • Βάσια
  3 έτη ago

  Μπορείτε να αναφέρετε τις διαστάσεις της γάστρας;

  • pandespani
   3 έτη ago

   Το πάνω μέρος είναι 21 εκ. καθαρό αλλά κάτω φαρδαίνει και γίνει 26-27 εκατ. Είναι γενικά ένα βολικό μέγεθος.

 • Δέσποινα
  3 έτη ago

  Αγαπημένο μου φαγητό που πότε πετυχαίνει και πότε όχι.
  Στη συνταγή σας απ’οτι βλεπω το κριθαράκι είναι περίπου ένα ποτήρι και τα υγρά συνολικά (χωρίς τις ντομάτες) 1 λίτρο.
  Δηλαδή το 1:3 χάνεται στη διαδρομή όπως συμβαίνει και σε μένα.

  • pandespani
   3 έτη ago

   Ναι, γενικά είναι 1:3 στρογγυλοποιημένο, με μια τάση προς το 1:3,5. Το κλειδί είναι στο σωστό κριθαράκι και στο χρόνο μαγειρέματος.

 • Iason
  3 έτη ago

  Αλλάζουν οι χρόνοι ή κάτι στην προετοιμασία στην περίπτωση χρήσης εμαγιέ γάστρας; Ενώ είναι μέσα στα πλάνα η αγορά πήλινης, επειδή το σκέφτομαι για φαγητό σαββατοκύριακου…Ευχαριστώ.

  • pandespani
   3 έτη ago

   Προσωπικά δεν θα άλλαζα τους χρόνους.

 • Ιάσων
  3 έτη ago

  Υπάρχει διαφοροποίηση στην ώρα ψησίματος ή στη διαδικασία στην περίπτωση χρήσης εμαγιέ γάστρας; Παρόλο που είναι στα σχέδια αγοράς, ρωτάω γιατί το σκεφτόμουν για σαββατοκύριακο. Ευχαριστώ.

 • Μαριζ
  1 έτος ago

  Σε τι θερμοκρασία το αφήνουμε; Ευχαριστώ

  • pandespani
   12 μήνες ago

   Γειά σας,
   Αν εννοείτε το ψήσιμο του κρέατος, στους 160 C.

 • Μαριζ
  12 μήνες ago

  Σας ευχαριστώ πολύ!!!

 • pandespani
  12 μήνες ago

  😀

Leave A Comment