γίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτ: το στοίχημα

 
02/08/2012
 
γίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτ
Γίγαντες φούρνου με λουκάνικο και γκρέιπφρουτ

H ιστορία απ’ τη μεριά του Greekadman: Παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, οι γίγαντες φούρνου αποτελούν εξαιρετικό μεζέ πριν από χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά πιάτα που σηκώνουν κρασί. Ταπεινό και νόστιμο, αλλά σε γενικές γραμμές προβλέψιμο φαγητό, με μικροδιαφορές στην εκτέλεση από κουζίνα σε κουζίνα. Ο πιο περιπετειώδης συνδυασμός τους είναι με το λουκάνικο, που οξύνει τον ρουστίκ χαρακτήρα τους.

Με την αναβάθμιση αυτής της συνταγής πειραματίζομαι -μεταξύ άλλων- σχεδόν δυο χρόνια, «παίζοντας» τόσο με τα διαφορετικά υλικά, όσο, κυρίως, με το λουκάνικο και τον πικάντικο χαρακτήρα που μπορεί να βγάλει το σύνολο.souvlaki me loukaniko kai gigantes Αυτό που πάντα χρησιμοποιώ, πέρα από ντομάτα, σέλερι, καρότο και καυτερή πιπεριά, είναι το μπούκοβο (για το πικάντικο) και βέβαια, το αγαπημένο μου υλικό, την «καπνιστή πάπρικα», που έχουμε κάνει διάσημη στο pandespani, για να τού δώσει αρώματα. Έχουν δοκιμαστεί μέχρι και διαφορετικές φόρμες υλοποίησης της συνταγής, όπως για παράδειγμα να γίνουν οι γίγαντες σουβλάκι με τα υπόλοιπα υλικά περασμένα στο καλαμάκι, ιδέα ενδιαφέρουσα οπτικά αλλά στην πράξη οι γίγαντες έσπαγαν στο ψήσιμο και την ανέτρεπαν…

Το στοίχημα

Τώρα, αν αναρωτιέστε γιατί αποφάσισα μεθοδικά και ήσυχα να τα βάλω με τους γίγαντες, ήρθε η στιγμή να το αποκαλύψω δημοσίως. Όλα αυτά έγιναν προκειμένου να καταφέρω να κερδίσω ένα «μικρό στοίχημα» τιμής με την Pandespani. Εν μέσω μιας φιλοσοφικής περί οσπρίων συζήτησης (μιλάμε και για σοβαρότερα θέματα, μην μας παρεξηγείτε…), η αγαπητή blog partner είχε δηλώσει προ διετίας ότι ουδόλως εντυπωσιάζεται από το γιγαντιαίο όσπριο και την παραδοσιακή συνταγή του – τους γίγαντες φούρνου. Ισοπεδώνοντας δε όλες μου τις αντιρρήσεις, με προκάλεσε να το ψάξω, αν και όπως είπε, δεν μπορεί να φανταστεί «γευστικά ενδιαφέρον» πιάτο με γίγαντες, τόσο που θα μπορούσε να υπερβεί τον γνωστό βατό, ρουστίκ χαρακτήρα, που όλοι ξέρουμε.
γίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτ

Έτσι ξεκίνησε και ο γιγάντιος αγών μου προς την ταξική αναβάθμιση της συνταγής, με σαφή κατεύθυνση να κυριαρχήσει στον χαρακτήρα του πιάτου καταρχήν το πικάντικο στοιχείο, θέλοντας όμως παράλληλα κάτι όξινο ή και φρουτώδες να επέμβει στην ισορροπία. Το λευκό κρασί, που είχα δοκιμάσει με τους γίγαντες φούρνου, ήταν μια χαρά αλλά από μόνο του δεν έφτανε να κάνει τη διαφορά που θα έπειθε την δύσκολη συνομιλήτριά μου. Ο στόχος μου ήταν να βγάλω ένα πιάτο που θα μπορούσε να “ταξιδέψει”, να σού κάνει αίσθηση ότι ταιριάζει στο ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον – κι όχι απλά κάτι ευρύτερα νόστιμο.

Μια σύμπτωση και ένας πειραματισμός που τελικά τολμήσαμε, με βοήθησε να κερδίσω το στοίχημα! Έχοντας χρησιμοποιήσει λουκάνικα με πορτοκάλι, είχα σκεφτεί να προσθέσω ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού στη συνταγή που είχα καταλήξει. Όμως, Κυριακή μεσημέρι – χωρίς επιλογές – μετά από ενδελεχές ψάξιμο στο ψυγείο, βρέθηκε ένα και μόνο εσπεριδοειδές και αυτό ήταν ένα τροφαντό ροζ γκρέιπφρουτ.

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, είπα μέσα μου, και με την συναίνεση της γεμάτης αμφιβολίες Pandespani, έβαλα στο ένα απ’ τα δύο πυρέξ ξύσμα και χυμό από το γκρέιπφρουτ, με φόβο να βγει πικρό… Το αποτέλεσμα ήταν οι ωραιότεροι γίγαντες φούρνου που είχαμε όλοι μας δοκιμάσει, με απόλυτη ισορροπία διαφορετικών γεύσεων, από καπνιστό μέχρι φρουτώδες και από καυτερό μέχρι γλυκό.

Αυτό το «τσικ» από το γκρέιπφρουτ ήταν η αφορμή να βγει ένα πιάτο που θα στεκόταν άνετα σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι στην Provence, πίνοντας δροσερό ροζέ της περιοχής. Και βέβαια έσκασα πλατύ χαμόγελο όταν η Pandespani κυριολεκτικά τσάκισε τον μεζέ, παραδεχόμενη εντέλει πως οι πτωχοί πλην τίμιοι γίγαντές μας μπορούν να γιγαντώσουν την γευστική εμπειρία. Μένει να πείσουμε και σας!
γίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτ

H ιστορία απ’ τη μεριά της Pandespani: Εδώ είναι που λένε ‘καλύτερα να σού βγει το μάτι παρά το όνομα’ ;-)» . Με λόγο ή άνευ αυτού, την κληρονομιά της ζόρικης την έχεις στο τσεπάκι, ακόμη και στην γλυκύτατη, όλως γλαφυρή της έκδοση. Και ναι, το ‘στοίχημα’ το έχασα, αλλά εξαιρετικά χαρούμενη με την ήττα μου και την νίκη του Greekadman, και φυσικά με το αποτέλεσμα.

Καθότι δεν είμαι ο ορισμός της γευστικά ευσυγκίνητης, οι συγγενείς λέξεις ‘παράδοση’ και ‘παραδοσιακό’ δεν μού αρκούν (ούτε γενικά ούτε ειδικά στο φαγητό), και δεν με πείθουν πως καταδεικνύουν ή -πολύ περισσότερο- κατοχυρώνουν την ως προς την γεύση αξία ή την κατάταξη ενός φαγητού. Επειδή, δηλαδή, αποκαλούμε ένα έδεσμα παραδοσιακό, δεν συνεπάγεται πως η τότε φαεινή έμπνευση της δημιουργίας του θα συνεχίσει να εξιτάρει τον βλεννογόνο της γλώσσας μας, λειτουργώντας εσαεί διαδραστικά. Η τωρινή μας όρεξη προφανώς και δεν λειτουργεί ιστορικά ή λαογραφικά (προς θεού, ας μην το πάμε στις εγγραφές γευστικότητας του ασυνειδήτου της φυλής), το ίδιο και οι επιλογές μας των γεύσεων, που συγκινούνται εμφανώς από την διαφορετικότητα και τις εντάσεις.

Πάμε παρακάτω. Τείνω να αμφισβητώ λοιπόν, κατά καιρούς, την σύγχρονη γευστική αξία και θέση κάποιων φαγητών μας, όσο καλά φτιαγμένα κι αν είναι. Η λεγόμενη οικεία γεύση ως συνθήκη μπορεί να είναι αναγκαία (οι ρίζες ένεκα) για να την (υποκειμενική) συναισθηματική φόρτιση ενός πιάτου. Αλλά δεν είναι ικανή για να σταθεί ως αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησής του. Οι γίγαντες φούρνου εν προκειμένω, παρότι μπορεί και να είναι ένα αγαπημένο φαγητό για κάποιους, γιατί το έκανε ωραία η μαμά ή η γιαγιά (το ίδιο και η δική μου), στην προσωπική μου θεώρηση και κατάταξη παρέμεναν χαμηλά και ελλείψει ενδιαφέροντος χαρακτήρα, πραγματικά άτυχοι σε ευκαιρίες ανέλιξης.

Το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού, λένε (και συμφωνώ). Όσο όμως το ραντεβού των γιγάντων με το καλύτερο δεν είχε συντελεστεί παρουσία μου, ουδεμία αίσθηση μού προκαλούσε η γνωστή τους αυξημένη ταπεινότητα: καλομαγειρεμένη ή μη, το ίδιο μού έκανε, αφού δεν μού έκανε το παραμικρό κλικ.

Αν οι επιλογές της τροφής μας είχαν μοναδικό κριτήριο την θρέψη, στερούμενες απόλαυσης, έκπληξης, εντάσεων, αισθητικής, εμπειρίας κ.λπ. κ.λπ., πρώτον θα ακύρωναν την ύπαρξη των γευστικών καλύκων και των αισθήσεών μας, και δεύτερον (σε ό,τι με/μας αφορά) δεν θα κάναμε το pandespani να συζητάμε για νοστιμιές και κουλτούρα. Με τέτοια ελαφριάς κλίμακας θεωρητικά (πακέτο με παραδείγματα για να μην βολτάρουμε απλώς απόλυτες θέσεις από σύννεφο σε σύνεφο) ζαλίζω επιτυχώς τον Greekadman, δεδομένου ότι το θέμα της γευστικής περιπέτειας μάς ενδιαφέρει εξίσου και κοινή πρόθεση είναι να το πάμε τουλάχιστον ένα βήμα πιο κάτω.

Ακουμπώντας έτσι τους γίγαντες φούρνου (αφήστε που αυτό το όνομα προκαλεί), με σχεδόν κακομαθημένη δυσπιστία προέκυψε και το προ 2ετίας στοίχημα, πως δεν θα τους δοκίμαζα ξανά παρά μόνον αν είχαν κάτι καινούργιο να μου πούνε. Το οποίο έχασα πανηγυρικά πρόσφατα, σε κυριακάτικη παντεσπανική απαρτία για ουζάκι, άκρως γοητευμένη με τον (φαινομενικά εξεζητημένο, πλην εντελώς ισορροπημένο) συνδυασμό τους με ‘λουκάνικο με πορτοκάλι – πάπρικα – γκρέιπφρουτ’: Best of the best -ever! Εξ ου και γράφουμε και οι δύο εδώ, η δε Fyllosophie θα βεβαίωνε ευχαρίστως την σχετική επανεκτίμησή μου, φανερή στην πράξη. Οπότε, αντιλαμβάνεστε, πως αν η συνταγή μας κατάφερε να ξετελειώσει τόση δική μου δυσπιστία, αξίζει σίγουρα να την δοκιμάσετε.

Γίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτ

Προετοιμασία: μισή ώρα συν το από βραδύς μούσκεμα των φασολιών και περίπου 2:30 ώρες συνολικά το μαγείρεμα-ψήσιμο. Οι γίγαντες φούρνου είναι εύκολο και οικονομικό πιάτο αλλά με αρκετά υλικά. Σαν μεζές μπορεί να καλύψει μεγάλη παρέα και σαν πρώτο πιάτο 8 άτομα άνετα. Τρώγεται και την επομένη, αλλά ιδανικό είναι μισή με μια ώρα αφού βγει απ’ τον φούρνο. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 8 άτομα για πρώτο πιάτο – 2 πιατέλες)
500 γρ. φασόλια γίγαντες
2 παραδοσιακά λουκάνικα πορτοκαλιού
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1½ -2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μεσαία (νεροκρέμμυδο ζακυνθινό κατά προτίμηση) κομμένο σε χοντρές φέτες
3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε ροδέλες
700 γρ. σάλτσα ντομάτας στο τρίφτη
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 ml ελαιόλαδο
1 ροζ γκρέιπφρουτ, όλο το ξύσμα απ’ τη φλούδα του και ο χυμός του
250 ml νερό περίπου (δείτε οδηγίες)
150 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
2 κ.σ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. μπούκοβο (σπόρια καυτερής πιπεριάς) ή και περισσότερο, ανάλογα με την γεύση σας
1 κ.σ. σόδα μαγειρικής
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμάζετε τους γίγαντες: Την προηγουμένη ή 12 ώρες πριν, τους βάζετε σε σκεύος με μπόλικο νερό (να υπερκαλύπτονται) και ρίχνετε την μαγειρική σόδα για να φουσκώσουν. Κατά την διαδικασία αλλάζετε μια – δυο φορές το νερό.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τους γίγαντες και φρέσκο νερό να τους καλύπτει περισσεύοντας 3-4 εκατ. τουλάχιστον. Βάζετε να βράσουν για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά (χωρίς αλάτι). Τους σουρώνετε και τους ξεπλένετε με λίγο νερό, να φύγουν τυχόν αφροί απ’ τη σόδα.
γίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτ - γίγαντεςγίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτγίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτγίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Κάνετε το ψήσιμο: Διαλέγετε 2 κεραμικά σκεύη ή άλλα πυρίχαμα – δεν χρειάζεται να  στριμώξετε τους γίγαντες σε ένα – ή και ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά και τα ανακατεύετε.

Συμπληρώνετε με νερό ώστε τα υγρά σχεδόν να καλύπτουν τα υλικά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα βάζετε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι. Τα αφήνετε εκεί για 1 ώρα, μέχρι να υποχωρήσουν τα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει το φαγητό, ανακατεύοντας μια-δυο φορές ανάμεσα.

Τελειώνετε τους γίγαντες φούρνου στο φουλ του γκριλ για 10 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) στο ψηλότερο ράφι, έτσι ώστε το λάδι και η θερμοκρασία να “κάψουν” ελαφρά την πάνω επιφάνεια από τα φασόλια και να νιώθει κανείς μια κρούστα στο στόμα. Προσοχή εδώ! Η σάλτσα δεν πρέπει να μαυρίσει ή να στεγνώσει τελείως, γιατί βγάζοντάς τα θα μειωθεί.

Σερβίρισμα: Βγάζετε τους γίγαντες απ’ τον φούρνο και αφήνετε για 15-20 λεπτά τουλάχιστον (ανάλογα και με την εποχή) να δέσουν οι γεύσεις και να υποχωρήσει η θερμοκρασία, πριν σερβίρετε.
γίγαντες φούρνου με λουκάνικο & γκρέιπφρουτ

 

Print Friendly, PDF & Email
22

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

14 Σχόλια

 • Chris
  8 έτη ago

  Όλα σας τέλεια και σας έχω αγαπήσει!, αλλά σόδα στους γίγαντες;

  • Εαμίτης
   8 έτη ago

   Για να είναι πιο βραστεροί,ολα τα όσπρια -εξαρτάτε απο την περιοχή καλλιεργιας- εχω την αποψη θέλουν λιγο βοηθεια η με καρυκεύματα η με βελτιωτικά όπως η σοδα , άλλωστε αυτη ειναι η πιο αθώα απο πλευράς χημικών ουσιών -αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση!!-

  • 8 έτη ago

   Σας διαβεβαιώ πως οι συγκεκριμένοι της φωτό ήταν τέλειοι. Το ένα από τα τρία πιρούνια που κατανάλωσαν το σκεύος είναι δικό μου. Και το σημαντικό, που μου ξέφυγε στο (δικό μου) γράψιμο, είναι πως δεν ήταν καθόλου φουσκωτικοί, κάτι που κατά κανόνα συμβαίνει με τα όσπρια αλλά και άλλα φαγητά.

 • food4soul
  8 έτη ago

  παραδοση με ενα twist.ωραια ιδεα!!καλο μας καλοκαιρι!!

 • STLonNET
  6 έτη ago

  Greekadman : Δηλώνω ομοιοπαθής και εξαρτημένος από την καπνιστή πάπρικα…ήσουν ήδη μερικά βήματα εμπρός…θα έπρεπε να είχε γίνει αντιληπτόν από την ερίτιμον Pandespani ότι το στοίχημα είχε χαθεί εξ΄αρχής !!!

  • pandespani
   6 έτη ago

   μα, αγαπητέ μου, STLonNET, ο στόχος ήταν να χαθεί το στοίχημα! Ενα συμβολικό στοίχημα ανάμεσα σε δυο φίλους-συνεργάτες με πραγματικό μαγειρικό πάθος, οφελεί μόνον το κοινό πάθος 😉 σωστά? To κίνητρο είναι μεγάλο πράγμα!

 • 6 έτη ago

  Νομιζω οτι ειναι η ωραιοτερη συνταγη που εχω βρει ποτε για τους αγαπημενους μου γιγαντες! Well done!!!

  • pandespani
   6 έτη ago

   Δεν θα διαφωνήσω καθόλου 😉
   (μετά από όσα προηγήθηκαν)

 • Arnibal
  5 έτη ago

  Είμαι και γω λάτρης οσπρίων και δη των γιγαντιαίων και η συνταγή σας -όπως και οι υπόλοιπες- είναι εξαιρετικές. Η διαφωνία μου περιορίζεται στη χρήση μαγειρικής σόδας για το μούλιασμα… «γκαζώνει» αυτή η σκόνη καιτην αποφεύγω. Τα όσπρια χρειάζονται άφθονο νερό το οποίο αλλάζεται συχνά. Η προσθήκη λίγου ξυδιού κάθε φορά βοηθά στην εξουδετέρωση του φυτικού οξέως. Το φυτικό οξύ δεν επιτρέπει την πλήρη απορρόφηση των θρεπτικών συυστατικών από τα όσπρια, μετά την βρώση. Μου κάνει εντύπωση πως έχει διαφύγει αυτή η λεπτομέρεια από τις καθόλα ερευνητικές κεραίες σας. Επισυνάπτω ένα άρθρο το οποίο μου άνοιξε τα μάτια και επίσης μου έμαθε να φτιάχνω πεντανόστιμες σαλάτες με φρέσκες φύτρες.

  http://oliviart-gr.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html#axzz3nKVLgp00

 • Panos
  5 έτη ago

  Εξαιρετική συνταγή, όπως βέβαια και ότι άλλο έχω δοκιμάσει από το site σας! Από τότε που σας ανακάλυψα, πριν ξεκινήσω το μαγείρεμα οποιουδήποτε φαγητού, μπαίνω στο site για να δω σχετικές αναρτήσεις 🙂 Στην συγκεκριμένη συνταγή είχα απλά την απορία… Τα λαχανικά δεν θα αναδείκνυαν πιο έντονα τα αρώματα τους εάν είχαν σωταριστεί πρώτου μπούνε στην σάλτσα και στον φούρνο?

  • pandespani
   5 έτη ago

   Mεγάλη η χαρά να βλέπουμε σχόλια για την αξιοπιστία του pandespani 😀 Να είστε καλά!
   Αυτό που λέτε με τα λαχανικά μπορεί να γίνει, αλλά θα λιώσουν ακόμη περισσότερο. Ήδη, όταν βγαίνουν οι γίγαντες από τον φούρνο, αυτά έχουν σε αρκετό βαθμό ενσωματωθεί με τη σάλτσα. Αν πάντως, το μαγείρεμα στο φούρνο ήταν πιο σύντομο, σίγουρα θα χρειαζόταν.

Leave A Comment