καραμελωμένα κρεμμύδια με 2 τρόπους & όλα τα μυστικά

 
22/05/2015
 
καραμελωμένα κρεμμύδια με 2 τρόπους: στο τηγάνι και στο φούρνο
Καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο και στο τηγάνι

Καστανά με σκούρες ανταύγειες ή ξανθά με καστανά φλασάκια. Μιλάμε φυσικά για κρεμμύδια, που πήγε το μυαλό σας? Ζουμερά και μελωμένα με γλύκα που κερδίζει κι εκείνους που δεν τρώνε κρεμμύδι είτε λόγω στομαχικής ευαισθησίας είτε λόγω σαβουάρ βιβρ -όπως και να το κάνουμε το κρεμμύδι έχει ισχυρή προσωπικότητα και οσμή. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι από τις πιο αγαπημένες γαρνιτούρες, μια και η βαθιά γλύκα τους ταιριάζει με πολλά αλμυρά πιάτα.

Μπορούν να συνοδέψουν κρύα κρέατα και αλλαντικά, αλλά και ζεστά ψητά όπως το συκώτι. Επίσης κρύο ψάρι, πατέ και τερίν και τυριά, να μπουν σε σούπες, να γίνουν βάση για τάρτες, να καθίσουν πάνω σε καναπέ και σε όσπρια (όπως η φάβα) ή δίπλα σε αυγά. Ακόμη, να γίνουν μέρος του σάντουιτς ή ο κρυμμένος θησαυρός μέσα σε ένα σπιτικό ψωμάκι-μπριός μ’ ένα ζουμερό μπιφτέκι, a.k.a σπιτικό μπέργκερ.

Επειδή στο Pandespani μας αρέσει η ποικιλία και η διαφορετικότητα στις προσεγγίσεις του ίδιου θέματος, κάναμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια με 2 τρόπους. Τεστάραμε τον πραγματικό χρόνο και τη διαδικασία για να βγαίνει πλούσιο σε γεύση το αποτέλεσμα, και τους μοιραζόμαστε μαζί σας, εξηγώντας το σκεπτικό, τα στάδια, το πως και γιατί ακολουθούνται τα συγκεκριμένα βήματα, ώστε να τα κάνετε απλώς τέλεια.

καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι

κρεμμύδια στο τηγάνι

καραμελωμένα κρεμμύδια και όλα τα μυστικά

Καραμελωμένα κρεμμύδια – οι μισές αλήθειες ή τα μισά ψέμματα

1. Ο χρόνος.

Να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι η πλούσια γεύση της καραμέλας δεν βγαίνει μαγειρεύοντας τα κρεμμύδια γρήγορα. Όποιος ισχυρίζεται ότι θα τα κάνει σε 20 λεπτά ή έχει ελλειπή αίσθηση της γεύσης ή λέει ψέμματα. Κι όποιος επαΐων δεν θίγει το ζήτημα του χρόνου, αφήνοντας το θέμα ασαφές και στην κρίση του ματιού του καθενός ή δεν διευκρινίζει πόσο σημαντικό είναι να μην βιαστείτε στη διαδικασία, υπολείπεται επικοινωνιακής αξιοπιστίας -τουλάχιστον.

Όταν καραμελώνουμε κρεμμύδια, πρωταρχικός στόχος είναι να τους δώσουμε τον χρόνο να βγάλουν τα δικά τους σάκχαρα και να καραμελώσουν, αποκτώντας το μέγιστο της δικής τους φυσικής γλύκας. Αυτό, όποιον τρόπο και να ακολουθήσει κανείς, δεν θα το πετύχει σε πραγματικά καλό βαθμό σε λιγότερο από 45-50 λεπτά. Τελεία.

2. Η ζάχαρη.

Η έξτρα ζάχαρη στο βασικό σκεπτικό είναι προαιρετική βοήθεια. Προστίθεται για να ενισχύσει το καραμέλωμα και να βαθύνει την γλύκα. Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει για να αντικαταστήσει την φυσική γλυκύτητα ούτε για να μειώσει τον χρόνο.

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια δεν είναι κρεμμύδια σοταρισμένα με σιρόπι καραμέλας. Το μέλωμά τους είναι καθαρό και συνέπεια αργού μαγειρέματος. Όχι προσθήκης αλεύρου ή άλλου υλικού για να γίνει το ζουμί των κρεμμυδιών με το λάδι ή το βούτυρο ένα είδος υδαρούς αδιάφανης κρεμμυδομπεσαμέλ.

χρειάζεται η ζάχαρη στο καραμέλωμα των κρεμμυδιών;

Η έξτρα ζάχαρη θα τα κάνει πιο γλυκά, αν η γεύση σας το προτιμά. Αν όμως, είστε του αλμυρού, μπορείτε να παραλείψετε την προσθήκη της εντελώς, απολαμβάνοντας την γεμάτη δική τους γλύκα.

Λίγη ποσότητα ζάχαρης, κάνοντας τη δοκιμή, ελάχιστα επηρεάζει το αποτέλεσμα. Γι΄αυτόν και μόνον τον διαχωρισμό της γεύσης από την τεχνική, αξίζει να δει κανείς τί εστί καραμέλωμα στα κρεμμύδια.

Γιατί καραμελώνουν τα κρεμμύδια

Βάζοντας τα κρεμμύδια στη φωτιά -στην αρχή μέτρια προς δυνατή-, το πρώτο που τους συμβαίνει είναι -αλίμονο- ότι ζεσταίνονται και μάλιστα πολύ. Άρα βγάζουν τα υγρά από το σώμα τους, τα κύτταρά τους αποδομούνται και αρχίζουν να μαλακώνουν.

Όσο η θερμοκρασία συνεχίζει να τα επηρεάζει, αυτά αρχίζουν να απελευθερώνουν τα δικά τους σάκχαρα αλλά και ενώσεις από πρωτεΐνες και τα αρώματα, γι’ αυτό και σκορπούν την μυρωδιά τους παντού, στο χώρο και πάνω μας. Συμβουλή: Μην τα κάνετε σε κλειστό χώρο με φρεσκολουσμένο μαλλί, αν δεν θέλετε την αρωματική τους πατίνα  😉

Στο επόμενο στάδιο, με την υγρασία τους ήδη απούσα σε μεγάλο μέρος, άρχεται η καραμελοποίηση. Όπερ, οξειδώνονται τα σάκχαρα, διασπώνται και σχηματίζουν νέες ενώσεις μονοσακχαριτών (φρουκτόζης και γλυκόζης), κάνοντας την γλυκιά γεύση πολυεπίπεδη, δεδομένης της δικής τους πλέον αυξημένης γλύκας.

Κι ενώ αυτό εξελίσσεται, οι υπάρχουσες πρωτεΐνες (αμινοξέα) και τα ένζυμα αλληλεπιδρούν με τα σάκχαρα (σύνθετα και απλούστερα) προκαλώντας τις γνωστές αντιδράσεις Maillard (για τις οποίες έχουμε μιλήσει στο ψήσιμο του κρέατος), δημιουργώντας άπειρες νέες ενώσεις, το καφέ χρώμα του μελώματος και πλουσιότερη γεύση.

Συμπέρασμα δια της λογικής:

Όποιον τρόπο μαγειρέματος και να ακολουθήσει κανείς, θα πρέπει:

 1. να δώσει το χρόνο στα κρεμμύδια να μαλακώσουν αποβάλλοντας πρώτα μέρος από την υγρασία τους,
 2. μετά να διασπάσουν τα σάκχαρα και να κάνουν ‘παιχνίδι’ με τις πρωτεΐνες και τα ένζυμα (αντιδράσεις Maillard).

πώς να φτιάξετε τέλεια καραμελωμένα κρεμμύδια

Χρόνος, θερμοκρασία, σκεύος: καραμέλωμα 2 ταχυτήτων που δεν θες

Τα ομοιόμορφα σε γεύση και χρώμα καραμελωμένα κρεμμύδια απαιτούν ίδια επαφή με τις συνθήκες που τα επηρεάζουν. Δεδομένου όμως, ότι ο τελικός τους όγκος είναι αισθητά μειωμένος (από 1 κιλό κρεμμύδια θα έχετε το πολύ ένα βαζάκι 300 ml), είναι προτιμότερο να γίνονται περισσότερα και να διατηρούνται στο ψυγείο. Αυτό προϋποθέτει ένα μεγάλο σχετικά σκεύος και ανακάτεμα ώστε τα όλα τα κρεμμύδια να παίρνουν την θερμοκρασία του πάτου.

Αν, για να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος, αυξήσετε την θερμοκρασία, κάποια τμήματά τους θα αρπάξουν την ίδια ώρα που κάποια άλλα θα είναι απλώς ξανθά και μόλις μαλακά. Τα σάκχαρα των πρώτων θα κολλήσουν στο σκεύος και θα καίγονται, πριν τα δεύτερα αρχίσουν καν να διασπώνται. Το καραμέλωμα θα είναι άνισο και ανομοιόμορφο, το ίδιο και η γεύση.

Κι αν μάλιστα έχετε προσθέσει και ζάχαρη, θα έχετε στο τηγάνι πρώτο-πρώτο το πικρό εφέ της καραμέλας!

Από την άλλη, αν η θερμακρασία είναι εξαιρετικά χαμηλή, οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται δεν θα είναι στο maximum (ποσοτικά και ως προς την ένταση), εμπλουτίζοντάς τα γευστικά. Οι αντιδράσεις Maillard επιταχύνονται μετά τους 140 °C και χορεύουν τρελλά στους 165+ °C, αποδυναμώνοντας τον έλεγχο που έχουμε στο μαγείρεμα ενός ευαίσθητου υλικού.

Αυτό μεταφράζεται στο εξής:

 1. Μια μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία στην αρχή είναι ιδανική, αφού τα υλικά μπαίνουν από θερμοκρασία περιβάλλοντος κατεβάζοντας εκείνη του σκεύους, και
 2. Μια θερμοκρασία μέτρια προς χαμηλή (1ο5-11ο °C) είναι σοφότερη στη συνέχεια ώστε, ενώ η διαδικασία της διάσπασης συντελείται, το αποτέλεσμα να είναι απολύτως ελέγξιμο.

Ένα ευρύχωρο σκεύος βοηθάει επίσης με την άπλα του στην ομοιόμορφη κατά το δυνατόν επαφή των κρεμμυδιών με την θερμορκρασία. Επίσης, διευκολύνει τους χειρισμούς και τον έλεγχο.

Προτιμήστε σαφώς μεγαλύτερο παρά μικρότερο, παρότι στο τέλος τα κρεμμύδια συρρικνώνονται. Καλύτερα επίσης, ανοδείδωτο ή μαντεμένιο – αυτό, βέβαια δεν σημαίνει πως ένα αντικολλητικό τηγάνι δεν θα δουλέψει εξίσου καλά.

Κάνοντας καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι

Να βάλουμε λίγο νερό, λίγο λάδι, λίγο βούτυρο; τι, πόσο, που και πότε;

1. Νερό.

Ακολουθώντας την παραπάνω τακτική με τις θερμοκρασίες δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε έξτρα προσθήκη υγρού στη διάρκεια της καραμελοποίησης.

Εντούτοις, αν κάποιος θέλει να αυξήσει την ένταση της θερμότητας ή αν του ξεφύγει ελαφρώς το καραμέλωμα, μπορεί να προστεθεί ελάχιστο (κυριολεκτικά) νερό, π.χ. 1-2 κ.σ. ανάλογα και με την ποσότητα των κρεμμυδιών. Όχι λάδι, ούτε βούτυρο. Κι αυτό, γιατί οι σακχαρώδεις ενώσεις είναι υδατοδιαλυτές. Οπότε, το σκούρο κολλώδες μέρος που μένει στον πάτο του σκεύους διαλύεται στο νερό.

Κι ενώ βάζοντάς το η θερμοκρασία πέφτει αρχικά, στη συνέχεια με το ανακάτεμα και την σταδιακή ανάκτηση της θερμότητας, το σύνολο του υγρού αναδιανέμεται στα κρεμμύδια και βοηθάει στο ομοιόμορφο ψήσιμο. Δηλ. δεν έχουμε άλλα κρεμμύδια καμμένα και άλλα ξανθά.

2. Ελαιόλαδο ή βούτυρο: που και πόσο;

Το ζήτημα αφορά πρωτίστως στην αρχή του μαγειρέματος και όχι στο καραμέλωμα. Είναι γευστικό και τεχνικό.

Από πλευράς γεύσης, το βούτυρο δένει ευγενέστερα με την γλύκα των κρεμμυδιών και σίγουρα είναι ο πιο επιθυμητός επίκτητος χαρακτήρας. Από την άλλη, επειδή καίγεται και μαυρίζει πιο γρήγορα και σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το ελαιόλαδο, μπορεί ευκολότερα να μεταδώσει αυτά τα χαρακτηριστικά στα κρεμμύδια, πράγμα διόλου ζητούμενο στην αρχή. Μια καλή λύση για μέτρια θερμοκρασία είναι η χρήση μείγματος βουτύρου και ελαιολάδου έως μισό-μισό.

Οποιοδήποτε λίπος προστεθεί στη διάρκεια του καραμελώματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία στο σκεύος, καίει τα κολλώδη υγρά που υπάρχουν και επιταχύνει τις αντιδράσεις. Αναλαμβάνοντας ωστόσο, στη θέση μας και τον έλεγχο στο μαγείρεμα των υλικών, κάτι που προφανώς και δεν θέλουμε.

Ωστόσο, αν είστε μέγας φαν του βουτύρου και επιμένετε στην έξτρα χρήση του, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο στο τέλος. Όταν τα κρεμμύδια είναι ήδη μαγειρεμένα, προσδίδοντάς τους την κρεμμώδη υφή και βουτυράτη γεύση στο αποτέλεσμα. Μην υπερβάλλετε πάντως.

ποια κρεμμύδια καραμελώνουν καλύτερα

Λευκά, κίτρινα, κόκκινα: ποια κρεμμύδια καραμελώνουν καλύτερα

Από την δοκιμή, σαφές αποτέλεσμα πραγματικά αισθητό στη γεύση, δεν προέκυψε. Σίγουρα από τα πιο γλυκά κρεμμύδια, προκύπτουν τα πιο γλυκά καραμελωμένα. Οι διαφορές όμως, δεν είναι αξιοσημείωτες και ικανές να δεσμεύσουν την επιλογή.

Λεπτοκομμένα ή χοντροκομμένα ή πολύ ψιλοκομμένα; φέτες ή ροδέλες;

Το πάχος έχει σχέση με την χρήση τους, αλλά επηρεάζει την διαδικασία και τον χρόνο. Αν θέλετε να τα βάλετε σαν μπάλα πάνω σε σούπα ή σε γραμμές πάνω στη φάβα ή σε κόκκινες φακές ή γενικά σε μικρότερες ποσότητες σε πιάτα, προτιμήστε τα μέτρια κομμένα περί το 0.5 εκατ. Όλα τα κρεμμύδια θα συρρικνωθούν εντυπωσιακά, αλλά τα πολύ λεπτοκομμένα θα καούν. Αν εντούτοις επιμένετε, χρησιμοποιήστε χαμηλότερη φωτιά και μείνετε δίπλα τους.

Για την πίτσα, την τάρτα, τα σάντουιτς και τα μπέργκερ, τα χοντροκομμένα κρεμμύδια σε φέτες ή ροδέλες περί το 0.8-1 εκατ. είναι ιδανικά, γιατί διακρίνονται παρότι μαλακά. Οι φέτες είναι ευκολότερες στον χειρισμό από τις ροδέλες, τις οποίες στο αρχικό στάδιο θα πρέπει να διαχωρίσετε για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Τέλος, αν ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια, το αποτέλεσμα που θα έχετε θα μοιάζει με μαρμελάδα.

κόβοντας τα κρεμμύδια: το πάχος

Ο καυτός πάτος θέλει υγρά: σβήστε με ξίδι, κρασί, μπίρα, νερό, ζωμό

Αφού η γευστική ουσία του καραμελώματος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι των κρεμμυδιών που κολλάει στον πάτο του σκεύους, είναι σημαντικό να το παίρνει μαζί της η σπάτουλα όσο αυτά μαγειρεύονται και σκουραίνουν.

Οποιοδήποτε σχεδόν υγρό – ξίδι, κρασί, μπίρα, άλλο αλκοολούχο (π.χ. ουίσκι) ή μη ποτό (π.χ. χυμός), αλλά ακόμη και ζωμός ή σκέτο νερό – μπορεί να μπει προς το τέλος της διαδικασίας. Και να ενσωματώσει τα καραμελωμένα υπολείμματα στην γεύση των κρεμμυδιών, εμπλουτίζοντάς τα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Είθισται το μπαλσάμικο, μια και είναι ένα ‘γλυκό-ξίδι’, αλλά ούτε απαραίτητο είναι, ούτε η επιλογή είναι μονόδρομος. Το παιχνίδι των γεύσεων, ως γνωστόν, δεν έχει τέλος. Επιδοθείτε ελεύθερα.

Καραμέλωμα με 2 τρόπους: καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι και στο φούρνο

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια γίνονται νωρίτερα, μια μέρα ή μια βδομάδα και μένουν στο ψυγείο. Όταν μαγειρεύονται στο τηγάνι έχουν διαφορετική γεύση και όψη. Αλλά η επιλογή του φούρνου είναι επίσης βολική, όταν θέλουμε να μην είμαστε συνεχώς από πάνω τους ή γιατί τα μάτια της κουζίνας είναι κατηλειμμένα.

1. Κρεμμύδια καραμελωμένα στο τηγάνι.

Με τον πρώτο τρόπο, στο τηγάνι, που είναι συγκριτικά πιο γρήγορος, τα κρεμμύδια αποκτούν το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας και πολυπλοκότερη γεύση. Απαιτεί όμως, babysitting. Δηλαδή την παρουσία μας πάνω από το σκεύος και την φροντίδα μας κάθε τόσο, σαν να είναι μικρά παιδιά.

Καθώς τα κρεμμύδια είναι κατά βάθος ευαίσθητα, μπορεί εύκολα να αρπάξουν. Εκεί ακριβώς είναι που παρεμβαίνουμε και τα ανακατεύουμε. Θέλουμε το πολύ ελαφρύ τους κόλλημα στον πάτο, αυτό που θα τους προσθέσει την πλούσια γεύση, αλλά δεν θέλουμε να καούν. ‘Παίζουμε’ με τις αντιδράσεις, χειριζόμαστε το μαγείρεμα. Δεν τα ζαλίζουμε χωρίς λόγο.

Θυμηθείτε επίσης ότι: Τα κρεμμύδια δεν είναι έτοιμα μόλις πάρουν χρώμα. Ο στόχος είναι η βαθιά, πλούσια γεύση και η μελένια τους υφή. Στο τέλος είναι μαλακά, σκουρόχρωμα, με συμπυκνωμένη γλύκα και μαζεμένο όγκο. Δεν είναι φυσικά ούτε κρέμα ούτε πουρές.

εύκολα καραμελωμένα κρεμμύδια - close up

2. Κρεμμύδια καραμελωμένα στο φούρνο.

Στον δεύτερο τρόπο, στο φούρνο, φανταζόμαστε πως είναι στην εφηβεία και τα αφήνουμε να κάνουν τα δικά τους χωρίς να εισβάλλουμε στον προσωπικό τους χώρο. Μπορούμε να ασχοληθούμε με κάτι άλλο, να φτιάξουμε κάποιο άλλο πιάτο ή να χαλαρώσουμε, περιμένοντάς τα.

Στην εξαιρετική γεύση, πολύπλοκη σε γλύκα κι αυτή, δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές. Ως προς την υφή όμως, τα κρεμμύδια στον φούρνο κρατούν καλύτερα την υπόστασή τους, όντας βεβαίως μαλακά και το χρώμα τους παραμένει πιο ξανθό. Επειδή, οι αντιδράσεις Maillard, που προαναφέραμε, λειτουργούν εδώ διαφορετικά.

Όποια συνταγή κι αν επιλέξετε να κάνετε, τα καραμελωμένα κρεμμύδια θα σας ενθουσιάσουν. Και θα πλαισιώσουν τα πιάτα σας με μια μοναδική μελένια γεύση.

κόκκινα κρεμμύδια για καραμέλωμα

Προετοιμασία: 50-60 λεπτά στο τηγάνι και 2 ώρες σχεδόν στο φούρνο. Η επιλογή δική σας. Και στις δυο περιπτώσεις, καθαρίστε και κόψτε τα κρεμμύδια σε ροδέλες ή/και μπαστούνια/φέτες σε πάχος σχεδόν 1 εκ. Τις ροδέλες φροντίστε να τις ξεχωρίσετε μεταξύ τους, ώστε το ψήσιμο να γίνει ομοιόμορφο. Μέτριας δυσκολίας η προσέγγιση στο τηγάνι, όπου είστε συνέχεια από πάνω τους – δείτε τα αναλυτικά τεχνικά παραπάνω. Στον φούρνο ασχολείστε ελάχιστα μαζί τους, γι’ αυτό και πιο εύκολη επίσης η προσέγγιση. Καμία από τις συνταγές δεν είναι γρήγορη. Όμως, πολλές εξαιρετικές γεύσεις θέλουν τον χρόνο τους, που τον αξίζουν και τον εξαργυρώνουν με το παραπάνω σε κάθε μπουκιά.

Υλικά
1 κιλό κρεμμύδια
1-2 κ.σ. καστανή ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε)
1,5 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

πως κάνουμε καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι βήμα βήμα

Καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι

Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Βάζετε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε να καλυφθούν παντού με το ελαιόλαδο (2 λεπτά).

Τα απλώνετε ομοιόμορφα στο σκεύος, μετριάζετε τη φωτιά και ρίχνετε αλάτι. Μαγειρεύετε για περίπου 10 λεπτά ωσότου αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα και να μαλακώνουν, ανακατεύοντας μερικές φορές. Τα κρεμμύδια πρέπει να ανακατεύονται συχνά για να μην αρπάξουν.

Ρίχνετε την ζάχαρη και ανακατεύετε να πάει παντού. Κατεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή ή και εντελώς χαμηλή. Τα αφήνετε να καραμελώνουν αργά για τουλάχιστον 20-30 λεπτά. Ανακατεύετε κάθε τόσο, ξύνοντας με την σπάτουλα, παίρνοντας το σκούρο κολλώδες υγρό που βρίσκεται στον πάτο του τηγανιού και ενσωματώνοντάς το στα κρεμμύδια.

Επεμβαίνετε στο καραμέλωμα κάθε φορά που τα κρεμμύδια δείχνουν πως πάνε να κολλήσουν χωρίς να ανησυχείτε. Γιατί αυτό είναι το φυσιολογικό (βλ. φωτό). Σ’ αυτό το διάστημα, ανάλογα με τις εστίες, ίσως χρειαστεί να ανεβοκατεβάζετε τη φωτιά από χαμηλή σε μέτρια-χαμηλή, καθώς ανακατεύετε, ελέγχοντας το καραμέλωμα.

Συνεχίζετε έτσι για άλλα 10 λεπτά, δίνοντας στα κρεμμύδια τη δυνατότητα να πάρουν βαθιά, πλούσια, γεύση. Λίγο πριν τα αποσύρετε από την φωτιά, ρίχνετε το μπαλσάμικο ξύδι, πιπέρι, και ανακατεύετε για άλλα 5-10 λεπτά.

Αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσουν και μεταφέρετε σε βάζα. Τα διατηρείτε κλειστά στο ψυγείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε στην κατάψυξη για περισσότερο διάστημα.

έτοιμα καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι

Καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Κόβετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σε μέγεθος διπλάσιο του ταψιού που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Βάζετε μέσα όλα τα υλικά και τα απλώνετε ομοιόμορφα. Κλείνετε το αλουμινόχαρτο (βλ. φωτό) και το τρυπάτε στην επιφάνεια σε 4-5 σημεία με οδοντογλυφίδα.

Ψήνετε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αποσύρετε, ανοίγετε το αλουμινόχαρτο και ανακατεύετε τα κρεμμύδια. Ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές.

Διατηρείτε τα καραμελωμένα κρεμμύδια όπως παραπάνω.

κάνοντας καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο βήμα βήμα

Σημείωση: Ανοίγετε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσουν τα κρεμμύδια. Εάν τα θέλετε όμως, εντελώς ξανθά, κάνετε το συνολικό ψήσιμο με κλειστό το αλουμινόχαρτο.

καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο

Σερβίρισμα: Τα καραμελωμένα κρεμμύδια μπορούν να σερβιριστούν μόνα τους, σαν συνοδευτικό ή και ως γαρνιτούρα σε άλλο πιάτο. Πάνε σχεδόν με τα πάντα: κρέας, ζυμαρικά, σούπες, αυγά. Ταιριάζουν δε υπέροχα με φάβα, και είναι σίγουρα η πιο αγαπημένη γαρνιτούρα για τα σπιτικά μας μπέργκερ.

Print Friendly, PDF & Email
427

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

27 Σχόλια

 • M.
  6 έτη ago

  Τέλειο , όπως πάντα το άρθρο. Εμπεριστατωμένο και άκρως κατατοπιστικό.
  Απίθανη ανάλυση , και λιγουρευτικές φωτογραφίες.
  Το menu της Κυριακής πλέον είναι σαφές !!!!!!
  Μπράβο για άλλη μια φορά .

  • pandespani
   6 έτη ago

   🙂

 • Ηλιας Π.
  6 έτη ago

  Σας ευχαριστω πολυ για τις θαυμασιες συνταγες καθως και για την ακριβεια στην περιγραφη της εκτελεσης τους.
  Σας παρακαλουθω ανελλιπως και ειμαι ενθουσιασμενος με το site σας. Συγχαρητηρια.
  Μα διευκρινηση παρακαλω. Τα κρεμμυδια, εφοσον διατηρηθουν στο ψυγειο, στη συνεχεια σερβιρονται κρυα ή μπορουν και να ζεσταθουν; Αν ναι, με ποιο τροπο;

  • pandespani
   6 έτη ago

   Ευχαριστούμε! Χαρά μας!
   Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι ωραιότατα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορούν να βγουν απλώς απ’ το ψυγείο νωρίτερα. Αν τα θέλετε ζεστά -γιατί όχι- βάλτε τα σε πολύ-πολύ χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί ελάχιστο υγρό (π.χ. 1 κ.γ.) προσθέστε το και ανακατέψτε. Το ίδιο ισχύει και αν τα έχετε βάλει στην κατάψυξη, όπου βολεύει να είναι χωρισμένα σε μικρότερες ποσότητες ώστε να ξεπαγώσετε αυτή που χρειάζεστε.

 • ΑΝΝΑ
  6 έτη ago

  Καλημέρα από Χανιά….

  Για άλλη μια φορά, απλά πέτυχαν! Έγιναν πολύ νόστιμα, έγλυψα τον πάτο του τηγανιού…. Τα έφτιαξα για να τα βάλω σε μπουρέκι με μυζήθρα, τα άψητα κρεμμύδια του έδιναν «βαρια» γεύση…. Για να δούμε το αποτέλεσμα…
  Ευχαριστούμε πολύ για τις κατατοπιστικές και τέλειες συνταγές σας….
  Άννα

  • pandespani
   6 έτη ago

   Χαρά μας 😀 Πως βγήκε το μπουρέκι; Δεν μας είπατε…
   Καλημέρα!

 • Ρόη
  6 έτη ago

  Καλημέρα επίσης από Χανιά,
  αν δεν τα θέλουμε μαλακά αλλά τραγανά και στερεοποιημένα σε ροδέλες (όπως σε μία απο τις φωτογραφίες σας παραπάνω), πώς μπορούμε να το πετύχουμε;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

  • pandespani
   6 έτη ago

   Γειά σας,
   Στη φωτό έχουν στηθεί για να φαίνεται από κοντά η υφή τους. Οπότε πραγματικά τραγανά, δεν θα είναι όντας καραμελωμένα.
   Μπορείτε ωστόσο μ’ αυτό το ζητούμενο να δοκιμάσετε το ψήσιμο στο τηγάνι για λιγότερο χρόνο και σε κάπως πιο δυνατή φωτιά -όχι υπερβολές. Ή στο φούρνο χωρίς να είναι κλειστά σε αλουμινόχαρτο, ελέγχοντας το αποτέλεσμα μετά τα 40-45 λεπτά. Και στις δυο περιπτώσεις ενισχύστε το καραμέλωμα με τη ζάχαρη. Χρειάζεται όμως προσοχή ώστε να μην καούν, πράγμα που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα.

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
  5 έτη ago

  Καλημέρα, μπορούμε αντι για αλουμινόχαρτο να βάλουμε λαδόκολλα;;;;

  • pandespani
   5 έτη ago

   Ναι, φυσικά 🙂

 • ARISTIDES
  5 έτη ago

  Τι να πω τα ειπατε ολα Μπραβο σας…

  • pandespani
   5 έτη ago

   😀

 • Geo yza
  5 έτη ago

  Πειραζει αν τα κρεμθδια μεινου για 2 ωρες αχρησιμοποιητα??

  • pandespani
   5 έτη ago

   δεν πειράζει πουθενά…

 • leosthenes
  4 έτη ago

  Προσπάθησα να τα κάνω και με τους δύο τρόπους. Μπορώ να πω ότι με την καταπλητική λεπτομέρεια που αναπτύσσετε το θέμα τα πέτυχα σε αρκετό βαθμό αν και δεν έχω καμία σχέση με σεφ. Ωστόσο έχω κάποιες μικρές απορίες:
  α) Τόσο στο τηγάνι, όσο και στο φούρνο κάποια από τα κομμένα κρεμμύδια (τα πιο ξανθά) διατηρούσαν μιαν αχνή «κρεμμυδίλα», αν και μαλακά. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε τελειώσει η διαδικασία, ότι δεν τα κατάφερα στο ανακάτεμα ή μήπως είναι φυσιολογικό να παραμένει αχνά αυτή η αίσθηση;
  β) Στο φούρνο μου βγαίνουν πολύ πιο μαλακά από το τηγάνι ακόμα κι αν τα αφήσω περισότερη ώρα από το τηγάνι. Φαίνεται δηλαδή «μίλια» μακρυά ότι είναι από φούρνο. Υποθέτω ότι είναι φυσιολογικό αυτό. Είναι;

  • leosthenes
   4 έτη ago

   στο β) εννοούσα «περισσότερη ώρα απ’ όσο αναφέρετε στις οδηγίες σας» κι όχι «περισσότερη ώρα από το τηγάνι.

  • pandespani
   4 έτη ago

   Το αποτέλεσμα στις δύο περιπτώσεις δεν είναι 100% το ίδιο -είναι άλλωστε 2 διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης του ίδιου θέματος. Συνήθως, κατά τι πιο ξανθά βγαίνουν στο φούρνο. Στο τηγάνι είναι και θέμα θερμοκρασίας, που δεν μπορείτε να την προσδιορίσετε με ακρίβεια παρά μόνον με θερμόμετρο. Αν πχ. το ψήσιμο γίνεται σε 5-10 βαθμούς C μικρότερη θερμοκρασία, θα μείνουν κάποια -ας το πούμε- λιγότερο καραμελωμένα. Ή το αντίθετο, στην υψηλότερη θερμοκρασία.
   Πάνω απ’ όλα όμως, σημασία έχει πως σας αρέσουν εσάς. Καστανόξανθα ή αρκετά καφετιά και εντελώς μαλακά? Όσο τα αφήνετε, ειδικά στο τηγάνι, τόσο πιο sticky και «μαρμελάδα» θα γίνουν. Το ίδιο θα συμβεί κι αν τα κόψετε λεπτότερα, όπως στο ντιπ με τις κόκκινες φακές.
   Είναι και θέμα χρήσης. Μερικές φορές είναι ωραία να κρατάνε αμυδρά κάποια στοιχεία απ’ το υλικό, αν θέλουμε. Κάποιες άλλες, μπορεί να τα θέλουμε οριακά λιώμα.
   Αν τα κάνετε 2-3 φορές, θα τους πάρετε τον αέρα και θα τα φέρετε με λίγη αυξομείωση στις εστίες σας, εκεί ακριβώς που θέλετε και σας αρέσουν.

 • yota
  2 έτη ago

  γινεται αντι για ζαχαρη να χρησιμοποιησω μελι? και αν ναι, σε ποιο σταδιο? της ζαχαρης(αρχη) η του βαλσαμικου(τελος)? οντως πολυ αναλυτικο αρθρο 🙂

  • pandespani
   2 έτη ago

   Γίνεται. Προσωπικά θα έβαζα λίγο στην αρχή και αν χρειάζεται περισσότερο στο τέλος. Έτσι είναι απόλυτα ελεγχόμενο το αποτέλεσμα. Η γλύκα του μελιού είναι εντελώς διαφορετική από του μπαλσάμικου. Δοκιμάζοντας μόνο, θα δείτε που σας αρέσει να την κατευθύνετε. 🙂

Leave A Comment