κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια κλασικό & φούρνου

 
22/10/2016
 
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, εδώ με Mafaldine Barilla

Το κοκκινιστό είναι ο αδιαφιλονίκητος μετρ του κυριακάτικου τραπεζιού. Πλούσια σάλτσα, γλυκά αρώματα και κρέας (λευκό ή κόκκινο), ένα μικρό σύμπαν από γεύσεις στο πιο κόμφορτ, κύριο πιάτο. Την κατηγορία υποστηρίζει με θέρμη η μεσογειακή κουζίνα και η ελληνική με εμμονή. Το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, πιο συχνά παλαιότερα στο φούρνο, υπήρξε το alter ego στο κραταιό γιουβέτσι. Το μεταπολεμικό τελετουργικό του μεσημεριανού γεύματος της Κυριακής θα ήταν συναισθηματικά φτωχότερο χωρίς αυτό, και ψυχαναλυτικά απλούστερο ερήμην του γευστικού διπόλου που τα δύο φαγητά αναπτύξαν, βασισμένα στα ίδια σχεδόν υλικά: ντομάτα, ζυμαρικά, κρέας.

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια κλασικό & φούρνου

Κοκκινιστό της μνήμης και των τόπων

Ρουστίκ πιάτο, με έντονο χαρακτήρα, στο οποίο επιστρέφεις αφού το δεις από κάποια απόσταση. Αφού το αγνοήσεις και ίσως το ξεχάσεις, περιπλανώμενος στις γεύσεις του κόσμου. Το οικογειακό κοκκινιστό δένεται με τόπους, χρόνους, στιγμές αγάπης και συγκρούσεων· φορτώνεται μνήμες και ηρωικά στοιχεία, μύχιες σκέψεις και μια ωραιοποιημένη νοσταλγία κάποτε.

Είναι φαγητό βραδείας καύσεως. Οι αναμνήσεις που περνούν απ’ το στομάχι αγνοούν επιδεικτικά την διαδικασία της πέψης. Στο μέτρο της κατηγορίας, το κοκκινιστό τροφοδοτεί τον βωμό της οικογένειας· και τον ντύνει με το λατρευτικό στοιχείο, που θυμάσαι για μια βδομάδα (ως την επόμενη Κυριακή) ή μια ζωή.

Η αγροτική ελληνική κουζίνα καθρεφτίζεται σ’ αυτό. Πολλές οι τοπικές εκδοχές (σε είδος κρέατος και εκτέλεση π.χ. επτανησιακή παστιτσάδα, ποντιακό χοιρινό κοκκινιστό με λάχανο, μακεδονίτικο μοσχάρι κοκκινιστό με μανιτάρια, κατσίκι με πατάτες στην Κρήτη, με ελιές, με χόρτα, με μελιτζάνες κλπ κλπ), όλες βασισμένες πρωτίστως στην ντόπια παραγωγή.

Στο πέρασμα του χρόνου, οι εκάστοτε επιρροές, λόγω εμπορίου, γειτνίασης και πολεμικών κατακτήσεων, εμπλούτισαν το είδος, διαμορφώνοντας και επικά πιάτα όπως ο κοκκινιστός κόκορας Μπαρδουνιώτκος της Μάνης, που επίσης σερβίρεται με ζυμαρικά -κάλλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτή τη συνταγή για κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια.

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια κλασικό & φούρνου

Τα δεδομένα: η ασφαλής εκτέλεση στην κατσαρόλα

Η κλασική εκτέλεση στο κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια παραπέμπει με ασφάλεια στην κατσαρόλα. Το πουλερικό μαγειρεύεται στην νόστιμη, καρυκευμένη με μπαχαρικά σάλτσα ντομάτας, τα ζυμαρικά γίνονται χωριστά και συνδυάζονται πριν το σρβίρισμα ή απευθείας στο τραπέζι.

Όλο το ζητούμενο όμως, είναι δέσουν τα μακαρόνια με τη σάλτσα, η οποία και καθορίζει τη γεύση. Αν απλώς την φιλοξενούν, το παιχνίδι έχει χαθεί. Το ίδιο και περισσότερο λογίζεται χαμένο, αν τα ζυμαρικά ξεφύγουν απ’ τον χρόνο βρασμού και λαπαδιάσουν κολυμπώντας στην καυτή ντομάτα.

Στα χρονικά του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζώματος, το ζήτημα αυτό καλύπτει παχύ μυστήριο. Πουθενά δεν αναφέρεται το γεγονός ότι κατά κανόνα τα μακαρόνια ήταν παραβρασμένα και δη σε βαθμό απελπιστικό.

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνο

Ο παλιός (φούρνος) ήξερε αλλιώς: τέχνη ή τεχνική ή κανένα απ’ τα δύο;

Το θέμα αποκτάει προφανώς περισσότερο ρίσκο, όταν το μαγείρεμα γίνεται στο φούρνο. Τα ζυμαρικά χρειάζονται την πληθωρική παρουσία του υγρού στοιχείου για να βράσουν.

Η ωδή στο γιουβέτσι, το οποίο νερώνει επαρκώς για να υποδεχτεί το κριθαράκι, δεν σημειώνει ότι πρόκειται για μια προαποφασισμένη μαγειρική ακροβασία, προκατειλημμένη υπέρ του μικρού ζυμαρικού. Εξ ου και η επιτομή του διακεκριμένου χωριάτικου εδέσματος έχει εκ κατασκευής γευστικό ταβάνι.

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια στο φούρνο

Τα μακαρόνια εν προκειμένω, με την μεγαλύτερη μάζα, έχουν μεγεθυσμένο το ανάλογο πρόβλημα, στο φούρνο. Παλιά, οι νοικοκυρές ή οι νοικοκύρηδες -αν ήταν ευγενικοί-, πήγαιναν το ταψί στον φούρναρη για να το παραλάβουν μετά την κοινωνικοθρησκευτική παρουσία τους στην κυριακάτικη εκκλησία. Εκεί, ψήνονταν πρώτα το κρέας με τη σάλτσα του και κάπου προς το τέλος, μια κανάτα νερό άδειαζε στο πλατύ σκεύος, πριν μπουν τα μακαρόνια για να συνεχιστεί το ψήσιμο.

Η ακρίβεια στους χρόνους ήταν απόλυτα και τερατωδώς σχετική. Ο φούρναρης δεν διέθετε χρονόμετρο ούτε ρολόι· ο παππάς δεν λάμβανε υπόψη το μαγείρεμα για να κλείσει με το ‘δι’ ευχών των αγίων’ εγκαίρως τη λειτουργία και ν’ αποδεσμεύσει τους πιστούς. Η κοινωνική διάθεση, επιπλέον, και οι πιθανές ανταλλαγές απόψεων, μετά τον εκκλησιασμό, σαφώς ήταν σπουδαιότερες απ’ το φαγητό στο φούρνο, που περίμενε τελευταίο και μη σημαντικό.

Η νοσταλγία των μεγαλύτερων για τα σούπερ φαγητά της γιαγιάς και τα μυθικά της μάνας, κάτι τέτοια …μικροπροβλήματα τα αφαιρεί με σοφό, υγιή μινιμαλισμό. Όσοι έχουν διαφορετική αισθητηριακή εμπειρία και θυμούνται για παράδειγμα τα μακαρόνια να βγαίνουν σωστά απ’ οποιοδήποτε φούρνο, οποιασδήποτε εποχής, παρακαλώ, ας πάρουν τον λόγο.

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια στο φούρνοκοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια στο φούρνου

Η έμπνευση περνάει απ’ τα δύσκολα

Μ΄αυτά τα δεδομένα υπόψη, το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακρόνια εκτελέστηκε επιτυχώς εις διπλούν:
1. στην κατσαρόλα, με δύο σημεία που ενισχύουν γεύση και πρακτικό χειρισμό
2. σε σύγχρονη εκδοχή φούρνου (από έμπνευση που προκάλεσε η ταλαιπωρημένη μνήμη), εξαιρετικά απλή και απολύτως σίγουρη.
Εγγυημένο 2 σε 1 αποτέλεσμα, για να επιλέξετε όποιο σας αρέσει, με τα ζυμαρικά al dente και το κοκκινιστό επιεικώς άπαιχτο!

Τα σωστά υλικά για το τέλειο κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνο - τα υλικά

1. Η σάλτσα ντομάτας, καθοριστική για το κοκκινιστό, θέλει φρέσκες, ώριμες, σφιχτές ντομάτες. Τα πομοντόρια, λόγω σαρκώδους υπόστασης και νοστιμιάς, λειτουργούν θαυμάσια. Εκτός εποχής, μία καλής ποιότητας κονσέρβα ντομάτας (σε κομμάτια), ιδανικά βιολογική, κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά. Αν οι ντομάτες είναι σωστές, η σάλτσα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί ζάχαρη.

καρότο - κόκκινο κρεμμύδι στο κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & φούρνουΓια την γλύκα, που μας αρέσει στο κοκκινιστό, αρκεί και ένα καρότο (συνλειτουργεί με το κρεμμύδι), κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους, οι οποίοι εξαφανίζονται στο τέλος μέσα της.

2. Ο πελτές ντομάτας δίνει σίγουρα έξτρα χρώμα. Κάποια γευστικά ημιτόνια είναι ελάχιστα διακριτά από τον νορμάλ ουρανίσκο, εκτός αν η πάστα σοταριστεί με το κρέας ή η φρέσκια ντομάτα είναι σε λίγη ποσότητα -στην εδώ συνταγή δεν χρησιμοποιήθηκε (και δεν έλειψε).

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνο
Μαύρο κοτόπουλο εκτροφής 90 ημερών

3. Το είδος του κοτόπουλου και η ποιότητά του καθορίζουν επίσης την γεύση. Ένα αλανιάρικο κοτόπουλο ή ένα βιολογικό δίνουν ασύγκριτης νοστιμιάς αποτέλεσμα σε σχέση με τα πουλερικά μαζικής, εντατικής εκτροφής. Το ίδιο ισχύει και για τον ζωμό. Ο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου εντείνει την γεύση του συγκεκριμένου κοκκινιστού, χωρίς να την βαραίνει.

Στη συνταγή δοκιμάστηκε το μαύρο κοτόπουλο Νητσιάκος 90 ημερών, με ομολογουμένως πολύ καλή απόδοση. Είναι πιο ακριβό (7 ευρώ το κιλό περίπου), αλλά το αξίζει -και με τον ζωμό, όπου χρησιμοποιήθηκαν ο λαιμός και ο σκελετός του πτηνού, μετά το κόψιμο σε μερίδες, αξιοποιήθηκε πλήρως.
Αντί του ολόκληρου κοτόπουλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπούτια ή στήθος, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Σ’ αυτή την περίπτωση, μειώστε τον αρχικό (μισάωρο) χρόνο βρασμού στο μισό ή και λιγότερο.

4. Τα ζυμαρικά, από σκληρό σιτάρι, που κρατάνε πιστά τους αναγραφόμενους χρόνους στο βράσιμο και αγκαλιάζουν τη σάλτσα. Εδώ χρησιμοποιήθηκαν οι εξαιρετικές Mafaldine Napoletane Barilla, με επιμήκη, φαρδιά επιφάνεια και πλισέ τελείωμα εκατέρωθεν -σε στοίβα θυμίζουν κοιλοδοκό υψηλής ραπτικής (ή μήπως, γαστρονομίας;).
chicken-stew-barilla-mafaldine-800

Στο θέμα ‘ποιά ζυμαρικά ταιριάζουν με ποια σάλτσα’ έχει ήδη γίνει μια 1η αναφορά στα επιμήκη, σωληνωτά. Οι Mafaldine Barilla ανήκουν στην δεύτερη, με τα πλατιά ζυμαρικά-κορδέλες, που θα ακολουθήσει. Κατάγονται από τη Νάπολη και πήραν το τωρινό όνομά τους προς τιμήν της πριγκίπισσας Μαφάλντα της Σαβοΐας.

Το «βασιλικό» ζυμαρικό ταιριάζει τόσο με τους ασυνήθιστους, εκλεπτυσμένους συνδυασμούς όσο και με τις πλούσιες σάλτσες, με έντονα καρυκεύματα όπως το ραγού από κυνήγι. Άψογα στέκονται φυσικά και στο ραγού από κιμά (μπολονιέζε), όπου τα χρησιμοποιήσαμε.

Η συνταγή μπορεί να γίνει επίσης με τα πιο χοντρά μακαρόνια όπως τα Spaghettoni No7 Barilla ή τα κλασικά Παστίτσιο Barilla, αλλά και με πλατιές Papardelle all’ Uovo (με αυγά), προσέχοντας στη συγκεκριμένη συνταγή να τις βράσετε 2 λεπτά λιγότερο.

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνο -τα υλικά

5. Τα αρώματα εμπλουτίζουν πάντα την βάση του κοκκινιστού και δημιουργούν την ξεχωριστή επίγευση. Η δάφνη και κανέλα είναι must· ακολουθεί το μπαχάρι, μερικές φορές το γαρίφαλο ή το μοσχοκάρυδο. Αν το κοτόπουλο είναι αξιόπιστης προέλευσης και μόνη η γλυκιά μυρωδιά της κανέλας είναι αρκετή. Αν όχι, προσθέστε 3-4 κόκκους μπαχάρι.

Οι δύο εκδοχές και τα σημεία-κλειδιά

Στο κλασικό κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια στην κατσαρόλα, το κλειδί βρίσκεται:
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνο - η σάλτσα

α) στην ικανή ποσότητα της σάλτσας (να υπάρχει αυτή η έξτρα κουταλιά για να προστεθεί στα μακαρόνια όταν όλα τα υλικά αναμιχθούν ή όταν έρθει το πιάτο στο τραπέζι). Αυτό διατηρεί την σωστή υφή και την συνολική μεστή γεύση.

Δεν δημιουργεί επίσης το σύνδρομο αραίωσης, που έχουμε στο γιουβέτσι, αν χρειαστεί να προστεθεί στα μακαρόνια λίγο από το νερό που έβρασαν.
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνο - τα ζυμαρικά

β) στην ολοκλήρωση των ζυμαρικών μέσα στη σάλτσα.
Γι’ αυτό:
α) κρατήστε 1 φλ. (250 ml) περίπου σάλτσας πριν την ανάμιξη
β) βράστε τα ζυμαρικά 1-1.5 λεπτό λιγότερο και χειριστείτε το τελευταίο στάδιο με αφοσίωση. Οι Mafaldine Barilla έχουν εξαιρετικό κράτημα -δεν θα σας προδώσουν για 1 λεπτό, ίσως και 2, αλλά μην πιάσετε συζήτηση για τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό στο τηλέφωνο εκείνη την ώρα 😉

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια σε πακέτο, στο φούρνο

Στο κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια στο φούρνο, τα ζυμαρικά βράζουν αυστηρά 2 λεπτά λιγότερο, ανακατεύονται με τη σάλτσα πριν γίνουν φαγώσιμα al dente (είναι κατά τι σκληρότερα) και ολοκληρώνεται το μαγείρεμά τους στο φούρνο.

Το μυστικό-κλειδί της εδώ υπόθεσης είναι ότι κλείνονται σε πακέτο· έτσι, αποφεύγεται η εξάτμιση των υγρών και η σάλτσα δεν στεγνώνει.
Η συγκεκριμένη βερσιόν έχει επίσης, την ιδιοτυπία να ανασκευάζει το ρουστίκ χύμα σερβίρισμα σε πακέτο-έκπληξη. Στην απλότητά της, μου αρέσει γι’ αυτό.

Τέλος, η συνταγή δοκιμάστηκε και με αποξηραμένα άγρια μανιτάρια (μίγμα, όχι πορτσίνι αποκλειστικά, λόγω υπεράποψης των τελευταίων) για να δώσουν ένα έξτρα γευστικό υπόβαθρο στη σάλτσα και επιπλέον υφή, διακριτική ωστόσο. Το σύνολο λειτούργησε θαυμάσια, εξ ου και προτείνεται.


Δοκιμάσατε κάποια από τις δύο εκδοχές αυτής της συνταγής;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνο

Κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια κλασικό

& σε πακέτο φούρνου – 2 εκδοχές

Προετοιμασία: 20 λεπτά και 30-45 λεπτά το μαγείρεμα, ανάλογα με το είδος του κοτόπουλου και ποια μέρη του (δείτε παραπάνω) θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε. Το κοκκινιστό κοτόπουλο μπορεί να μαγειρευτεί την προηγουμένη, να μπει εφόσον κρυώσει στο ψυγείο και να ξαναζεσταθεί με ευγένεια (σε χαμηλή φωτιά), πριν υποδεχτεί τις μαφαλντίνες και ολοκληρωθεί με όποιον τρόπο επιλέξετε να σερβιριστεί. Ετοιμάστε τα μακαρόνια στο τελευταίο 10λεπτο της σάλτσας, πριν το σερβίρισμα. Εύκολη συνταγή και γρήγορη για την κατηγορία της.

Υλικά (για 4-6 άτομα)
1 κοτόπουλο γύρω στο 1.4- 1.7 κιλά κομμένο στα 8 ή 10
1 πακέτο Mafaldine Barilla (1,5 αν τα άτομα είναι 6)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια (400-500 γρ.) καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
700-800 γρ. ώριμα πομοντόρια ή ντομάτες χωρίς τη φλούδα σε μικρούς κύβους ή 1.5-2 κουτί ντομάτα σε κομματάκια καλής ποιότητας
1-2 μικρά καρότα σε μικρούς κύβους ή στον τρίφτη
100 ml κόκκινο κρασί
150-180 ml σπιτκό ζωμό κότας -αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας έτοιμο, bio ή νερό
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, χωρίς το φύτρο τους
1 ξύλο κανέλα
3-4 κόκκοι μπαχάρι (προαιρετικά)
2 φύλλα δάφνη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
30 γρ. άγρια μανιτάρια
1/2 φλ. (125ml) πεκορίνο και έξτρα για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, - κόψιμο σε μερίδεςΕτοιμάζετε το κοκκινιστό κοτόπουλο: Πλύντε το και αν είναι ολόκληρο, κόψτε το σε μερίδες. Αν είναι μαύρο και ξέμεινε κάποιο … ‘πούπουλο’, καψαλίστε το ή τραβήξτε το φτερό. Αφήστε τα κομμάτια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30 λεπτά και στεγνώστε τα με χάρτινη πετσέτα πριν τα ροδίσετε.
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, σοτάρισμα

Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, να κάψουν. Βάλτε τα μισά κομμάτια και θωρακίστε τα απ’ όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τα (3-4 λεπτά). Βγάλτε τα κομμάτια σε πιάτο/πιατέλα. Επαναλάβατε με τα υπόλοιπα.

Σημείωση: Το νωπό κοτόπουλο πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Μην παραφορτώνετε το καυτό τηγάνι/κατσαρόλα, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του σκεύους και το πτηνό αντί να τσιγαρίζεται, θα βράζει στα ζουμιά του.
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνιαΠροσθέστε το κρεμμύδι και το καρότο και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο (χωρίς να αλλάξει χρώμα). Βάλτε όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου (και το ζουμί που υπάρχει στο πιάτο).

Γυρίστε τα με σχετική ευγένεια και σβήστε με το κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέστε το σκόρδο, την κανέλα, τη δάφνη, τις ντομάτες και το ζωμό (ή το νερό). Φέρτε σε σημείο βρασμού, αλατοπιπερώστε, σκεπάστε και χαμηλώστε την φωτιά. Μαγειρέψτε για 30 λεπτά. Δοκιμάστε τη σάλτσα και διορθώστε σε αλάτι-πιπέρι, αν χρειάζεται.
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια & άγρια μανιτάριαΕτοιμάζετε τα άγρια μανιτάρια: Τα βάζετε σε μπολ και τα σκεπάζετε με ζεστό νερό. Τα αφήνετε να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

Αν ολοκληρώσετε το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια στο φούρνο: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
Προσθέστε τα κομμένα μανιτάρια στο κοκκινιστό κοτόπουλο και συνεχίστε το μαγείρεμα (χωρίς καπάκι) για άλλα 15 λεπτά. Αποσύρετε. Αφαιρέστε τα φύλλα της δάφνης και την κανέλα.

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνοΟλοκλήρωση στην κατσαρόλα (1)

Ετοιμάζετε τα μακαρόνια (στο τελευταίο στάδιο μαγειρέματος του κοκκινιστού): Βάλτε τις Mafaldine Barilla να βράσουν σε πολύ (4-5 lt) νερό που το αλατίζετε πριν ρίξετε τα ζυμαρικά (δείτε περισσότερα στο άρθρο μας για τα ζυμαρικά).  Βράστε για 1 λεπτό λιγότερο από το αναγραφόμενο χρόνο.
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνο

Στο μεταξύ, αφαιρέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την σάλτσα και διατηρείστε τα ζεστά (σε πιατέλα/μπολ σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο). Κρατήστε επίσης 1,5 φλ. περίπου σάλτσα για να την σερβίρετε χωριστά. Θα χρειαστεί, ειδικά αν ο χρόνος από το τελείωμα ως την πρώτη μπουκιά προσεγγίσει το 10λεπτο (ή 15λεπτο).
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, κλασικό & στο φούρνο

Σουρώστε τα ζυμαρικά και κρατήστε 1 φλ. από το νερό που έβρασαν. Αδειάστε τα στη ζεστή σάλτσα, προσθέστε το 1/2 φλ. πεκορίνο και ανατέψτε. Από αυτό το σημείο συνεχίζετε και για την επιλογή της ολοκλήρωσης της συνταγής στο φούρνο.
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια

Σερβίρισμα (1). Μεταφέρετε σε πιάτα ή πιατέλα (ζεστά, ανάλογα και με την εποχή) τα ζυμαρικά και πάνω το κοτόπουλο. Προσθέστε 1-2 φυλλαράκια μαϊντανού για να χαρεί κι άλλο το μάτι – μην το παρακάνετε. Ή βασιλικό. Το κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια είναι έτσι κι αλλιώς χάρμα οφθαλμού από μόνο του.

Αν σας αρέσει το ωραίο στριφοφυριστό σερβίρισμα στο πιάτο, χρησιμοποιήστε πιρούνα (όχι πιρούνι) για να γυρίσετε τα ζυμαρικά και κουτάλα για να στηρίζετε την βάση τους. Κάντε το με ήρεμες κινήσεις -δεν θέλετε η σάλτσα να εκτοξευθεί πάνω σας! Δείτε και το video.

 

Ολοκλήρωση για το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, σε πακέτο, στο φούρνο (2)

κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, στο φούρνο
Ετοιμάστε τα πακέτα: Κόψτε στο αριθμό των μερίδων κομμάτια από λαδόκολλα περί τα 35×40 εκατ. Σε κάθε κομμάτι βάλτε την ανάλογη ποσότητα, 2 κ.σ. σάλτσα και 1-2 κομμάτια από το κοκκινιστό κοτόπουλο.

Πασπαλίστε με λίγο έξτρα πεκορίνο και κλείστε το πακέτο, στρίβοντας τα πλαϊνά του χαρτιού -δεν χρειάζεται να το δέσετε. Τοποθετείστε όλα τα πακέτα σε ταψί ή πυρίμαχο και βάλτε τα στον προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά.
κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια στο φούρνοΣερβίρισμα (2): Μοιράστε τα κλειστά πακέτα στα πιάτα και αφήστε κάθε συνδαιτυμόνα να ανοίξει το …καυτό δώρο του στο τραπέζι. Σερβίρετε την σάλτσα που κρατήσατε και έξτρα τριμμένο πεκορίνο χωριστά. Θυμηθείτε επίσης, τον μύλο του πιπεριού -εκ των ουκ άνευ για το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια 😉

Print Friendly, PDF & Email
117

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

 • 4 έτη ago

  ΜΜμμ!!!Μου τρέχουν τα σάλια!!

  • pandespani
   4 έτη ago

   😉

  Leave A Comment