:-)
elen

το ειρηνικό μενού της 25ης Μαρτίου

 
μενού 25ης Μαρτίου - κύρια πιάτα

Κύρια πιάτα για το μενού 25ης Μαρτίου

Λίγο ψαρίσιο αίμα την χριστιανική νηστεία και προσευχή δεν βλάπτει – σ’ όλα σοφά υπάρχουν μπόσικα ν’ απορροφάνε άτεγκτους θρησκευτικούς κραδασμούς και να προλαβαίνουν τις μεγαλύτερες παρασπονδίες που ευνοεί κάθε απόλυτη αυστηρότητα. Μια εξαίρεση στον κανόνα είναι και ένδειξη συνδιαλλαγής με τις εγγενείς αδυναμίες. Μια γέφυρα συμφιλίωσης με τα ανθρώπινα και το παράθυρο στη μονολιθική στάση των περισσότερων θρησκειών, που, όταν αμύνονται, εφαρμόζουν με το ζόρι αντί να συστήνουν τα ύψιστα ιδεώδη τους, κουνώντας στους πιστούς το δάχτυλο.

Άλλωστε, παρότι η νηστεία υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα – για τους ιερείς βεβαίως – αλλά και πριν, στους Αιγύπτιους και στους Βραχμάνους, ο τρόπος που εντάχθηκε στην ορθόδοξη πίστη ήταν αποτέλεσμα ‘άμωμων’ διαβουλεύσεων σε Συνόδους θρησκευτικής κορυφής (βλ. Οικουμενικές). Εκεί όμως -όπως πάντα και παντού -, το ‘παιχνίδι’ αφορούσε στην εξουσία της εκκλησίας και στην εδραίωση της (εκατέρωθεν αλάθητης) δύναμής της επί των πιστών, έναντι του κράτους και των υπόλοιπων θρησκειών – διόλου νόστιμες υποθέσεις, θα έλεγα.

μενού 25ης Μαρτίου - ορεκτικά 1μενού 25ης Μαρτίου - ορεκτικά 2

Το classy μενού της 25ης Μαρτίου θέλει ταπεινό μεν, θεϊκό δε μπακαλιάρο τηγανητό -κατά προτίμηση-, συνοδεία αναπάντεχα μυρωδάτης σκορδαλιάς, με ρυθμισμένη την καυτερή ένταση. Αυτά στο κύριο πιάτο. Κι ολόγυρα, νόστιμες νηστίσιμες λιχουδιές. Ιδανικό του συνοδευτικό έχει καθιερωθεί το παντζάρι, με την γλυκιά του γεύση να αγκαλιάζει τις ελαφρώς καυτερές εξάψεις της σκορδαλιάς.

Σ’ αυτό το πνεύμα μπήκαμε για να σας προτείνουμε το μενού που ακολουθεί και για ευκολία συγκεντρώσαμε τις βασικές συνταγές και προσθέσαμε τα πιάτα επιλογής, που μπορούν να κάνουν το τραπέζι της συγκεκριμένης μέρας περισσότερο ενδιαφέρον.
μενού 25ης Μαρτίου -παντζαρια σαλάτα και τερίν

μπακαλιάρος στιφάδο

μπακαλιάρος στιφάδο

μενού 25ης Μαρτίου

Ορεκτικά (επιλογή από)
κολοκυθάκια τηγανητά, πολίτικη ρεγγοσαλάτα, χούμους με ρεβίθια ή χούμους με κόκκινα φασόλια ή πράσινα ντιπ με φασόλια και αραβικά πιτάκια, αυγοτάραχο, μελιτζανοσαλάτα πολίτικη ή μελιτζανοσαλάτα με καραμελωμένα ντοματίνια (και οι δυο καπνιστές)

Πρώτο πιάτο
Τερίν με παντζάρι ή σαλάτα με παντζάρια (αν δεν υπάρχει σκορδαλιά)

Κύριο πιάτο
Μπακαλιάρος σκορδαλιά (με πατάτα ή/και με αμύγδαλο) ή τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου σε αρωματικό κουρκούτι τεμπούρα ή μπακαλιάρος στιφάδο – ο αλλιώς, αν θέλετε να ξεφύγετε εντελώς απ’ τα τηγάνια. Εναλλακτικά, δείτε και τις  γαρίδες με τραγανό καταΐφι και αϊολί (αν η παράδοση δεν είναι το φόρτε σας)


μενού 25ης Μαρτίου - σκόρδα -μαϊντανοσαλάτα

Άλλες σκορδαλιές και σκορδάτα ντιπ
σκορδαλιά με ψωμί και κομμάτια ντομάτας, κοκκινιστή σκορδαλιά με καρύδι (κάντε την κόκκινη σάλτσα χωριστά), αϊολί, ψητά σκόρδα ολόκληρα

Για αντιπερισπασμό στη συμφωνία του σκόρδου: μαϊντανοσαλάτα

Επιδόρπιο
Χαλβάς σιμιγδαλένιος ή λουκουμάδες με πορτοκάλι και παγωτό βανίλια ή τούρτα χαλβά νηστίσιμη

Θέλετε περισσότερη έμπνευση και επιλογές για το μενού 25ης Μαρτίου; Δείτε τη λίστα όλων των συνταγών πατώντας πάνω στα ‘Περιεχόμενα‘.

μενού 25ης Μαρτίου - γλυκάτούρτα χαλβά νηστίσιμη - vegan

Print Friendly, PDF & Email

by pandespani

Ένα σχόλιο

Σχολιαστε

Το email σας δεν θα φαίνεται. Τα απαιτούμενα πεδία είναι μαρκαρισμένα *

*