ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ;-)
elen

κομψευόμενο λεμόνι

 

lemoni: pws parousiazetai sto piatoΦέτες, μισά λεμόνια, μισοφέγγαρα, λωρίδες, παγωμένα κομμάτια: το λεμόνι χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους σε πιάτα με ψητά ή βραστά κρεατικά, ψαρικά αλλά και λαχανικά. Αν αντί να το «πετάξουμε» στην άκρη του πιάτου, τού δώσουμε ενός λεπτού σημασία, από ένα απλώς χρήσιμο για την γεύση υλικό, μπορεί να συνεισφέρει δημιουργικά στην αισθητική του φαγητού, που -έτσι κι αλλιώς- πρώτα βλέπουμε και μετά τρώμε.
Ιmage making λοιπόν, για το μυρωδάτο λεμονάκι και ιδού μερικοί από τους πιο απλούς τρόπους να χειριστούμε την παρουσία του στο τραπέζι με ανάλογη ευγένεια. Απαραίτητο αξεσουάρ στην κουζίνα γι’ αυτή τη δουλειά είναι ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι, ενώ η ίδια λογική στον χειρισμό ισχύει και για το μοσχολέμονο (λάιμ).

Mισά λεμόνια με ένα «γύρισμα» στην φλούδα

lemoni: pws parousiazetai sto piato - me fiogko sti floudalemoni: pws parousiazetai sto piato - me fiogko sti floudalemoni: pws parousiazetai sto piato - me fiogko sti floudaΧρησιμοποιείστε το μαχαίρι υπό γωνία και κόψτε το μισό περίπου από το πάνω μέρος της φλούδας με λίγο άσπρο κάθε μισού λεμονιού. Γυρίστε το και διπλώστε το στην άκρη του άκοπου μέρους, δημιουργώντας ένα μονό φιόγκο. Αφαιρέστε στο τέλος τα σπόρια.

Λεμόνια σαν λουλούδια

lemoni: pws parousiazetai sto piato - san louloudiaΧρησιμοποιείστε το μαχαίρι και κόψτε σε ζιγκ – ζαγκ την περίμετρο του κομμένου λεμονιού. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε στις κομμένες ροδέλες, ακολουθώντας τα σημεία που καταλήγουν οι εσωτερικές άσπρες διαχωριστικές γραμμές της σάρκας του. Αν σερβίρετε τα λεμονολούλουδα με ψητά σε γκριλ, μπορείτε να τα γκριγιάρετε και αυτά, ακουμπώντας για μερικά λεπτά τα πάνω στις καυτές γραμμές του μεταλλικού σκεύους. Αυτή η μέθοδος, λόγω της θερμοκρασίας, θα αποδώσει επιπλέον άρωμα.

Τύλιγμα σε γάζα

lemoni: pws parousiazetai sto piatoΙδιαίτερα χρήσιμο πέραν της συμπαθούς εμφάνισης, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πραγματικά ο χυμός από το μισό λεμόνι π.χ. σε ψητό ψάρι ή βραστό – ψητό κρέας, απλά φαγητά που η όξινη γεύση του καρπού τα αναδεικνύει. Τυλίξτε κάθε μισό λεμόνι σε γάζα ή σε τούλι, ένα κομμάτι 20×20 εκατ. είναι αρκετό, παίξτε και με το χρώμα, αν θέλετε, δέστε το είτε απλά με λίγο σπάγγο κουζίνας ή και με λεπτή κορδελίτσα και αφήστε, έτσι ωραίο αλλά και λειτουργικά σωστό, να κάνει την υπόλοιπη δουλειά του στο πιάτο.

Μισοφέγγαρα

Με κοφτερό μεγαλύτερο μαχαίρι κόψτε το ολόκληρο λεμόνι στα δύο και μετά ξεκινώντας από το κέντρο κάθε μισού λεμονιού, κόψτε ίδια μισοφέγγαρα. Βγάλτε τα σπόρια και τοποθετείστε τα το ένα δίπλα στο άλλο, με τάξη. Μπορείτε να παγώσετε τα μισοφέγγαρα του λεμονιού ή του λάιμ αλλά ακόμη και μισά κομμάτια από ροδέλες λεμονιού ή λάιμ και να τα χρησιμοποιήσετε για γαρνίρισμα σε παγωτά ή γλυκά. Απλώστε τα κομμάτια σε δίσκο στρωμένο με λαδόκολα και βάλτε τον έτσι για 8 τουλάχιστον ώρες στην κατάψυξη.

Τέλος, χρήσιμα στην παρουσίαση και στη σύνθεση ενός πιάτου μπορεί να είναι τα φύλλα της λεμονιάς. Κρατήστε μερικά μεζί με τα λεμόνια και παίξτε με το χρώμα και τους όγκους των υλικών όταν συνθέτετε ένα πιάτο. θυμηθείτε επίσης, πως όλα τα ξινά φρούτα, όπερ τα λεμόνια, τα λάιμ, τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια χρειάζονται πάντα υγρασία για να διατηρούν το μάξιμουμ του αρώματος. Μην τα αφήνετε στον ήλιο και βάλτε τα σε μπολ με νερό για αρκετή ώρα,πριν τα χρησιμοποιείσετε.

Φέτες, μισά λεμόνια, μισοφέγγαρα, λωρίδες, παγωμένα κομμάτια: το λεμόνι χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους σε πιάτα με ψητά ή βραστά κρεατικά, ψαρικά αλλά και λαχανικά. Αν αντί να το "πετάξουμε" στην άκρη του πιάτου, τού δώσουμε ενός λεπτού σημασία, από ένα απλώς χρήσιμο για την γεύση υλικό, μπορεί να συνεισφέρει δημιουργικά στην αισθητική του φαγητού, που -έτσι κι αλλιώς- πρώτα βλέπουμε και μετά τρώμε. Ιmage making λοιπόν, για το μυρωδάτο λεμονάκι και ιδού μερικοί από τους πιο απλούς τρόπους να χειριστούμε την παρουσία του στο τραπέζι με ανάλογη ευγένεια. Απαραίτητο αξεσουάρ στην κουζίνα γι' αυτή τη δουλειά είναι ένα κοφτερό μικρό…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
0

About pandespani

6 comments

  1. Αυτό με τον φιόγκο ομολογώ ότι δεν το ήξερα!Αψογο!

  2. Anstasia-loca

    Κομψότατα τα λεμονάκια!
    Και οι συνταγές που τα περιέχουν (βλ. lemon bars γιαμ!) ακόμη πιο καλές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*