πένες Βεζούβιος (pasta alla vesuviana) – οι εκρηκτικές

 
24/08/2018
 
Πικάντικες πένες Βεζούβιος
Πικάντικες πένες Βεζούβιος

Όταν ένα πιάτο με ζυμαρικά παίρνει το όνομά του από το τρομερό ηφαίστειο της Καμπανίας, ενεργό τα τελευταία 25.000 χρόνια, η εκρηκτική γεύση δεν μπορεί να θεωρηθεί και μεγάλη προσδοκία. Οι πένες Βεζούβιος από την γήινη κουζίνα της Παρθενόπης είναι τα πικάντικα ζυμαρικά με υπολογίσιμη ένταση και γεμάτη νοστιμιά, αφού καλούνται να μεταφέρουν την ενέργεια του πιο γνωστού ιταλικού ηφαιστείου στο τραπέζι.

Ο Βεζούβιος όπως φαίνεται από την Νάπολη στο ηλιοβασίλεμα
Ο Βεζούβιος όπως φαίνεται από την Νάπολη στο ηλιοβασίλεμα

Τα πιο κοινά μεσογειακά υλικά (ντομάτες, κρεμμύδι, κάππαρη, ελιές, καυτερή πιπεριά, ελαιόλαδο) ενώνονται στην εξαιρετικά γρήγορη σάλτσα Βεζούβιος. Η φρέσκια ρίγανη προσθέτει το έντονο άρωμά της και η τοπική μοτσαρέλα έρχεται την τελευταία στιγμή να συνεισφέρει την μασιχωτή της υφή. Καμία εξτραβαγκάντσα, κανένα τερτίπι μαγειρικό, ουδεμία επιτήδευση. Η καθημερινή κουζίνα της Νάπολης μεγαλουργεί με την ειλικρίνεια. Και βαφτίζει το εκπληκτικό αποτέλεσμα όπως το δεσπόζον βουνό. Το πιάτο είναι (ρυθμιζόμενα) πικάντικο, με ευχάριστη στο μάτι πολυχρωμία, δυνατή γεύση και διακριτό άρωμα.

Πικάντικες πένες Βεζούβιος

Ποια ζυμαρικά ταιριάζουν στη σάλτσα Βεζούβιος

Για την συγκεκριμένη εκτέλεση επιλέξαμε ένα κλασικό κοντό σχήμα, αλλά χωρίς γλουτένη. Πένες Βεζούβιος με τις Penne Rigate Χωρίς Γλουτένη Barilla, από λευκό καλαμπόκι, κίτρινο καλαμπόκι και ρύζι. Με χρόνο βρασμού 9 λεπτά (κοντά σ’ αυτόν της σάλτσας), το γνωστό τέλειο κράτημα που χαρακτηρίζει όλα τα ζυμαρικά Barilla και εξαιρετική γεύση -αν δεν δει κάποιος το πακέτο τους, είναι αμφίβολο αν θα καταλάβει τη διαφορά με τις πένες από σκληρό σιτάρι. Δοκιμάστε τις και πείτε μας.

Penne Rigate Barilla χωρίς γλουτένηPenne Rigate Barilla χωρίς γλουτένη

Όμως, σε μια τόσο πληθωρική σάλτσα ταιριάζουν τα περισσότερα ζυμαρικά, με εξαίρεση τα πολύ ντελικάτα όπως Spaghettini Barilla ή τα Capellini Barilla (δείτε σχετικά και το άρθρο Ποιά ζυμαρικά με ποια σάλτσα) και τα πολύ χοντρά σωληνωτά τύπου Παστίτσιο Barilla. Μπορείτε έτσι να κάνετε σπαγκέτι, ταλιατέλες, βίδες, λινγκουίνε ή λείες πένες Βεζούβιος κλπ., χρησιμοποιώντας τα ανάλογα σχήματα (όπως πχ. Spaghetti No 5 Barilla, Fusilli, Tagliatelle, Linguine Barilla κλπ.), κανονικά ή Ιntegrale, αν προτιμάτε. Η ρωμαλέα σάλτσα ανταποκρίνεται πολύ καλά σε όλα.

Πάντως, ενδιαφέρον σημείο της εκτέλεσης με Penne Rigate Χωρίς Γλουτένη Barilla, εκτός της απίστευτης γεύσης, είναι ότι κρατούν τέλεια το σχήμα τους αλλά και τη σάλτσα μέσα και πάνω στην επιφάνεια. Προσδίδουν μάλιστα μια αίσθηση φινέτσας σ’ αυτό που η γεύση αντιλαμβάνεται, εξευμενίζοντας εν μέρει με μια ηπιότητα και στρογγυλάδα το εκρηκτικό ταμπεραμένο του πιάτου. Σαν να τονίζουν τα κενά που και το βουνό του Δία ακολουθεί όντας ήρεμο, πριν ξαναδείξει το εξαγριωμένο του πρόσωπο.

Χαρακτηριστικά της συνταγής και σημεία προσοχής

Συχνά για τα σπαγκέτι ή τις πένες Βεζούβιος επισημαίνεται μια ομοιότητα με την Πουτανέσκα. Ωστόσο, η σάλτσα Βεζούβιος δεν περιέχει σκόρδο, αντζούγιες, μαϊντανό ή βασιλικό, όπως η ορίτζιναλ πουτανέσκα δεν περιέχει κρεμμύδι, ρίγανη και μοτσαρέλα. Βεβαίως οι διασκευές βρίθουν και τα υβριδικά πιάτα κάνουν το μαγειρικό τοπίο μάλλον ομιχλώδες.

Από την άλλη, τα συγκεκριμένα τόσο απλά υλικά πρωτοστατούν στην κουζίνα της Παρθενόπης, με πάμπολλες επιμέρους συνθέσεις. Η αυθεντικότητα παραπαίει ακόμη και στα όρια της ίδιας ιδέας και σε πιάτα συνώνυμα -βλ. Gnocchi al Vesuvio.

 συνταγή Πικάντικες πένες Βεζούβιος - υλικά

Οι πένες Βεζούβιος τρώγονται όλο το χρόνο. Στην ναπολιτάνικη εκτέλεση χρησιμοποιούνται τα ντοματάκια Piennolo σε τσαμπί, μια τοπική ποικιλία που αναπτύσσεται στην περιοχή του Βεζούβιου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντοματίνια ή ώριμες ντομάτες στην εποχή τους ή τα αντίστοιχα υλικά σε κονσέρβα τον υπόλοιπο καιρό. Εναλλακτικά, για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έτοιμη σάλτσα Pomodoro Barilla (ντομάτα και κρεμμύδι) ή την πικάντικη Arrabbiata Barilla (ντομάτα και τσίλι). Τα υπόλοιπα υλικά (ελιές, κάππαρη, μοτσαρέλα, ρίγανη) πρέπει να είναι αντιληπτά στην γλυκοπικάντικη σάλτσα Βεζούβιος.

Σημειώστε πως η μοτσαρέλα είναι η φρέσκια κανονική (χωρίς ειδικές διευκρινίσεις), συνήθως από αγελαδινό γάλα (αυτή που οι Ιταλοί αποκαλούν fior di latte). Σημαντικό είναι ότι πρέπει να παραμείνει ζεστή και λαστιχωτή στο σερβίρισμα. Άρα, στις πένες Βεζούβιος όταν λέμε σερβίρουμε αμέσως, το εννοούμε.

πένες Βεζούβιος - σάλτσα Βεζούβιοςπικάντικες πένες Βεζούβιος

Τέλος, σχετικά με το πόσο πικάντικο βγαίνει το πιάτο. Ναι, είναι ξεκάθαρα πικάντικο και sky is the limit. Εμείς τεστάραμε το αποτέλεσμα δύο φορές, καταλήγοντας πως χρειάζονται τουλάχιστον 3 μεσαίου μεγέθους πιπεριές (βλ. φωτό επάνω αριστερά), οι οποίες είναι αρκετά καυτερές, για να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της συνταγής. Οι φαν του καυτερού μπορούν να το φτάσουν στα δικά τους hot όρια, αυξάνοντας την ποσότητα της πιπεριάς τσίλι κατά βούληση.

Για εξίσου υποκειμενικούς λόγους και προσωπικές προτιμήσεις ισχύει και η μείωση. Κατεβάστε τους πικάντικους τόνους κατά την κρίση σας, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά – αυτή είναι μια συνταγή που πραγματικά αρέσει σε όλους, θα είναι κρίμα να χάσουν την γευστική εμπειρία οι πιο ευαίσθητοι στο καυτερό στοιχείο της γεύσης.

⇒ Άλλες παρασκευές: Η σάλτσα Βεζούβιος είναι μια πραγματικά ωραία, με γεμάτη γεύση, μεσογειακή σάλτσα. Μπορείτε να κάνετε περισσότερη και να την χρησιμοποιήσετε με αυγά μάτια, σε ομελέτα ή σε αυγά τύπου καγιανάς. Σκεπασμένη με μεμβράνη ή σε κλειστό δοχείο, θα κρατήσει στο ψυγείο άνετα τρεις ημέρες.

Πικάντικες πένες Βεζούβιος

Με δυό λόγια

Οι πένες Βεζούβιος (penne alla vesuviana) είναι ένα εύκολο και γρήγορο, ευέλικτο πρώτο πιάτο κάθε εποχής –και της καλοκαιρινής. Αν τις σερβίρετε ως κύριο πιάτο σε ένα καθημερινό γεύμα, αυξήστε την ποσότητα των ζυμαρικών στα 500 γρ. για 4 άτομα. Ρυθμίστε τα πικάντικα ημιτόνια κατά το δοκούν και ευχαριστηθείτε την μαγική σοφία της κουζίνας του ιταλικού νότου.

Ξέρατε για τον Βεζούβιο;

Ο Βεζούβιος, κατά την ρωμαϊκή μυθολογία, είναι συνδεδεμένος με την πορεία του Ηρακλή, μέσω των Φλεγραίων πεδίων προς την Σικελία, με τον Γκένιους για τους άρρενες και την Γιούνο για τις γυναίκες, όπερ το πνεύμα προστασίας κάθε ανθρώπου, τύπου καλός άγγελος. Χρονολογείται 400.000 ετών με πρόσφατη ιστορία 25.000 χρόνων και άπειρες ενδιάμεσες εκρήξεις εντυπωσιακού μεγέθους και μνημειώδους καταστροφής.

Η πλέον γνωστή είναι αυτή στις 14 Αυγούστου του 79 πΧ. που κατέστρεψε την Πομπηία, το Ερκολάνο και τις Σταβίες. Την καταστροφή, που ήταν σε θερμική ενέργεια 100.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Χιροσίμα-Ναγκασάκι, περιέγραψε ο Πλίνιος ο νεότερος – ο πρεσβύτερος θείος του έχασε τη ζωή του στις δυσμενείς συνθήκες, προσπαθώντας να σώσει τον φίλο του. Το ίδιο και πολλές εκατοντάδες κάτοικοι, που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους όταν το πυροκλαστικό κύμα ύψους 33 χιλιομέτρων ξέσπασε απ’ τον κρατήρα. Έκαψε τις πόλεις και τις εξαφάνισε μέσα σε πολλά μέτρα μίγματος από τέφρα, αποκαΐδια, ερείπια, ελαφρόπετρα, καυτούς, ανατιναγμένους βράχους και ηφαιστειογενές υλικό.

Στο Μουσείο της Μελβούρνης, το καλοκαίρι του 2009, στο πλαίσιο σχετικής έκθεσης, δημιουργήθηκε από την εταιρία Zero One και παρουσιάστηκε σε εγκατάσταση ένα βίντεο που αναπαριστά την καταστροφή της Πομπηίας στη διάρκεια των 48 ωρών που συνέβη. Στόχος του ήταν να βάλει τον θεατή στην δραματική θέση των κατοίκων. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δείτε το.

[divider]

Πικάντικες πένες Βεζούβιος

Πένες Βεζούβιος (pasta alla vesuviana)

Προετοιμασία: 25-30 λεπτά όλα μαζί. Βάλτε τις πένες να βράσουν όσο κάνετε τη σάλτσα. Αν περισσέψουν, διατηρούνται στο ψυγείο -και εξακολουθούν να είναι νόστιμες- για 2 μέρες. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 5 άτομα)
400 γρ. (1 πακέτο) Penne Rigate Χωρίς Γλουτένη Barilla
2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
800 γρ. ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες, κομμένες σε κύβους ή ντοματίνια αποφλοιωμένα (2 Χ 400 γρ. κουτιά)
1/2 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι (70-80 γρ.) κομμένο σε λεπτές φέτες
70 γρ. ελιές μαύρες (περ. 15 ελιές), καθαρισμένες απ’ το κουκούτσι και χοντροκομμένες
1 μεγάλη καυτερή πιπεριά κομμένη σε ροδέλες ή 3 μεσαίες ή 4-5 μικρές
2 κ.σ. κάππαρη (20 γρ.), ξαλμυρισμένη και χοντροκομμένη
4-5 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια (τα φύλλα)
125 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια, κομμένη σε κύβους
αλάτι & φύλλα φρέσκιας ρίγανης για το σερβίρισμα

πένες Βεζούβιος - πένες χωρίς γλουτένηπένες Βεζούβιος, τα υλικά

Προετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε να βράσει αρκετό νερό, περί τα 4 lt.

πιπεριές τσίλι για πένες Βεζούβιος

Ετοιμάζετε την πικάντικη σάλτσα για τις πένες Βεζούβιος: Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτετε το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά. Σοτάρετε για 2 λεπτά να μαραθούν, χωρίς να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτετε 1/2 κουτάλα από το νερό που βράζει, ανακατεύετε και μαγειρεύετε 1 λεπτό ακόμη.

πένες Βεζούβιος - σάλτσα Βεζούβιος

Βάζετε τα ντοματίνια σε κουτί (ή τις ντομάτες) και το ζουμί τους. Με ξύλινη κουτάλα πιέζετε ώστε ελαφρώς να διαλυθούν. Προσθέτετε τις ελιές, την κάππαρη και αλάτι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε ευγενικά σε μέτρια (προς χαμηλή) φωτιά για 10-12 λεπτά. Θα έχετε μια πυκνή σάλτσα. Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι, αν χρειάζεται.

πένες Βεζούβιος χωρίς γλουτένη

Βράζετε τα ζυμαρικά: Προσθέτετε αλάτι (2 κ.σ.) στο νερό της κατσαρόλας όταν κοχλάζει και ακολούθως τις Penne Rigate Χωρίς Γλουτένη Barilla. Ανακατεύετε και τις βράζετε al dente σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο -9 λεπτά. Υπολογίστε τον χρόνο για την ολοκλήρωση του πιάτου. Αν κάτι μπορεί να περιμένει 2 λεπτά, είναι η σάλτσα χωρίς την μοτσαρέλα, όχι τα ζυμαρικά.

πένες Βεζούβιος - σάλτσα Βεζούβιοςπένες Βεζούβιος

Ολοκλήρωση: Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, ρίχνετε την κομμένη σε κύβους μοτσαρέλα και την ρίγανη.
Σουρώνετε τα ζυμαρικά (κρατώντας πάντα λίγο απ’ το νερό που έβρασαν) και αμέσως τα προσθέτετε στη σάλτσα. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά, προσθέτοντας λίγο απ’ το νερό των ζυμαρικών για ενίσχυση της υγρασίας, αν χρειάζεται.

πένες Βεζούβιος

πένες Βεζούβιος

Σερβίρισμα: Μεταφέρερε τις πένες Βεζούβιος σε πιάτα, προσθέτετε πάνω τους μερικά ακόμη φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και σερβίρετε αμέσως.

Print Friendly, PDF & Email
44

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment