coronation chicken: κρύο κοτόπουλο για βασιλικά καλοκαίρια

 
31/10/2014
 
βασιλικό κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ - coronation chicken
«Εστεμμένο» κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ – Coronation chicken

Η συνταγή για coronation chicken – κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ της βασιλικής στέψης – ήταν το δεύτερο μεγάλο καλοκαιρινό σουξέ μου μετά το σπιτικό frozen yogurt και τη χρωστάω σε όσους τη δοκίμασαν και μου την ζήτησαν. Μου ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό με την άφιξη του βασιλικού μωρού George Alexander Louis, που πήρε το χαρτάκι με το #3 στη σειρά διαδοχής του βρετανικού βασιλικού θρόνου. Μαζί μ’ αυτήν και οι σκέψεις για την πολυσύνθετη σχέση της βασιλικής οικογένειας με τους συμπατριώτες μου Βρετανούς, που θα προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω για τους Έλληνες αναγνώστες μας.

Δεν είναι δύσκολο ν’ αντιληφθεί κανείς ότι οι περισσότεροι Βρετανοί τρέφουμε αμφίσημα συναισθήματα για την βασιλική οικογένεια. Απ’ τη μία τους βλέπουμε σαν κηφήνες, βυθισμένους σε πολυτελείς απολαύσεις εις βάρος των φορολογουμένων (αν και θα πρέπει να σημειώσω ότι απ’ το 1992 η βασίλισσα πήρε την πρωτοβουλία να πληρώνει φόρο εισοδήματος και υπεραξίας κεφαλαίου και από το 1993 το προσωπικό της εισόδημα φορολογείται όπως όλων). Απ’ την άλλη, παρασυρόμαστε συχνά απ’ το κύμα της εθνικής υπερηφάνειας που συνοδεύει τα σημαντικά βασιλικά γεγονότα όπως γάμοι, επέτειοι κλπ.

Οι περισσότεροι πάντως, αναγνωρίζουν πως η μεγαλύτερη προίκα της Βρετανίας σήμερα είναι οι διατηρούμενες παραδόσεις της. Τουρίστες έρχονται στη χώρα για να δουν τα κόκκινα διπλά λεωφορεία, τους τηλεφωνικούς θαλάμους, τα παραδοσιακά χωριά με τα παλιά κτήρια, τα κλασικά ταξί του Λονδίνου και βέβαια το μεγαλοπρεπές τελετουργικό που συνοδεύει τις εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας. Υπολογίζεται ότι ο γάμος του William και της Kate απέφερε στη βρετανική οικονομία μέχρι και £2 δις  τουριστικό εισόδημα.

βασιλικό κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ - coronation chicken

Το γεγονός ότι η Βρετανία είναι απ’ τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν εθνική εορτή παίζει σημαντικό ρόλο στον υπερβάλλοντα ζήλο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι βασιλικές γιορτές από τον βρετανικό λαό. Οι ΗΠΑ έχουν την ημέρα ανεξαρτησίας, η Ελλάδα και η Κύπρος ανάλογες, η Γαλλία την μέρα της Βαστίλης, η Ιταλία τη μέρα της δημοκρατίας, όλες συνοδευόμενες από τελετές και εκδηλώσεις που κάνουν τον κόσμο να νιώθει ενωμένος και μέρος μιας πατρίδας, καθώς τιμά την ιστορία, τα επιτεύγματα και την ταυτότητά του.

Επειδή μια τέτοια μέρα το χρόνο δεν υπάρχει στη Βρετανία, το κενό του εορτασμού της εθνικής ταυτότητας καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις βασιλικές εκδηλώσεις (και βέβαια από μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις όπως το Wimbledon ή οι Ολυμπιακοί).

Υπάρχουν σήμερα τρεις βρετανικές σαπουνόπερες, που μεταδίδονται συχνά μέσα στην εβδομάδα: η σειρά Eastenders που ξεκίνησε το 1985, το Coronation Street, η πιο παλιά τηλεοπτική σαπουνόπερα στον κόσμο, που ξεκίνησε το 1960 και μια ραδιοφωνική, the Archers, που ξεκίνησε πριν 62 χρόνια!

Όλες τους ακολουθούν τις φανταστικές ζωές κανονικών ανθρώπων σε κλειστές μικροκοινωνίες. Οι περισσότεροι Βρετανοί έχουμε μεγαλώσει με αυτούς τους χαρακτήρες σαν να ήταν μέρος της ζωής μας. Οι επιτυχίες, οι τραγωδίες και τα σκάνδαλα των φαντασιακών αυτών ηρώων έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τα πραγματικά πάνω και κάτω της ζωής που βιώνουν οι Βρετανοί στην καθημερινότητά τους.

Κατ’ αντιστοιχία, ο βρετανικός λαός βλέπει την βασιλική οικογένεια σαν οικεία σαπουνόπερα γεμάτη διαφορετικούς χαρακτήρες – τους ερωτύλους συζύγους, τις αλκοολικές γκόμενες της υψηλής κοινωνίας, τις απατημένες συζύγους, τις στωικές και στιβαρές γυναίκες που κρατάνε την οικογένεια ενωμένη και βέβαια τις όμορφες τραγικές ηρωίδες. Αυτό -κατ’ εμέ- εξηγεί και το χωρίς προηγούμενο ξέσπασμα θρήνου για το χαμό της πριγκίπισσας Diana. Ο κόσμος πίστευε ότι την ήξερε πραγματικά, ότι ήταν συνδεδεμένος μαζί της με κάποιον τρόπο στην προσωπική του ζωή.

Βασίλισσα Ελισάβετ - στέψη 1953 | Queen Elizabeth Coronation 1953
Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ το 1953

Τo Coronation chicken – κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ- είναι μια συνταγή, που, αντίθετα με ό,τι συχνά αναφέρεται, δεν ξεκίνησε απ’ την ανθοπώλισσα των διασημοτήτων Constance Spry, αλλά από την συνεταίρο της, την Rosemary Hume, ιδρύτρια της διάσημης σχολής μαγειρικής Le Cordon Bleu, η οποία το έκανε για τον εορτασμό της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ II, το 1953.

Προφανώς η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα πιάτο που θα μπορούσε κανείς εύκολα να καταναλώσει όσο θα έβλεπε την στέψη από τον καναπέ του μπροστά στην τηλεόραση (ναι, στην Αγγλία είχαμε από τότε), γνωρίζοντας ότι πολλοί Βρετανοί θα έκαναν ακριβώς αυτό. Γι’ αυτό και το πιάτο βασίστηκε σε ένα κρύο κοτόπουλο, ιδανικό για μπουφέ και τέλειο για να γεμίσει σάντουιτς.

Την συνταγή για το κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ μού την έγραψε ιδιοχείρως η γιαγιά μου, πρώτη-πρώτη σε ένα τετράδιο που γέμιζε με συνταγές πιάτων που της άρεσαν, ώστε να κληρονομήσω τη γνώση της, όταν θα έφευγα απ’ το σπίτι μετά την ενηλικίωσή μου. Το τετράδιο αυτό με έχει ακολουθήσει όπου έζησα τα τελευταία 30 χρόνια και τώρα, γεμάτο πιτσιλιές και λεκέδες, είναι ένα απ’ τα πολυτιμότερα αντικείμενα που διαθέτω.

Η συνταγή είναι η αυθεντική του 1953, παρόλο που η οικογένειά μου δεν την δοκίμασε την ημέρα της στέψης, αφού –όπως έμαθα- ο παππούς μου είχε αγοράσει εισιτήρια για να την παρακολουθήσουν όλοι μαζί ζωντανά από εξέδρα δίπλα στο Ritz. Η θεία μου διηγιόταν πως, καθώς ανέβαιναν τις σκάλες του tube στο σταθμό του Green Park την ώρα που ανέτειλε ο ήλιος (έπρεπε να είναι στις θέσεις τους πριν τις 7 π.μ.), αντίκρισαν το παράξενο θέαμα να είναι όλοι οι άντρες στον σταθμό ντυμένοι με επίσημο βραδινό ένδυμα, όπως ακριβώς καθόριζε το πρωτόκολλο για τους θεατές της τελετής στέψης.

η συνταγή της γιαγιάς μου για coronation chicken, το βασιλικό κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ
Η συνταγή της γιαγιάς μου για Coronation chicken, το κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ

Το κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ – Coronation chicken είναι ένα τέλειο καλοκαιρινό πιάτο, κρύο και διακριτικά πικάντικο, εύκολο να ετοιμαστεί από πριν, ιδανικό για πάρτι και μπουφέ, για πικ-νικ και για σάντουιτς. Η γεύση του κουβαλά όλες τις επιρροές της Ινδίας στη βρετανική αυτοκρατορία, αλλά με τον πιο εξευγενισμένο τρόπο που κερδίζει και αυτούς που δεν επιλέγουν πικάντικα πιάτα. Η δε τεχνική της προετοιμασίας του διατηρεί ζουμερό το στήθος του κοτόπουλου, που συχνά το τρώμε στεγνό και άνοστο. Το φετινό καλοκαίρι πάντως, η ανταπόκριση των φίλων μας σε διάφορα τραπέζια που το σερβίραμε ήταν τέτοια που όλοι μου ζητούσαν τη συνταγή. Ιδού λοιπόν μεταφρασμένη στα ελληνικά!

Στην ιδανική παρασκευή του πιάτου, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τα κοτόπουλα της Φάρμας Μπράλου, που επειδή είναι διαφορετική ράτσα απ’ τα μαζικής παραγωγής και τρέφονται με φυσική τροφή και μόνον, έχουν απίθανα τρυφερό, ζουμερό και νόστιμο στήθος και έτσι θα δώσουν διακριτά καλύτερο αποτέλεσμα.

Coronation chicken

κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ

Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου μαγείρεμα συν 20′ για να κρυώσει το κοτόπουλο και η σάλτσα πριν την τελική σύνθεση και μετά 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο πριν σερβιριστεί. Ιδανικό πιάτο για να ετοιμαστεί από την προηγουμένη. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4 μερίδες)
800 γρ. στήθος κοτόπουλου (4 στήθη)
1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο κατά μήκος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. Madras curry powder (ή άλλο κάρυ)
120 ml ζωμό κοτόπουλου (που θα δημιουργήσετε ποσάροντας το κοτόπουλο στη διαδικασία)
1 γεμάτο κ.γ. ντοματοπολτό
χυμό από ½ λεμόνι
2 γεμάτες κ.σ. Mango chutney (προτιμήστε το Sharwoods Mango Chutney with Kashmiri chilli ή αν δεν βρείτε, βάλτε μαρμελάδα βερίκοκο – αλλά θα βγει πιο υποτονική η γεύση)
240 γραμ. μαγιονέζα
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
μερικά φύλλα κόλιανδρο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα

 

coronation chicken - κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ - ποσαρισμα κοτόπουλου

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Ετοιμάζετε το κοτόπουλο:
Τοποθετείτε τα στήθη του κοτόπουλου σε ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα και ρίχνετε τόσο νερό όσο να καλύψει το κρέας. Προσθέτετε τις μακρόστενες φέτες του καρότου, αλάτι και πιπέρι.

Σημείωση: Όταν το καρότο κόβεται μακρόστενα ανταλλάσσει πιο εύκολα τη γεύση του με το υγρό στοιχείο που το περιβάλλει.

Ποσάρετε το κοτόπουλο για 40’ στο φούρνο ή μέχρι η θερμοκρασία στο κέντρο του παχύτερου σημείου του να είναι 76°C. Αφαιρείτε το κοτόπουλο και το αφήνετε να κρυώσει. Πετάτε το καρότο και κρατάτε 120 ml απ΄ το νερό που ποσάρατε, σαν ζωμό κοτόπουλου που θα προσθέσετε αργότερα στη σάλτσα.

 κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε για 4′-5′ λεπτά. Προσθέτετε το κάρυ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2’.

Ρίχνετε τον ζωμό του κοτόπουλου που κρατήσατε πριν, τον ντοματοπολτό, το χυμό λεμονιού και το mango chutney. Ανακατεύετε κάθε τόσο μέχρι να βράσει και μετά αφήνετε να σιγοβράσει για 5′ λεπτά.

Περνάτε το περιεχόμενο από σουρωτήρι και αφήνετε το ζουμί να κρυώσει, πετώντας ό,τι έμεινε στο σουρωτήρι. Όταν κρυώσει, προσθέτετε την μαγιονέζα και την κρέμα και ανακατεύετε καλά την σάλτσα.

βασιλικό κρύο κοτόπουλο Coronation chicken με σάλτσα κάρυ

Τελική σύνθεση: Κόβετε το κρύο κοτόπουλο σε κύβους των 2 εκ. περίπου και το ανακατεύετε με τη σάλτσα. Το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρετε.

βασιλικό κρύο κοτόπουλο - τελική σύνθεση του Coronation chicken

Σερβίρισμα: Βάζετε το coronation chicken σε πιατέλα και του προσθέτετε μερικά φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού. Σερβίρεται ιδανικά με ζεστό ρύζι που περιέχει καβουρντισμένα αμύγδαλα και σουλτανίνες ή μαύρες σταφίδες και με μια απλή πράσινη, τραγανή και δροσερή σαλάτα.

κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ - Coronation chicken

Keep calm & enjoy coronation chicken!

Print Friendly, PDF & Email
20

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

7 Σχόλια

 • Κούλη Μαρία
  7 έτη ago

  Είστε καταπληκτική!!!!! Πόσο καιρό έψαχνα την αυθεντική συνταγή και δεν μπορούσα να τη βρώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

 • AP
  7 έτη ago

  φτιαχνω εδω και χρονια την ιδια συνταγη με μια παραλλαγη. Γιαουρτι στραγγιστο αντι μαγιονεζα – κρεμα, με τρελλη ανταποκριση απο οικογενεια και φιλους. Αγαπημενη συνταγη για μπουφε

 • λίνα οικονόμου
  7 έτη ago

  έχω την εντύπωση ότι θα μας υπεραρέσει η συγκεκριμένη συνταγή. Θα επανέλθω. Έτσι μου έρχεται να την κάνω απόψε

 • MaryCa
  7 έτη ago

  Λοιπόν, το έφτιαξα χθες και άρεσε πάρα πολύ σε όλους. Μεγάλη επιτυχία!
  Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή. Θα επαναληφθεί οπωσδήποτε!

 • λίνα οικονόμου
  7 έτη ago

  κι εγώ το έφτιαξα και άρεσε πολύ, ιδίως στον άντρα μου, ευχαριστούμε, πολύ ωραία και εύκολη συνταγή

 • 7 έτη ago

  Πολύ ωραία συνταγή!!!θα τη δοκιμάσω και θα επιστρέψω!!!

Leave A Comment