σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πικάντικο γιαούρτι

 • Αρχικη
 • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 • σουβλακια κοτοπουλου μαριναρισμενα σε πικαντικο γιαουρτι
 
23/11/2014
 
σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πικάντικο γιαούρτι
ζουμερά σουβλάκια κοτόπουλου, μαριναρισμένα σε γιαούρτι

Τα ένδοξα σουβλάκια κοτόπουλου μεσουρανούσαν στο μαγειρικό στερέωμα του υψηλού catering επί χρόνια. Λιλιπούτεια, μια τσιγκουνιά πιο μεγάλα από οδοντογλυφίδα, για λόγους κομψότητας – και περιθωρίων χρέωσης. Ή, απλώς μικρά έως μικρομεσαία, ψητά σκέτα ή με λαχανικά ή μαριναρισμένα σε γλυκόξινη, ασιατικής έμπνευσης σάλτσα περίπου τεριγιάκι, είχαν μόνιμη παρουσία παλιότερα σε κάθε σεβαστό μπουφέ: απ’ τα παιδικά πάρτι στο σχολείο μέχρι τα νυφιάτικα στο γκολφ, με όλα τα ενδιάμεσα.

Ανήκαν δε στα είδη που μέσα στον μήνα ή στο δίμηνο (το πολύ, αν ήσουν κοινωνικός) μπορούσες άνετα να έχεις κάνει ‘σουβλάκι κοτόπουλο taste drive’, έχοντας δοκιμάσει πολλές εκτελέσεις. Μαζί είχες κάνει και catering test, γευστικό, αισθητικό και εταιρικού ύφους, το τελευταίο μετρούμενο σε αριθμό ‘καρδιναλίων’. Όσο πιο καλά τα σουβλάκια κοτόπουλου, τόσο υπεράριθμοι οι ‘καρδινάλιοι’. Αν ομιλούσες μάλιστα με γνωστή (πρώην δραστήρια) εταιρία catering, που φημιζόταν για τις υψηλές της επιδόσεις στο χώρο και για τα εμβαπτισμένα σε φρουτοχυμούς με σόγια σουβλάκια κοτόπουλου, ένιωθες ευγνώμων που μπορούσες να τα παραγγείλεις – άσχετο, αλλά η ζωή κάνει κύκλους και ‘μαθημάτων μαγειρικής’, ενίοτε.

Ακόμη όμως, κι από γκράντε catering προερχόμενο, στην πράξη, το σουβλάκι έφτανε σερβιρισμένο χλιαρό. Κι έξω και σπίτι σου. Λες και δεν ανήκε στα ‘της ώρας’. Αλλά κανείς δεν παραπονιόταν, αν ήταν νόστιμο, στην σπάνια δε περίπτωση που περίσσευαν κάποια καλαμάκια, ξαναζεσταίνονταν για τσιμπολόγημα την επομένη. Πάλι άρεσαν. Και για να κλείσω με τους παρελθόντες χρόνους και τις αξιολογήσεις, θα πω πως τα καλύτερα έβερ ζεστά σουβλάκια κοτόπουλου που έχω φάει σε εκδήλωση ήταν από ειδικό catering του Ecali Club. Εκπληκτικά.

Υπερπροσφρορά ναι, ποιότητα όχι

Επιστροφή στο παρόν. Τα μικρά σινιέ σουβλάκια μάλλον έχουν χάσει το γκλάμουρ τους και σπάνια κυκλοφορούν στα σπίτια. Ο ανταγωνισμός και το εύκολο μπούκωμα απ’ τα κανονικά, τα βαράθρωσε στο ναδίρ των επιλογών.

Ο συμπαθής κλάδος των σουβλατζίδικων δείχνει να ανθίζει στην κρίση. Τα ‘βρώμικα’ και μη στέκια είναι περισσότερα απ’ τα φαρμακεία και κάθε γωνία έχει εξοπλιστεί με το δικό της ανταγωνιστικό καλαμάκι. Υπερπροσφορά. Όταν τρως ένα έτοιμο με 1.5 ευρώ (και λιγότερο), η αξία της ενασχόλησης για να το φτιάξεις δικαίως πέφτει. Μα, είναι το ίδιο; Όχι, βέβαια. Δεν είναι.

Αλλά η εικόνα του haute gastronomie σουβλακίου έχει παγώσει τόσο καιρό και ξεχαστεί. Το βόλεμα – μεγάλο πράγμα κι άτιμο – της διεκπεραίωσης προωθεί τις εύκολες λύσεις στα καθημερινά και ανακατατάσσει συνήθειες και προϊόντα. Καθώς οι προτεραιότητες αλλάζουν, διαφοροποιούν τις σχέσεις με τα κριτήρια και μεγαλώνουν τις γκρίζες ζώνες.

 πικάντικο γιαούρτι - σουβλάκια κοτόπουλου σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πικάντικο γιαούρτι

Σουβλάκια κοτόπουλου 50 γραμμαρίων

Το θέμα δεν είχε ραντεβού με την επικαιρότητα του pandespani. Όταν σκέφτομαι σουβλάκια αυτή την περίοδο, είναι γιατί η μέρα έβαλε στη θέση του κρέατος τον εαυτό μου. Οπότε κάνω τη σοφή, πάω με το ρεύμα και παίρνω τηλέφωνο. Σε ακτίνα max. 1000 μέτρων πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 30 ντελίβερι, κάποια απλώς συμπαθητικά, όλα με ασταθή ποιότητα, κανένα σούπερ. Όμως, με σκέφτηκαν εκείνα.

Στα πρόσφατα γενέθλια φίλης μας, προέκυψαν ως έμπνευση και είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στο επιτυχές ανατολίτικο μενού. Έτσι, είδαν το φως της αναβίωσης. Resurrection -που λένε! Παραγγέλθηκαν τηλεφωνικά, ήρθαν πολύ ωραία εγκαίρως και κανονικά σε μέγεθος (100 γραμμαρίων). Έτσι, μπήκαν σε πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού με μπαχαρικά και μπόλικο δυόσμο επί 24ωρο, πριν ψηθούν στο γκριλ.

Αν γίνεται ανοιχτό πάρτι με bbq, αρκετό κόσμο και κάζουαλ μενού προσανατολισμένο στο street food – θα το κάνω οπωσδήποτε – είναι ιδανικό πιάτο. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αξίζει ο λίγος κόπος παραπάνω για να γίνει το μέγεθος μικρότερο και ναι, παραδόξως εδώ, πιο ελκυστικό και ορεκτικό. Όποτε προκύψει το δικό σας ραντεβού μαζί τους, εφοδιαστείτε με τα μικρότερα classy σέξι καλαμάκια με τα πιασίματα και κάντε το ένα σουβλάκι, δύο. Το καθένα στα 50 γραμμάρια. Τόσο απλό.

μικρά πικάντικα σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πικάντικο γιαούρτι

Τι να προσέξετε

Στη λογική που θέλει τα σουβλάκια κοτόπουλου μικρά τε και χαριτωμένα ακολουθούν μερικά tips για να γίνουν πιο γρήγορα, εύκολα και να αποδίδει η αναβίωση σε εμφάνιση, ποιότητα και γεύση.

1. Ισχύει γενικά το 1 σε 2 ή και 1 σε 2.5. Ένα κανονικό σουβλάκι κοτόπουλου θα δώσει 2-2.5 μικρότερα.
2. Αν το σουβλάκι είναι χειροποίητο, ένα μέγεθος με 4-5 κομμάτια είναι αρκετό.
3. Τα πολύ μικρά σουβλάκια (ως 3 κομμάτια) είναι ωραία μεν, αλλά απαιτούν πιο επιδέξιους χειρισμούς και προσοχή στο ψήσιμο για να μην γίνει εντελώς μαύρο το καλαμάκι.
4. Μουσκέψτε για μισή ώρα τα καλαμάκια σε νερό, ώστε να μην γίνουν κάρβουνα στο ψήσιμο. Σκεπάστε επίσης το πιάσιμο με αλουμινόχαρτο.
5. Φέρτε το τελευταίο κομμάτι να καλύπτει σχεδόν την μύτη του ξύλου. Το κρέας θα εμποδίσει το ξυλάκι απ’ το να καεί.
6. Ευκολότερο είναι να πάρετε τα σουβλάκια κοτόπουλου ήδη έτοιμα και απλώς να τους αλλάξετε καλαμάκι, σμικρύνοντάς τα ταυτόχρονα.
7. Το επόμενο εύκολο: Να πάρετε φιλέτο κοτόπουλου (στήθος, μπούτι) και να το κόψετε με μαχαίρι σε κύβους.
8. Είναι καλύτερα τα σουβλάκια κοτόπουλου να είναι μεικτής σύστασης κρέατος: μοιράστε στήθος και μπούτι. Αν πάλι θέλετε πχ. μόνον το ένα, προσέξτε ανάλογα το ψήσιμο. Το στήθος ειδικά δεν πρέπει να στεγνώσει.
9. Αν τα κάνετε μόνοι σας (δηλ. αγοράσετε το κρέας και το κόψετε), φροντίστε τα κομμάτια να έχουν το ίδιο πάχος, άρα και ίδιο ψήσιμο.
10. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με γαλοπούλα, που έχει μεγαλύτερη μυική μάζα. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια.

Μικρά σουβλάκια κοτόπουλου μπορούν να σερβιριστούν και ως πιάτο. Σ’ αυτή την περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος και το μενού (τι προηγείται και έπεται), χρειάζονται 3 ή 4 ανά άτομο (ή και περισσότερα, αν πρόκειται για κύριο πάτο με 1-2 συνοδευτικά). Ταιριάζουν με τις αραβικές πίτες και με ένα ντιπ γιαουρτού. Το λεμόνι τους πάει επίσης πολύ. Η συνταγή αφορά στα μικρού μεγέθους. Αυξήστε ανάλογα με το βάρος τις ποσότητες για τα μεγαλύτερα.

μικρά πικάντικα σουβλάκια κοτόπουλου παπαρεςσουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πικάντικο γιαούρτι

Σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πικάντικο γιαούρτι

Προετοιμασία: 40 λεπτά περίπου (με το ψήσιμο), αν πάρετε έτοιμα τα σουβλάκια κοτόπουλου και τα προσαρμόσετε, μεταφέροντας τα κομμάτια σε μικρότερα καλαμάκια. Συν ο χρόνος για να μουσκέψουν τα ξυλάκια και για το μαρινάρισμα (min 2 ως 24 ώρες). 45-60 λεπτά αντίστοιχα, αν πάρετε το κρέας, το κόψετε και το περάσετε στα ξυλάκια μόνοι σας. Μέτριας δυσκολίας (λόγω της κοπής) συνταγή, εύκολη αν ακολουθήσετε τα βήματα.

Υλικά (για 4 άτομα)

 • 700-800 γραμ. κοτόπουλο στήθος ή μπούτι ή συνδυασμός, κομμένο σε κύβους 2,5 εκατ.
 • καλαμάκια
 • 12 αραβικές πίτες
 • λεμόνι σε ροδέλες ή φετάκια
 • δυόσμος για το σερβίρισμα

για την πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού

 • 300 γραμ. γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
 • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
 • 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, φρέσκο τριμμένο ή σκόνη
 • 1 κ.γ. κίμινο
 • 1 κ.γ. κόλιαντρου σκόνη
 • 1/2 κ.γ. κάρδαμο
 • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
 • 1/2 κ.γ. καγιέν
 • 1 κ.γ. μπούκοβο
 • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
 • 1 κ.σ. λεμόνι
 • 15 μεγάλα φύλλα δυόσμου κομμένα σε λωρίδες
  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τις αραβικές πίτες

 • ελαιόλαδο
 • 2 κ.γ. μείγμα από κύμινο, πάπρικα (γλυκιά και καγέν) και κόλιανδρο
 • χοντρό αλάτι

σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα

Προετοιμάζετε τα ξυλάκια: Μουσκεύετε τα καλαμάκια της αρεσκείας σας σε νερό για 20-30 λεπτά. Τα βγάζετε απ’ το νερό.

Κάνετε τα σουβλάκια: 1) Αν τα έχετε αγοράσει έτοιμα. Βγάζετε και ξαναπερνάτε τα κομμάτια του κοτόπουλου στα μουσκεμένα καλαμάκια, με μπούσουλα τα 4-5 κομμάτια ανά καλαμάκι.

β) Αν τα κάνετε μόνοι σας. Κόβετε το κοτόπουλο σε κομμάτια (πρώτα σε λωρίδες κάθετα και μετά οριζόντια) που να είναι κύβοι περί τα 2.5 εκατ. Τα περνάτε ως έχουν στα μικρά μουσκεμένα καλαμάκια.
σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πικάντικο γιαούρτι

Ετοιμάζετε την πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού: Ανακατεύετε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν. Μην φοβηθείτε το αλάτι, χρειάζεται να είναι παραπάνω για να μεταφερθεί μέρος του στο κρέας. Δοκιμάστε και διορθώστε.

Βάλτε μια μικρή στρώση γιαουρτού και τοποθετείστε εναλλάξ τα σουβλάκια κοτόπουλου (βλ. φωτό) το ένα πλάι στο άλλο, προσθέτοντας παντού (πάνω και δίπλα) γιαούρτι. Αν είναι πολλά τα σουβλάκια, αρκεστείτε στο καλό στρώσιμο-πασάλειμμα.

Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα σε κρύο μέρος τον χειμώνα ή στο ψυγείο να μαριναριστούν από 2 ως 24 ώρες.

Ψήσιμο: Προθερμαίνετε το γκριλ στο max (250 βαθμοί C).

Τοποθετείστε τα σουβλάκια σε σχάρα πάνω από ταψί, σε 1 στρώση και καλύψτε με μια ενιαία λωρίδα αλουμινόχαρτου το ξύλο από τα καλαμάκια για να μην μαυρίσει. Βάλτε το ταψί στην επάνω θέση του φούρνου, να απέχει 10 εκατ. από το καυτό γκριλ.

Ψήστε 8-10 λεπτά από την μία πλευρά και 4-5 από την άλλη. Τα σουβλάκια θα πάρουν χρώμα αλλά θα παραμείνουν ζουμερά.
πικάντικες αραβικές πίτες για σουβλάκια κοτόπουλου

Ετοιμάζετε τις αραβικές πίτες: Απλώστε τες σε ταψί, ρίξτε μια γραμμή ελαιόλαδου σε καθεμία και τα μπαχαρικά και αλείψτε τες ελαφρά. Προσθέστε χοντρό αλάτι και βάλτε το ταψί στην κάτω θέση των σουβλακίων για 3 λεπτά, ώστε οι πίτες απλώς να ζεσταθούν.

Σημείωση: Αν περισσέψει μαρινάδα γιαουρτιού, βάλτε την σε κουταλιές σε πυράντοχο πιάτο και ψήστε μαζί με τα σουβλάκια.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τα σουβλάκια κοτόπουλου σε πιατέλα και σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο αν πρόκειται να περιμένουν έστω και δυο λεπτά. Σερβίρετέ τα με τα ζεστά αραβικά πιτάκια, φέτες ή ροδέλες λεμονιού και έξτρα γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.

Print Friendly, PDF & Email
65

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

5 Σχόλια

 • λίνα οικονόμου
  6 έτη ago

  Έχουμε καλέσει ένα ζευγάρι φίλων το Σάββατο στο σπίτι κι έλεγα μια των ημερών να κάνω ένα ξεφύλλισμα του λατρεμένου μπλογκ να βρω κάποια σούπα ή κάτι σε κόμφορτ φουντ – κάτι εύκολο, απλό, νόστιμο για χαλαρό βραδάκι. Και πέφτω πάνω στα πεντανόστιμα, όπως μαρτυρεί η φωτό, σουβλάκια, που δεν χρειάζονται και να κλειστώ για ώρα στην κουζίνα! Εννοείται αυτό θα φάμε. Με τι να τα συνοδεύσω, πατατούλες ζάρια άραγε, αγαπημένη Παντεσπάνι;

  • pandespani
   6 έτη ago

   Εξαιρετικό ταίριασμα, επικροτείται με το παραπάνω 🙂 Να είναι αυτές τραγανές και τα πικάντικα σουβλάκια ζουμερά. ΤΟ ταίριασμα. Μπράβο!
   (και τις είχα ξεχάσει)
   Πως πήγαν τα μεζεδάκια?

 • 6 έτη ago

  τα δικα μου σουβλακια των αναμνησεων ειναι με χοιρινο, μοσχαρι, λουκανικο, πιπερια, ντοματα, ψημενα στον κηπο μας στην υπεροχη εξοχη της ευρυτερης περιοχης της Παβια.
  Υπεροχα φαινονται τα δικα σας αλλα μια απορια. Γιατι να τα αγορασει κανεις ετοιμα για να τα προσαρμοσει?
  καλη κυριακη

  • pandespani
   6 έτη ago

   Ax, ζηλεύω την εξοχή της Παβία 🙂
   Αν θέλει κανείς να αποφύγει το κόψε-ράψε είναι πιο εύκολο, γιατί απλώς μεταφέρεις τα κομμένα. Πολλές φορές, αν είναι πολλά τα άτομα, τίθεται και θέμα χρόνου. Να σκεφτούμε επίσης, ότι όλοι δεν έχουν την ίδια ευκολία σε όλα. Καλή εβδομάδα

Leave A Comment