Ζήτω οι τηγανητές πατάτες!*

  • Αρχικη
  • 1
  • Ζητω οι τηγανητες πατατες!*
 
15/02/2011

zito oi tiganites patatesTην μονομανία μου για τις τηγανητές πατάτες, την έχω δηλώσει μεταξύ των … (λεγομένων) ευθαρσώς. Μεταφέρω εδώ το πρόσφατο ομότιτλο άρθρο (*) που διάβασα στο τελευταίο κυριακάτικο Βήμα, γραμμένο από τονΑλκη Γαλγαδά.

Οι τηγανητές πατάτες νομίζω ότι είναι το παράδειγμα που ο καθένας σχεδόν έχει στο μυαλό του για την επιβεβαίωση του «όλα τα ωραία κάνουν κακό στην υγεία». Είναι όμως ένα ερώτημα τι θα λέει ο αναγνώστης φθάνοντας στο τέλος αυτού του κειμένου. Ολα ξεκίνησαν από την άλλη άκρη της Ευρώπης, τη μακρινή Σουηδία. Το 1997 σε κάποια κτηνοτροφική και ιχθυοτροφική περιοχή οι κάτοικοι εκεί παρατήρησαν ότι οι αγελάδες δεν μπορούσαν ξαφνικά να σταθούν στα πόδια τους και τα ψάρια πέθαιναν ανεξήγητα. Απέδωσαν το συμβάν σε κάποια στεγανωτική ουσία από την οποία χρησιμοποιήθηκαν 1.500 κιλά για επίχρισμα σε έναν αγωγό νερού. Βασικό συστατικό της ήταν το πολυακρυλαμίδιο, το μόριο του οποίου συνθέτουν σαν να πρόκειται για μια τεράστια αλυσίδα πολλά,απλούστερα μόρια ακρυλαμιδίου. Οι αλυσίδες αυτές δεν είναι ποτέ τέλειες και κάποια μόρια ακρυλαμιδίου «περιφέρονται» εδώ κι εκεί. Είναι μια αζωτούχος ένωση που η ερευνήτρια Μαργκαρέτα Τόρνκβιστ επιφορτίστηκε να μελετήσει. Πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο, δείγματα αίματος από τους εργάτες που ασχολήθηκαν με τον αγωγό και, όπως ήταν πρέπον, και από άλλους εντελώς άσχετους μέσα από τον σουηδικό πληθυσμό. Και εκεί άρχισαν οι εκπλήξεις. Οι εργάτες, ναι, παρουσίαζαν αυξημένη περιεκτικότητα αυτής της ουσίας στο αίμα τους αλλά και οι υπόλοιποι δεν πήγαιναν πίσω.
Πού το έβρισκαν ή καλύτερα πού τους έβρισκε αυτό το κακό; Εψαξαν σε νερά και αέρα αλλά τίποτα, όταν όμως άρχισαν να εξετάζουν διάφορες τροφές επειδή ήταν και Σουηδοί έπαθαν έναν κλονισμό. Οχι μόνο βρήκαν ακρυλαμίδιο αντί για μισό στο δισεκατομμύριο, που ήταν η επιτρεπόμενη δόση, τετρακόσια ως και χίλια διακόσια στο δισεκατομμύριο σε κάτι τσιπς και σε κάτι τραγανιστές λιχουδιές. Το μεγάλο χτύπημα όμως ήταν ότι τεράστιες ποσότητες υπήρχαν και στον αγαπημένο τους καφέ και στο ειδικό εκείνο ξεροψημένο λεπτό σουηδικό ψωμί που καταναλώνεται με τον τόνο και θεωρείται εθνικό προϊόν, το «κνεκεμπροέντ». Ενα αμινοξύ, η ασπαραγίνη, με την παρουσία γλυκόζης και σε υψηλές θερμοκρασίες καταλήγει να δώσει ακρυλαμίδιο, αν θέλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της χημείας. Από τότε έχουν γίνει πολλές και εντατικές έρευνες, ιδιαίτερα από το διάσημο σουηδικό νοσοκομείο Καρολίνσκα. Τα συμπεράσματα; Ακόμη πιο σκανδαλιστικά. Τον Ιανουάριο του 2003 έρευνα μεταξύ χιλίων ασθενών με καρκίνο έδειξε ότι όποιοι είχαν καταναλώσει τροφές πλούσιες σε ακρυλαμίδιο, σε σύγκριση με τους άλλους που τρέφονταν πιο υγιεινά με φρούτα και λαχανικά, παρουσίαζαν λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου! Ακολουθούσαν σχεδόν κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερες έρευνες ως το 2006 με 60.000 γυναίκες και με καρκίνο των εντέρων. Καμία συσχέτιση δεν προέκυψε. Ετσι άρχισαν οι υποθέσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι στα πειραματόζωα δεν υπάρχει ο παράγοντας που προστατεύει τους ανθρώπους από την καρκινογόνο επίδραση του ακρυλαμιδίου. Με το να μαγειρεύουμε και να τρώμε τις τροφές φαίνεται ότι εισάγουμε και καρκινογόνες και αντικαρκινογόνες ουσίες που βοηθούν να κρατιέται μια θαυμαστή ισορροπία. Γερμανοί ερευνητές υποψιάζονται ακόμη και ότι η ουσία μπορεί να δημιουργείται από τον ίδιο τον οργανισμό μας.

Για όποιον πάντως θέλει να αποφύγει τις μεγάλες δόσεις οι χημικοί συμβουλεύουν η θερμοκρασία στο τηγάνισμα να μην υπερβαίνει τους 175 βαθμούς Κελσίου, οι πατάτες να εμβαπτίζονται πρώτα για λίγο στο ξίδι, να μην ξεροψήνονται μέχρις αλλαγής χρώματος, να χρησιμοποιείται για το ανέβασμα της ζύμης στα είδη ζαχαροπλαστικής η σόδα αντί για το όξινο ανθρακικό αμμώνιο και η καθημερινή δόση καφέ να μένει σε λογικά πλαίσια.

Και έτσι μπορούμε μια χαρά να λέμε ό,τι λέγαμε και πρώτα «όλα τα ωραία κάνουν κακό στην υγεία» αλλά και φτου ξελευτερία στις τηγανητές πατάτες.

Περισσότερα: https://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=384254&dt=13/02/2011#ixzz1DyDyXjtq


Print Friendly, PDF & Email
13

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

3 Σχόλια

Leave A Comment