23/5 – 17/6: Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «παπάρα»

diagonismos 'papara'diagonismos 'papara'Στην αγέρωχη αυτή χώρα που τη λένε Ελλάδα, η μεγαλόφωνη εκφορά λόγου αποσυνδεδεμένου από σκέψη μοιράζεται το ίδιο όνομα με πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική συνήθεια που αποτελεί και το θέμα του διαγωνισμού μας, την ‘παπάρα’. Μια και η παπάρα ως προϊόν λόγου έχει ιδιαίτερη πέραση αυτή την εποχή, στο pandespani είπαμε να εξισορροπήσουμε τα πράγματα τιμώντας την αυθεντική παπάρα που αποτελεί ίδιον της γαστρονομικής κουλτούρας μας. Η λέξη προέρχεται από το σλάβικο popara που είναι ‘ψωμί μουσκεμένο σε νερό ή γάλα αλλά και το πρόχειρο φαγητό από κομμάτια ψωμιού βρασμένα με κρασί ή λάδι. Η κατάσταση που βρίσκεται το ψωμί δικαιολογεί και την χρήση της λέξης λόγω ομοιότητας στο παπάρι (ανδρικός όρχις) και στις παπαριές (χαζομάρες)» λέει το slang.gr. Επονομαζόμενη σκωπτικά και fondue Grecque σε κοσμικούς κύκλους, η υποτιμημένη -στην  αυθεντική της έννοια- παπάρα συνδέεται με την κουζίνα μας κυρίως μέσα απ’ τα λαδερά πιάτα και τις σαλάτες, αποτελεί δε υπέρτατο δείγμα εκτίμησης του πιάτου και της τέχνης του μάγειρα στη σάλτσα. Επιπλέον μια παπάρα αναδεικνύει την γεύση του ψωμιού και επιτρέπει την πλήρη απόλαυση κάθε πιάτου, μέχρι και την τελευταία θερμίδα, εξοικονομώντας παράλληλα και κόπο στο πλύσιμο.

Στόχος του διαγωνισμού μας λοιπόν, είναι να κάνετε μια φωτογραφική ωδή στην παπάρα!
Να αναδείξετε την πλέον ταπεινή γαστρονομική μας συνήθεια σε τέχνη!
Να εκμεταλευτείτε χρώματα, σχήματα, υφές και να βγάλετε ομορφιά και γεύση μέσα από κάτι που μέχρι χθές θεωρούσατε ασήμαντο και παρακατιανό και πιθανόν α-πα-πα …διόλου comme il faut!

…και βέβαια να διασκεδάσετε και να κερδίσετε εξαιρετικά δώρα!

Τα βραβεία

Agorastos estiatorioΒραβείο 1ο: Πλήρες δείπνο για 2 άτομα στο αγαπημένο μας γκουρμέ εστιατόριο Αγοραστός, που πρόσφατα μετακόμισε στο Χαλάνδρι και έχει εντελώς καινούριο μενού. Η νέα διεύθυνση είναι: Πλατεία Ελευθερωτών 4, τηλ. 2106617353.

Ktima Merkouri, red wine Βραβείο 2ο: 6 φιάλες από το κλασικό μεγάλο ελληνικό κόκκινο κρασί Κτήμα Μερκούρη (Refosco, Μαυροδάφνη), σε ξύλινη κασετίνα,  που προσφέρονται από τα γνωστά Cellier.

non stick cooking set, Fest Βραβείο 3ο: Ένα πρακτικό σετ 4 αντικολλητικών σκευών (τηγάνι, ταψί, φόρμα κέικ, φριτούρα) με τη σύσταση του Γιάννη Λουκάκου από την Fest (www.facebook.com/fest.gr)

multi cutter-blender, FestΒραβείο 4ο : Εξαιρετικά χρήσιμο πολυεργαλείο στην κουζίνα: μια μεταλλική ράβδος μπλέντερ-πολυκόφτης με τα εξαρτήματα, επίσης από την Fest (www.facebook.com/fest.gr).

Η διαδικασία

Α΄ Φάση: Πως παίρνετε μέρος (23/5-17/6)
Μας στέλνετε μέσω e-mail από σήμερα έως και την νύχτα των εκλογών, Κυριακή 17 Ιουνίου 2012, από 1 μέχρι 3 φωτογραφίες σας (σε ένα ή και σε διαφορετικά e-mails) στο papara@pandespani.com

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι διαστάσεων τουλάχιστον 600Χ400 pixels. Δείτε το θέμα ελεύθερα και δημιουργικά, οι φωτό που έχουμε βάλει επάνω είναι για να δώσουν χρώμα στη σελίδα και όχι μπούσουλας αισθητικής. Επιτρέπεται η επεξεργασία τους (κανονικό editing, τίντες κ.λπ.) μέχρι του σημείου που το συνολικό αποτέλεσμα παραμένει φωτογραφία και δεν είναι οποιοδήποτε άλλο εικαστικό έργο -κοινώς μην το παρακάνετε με το photoshop.

Εμείς θα ανεβάζουμε εδώ, όλες τις φωτό που τηρούν κατά την εκτίμησή μας τις θεματικές και τεχνικές προδιαγραφές και θα τους δίνουμε αριθμό συμμετοχής.

Β΄Φάση: Shortlist και επιτροπή (18/6-24/6)
Οι τρείς συντελεστές του pandespani, η Pandespani, η Fyllosophie και ο Greekadman θα πλαισιωθούν από (ladies first) την γνωστή σας Ελένη Ψυχούλη (Bήμα Gourmet, Chef στον αέρα), την Αναστασία Λαμπρία (Eκδόσεις Ποταμός, protagon), τον Νίκο Κακαβούλη (ιδρυτή του Athens Daily Secret) και τον Γιώργο Χατζάκο (επαγγελματία φωτογράφο, Vice Versa studio) προκειμένου να επιλέξουν από όλες τις συμμετοχές μια λίστα από 10-20 φωτό (ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών) που θεωρούν ότι αξίζει να ψηφιστούν απ’ το κοινό. Σ’ αυτό το στάδιο μόνο μια συμμετοχή κατ’ άτομο μπορεί να περάσει στη τελική λίστα. Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί παράλληλα με τις ζυμώσεις για νέα κυβέρνηση, μέχρι την Κυριακή  24/6.

Γ’ Φάση: Ψηφίζετε τις επιλεγμένες φωτό από 24/6 ως 8/7/2012
Ψηφίζετε υποχρεωτικά 3 φωτό ως εξής: Σημειώνετε τον αριθμό της φωτό και 3 βαθμούς για την πρώτη σας προτίμηση, αριθμό φωτό και 2 βαθμούς για τη δεύτερη και αριθμό φωτό και 1 βαθμό για την τρίτη. Αυτό το γράφετε σε σχόλιο κάτω από τη δημοσιευμένη λίστα. Εμείς μετράμε μετά τις 8/7/2012 τις ψήφους και ανακοινώνουμε τους νικητές. Μετά αρχίζουν οι συνεντεύξεις, οι παρουσιάσεις σε κανάλια και τα εξώφυλλα…

ΟΙ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ από την ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το Shortlist από το οποίο πλέον μπορείτε ΕΣΕΙΣ να ψηφίσετε μέχρι τις 8/7/12 τις 3 καλύτερες κατα τη γνώμη σας, έγινε κατόπιν ψηφοφορίας των μελών της επιτροπής και επιλέχτηκαν οι φωτογραφίες από τους 13 φωτογράφους που συγκέντρωσαν τουλάχιστον 3 ψήφους απ’ τα 7 μέλη. Τα Κριτήριά μας ήταν η σιελόροια,  η αισθητική σύνθεση, η πρωτοτυπία της οπτικής στο θέμα και τέλος η τεχνική αρτιότητα.

(Σε συμμετέχοντες που οι ψήφοι μοιράστηκαν σε 2 ή 3 συμμετοχές τους, υπολογίστηκαν αθροιστικά για να δούμε αν φτάνουν ή ξεπερνάνε τις 3 ψήφους και μετά επελέγη η φωτό με τις περισσότερες, δεδομένου ότι θέλαμε να υπάρχει μόνο μια συμμετοχή ανά άτομο στη τελική ψηφοφορία).

Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας και ευχόμαστε καλή τύχη στους υποψήφιους. Ήρθε η ώρα να ψηφίσετε την καλύτερη παπάρα!

Το σύνολο των 80 συμμετοχών σας έχουν μεταφερθεί σε ειδική σελίδα για ευκολία

#11. Πέννυ Λιόλιου
papara

#21. Δήμητρα Παπαγεωργίου

παπαρα

#25. Αλέξανδρος Κωτούλας
παπαρα
#28. Χρήστος Τσουμπλέκας
παπαρα
#29. Σταύρος Ζαχαρόπουλος
παπαρα

#33. Άννα Δεϊρμεντζόγλου
παπαρα
#34. Πηνελόπη Χριστοδουλίδη
παπαρα
#36. Κωνσταντίνος Παπαδούκας
παπαρα
#39. Λάμπρος Τσιτσιμελής
παπαρα

#52. Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου
παπαρα

#57. Jim Kall
papara

#67. Αντώνης Παναγιωτόπουλος
παπαρα
#70. Σπάρτη Λιναρδάκη
παπαρα
————————————————————————————————————————

Ευχαριστούμε τους 151 φίλους που ψήφισαν στο διαγωνισμό και ανέδειξαν:

Νικήτρια την Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου με 177 βαθμούς  για την φωτό #52
που κερδίζει ένα γκουρμέ δείπνο για δύο στο εστιατόριο Αγοραστός στο Χαλάνδρι

παπαρα

Δεύτερο νικητή τον Αλέξανδρο Κωτούλα με 162 βαθμούς  για την φωτό #25
που κερδίζει 6 φιάλες κτήμα Μερκούρη από τα Cellier

παπαρα

Τρίτη νικήτρια την Άννα Δεϊρμεντζόγλου με 96 βαθμούς  για την φωτό #33
που κερδίζει το σετ αντικολλητικών σκευών της Fest

παπαρα

Τέταρτη νικήτρια την Πέννυ Λιόλιου με 64 βαθμούς  για την φωτό #11
που κερδίζει το πολυεργαλείο της Fest

papara

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ένα μεγάλο μπράβο στους τέσσερις νικητές μας.
(οι νικητές θα ειδοποιηθούν μέσω mail για την παραλαβή των δώρων)