αλμυρή καραμέλα στο γλυκό μου

 
28/12/2017
 

αλμυρή καραμέλα - scandal salted caramelΗ αλμυρή καραμέλα είναι ένας απ’ τους ευφυείς συνδυασμούς γλυκού και αλμυρού, με πρόσφατη ιστορία. Καθιερώθηκε την τελευταία 25ετία, δημιουργώντας εδώ και χρόνια μια απίστευτα επιτυχημένη τάση, η οποία συνεχίζει να εξαπλώνεται και να γαργαλάει μόνον ευχάριστα τον ουρανίσκο.

ποιος ανακάλυψε την αλμυρή καραμέλα;

H αρχή για να γίνει δημοφιλής η συμπληρωματική συνύπαρξη των δύο ανόμοιων γευστικών στοιχείων, έγινε στη δεκαετία του 90, όταν ο γνωστός Γάλλος σεφ Pierre Hermé λάνσαρε στη τρέντι συλλογή του τα ομώνυμα  macaron –με γέμιση αλμυρή καραμέλα. Σ’ αυτόν εν μέρει πιστώνεται η σύγχρονη πορεία του συνδυασμού. Από τα μακαρόν του, η ιδέα άλλαξε ήπειρο, καθώς στο καπάκι, το κόνσεπτ ενέπνευσε διάφορους Αμερικανούς σεφ, οι οποίοι έβαλαν το εμφανές αλάτι σε διαφορετικά γλυκά, σε καραμέλες και σοκολάτα.

μακαρόν με αλμυρή καραμέλα και η 1η αλμυρή καραμέλα βουτύρου
Αριστερά, κουτί δώρου με διαφόρων γεύσεων γέμιση, ανάμεσα σ΄αυτά και η αλμυρή καραμέλα. Δεξιά, οι πρώτες αλμυρόγλυκες καραμέλες βουτύρου CBS, του Henri Le Roux

Πριν τον Hermé όμως, υπήρξε ένας άλλος Γάλλος σοκολατοποιός: ο ταλαντούχος Henri Le Roux, που το 1977 μετακόμισε στη Βρετάνη, όπου και άνοιξε το δικό του μαγαζί με σοκολάτες και παγωτά. Εκεί χρησιμοποίησε τα δύο πολύτιμα προϊόντα της περιοχής: το διάσημο, πλούσιο, κρεμώδες της βούτυρο και το περίφημο Fleur de Sel de Guerande (ανθός αλατιού της Γκεράντ), η αφρίνα της Βρετάνης, που την μαζεύουν με το χέρι στις ακτές της και θεωρείται το ‘beluga του αλατιού’ από τους ανά τον κόσμο σεφ. (Μην σκεφτείτε, πώς και δεν ξέρουν την αφρίνα μας; Το ανύπαρκτο marketing τέτοιων πρώτων υλών είναι μεγάλο κεφάλαιο, αλλά όχι της παρούσης).

Ο Henri Le Roux λοιπόν, για να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές του, δημιούργησε μια θεϊκή, ελαφρώς αλμυρή καραμέλα βουτύρου, με τριμμένα καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα για υφή. Όσοι δοκίμαζαν την νέα καραμέλα, την έβρισκαν συναρπαστική. Το κόλλημα στην γεύση της είχε μεγάλο σουξέ, τόσο που η αλμυρή καραμέλα του, τον έκανε τελικά διάσημο. Το 1980 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου γλυκού στη Διεθνή Έκθεση Ζαχαροπλαστικής, στο Παρίσι, ο καθένας προσπαθούσε να αντιγράψει την μοναδική γεύση της καραμέλας του Henri, εξ ου κι εκείνος την πατεντάρισε ως CBS από το «Caramel au Beurre Salé». Ο θόρυβος όμως, που προηγήθηκε, έκανε την φήμη του να εξαπλωθεί και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία, όπως λέει κι εδώ η Jamie Weiner, επίσης φαν της αλμυρής καραμέλας.

αλμυρή καραμέλα - scandal salted caramel

αλμυρή καραμέλα σε παγωτό ευρείας κυκλοφορίας

αειθαλής αίγλη

Η αλμυρή καραμέλα συνεχίζει να σκανδαλίζει την γευστική παλέτα των foodies σε όλες τις εκδοχές της. Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο (για την γευστική εμπειρία του οποίου ευελπιστώ να γράψω προσεχώς), δοκίμασα διάφορες αλμυρόγλυκες συνθέσεις, βασισμένες στην συγκεκριμένη ιδέα. Συμπέρασμα; η απτόητη αίγλη της γίνεται πλέον αειθαλής.

Οι δύο ετερόκλητες γεύσεις (γλυκό-αλμυρό) πολλαπλασιάζουν ό,τι αντιλαμβανόμαστε. Το γλυκό είναι το πιο ευχάριστο στοιχείο για το σώμα μας, δίνει ενέργεια και ικανοποίηση. Το αλάτι είναι επίσης απαραίτητη ένωση για να λειτουργήσουμε και ενισχυτικό της γεύσης. Ο συνδυασμός τους, σε σωστή αναλογία, δημιουργεί στον εγκέφαλο την τέλεια ευχαρίστηση.

αλμυρή καραμέλα - scandal salted caramel
Αριστερά: Fleur de Sel de Guerande, δεξιά: Scandal Salted Caramel

κακομαθαίνοντας απολαυστικά

Η αλμυρή καραμέλα κάνει πάντα οποιονδήποτε γλυκό συνδυασμό πιο περιπετειώδη, υπαινικτικό από την μια και διπλά ελκυστικό απ’ την άλλη. Καθώς σε δύο από τις βασικές διαστάσεις της γεύσης, την αλμυρή και την γλυκιά, προστίθεται το ντέκαντανς στοιχείο μιας πλούσιας κρεμώδους υφής, οι κάλυκες έχουν την αίσθηση ότι ξαφνικά κάτι τους ‘κακομαθαίνει’ ακόμη πιο ευχάριστα, βάζοντας στα ήδη απολαυστικά δεδομένα, μια έξτρα χροιά πολυτέλειας.

Ρευστή η καραμέλα, κυκλοφορεί ανάμεσα σε αφράτα σύνολα και έλκει με τον τρόπο της, δημιουργώντας μια ευγενική και μαζί εθιστική ένταση. Συνδυάζετα με τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα, που τονίζουν τον ρόλο της ως βασικό πλέον υλικό. Παντού. Όλα πλάνη.

αλμυρή καραμέλα - scandal salted caramel

καραμέλα, αλάτι, καφές, σοκολάτα

Δοκιμάστε την αλμυρή καραμέλα με το κέικ καφέ, τα σοκολατένια μάφιν και το ανάλογο κέικ, τη σοκολατόπιτα κλπ. –δείτε περισσότερα στα περιεχόμενα. Η καραμέλα και το αλάτι τα πάνε περίφημα τόσο με τον καφέ όσο και με την σοκολάτα. Παίξτε ελεύθερα.

Βρίσκω επίσης τα ενδιαφέροντα τα έτοιμα (σχετικά) παγωτά, στα οποία έχουν εμφανώς μειωθεί οι γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η πλήρης γεύση και να περιορίζεται ο παράγοντας που κάνει το παγωτό να σε λιγώνει.

Οι λάτρεις της σοκολάτας για παράδειγμα, θα ξεκινήσουν από μια κουταλιά για δοκιμή ενός οικιακού κουβά παγωτού, που θα εξαφανιστεί ολόκληρος! –ω, ναι, το είδα κι αυτό! Ας ευχηθώ, να ανακαλύψουμε άπαντες αυτή την μυστική σχέση και ας την απολαύσουμε στο έπακρο.

_____________________________________________________________________________

Άλλες πηγές: A Salty, Sweet, Buttery Taste of Brittany by Shivany Vora, NYT, Who invented salted caramel by Debra Ronca

Print Friendly, PDF & Email
15

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment