Ιχθυοκαλλιέργεια ελληνικού ψαριού – Fish from Greece – μέρος Β’

 
10/12/2019
 

Ιχθυοκαλλιέργεια ελληνικού ψαριού - Fish from GreeceΑρρωσταίνουν τα ψάρια εκτροφής, πότε και γιατί, φάρμακα και εμβόλια εναντίον ευτυχίας, περιβάλλον, διαχείριση αποβλήτων και νεκρών ψαριών, περισσότεροι έλεγχοι (καινούργιοι, ο κλάδος έχει πολλούς), καθαρή θάλασσα αλλά και καθαρός βυθός, κανονισμοί και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έρευνες και η συνδρομή της τεχνολογίας στην βιωσιμότητα, ο ανταγωνισμός στις αγορές με την αυξανόμενη ιχθυοπαραγωγή της Τουρκίας. Η συνέχεια του θέματος για την Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια υψηλών προδιαγραφών από την επίσκεψή μας σε μονάδα ιχθυοτροφείου.
Μιλάμε ανοικτά για τα ευαίσθητα θέματα, που αφορούν στην αριθμητικά αποδεδειγμένη πλειονότητα των φρέσκων ψαριών της ελληνικής αγοράς – εκτός των μικρών τύπου γαύρου και σαρδέλας κυρίως. Και δοκιμάζουμε τα ποιοτικά ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, με φρεσκάδα 3-4 ωρών, για να σας μεταφέρουμε εντυπώσεις.


Σημειώνεται ότι η μονάδα που επισκεφθήκαμε εντάσσεται στις πλέον ποιοτικές ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και ανήκει σε εταιρία-μέλος της ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας), του φορέα που προωθεί το υψηλής ποιότητας, πιστοποιημένο ελληνικό ψάρι με το εθνικό brand Fish from Greece στις αγορές του εξωτερικού και στην ελληνική.

Ιχθυοκαλλιέργεια ελληνικού ψαριού - Fish from Greece

Μην αγχώνετε τα ψάρια

Ενώ, ιοί, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και διάφοροι παθογόνοι οργανισμοί, που υπάρχουν στα ψάρια που ζουν ελεύθερα στη θάλασσα, δεν δείχνουν να επηρεάζουν αρνητικά τους πληθυσμούς τους, όταν μεταφερθούν στην ιχθυοκαλλιέργεια, μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες και πιθανή απώλεια του ιχθυοπληθυσμού, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την μονάδα. Η πρόληψη πριν την θεραπεία τους, όταν χρειαστεί, και η καταπολέμησή τους, είναι θέματα υψίστης σημασίας. Αλλά η πρόληψη έχει να κάνει με τη διαβίωση, τις προτεραιότητες και τις πρακτικές που ακολουθούνται ή όχι, σε καθημερινή βάση. Τα ψάρια μπορεί να μην μιλάνε, αλλά αρρωσταίνουν γιατί κάτι δεν τους αρέσει και θέλουν να το πουν.

Οι ασθένειες που εμφανίζονται στην θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια και η συχνότητά τους εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Έλλειψη καθαριότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μη επαρκές οξυγόνο και αυξημένη ύπαρξη παθογόνων οργανισμών
  • Δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης – πχ. από μεγάλη πυκνότητα στους κλωβούς
  • Άσκοποι ή κακοί χειρισμοί – συνθήκες που δημιουργούν στρες στα ψάρια ή αγχωτικό περιβάλλον για οποιοδήποτε λόγο
  • Ποιότητα τροφής, ποσότητα και συχνότητα – γενικά μη ορθή διατροφή
  • Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κλινική εικόνα των ψαριών – πχ. η θερμοκρασία στον γόνο

Στόχος και κύριο μέλημα του ιχθυοκαλλιεργητή είναι η πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων ασθενειών. Γι’ αυτό, πρώτα-πρώτα, πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση του καθαρού περιβάλλοντος, να προσφέρει άριστες συνθήκες διαβίωσης στα ψάρια του και σωστή διατροφή με ποιοτικές τροφές. Επίσης, να ελαχιστοποιήσει τις μετακινήσεις, τους χειρισμούς και στρεσογόνες ενέργειες. Κι αυτό ξεκινάει από το κρίσιμο στάδιο του γόνου. Εδώ, επιπλέον, έχει να ενισχύσει και να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ιχθυδίων με τροφές που περιέχουν βιταμίνες (C,E, β-γλυκάνη κλπ), ενώ έρευνες γίνονται για τον εμπλουτισμό τους με προβιοτικά.

Στην ποιοτική ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια (σε όλες τις μονάδες των μελών της ΕΛΟΠΥ) ιχθυοπαθολόγος ή ειδική ομάδα (ή/και ομάδες με διατροφολόγους, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης) παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση των ψαριών κάνοντας ελέγχους για πιθανές ασθένειες ή διατροφική ανεπάρκεια. Ιδιαίτερα κρίσιμα σημεία είναι: το οξυγόνο που υπάρχει στο περιβάλλον, η καθαριότητα των ιχθυοκλωβών αλλά και η πυκνότητα των ιχθύων σε κάθε κλουβί. Όλοι οι παράγοντες που επιδρούν στην καλή υγεία και διαβίωση των ψαριών παρακολουθούνται και μετρούνται συνεχώς.

ψάρια σε ελληνική θαλάσσια υδατοκαλλιέργειαΠρολαμβάνοντας τις ασθένειες: ευζωΐα vs. φάρμακα

Ο προληπτικός εμβολιασμός αποτελεί επιλογή. Εάν εφαρμοστεί, πράγμα που υιοθετούν συχνότερα οι μεγάλες μονάδες, ακολουθεί κατά γράμμα τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τα διεθνή πρωτόκολλα. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται κανονικά.

Στην μονάδα που επισκεφθήκαμε, η χορήγηση εμβολίων και φαρμάκων δεν αποτελεί προϋπόθεση ούτε απαραίτητο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας. Το καθαρό περιβάλλον, οι άριστες συνθήκες διαβίωσης και οι ελάχιστες μετακινήσεις για να μην στρεσάρονται τα ψάρια έχουν ως συνέπεια την απουσία ασθενειών. Επομένως, και την μη χορήγηση φαρμάκων. Σημειωτέον ότι μεταξύ των μελών της ΕΛΟΠΥ δραστηριοποιούνται και εταιρίες με βιολογική εκτροφή ψαριών μη εντατικής κλίμακας.

“Θεωρούμε πολύ σημαντικό το προλαμβάνειν σε μια μονάδα. Θεωρούμε ότι προσφέρουμε στην παραγωγική διαδικασία ευζωΐα σε όλα τα στάδια για να μην φτάσουμε να χρειαστούμε αντιβιοτικά και εμβόλια. Αλλά αν χρειαστεί δεν θα αφήσουμε τα ψάρια να ψοφήσουν”, εξηγεί η Χαρά Λαϊνά.

 

“Τα ψάρια μας είναι ευτυχισμένα, δεν είναι στρεσαρισμένα, είναι πολύ λίγα σε κάθε κλωβό. Δεν κάνουμε πολλές μετακινήσεις και πολύ handling, γιατί κάθε χειρισμός επιβαρύνει την υγεία του ψαριού και το στρεσάρει. Ζουν ευτυχισμένα σε ένα φυσικό περιβάλλον πάρα πολύ καθαρό. Είναι στο σπίτι τους και είναι καλοαναθρεμμένα». Εξ ου και το πρωτόκολλο Fish from Greece πιστοποιεί μεταξύ των άλλων και την ευζωΐα των ψαριών.

«Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια εκτός απ’ το να έχει ψάρια ευτυχισμένα θέλει να έχει και ανθρώπους ευτυχισμένους. Και καταναλωτές και εργαζόμενους». Σημαντικό είναι το λιγότερο στρες και των ανθρώπων που ζουν κοντά στα ψάρια, τα αγαπάνε και τα φροντίζουν.

Πόσο επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον η ιχθυοκαλλιέργεια;

Ένα ακόμη καίριο ζήτημα για την ιχθυοκαλλιέργεια αφορά στην διαχείρηση των αποβλήτων των μονάδων και των νεκρών ψαριών. Αναφορά έχει γίνει επίσης κατά καιρούς, στο ίζημα που δημιουργείται στο βυθό από την εκτροφή των ψαριών στους ιχθυοκλωβούς. Και συγκεκριμένα στα υπολείμματα τροφής, τα οποία – έχει αναφερθεί – περιέχουν άνθρακα, άζωτο και φώσφορο, αλλά και στα περιττώματα των ψαριών.

Ο πρώτος που θα πάθει ζημιά από ένα νεκρό περιβάλλον είναι ο ίδιος ο ιχθυοκαλλιεργητής γιατί εδώ μεγαλώνει την παραγωγή του.

 

Η απάντηση της Χαράς Λαϊνά εδώ είναι κάθετη: “Η ιχθυοκαλλιέργεια δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον αλλά το εμπλουτίζει, εξ ου και όπου υπάρχει ιχθυοκαλλιέργεια εμφανίζονται παρακτίως ψαράδες γιατί το θεωρούν πιο πλούσιο. Ο πρώτος που θα πάθει ζημιά από ένα νεκρό περιβάλλον είναι ο ίδιος ο ιχθυοκαλλιεργητής γιατί εδώ μεγαλώνει την παραγωγή του”.

Το πρωτόκολλο GLOBAL G.A.P., που διαθέτει η μονάδα, πιστοποιεί τις ορθές πρακτικές υδατοκαλλιέργειας και ειδικότερα την περιβαλλοντική διαχείριση και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Που πάνε τα νεκρά ψάρια – στερεά & υγρά απόβλητα

Στην ιχθυοκαλλιέργεια «τα νεκρά ψάρια κάθε μέρα, αν υπάρχουν, αποκομίζονται απ’ τη θάλασσα. Αποθηκεύονται σε χώρο-κατάψυξη και από εκεί μια φορά την εβδομάδα συλλέγονται από ειδική εταιρεία, με την οποία υπάρχει σύμβαση, που τα καίει». Αντίστοιχα, τα πλαστικά πηγαίνουν για ανακύκλωση, ενώ συμβάσεις υπάρχουν με περιβαλλοντικές υπηρεσίες για την περίπτωση που υπάρξουν πετρελαϊκές κηλίδες.

Για τα περιττώματα των ψαριών που βρωμίζουν το νερό, η απάντηση είναι λίγο διαφορετική:

“Είναι σαν να λέμε ότι το πρόβατο στο βουνό, μολύνει το βουνό. Ή το πουλί στον αέρα, μολύνει τον αέρα”.

 

Υπάρχουν νομοθετημένα όρια ώστε να διασφαλίζεται ότι τα απόβλητα μιας μονάδας δεν μεταβάλλουν τις φυσικοχημικές ιδιότητες του τελικού αποδέκτη. Στη σύγχρονη ιχθυοκαλλιέργεια, οι μονάδες παρακολουθούν και μετρούν με βιοχημικές αναλύσεις τα υγρά απόβλητα στα στάδια επεξεργασίας, αλλά και πριν φτάσουν στο δίκτυο αποχέτευσης ή στη θάλασσα.
Τα στερεά απόβλητα (πλαστικά σακιά ιχθυοτροφής, μπαταρίες, συσσωρευτές, χαρτί, λάδια, φελιζόλ κλπ), διαχωρίζονται και προωθούνται σε ανακύκλωση. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στη μείωση των προϊόντων μιας χρήσης, με επαναχρησιμοποιούμενα είδη (πχ. περιέκτες) στην εσωτερική διακίνηση.

Ιχθυοκαλλιέργεια ελληνικού ψαριού - Fish from Greece - περιβάλλον

Σήκωσε τη θάλασσα να δούμε τον βυθό: Μελέτη βυθού & ίζημα

Οι περιβαλλοντικές παράμετροι για το νερό και τα ιζήματα, παρακολουθούνται σε όλες τις περιοχές με υδατοκαλλιέργειες. Κάθε μονάδα διενεργεί δειγματοληψίες βένθους και ιζήματος τόσο στους πλωτούς ιχθυοκλωβούς όσο και έξω από αυτούς – σε μακρύτερες αποστάσεις. Στα δείγματα ιζήματος γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις για βαρέα μέταλλα και όσα στοιχεία (πχ. χαλκός, κάδμιο, ψευδάργυρος κλπ.) αλλοιώνουν και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Ανάλογα με την περιοχή και την ιδιαιτερότητα της πανίδας, δεδομένου ότι η ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκεται σε ανοιχτό σύστημα, συχνά καταγράφονται οι αλληλεπιδράσεις με άλλους ζώντες οργανισμούς (πουλιά, θηλαστικά, ψάρια).

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έρχεται μια φορά το χρόνο στην μονάδα και κάνει μελέτη βυθού για το ίζημα που βρίσκει στη θάλασσα. Και είναι πάντα αρνητικό.

 

«Στην Ελλάδα, οι περισσότερες ιχθυοκαλλιέργειες είναι τοποθετημένες σε βαθιά νερά, που έχουν και υποθαλάσσια ρεύματα. Με αποτέλεσμα να μην επικάθονται τα υλικά κάτω από ένα κλωβό, αλλά να παρασύρονται, να μετακινούνται και να ανακυκλώνονται. Η μελέτη βυθού και η μέτρηση του ιζήματος είναι ενέργειες που ακολουθούνται αυστηρά. Στην περίπτωση δε, που υπάρξει αποτέλεσμα θετικό, μεταφέρεται ο κλωβός. Υπάρχει πρωτόκολλο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, που τηρείται απαρέγκλιτα από τα μέλη της ΕΛΟΠΥ», υπογραμμίζει η Ισμήνη Μπογδάνου.

Ιχθυοκαλλιέργεια ελληνικού ψαριού - Fish from Greece

Έρευνα και τεχνολογία για βιώσιμη ανάπτυξη

Η χρήση νέας τεχνολογίας, οι συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα είναι σημαντικός πυλώνας στην σύγχρονη ιχθυοκαλλιέργεια. Οι τεχνολογικές εξελίξεις βελτιστοποιούν τις παραμέτρους της βιώσιμης ανάπτυξης, την λειτουργία των μονάδων σε επίπεδα παραγωγής, ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας, την διαβίωση και υγεία των ψαριών και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Με την έρευνα και την τεχνολογική πρόοδο δημιουργούνται καλύτερες ιχθυοτροφές για τα μεσογειακά είδη που εκτρέφονται στην χώρα μας, εμπλουτισμένες σε συστατικά που διατηρούν την υγεία των ψαριών σε υψηλά επίπεδα. Καθαρά δίχτυα με χρήση ρομποτικών μέσων ή αυτοκαθαριζόμενα, φτιαγμένα με νανοσωματίδια, συμβάλλουν στην μείωση των παθογόνων. Το καθαρότερο περιβάλλον διατηρεί το οξυγόνο, μειώνει τις ασθένειες και επενεργεί στην ευζωΐα των ψαριών και στην ανάπτυξή τους. Η αυτοματοποίηση στη διαχείριση (τάισμα, παρακολούθηση, έλεγχος αποδράσεων κλπ.) και ο αυτοέλεγχος του εξοπλισμού κάνει εφικτή την υδατοκαλλιέργεια ανοικτής θαλάσσης. Με εκσυγχρονισμένα συστήματα παρασκευάζονται περισσότερα προϊόντα ψαριού προσφέροντας ποικιλία στον καταναλωτή. Οι τομείς εφαρμογής είναι πάμπολλοι.

Ο κλάδος εκσυγχρονίζεται συνεχώς, προωθεί την επιστημονική κατάρτιση και συνεχή επιμόρφωση. Εταιρίες-μέλη της ΕΛΟΠΥ συνεργάζονται συχνά με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα (Ε.Λ.Κ.Ε.Θ.Ε., Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Αιγαίου), τα οποία έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα. Αντικείμενο αποτελούν ερευνητικές, πειραματικές δράσεις σε εξειδικευμένα θέματα υγείας και διατροφής των ψαριών.

Ιχθυοκαλλιέργεια ελληνικού ψαριού - Fish from Greece

Τουρκία: ένας άνισος ανταγωνιστής συμπρωταγωνιστεί

Από τους 442.919 τόνους που εκτιμάται η μεσογειακή παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι υδατοκαλλιέργειας το 2018, το 35,7% (158.000 τόνοι) κατέχει η ιχθυοπαραγωγή της Τουρκίας. Ακολουθεί η Ελλάδα με 24.04% (106.500 τόνοι), η Ισπανία (37.390 τόνοι), η Ιταλία (16.300 τόνοι) και η Κροατία (11.850). Το υπόλοιπο 16.4 % προέρχεται από χώρες της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου και Μ. Ανατολής (ΣΕΘ, 2019). Η Τουρκία την τελευταία δεκαετία παρουσίασε αλματώδη αύξηση, τριπλασιάζοντας την παραγωγή της – το 2017 η αύξηση ήταν 16,7% (ΣΕΘ, στοιχεία 2018).

Ελλάδα και Τουρκία συμπρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά. Αλλά τα ψάρια που παράγει η Τουρκία εξάγονται χωρίς δασμούς στην Ε.Ε. των 28 – και στην Ελλάδα ενδεχομένως. Συχνά φτάνουν να πωλούνται χονδρικώς έως και 1 ευρώ λιγότερο. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα ευρωπαϊκά προϊόντα (των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων) με τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες αποδεικνύεται ο άνισος.

«Η Τουρκία είναι εκτός Ε.Ε., άρα οι κανονισμοί της δεν έχουν όλες αυτές τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που τηρούμε στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: τις πιστοποιήσεις, τους ελέγχους και αυτοελέγχους, τις πιστοποιήσεις στις τροφές, το νερό και τις διαδικασίες. Έχει κάνει μια συμφωνία το 1957 να εξάγει χωρίς δασμούς τα αγροτικά της προϊόντα. Προηγείται και την βρίσκουμε πάντα κοντά» εξηγεί η Χαρά Λαϊνά.

Από την ποιοτική ιχθυοκαλλιέργεια παράγεται κορυφαίο ελληνικό ψάρι, με αυστηρές προδιαγραφές που αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Όμως, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ποιότητας δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή. Ένας από τους στόχους επικοινωνίας του συλλογικού brand Fish from Greece είναι και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενός εθνικού μας προϊόντος.

Το σήμα Fish from Greece είναι μια σφραγίδα εμπιστοσύνης για τον καταναλωτή. Πιστοποιοεί την ποιότητα και την ασφάλεια, την φρεσκάδα των max. 48 ωρών και την υψηλή διατροφική αξία, την ευζωΐα των ψαριών που έχουν μεγαλώσει σε καθαρό περιβάλλον, τις καλές εργασιακές συνθήκες· και δηλώνει ότι τα ψάρια που φέρουν το σήμα προέρχονται από παραγωγούς που τηρούν στο ακέραιο όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ψήνοντας και δοκιμάζοντας ελληνικό ψάρι ποιοτικής ιχθυοκαλλιέργειας - Fish from GreeceΔοκιμάζοντας Fish from Greece

Μια επίσκεψη σε μονάδα ιχθυοτροφείου χωρίς γευστική δοκιμή θα ήταν τουλάχιστον ελλειπής. Ποια αξία έχουν οι δεκάδες αυστηρές διαδικασίες κι άλλοι τόσοι έλεγχοι και μετρήσεις, το επιπλέον κόστος, το άγχος των ανθρώπων για να μην έχουν άγχος τα ψάρια και όλη η εθνική προσπάθεια, αν αυτή η σπουδαία ποιότητα δεν είναι αντιληπτή σε γεύση, υφή, νοστιμάδα και ό,τι απολαμβάνεις τρώγοντας ένα εξαιρετικό, ολόφρεσκο ψάρι; Μεγάλη ερώτηση, αλλά έτσι είναι. Και μόνο με δοκιμή μπορεί να απαντηθεί.

Ψήσαμε έτσι, στην παραλία μερικά ψάρια, τσιπούρες από την εξαλίευση της ίδιας ημέρας. Με φρεσκάδα 3-4 ωρών, εγγυημένη. Μας περίμεναν στον πάγο να τελειώσουμε με όσα θέματα τους αφορούσαν όσο ζούσαν.

Επιλέχτηκε ο απλούστερος τρόπος, στο όριο της μηδενικής προσθήκης υλικών: Αλάτι και πιπέρι. Ελάχιστη φρέσκια ρίγανη, τέλος. Ελαιόλαδο και λεμόνι ήταν προαιρετικά για όποιον ήθελε. Τα ψάρια καθαρίστηκαν στη θάλασσα πριν το ψήσιμο στη σχάρα. Και ξελεπιάστηκαν, αφού οι περισσότεροι ήταν κανονικοί ψαροφάγοι και δεν σνόμπαραν το δέρμα.

Ψήνοντας και δοκιμάζοντας ελληνικό ψάρι ποιοτικής ιχθυοκαλλιέργειας - Fish from GreeceΨήνοντας και δοκιμάζοντας ελληνικό ψάρι ποιοτικής ιχθυοκαλλιέργειας - Fish from GreeceΕάν νομίζετε ότι μπορείτε να καταλάβετε την προέλευση του κυριολεκτικά ολόφρεσκου ψαριού, αν δεν το έχετε ψαρέψει μόνος/η, μάλλον πλανάσθε – δεκτά και στοιχήματα. Όντας άψητα, τα ψάρια ήταν σφιχτά-σφιχτά και σφριγηλά, χωρίς ίχνος μυρωδιάς – λόγω της απόλυτης φρεσκάδας.

Ψημένα ήταν απλώς τέλεια! Χωρίς ειδική τεχνική και βοηθητικά υλικά. Αλλά γιατί η πρώτη ύλη ήταν από μόνη της σπουδαία σε ανεπιτήδευτη νοστιμιά. Κι άφηνε ατόφια όλη την γευστικότητα του ίδιου του ψαριού και την μοναδική, σφιχτή υφή της φρέσκιας σάρκας που εκτιμάς σε κάθε πιρουνιά. Δείτε και τις φωτό.

Δοκιμάζοντας φρέσκο ψητό ελληνικό ψάρι από ιχθυοκαλλιέργεια - Fish from Greece

Υ.Γ. Το γράφω γιατί δεν το ανέφερα εκείνη την ημέρα, ούτε όσο είμασταν στη μονάδα ούτε στο υπόλοιπο ταξίδι. Χάρηκα ιδιαιτέρως, γιατί ανάμεσα στα εξαιρετικά ψάρια που φάγαμε ήταν κι εκείνη η ωραία τσιπούρα με την γοητευτική δυσμορφία στην ουρά. Ήταν η πιο νόστιμη!

Print Friendly, PDF & Email
69

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

4 Σχόλια

    Leave A Comment