ισπανική κουζίνα & γαστρονομία, μια εξαγώγιμη τέχνη

 
18/10/2015
 
ισπανική κουζίνα - χαμόν - jamon iberico
Κοπή Jamon Iberico

Αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των εστιατορίων που σερβίρουν ισπανική κουζίνα στην πρωτεύουσα, οι ντόπιοι ισπανοτραφείς εστιάτορες και σεφ αποτελούν ελάχιστη μειονότητα· περισσότεροι συγκριτικά είναι οι υπάρχοντες φαν των tapas και των κλασικών γεύσεων της Ισπανίας, και πιθανότατα πολλοί όσοι ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν και να γνωρίσουν τον γαστρονομικό πλούτο της Ιβηρικής.

Τα τελευταία χρόνια, η σύγχρονη ισπανική κουζίνα ανέβηκε διεθνώς στα πιο δημιουργικά της ύψη. To San Sebastian, στη Χώρα των Βάσκων, είναι η πόλη με τα περισσότερα κατά κεφαλήν αστέρια Michelin στον κόσμο! Η αβανγκάρντ μαγειρική του Φεράν Αντριά άνοιξε νέους ορίζοντες και ενέπνευσε πολλούς σεφ στην ‘αποδόμηση’ των πιάτων (‘αποδόμηση’, ο όρος που προτιμά να χρησιμοποιεί ο ίδιος αντί της ‘μοριακής’ κουζίνας). Όμως, αν και τόσα γράφτηκαν και στα καθ’ ημάς, η διάδοση της ισπανικής γαστρονομίας στην Ελλάδα, βοηθούσης και της κρίσης, στην πράξη λίγο ωθήθηκε και αμφιβάλλω σοβαρά αν σημειώθηκε η παραμικρή αύξηση στην κατανάλωση του μαντσέγκο (Manchego) ή του χαμόν. Η επικοινωνία του εντυπωσιασμού, που συχνά ακολουθείται από τα media, προσπερνάει συστηματικά τη βαθιά γνώση μιας κουζίνας που οι πρωτοπόροι διαθέτουν και παραβλέπει την εγγενή σχέση που διατηρούν τα πιο ευφάνταστα πιάτα με την παράδοση και την κλασική μαγειρική.

Η ισπανική γαστρονομία δείχνει να αποτελεί ένα μερικώς γνωστό κεφάλαιο στην αστική Ελλάδα. Στους χρόνους της ευμάρειας που προηγήθηκαν, αναμείχθηκε κατά καιρούς με τις πολλές τάσεις φαγητού, μπαίνοντας στον μοδάτο χάρτη της εστίασης, μπολιάζοντας περιστασιακά κάποια μενού ή εντάσσοντας τις πλούσιες Rioja της ανάμεσα στα ενδιαφέροντα κρασιά. Αυτό, όμως, το καταρχήν ελάχιστα ενθαρρυντικό στοιχείο, εν δυνάμει διαβάζεται και με θετικό πρόσημο, αφού μια τόσο πολυποικιλιακή, γεμάτη χρώμα και αναμφίβολα νόστιμη μεσογειακή κουζίνα, με σημαντική επιρροή στην γεύση του πλανήτη, μόνον να αναπτυχθεί θα μπορούσε κι εδώ –υπό συνθήκες λιγότερης ύφεσης, βεβαίως.

ισπανική κουζίνα και γαστρονομία - χοιρινό ιβηρικής χερσονήσου μαριναρισμένο σε κουλί πιπεριάς, σερβιρισμένο με πατάτες
χοιρινό ιβηρικής χερσονήσου μαριναρισμένο σε κουλί πιπεριάς, σερβιρισμένο με πατάτες

Η ισπανική γαστρονομία συστηματικά (ξανα)συστήνεται στο ελληνικό κοινό, ακολουθώντας τους εμπορικούς δρόμους της γεύσης που συνδέουν τις χώρες μας –ο πιο παλιός τρόπος διάδοσης των αγαθών προφανώς δεν παροπλίζεται ούτε μεσουρανούντος του διαδικτύου. Η προώθηση προϊόντων-πρεσβευτών όπως το χαμόν, τα κρασιά, τα συσκευασμένα ψάρια και θαλασσινά κάθε είδους, στα οποία έχει χιλιετή παράδοση η βιομηχανία της Ισπανίας, δεν χρειάζονται παρά μια ζωντανή δοκιμή για να φρεσκάρουν την ωραία γεύση τους στον ουρανίσκο και να τοποθετηθούν δίπλα στις -συγκριτικά- πιο οικείες ιταλικές γεύσεις και τις συγγενείς ελληνικές.

Παρακολουθώντας πρόσφατα μερικές από τις γαστρονομικές εκδηλώσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Πρεσβείας της Ισπανίας, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω αυθεντικά ισπανικά πιάτα σε σύγχρονη μαγειρική εκτέλεση από τον ταλαντούχο και βραβευμένο σεφ Raúl del Moral, που εκπροσωπούσε την Διεθνή Σχολή Μαγειρικής του Valladolid -διαβάστε και τη συνέντευξη στο επόμενο ποστ· επίσης, αριστοτεχνικά φρεσκοκομμένο από τον εικονιζόμενο Ramon, jamon iberico, εξαιρετικές tapas, σε απλές και πιο σύνθετες μεσογειακές γεύσεις, συνδυασμένες με αρώματα μπαχαρικών, ωραιότατα ισπανικά κρασιά και παραδοσιακά γλυκά που δεν υπολείπονται σε μεράκι των πιο επίπονων ελληνικών.

Η αναφορά στην ισπανική κουζίνα που αξίζει να γνωρίσετε, βρήκε το χρόνο της. Η σύγχρονη παρουσία της πατάει γερά στις ρίζες των περιοχών της, γίνεται υψηλή τέχνη που εξάγεται και κάνει αξιοζήλευτα άλματα στη διεθνή σκηνή της γεύσης, απ’ τα οποία πολλά έχει να διδαχθεί η ελληνική. Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και τις επιρροές της, που θ’ ακολουθήσει, εξηγεί τη διαδρομή και την άκρως ενδιαφέρουσα πολυμορφία της· το στιλ στο μαγείρεμα των διαφόρων περιοχών και η χρήση φρέσκων υλικών αναδεικνύουν στο μέγιστο τον τοπικό χαρακτήρα· τα διάσημα προϊόντα, που κάθε περιοχή παράγει και αξίζει να δοκιμάσετε, ιντριγκάρουν την γεύση· κρασιά και ευγενικά σέρι συνθέτουν έναν ολόκληρο οινικό κόσμο· μερικά από τα πιο γνωστά και εύγευστα πιάτα βρίσκονται μια μπουκιά μακριά από τις ελληνικές γευστικές συνήθειες· και φυσικά tapas, οι yummy συγγενείς των μεζέδων μας και η επίσημη χαρά να τσιμπολογάς ανεπίσημα.

Οι εκδηλώσεις για την ισπανική γαστρονομία δεν τελείωσαν -το Chefi στο Χαλάνδρι ετοιμάζει κι άλλες ισπανικές γεύσεις για την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα, τα πιάτα που δημιούργησε ο Raul del Moral θα προσφέρονται στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, μαγειρεμένα από την ομάδα που ο ίδιος εκπαίδευσε. Και βέβαια, τα εστιατόρια που σερβίρουν ισπανική κουζίνα στο κέντρο, όπως το Para Siempre στη Χάρητος 43 και η Taverna Catalana στη Σίνα 9, αποτελούν πάντα έναν γευστικό προορισμό.

Print Friendly, PDF & Email
12

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

1 Comment

    Leave A Comment