Ναπολιτάνικη πίτσα: ιστορία, επιστήμη, μυστικά

  • Αρχικη
  • πιτσα
  • Ναπολιτανικη πιτσα: ιστορια, επιστημη, μυστικα
 
04/11/2016
 
Ναπολιτάνικη πίτσα Α-Ω: ιστορία, επιστήμη, μυστικά
Ναπολιτάνικη πίτσα Α-Ω: ιστορία, επιστήμη, μυστικά

Ένας επίπεδος δίσκος ζύμης, με ιστορία χιλιάδων χρόνων, ξεπερνάει τον εαυτό του και από τυπικό σνακ των λαών της Μεσογείου, γίνεται το πρώτο σε δημοτικότητα και ασυναγώνιστο σε κατανάλωση φαγητό στον κόσμο. Η Ναπολιτάνικη πίτσα (Pizza Napoletana) έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, τoν έρωτά της στη Νότια Ιταλία και τα τραπέζια της σε κάθε άκρη της γης. Είναι το συνώνυμο του όρου «πίτσα», το γρήγορο, καθαρό και ελαφρύ φαγητό που απογείωσε τον τριπλό συνδυασμό «ζύμη – απλά, τοπικά υλικά με χαρακτήρα – φαντασία». Είναι η λεπτή μαγεία του μαλακού λιμπρέτο, που η δυνατή φωτιά μεταμορφώνει σε ελάχιστο χρόνο, σε μια λιχουδιά που λιώνει για χάρη των αισθήσεων.

Ναπολιτάνικη πίτσα του Napolitivo
Ναπολιτάνικη πίτσα του Napolitivo

Αφορμή στάθηκε μια πρόσκληση στο Napolitivo, το στέκι που σερβίρει αυθεντική Ναπολιτάνικη πίτσα, στο Φλοίσβο, και ένα νοστιμότατο, βασικό, πλην άκρως κατατοπιστικό crash course …πιτσαδόρου -ναι, καλά διαβάσατε·  μάθημα μάλιστα, από δύο εξπέρ του είδους, επιστήμονες-πιτσαϊόλο της Νάπολης. Τόσο μόνον χρειάστηκε, για να αφήσουμε το πάθος για την καλύτερη ιταλική πίτσα, να καθίσει στο κέντρο των συστατικών και να βουτήξει στο cornicione της ιστορίας. Απ’ τη θεωρία στην πράξη και πίσω, στην τεχνική της ζύμης, στο τέλειο φούσκωμα και στο ιδανικό, σοκαριστικά καυτό ψήσιμο. Συγκεντρώθηκαν έτσι, όλα τα σημεία προσοχής σε κάθε στάδιο και τα μυστικά για την εκτέλεση της μοναδικής pizza Napoletana.

Πολλές επίσης δοκιμές για να επιβεβαιώσουμε τα πάντα ιδίοις χερσί και όμασι, με μύτη και στόμα· κυρίως όμως, για να ελεγχθούν όλα όσα γίνονται για δώσουν την best ever Ναπολιτάνικη πίτσα στο σπίτι, στον κανονικό, οικιακό φούρνο. Βοηθός στο τελευταίο στάδιο της φλόγας ήταν το ΜyPizza Slαb, η μαντεμένια πλάκα που μας παραχώρησε ευγενικά ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος του MyPizza Project. Έχουμε πολλά να πούμε και γι’ αυτό.

Ναπολιτάνικη πίτσα Α-Ω: ιστορία, επιστήμη, μυστικά

Το τοπίο της πίτσας δείχνει συχνά νεφελώδες. Η Ναπολιτάνικη πίτσα συγχέεται ανάμεσα στις τόσες διαφορετικού χαρακτήρα, που προσφέρουν οι τοπικές κουζίνες της Ιταλίας. Ενίοτε, σ’ αυτό συμβάλει και η διάσπαρτη πεποίθηση των ‘πιτσαδόρων-καλλιτεχνών’ ανά την υφήλιο ότι μεταλλάσσοντας το απλό, λεπτό και λιτό, στρογγυλό κομμάτι ζύμης σε πληθωρικό καμβά, με ακαθόριστη γεύση, επιτελούν το δικό τους μεγαλειώδες έργο.

Ουκ ολίγες απορίες εγείρονται έτσι, γύρω από τους μύθους που δημιουργούνται για την αυθεντικότητά της και την συνοδεύουν εσαεί, όπως γίνεται με κάθε ευφυή και φτασμένη σταρ. Εξ ου και σε επόμενα άρθρα γίνεται μια εμπεριστατωμένη αναφορά στην ταραχώδη ιστορία της –ε, να λέμε και κάτι τρώγοντας… μια μαργαρίτα ή μια μαρινάρα, για παράδειγμα. Ακολουθούν αναλυτικά τα τεχνικά για τα υλικά και την παρασκευή της, η αυθεντική συνταγή από την επίσημη εκτέλεση της Νάπολης, με όλα τα μυστικά και τα tips σε κάθε στάδιο.

Η ιστορία, όσα φωτίζονται και κυρίως αυτά που -ως συνήθως- μένουν στην σκιά του γκλάμουρ κάθε ντίβας, αποκαλύπτουν πολλά για το προφίλ της. Κατανοώντας το και εφαρμόζοντας σε κάθε βήμα τις (απλές, συγκροτημένες και δοκιμασμένες) οδηγίες μας, είναι σίγουρο ότι θα γίνετε ο/η άφθαστος-η pizzaiolo του σπιτιού. Τουλάχιστον. Stay tuned. J

Επόμενο: τα υλικά στη ναπολιτάνικη πίτσα – το νερό

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Print Friendly, PDF & Email
43

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

1 Comment

    Leave A Comment