του ανέμου και της αρμύρας

 
23/06/2016
 

Του άνεμου και της αρμύρας - Κυκλάδες
Στην καινούργια έκδοση για την κουζίνα και την γαστρονομία των πανέμορφων Κυκλάδων μας, αναφερθήκαμε εν συντομία στα «καλύτερα του μήνα Απριλίου» – μόλις είχε κυκλοφορήσει. Με τίτλο Του ανέμου και της αρμύρας – Προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων, των Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Α.Ν. Ανδρουλιδάκη, είναι το εξαιρετικό βιβλίο για τον γαστρονομικό πολιτισμό των αγαπημένων κυκλαδίτικων νησιών, που αξίζει να έχετε.

Δεν είναι βιβλίο μαγειρικής, παρότι έχει 50 αυθεντικές συνταγές και δεν είναι glossy έκδοση τραπεζιού, παρότι έχει 350 φωτογραφίες. Είναι μια εμπεριστατωμένη, οργανωμένη καταγραφή της κυκλαδίτικης ζωής μέσα από το φαγητό, την ιστορία του, τα προϊόντα που κάθε νησί παράγει, τις συνθήκες που βοηθούν ή συχνότερα περιορίζουν την παραγωγή, και τον τρόπο τελικά που όλα αυτά συνδέονται αυτονόητα με τον πολιτισμό της γεύσης.

Του ανέμου και της αρμύρας: βιβλίο για την μαγειρική των Κυκλάδων
Κυκλαδίτικη μαγειρική και προϊόντα από το βιβλίο «Του ανέμου και της αρμύρας».

Είναι επίσης, αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και επιτόπιας δουλειάς για να ξαναβρεθούν παλιές συνταγές, να θυμηθούν οι νησιώτες «τι τυροκομούσαν, τι έσφαζαν και τι φύτευαν» τις 365 μέρες το χρόνο και να «ανακαλυφθούν» σπουδαία στοιχεία για την γαστρονομική κουλτούρα 24 νησιών. «Ξεκινήσαμε από το Τίποτα» είπε η Νανά Δαρειώτη στην παρουσίαση του βιβλίου και μετά, ψάχνοντας και ρωτώντας αλλιώς «…ενεργοποιήθηκαν για χάρη μας κάτοικοι των νησιών, μιλήσαμε με τους γεροντότερους, βρήκαν σημειώσεις, ανακάλεσαν μνήμες, άλλοτε με μια μικρή ντροπή για την τότε ένδεια, άλλοτε με καμάρι, και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Για να βοηθήσουμε να θυμηθούν, ανατρέξαμε σε εκδόσεις του 18ου και του 19ου αιώνα, ώστε να βρούμε λέξεις και έννοιες που θα χτυπούσαν κάποιο καμπανάκι, που θα ανασυγκροτούσαν με κάποιον τρόπο την καθημερινότητα περασμένων δεκαετιών…» σημειώνουν οι συγγραφείς.

Του ανέμου και της αρμύρας: τυροκομία, αθερινόπιτα και λιαστές ντομάτες στη μαγειρική των Κυκλάδων

Άγνωστες λέξεις της ελληνικής γεύσης…

Κοφτός, αρανιστά, κλωστά, σουβλή, παύλοι και πούλοι, μπαλόθια, τσιλαρδιά, σιγκαθουρόπιτα, μερμιτζέλια, κολόπια, μοσέντα, μαζάλη, απορίχια, φλέγκα, τσίγαρα, ελένια, μαντελίδες, αλίφονας, κουκουλόπιτες, σασάλα, μάτσι, ροφιόλι, μπούμπουλο, ραφανίδες, κομμός, τσιμισκάκι, μεζίνα, κουκουλομαέργια, καράβολοι, μπερτολίνο, κόπανο, απόχτι, αντριστής, λωλή, χαμάδες, τσαπατσούπα, καρίκι, τρυφέρα… κι άλλες τόσες άγνωστες λέξεις –για τους περισσότερους -είμαι σίγουρη-, αλλά και για μένα, που αντιστοιχούν σε τοπικά υλικά, φαγητά και μαγειρέματα.

Του ανέμου και της αρμύραςΚάθε κεφάλαιο του βιβλίου περιηγείται το νησί και αποτυπώνει με σεβασμό την τοπική παραγωγή, τις πρώτες ύλες, τα εδέσματα, τα γλυκά, τις ποικιλίες κρασιού και τα ποτά του, το γιατί και το πως αναλυτικά, εντάσσοντας τις πληροφορίες σε 10 ευανάγνωστες ενότητες:
1. Αρτοποιήματα και ζυμαρικά
2. Βότανα, μυρωδικά και άγρια χόρτα
3. Γαλακτοκομικά και τυριά
4. Γλυκά
5. Ελιές και ελαιόλαδο
6. Καρποί, λαχανικά, όσπρια και φρούτα
7. Μέλισσες και μέλι
8. Κρασί και ποτά
9. Χοιροσφάγια, αλλαντικά και κρέατα
10. Ψάρια και θαλασσινά
Ακολουθούν δυο-τρεις χαρακτηριστικές συνταγές, με σωστές οδηγίες και τις παραλλαγές που συναντάμε σε άλλα κυκλαδονήσια. Το κεφάλαιο κλείνει με 8 χαρακτηριστικά ντόπια πιάτα, που, αν βρεθεί κάποιος εκεί, μπορεί να τα αναζητήσει για να τα γευθεί.

Σελίδες από το βιβλίο Του άνεμου και της αρμύρας, μια έκδοση για την γαστρονομία των Κυκλάδων

…κι άγνωστες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας

Φουρτάλια και χαλβαδόπιτα και μαϊντανοσαλάτα θα έχετε σίγουρα δοκιμάσει, αλλά έχετε πιει τσίπουρο με καρύδες ή χαλικωτές τουρσί, με τηγανητούς κολλιτσιάνους (ανεμώνες της θάλασσας) ή με παστελαριές; Πόσα από τα παρακάτω ξέρετε; μήπως τους ξεροψημένους παύλους; τον κόκορα Πατίδο, το γλυκό του κουταλιού μπαμπιλόνι (τι απίθανο όνομα), την αθερινόπιτα, την παστα-σούτα (εκτός ιταλικής κουζίνας), το κουφέτο με γλυκό κολοκύθα;

Τι λέτε, για παράδειγμα, για την μελόπιτα με τυροβολιά, τις πικάντικες παΐδες, τον σκάρο ψητό, τους σφουγγαρίτες τηγανητούς, το θηλυκοτύρι και το αγελαδινό βούτυρο Νάξου, το ώριμο ζαμπόνι, αρωματισμένο με κανέλα και μπαχάρι, τις ρεγγοτηγανίτες, το σαλατούρι, τον ζαχαρομπακλαβά, τα καππαρόκουμπα γιαχνί, το τυρί του λάκκου, τον …Βασίλη, την διαγγουρένια, την πικάντικη μανούρα και τη λούζα μαριναρισμένη με κρασί και μάραθο;

Η εξέλιξη της ιστορίας, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της κατσαρόλας και – ανάλογα – οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις είναι βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης της γεύσης και των συνηθειών που την καθορίζουν.

Η ιστορία μαγειρεύει τον κρόκο μέσα στα παραμύθια
– Εύη Βουτσινά, μαγείρισσα

Νέα λήμματα

Κάθε νησί είναι μοναδικό και ταυτόχρονα μέρος του κύκλου που η Δήλος ορίζει το κέντρο του. Κοινά στοιχεία και συγγενείς αναφορές χαρακτηρίζουν την μαγειρική τους.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου, η πρωταγωνίστρια αυτοφυής κάππαρη, που απαντάται σ’ όλα σχεδόν τα κυκλαδονήσια, ένα σημαντικό υλικό του άνυδρου τόπου τους. Κι ακολουθούν η φάβα (με διάσημη τη Σαντορινιά), τα ρεβίθια (βλ. ρεβιθάδα Σίφνου) αλλά και τα φασόλια (και τα τηγανητά), τα χοιροσφάγια με πολλές εκδοχές γεύσης, το κατσίκι (κατσικομακαρονάδα) και το γιορταστικό αρνί. Πολλά τυριά, με τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες παρά την γενική όμοια παραγωγή και αξιοποίηση κάθε ενδιάμεσου τυροκομικού σταδίου.

Του ανέμου και της αρμύραςΟι λάτρεις των ντόπιων γεύσεων θα βρουν τον οδηγό για τον παράδεισό τους. Το βιβλίο «Του ανέμου και της αρμύρας», συστήνει τα λίγα και ευρέως γνωστά, αλλά – κυρίως – τα πολλά άγνωστα διαμάντια της γεύσης των Κυκλάδων, εισάγοντας παράλληλα στο λεξικό του ελληνικού φαγητού μερικές 100άδες από καινούργια λήμματα.

Είναι μια πολύτιμη συνεισφορά σε ό,τι αφορά στην ελληνική κουζίνα και μαζί ένα έγκυρο «ξεστράβωμα» προς πάσα κατεύθυνση.
1. Για τους foodies, που ψάχνουν την αυθεντικότητα και τον τόπο να τη γευτούν
2. Για τους σεφ και τους μάγειρες, που η γαστρονομία μας είναι η βάση για να κάνουν με το έργο τους στα επόμενα βήματα την εξέλιξή της.
3. Για αρκετούς περί το φαγητό είναι πολλαπλώς χρήσιμη και σχεδόν δωρεάν, πηγή ειδικής ενημέρωσης.

καππαροσαλάτα η συνταγή στο βιβλίο Του άνεμου και της αρμύρας
καππαροσαλάτα η συνταγή στο βιβλίο Του άνεμου και της αρμύρας

Του ανέμου και της αρμύρας

Ένα βιβλίο είναι η γνώση από ένα ξένο ταξίδι και η προοπτική να την οικειοποιηθείς. Γίνεται η αφορμή να μάθεις περισσότερα, να εξερευνήσεις και να δοκιμάσεις, να μυηθείς και να αποκτήσεις εντέλει την ολόδική σου εμπειρία. Ακόμη κι αν διαφωνήσεις, ταξίδεψες μαζί του, σε πήγε κάπου και σε έκανε κατά τι πλουσιότερο. Για τον ουρανό των Κυκλάδων, το βιβλίο των Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Α.Ν. Ανδρουλιδάκη είναι το περικυκλωτικό φως της Fox, που φωτίζει την μαγειρική τους.

Οι συγραφείς Νανά Δαρειώτη (αριστ.), Θάλεια Τσιχλάκη (δεξιά) και Α.Ν. Ανδρουλιδάκης
Οι συγραφείς Νανά Δαρειώτη (αριστ.), Θάλεια Τσιχλάκη (δεξιά) και Α.Ν. Ανδρουλιδάκης

Τι είναι η Agean Cuisine;

Πρόκειται για ένα δίκτυο μελών – επιχειρήσεων που εστιάζει στην αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα, προωθεί την πλούσια οινο-γαστρονομία των νησιών και υποστηρίζεται από τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Τα μέλη υπόσχονται να προσφέρουν στους επισκέπτες φαγητό με αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία. Με δυό λόγια μιλάμε για το πως και που θα έχετε την γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου στο πιάτο σας!

Aegean CuisineΣτην πρωτοβουλία Aegean Cuisine, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται ότι όσα προσφέρουν αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου για να την κάνουν απτή στις αισθήσεις και την εμπειρία του επισκέπτη-πελάτη.

Στις Κυκλάδες υπάρχουν ήδη 132 πιστοποιημένα εστιατόρια-μέλη, ενώ 40 επιπλέον βρίσκονται υπό ένταξη. Ολόκληρη τη λίστα με τα μέλη ανά νησί και κατηγορία δείτε την εδώ.

Δεν έχουμε πρόσφατη άποψη, αλλά μια και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών και οι Κυκλάδες είναι αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός, θα δοκιμάσουμε και θα δοκιμάσετε. Τα σχόλια είναι πάντα ανοιχτά στο pandespani και περισσότερο από ευπρόσδεκτα. Περιμένουμε την γνώμη σας!

Επί των τύπων των ύλων: παροουσίαση και δοκιμές

Η παρουσίαση του βιβλίου «Του άνεμου και της αρμύρας – Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων» έγινε στο εστιατόριο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» (Π. Μελά 13, Βύρωνας)· με πιάτο τα φώτα της αθηναϊκής νύχτας, δοκιμάστηκαν πολλά απίστευτης νοστιμιάς, τοπικά προϊόντα, συνοδεία ‘ξεσηκωτικής’ νησιώτικης μουσικής.

Προϊόντα και φαγητά από την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, στο "Μπαλκόνι στις Κυκλάδες"
Του άνεμου και της αρμύρας – από την παρουσίαση του βιβλίου στο εστιατόριο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες»

Ήταν μια ωραία βραδιά για τον κόσμο της γεύσης, αντάξια του πλούσιου θέματος του βιβλίου. Το απέραντο γευστικό αποτύπωμα περιελάμβανε από παξιμαδάκια (με κοπανιστή και με πελτέ ντομάτας), ποικιλία από λευκά και ώριμα τυριά (Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Νάξου, Μήλου), εκπληκτικά αλλαντικά (Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, Μήλου) και επιλογή από χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα πιάτα, όλα με ταιριαστά κρασιά και highlight τα σαντορινιά), γλυκά βεβαίως (και το παμπιλόνι σ’ αυτά), ψημένη ρακή (ημίγλυκη, μαστιχάτη και λεμονάτη μαζί) και λικέρ κίτρο Νάξου, για το τέλος.

Στα υπογραμμισμένα επίσης, το σούπερ σαλάμι με μάραθο – έχω ακόμη την γεύση του -, κι ένα γλυκό ψωμί με κανέλα.
Πολλά κι ενδιαφέροντα αναφέρθηκαν για την έκδοση και από τους Ν. Μπακουνάκη, Η. Μαμαλάκη, Γ. Χατζηγιαννάκη, Γ. Ρούσσο.

Του ανέμου και της αρμύρας: εξώφυλλο

Περισσότερα και χρήσιμα

Για το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο www.e-kyklades.gr
Για το Aegean Cuisine στο www.aegeancuisine.gr και στο Facebook Aegean Cuisine Cyclades
Για να αγοράσετε το βιβλίο (το συστήνω ανεπιφύλακτα) «Του άνεμου και της αρμύρας – Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων» (306 σελ. – 25 ευρώ) δείτε εδώ.

Print Friendly, PDF & Email
12

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

7 Σχόλια

 • 4 έτη ago

  το συγκεκριμενο βιβλιο, περιμενοντας τον σεπτεμβριο που θα ερθω στην ελλαδα, προσπαθησα να το αγορασω μεσω ιντερνετ, αλλα μαλλον δεν διαθετεται με αυτον τον τροπο. υπομονη! θα περιμενω τον σεπτεμβριο!
  απο ο,τι αναφερετε ως παρασκευασματα τοπικα, γνωριζω ας πουμε 4 / 5 ονομασιες…

  • pandespani
   4 έτη ago

   γνωρίζετε περισσότερα από μένα! Το βιβλίο είναι καλό, αν και αισθητικά παλιομοδίτικο και είναι κρίμα για έκδοση του 2016. Εντούτοις, οι πληροφορίες που δίνει είναι σημαντικές. Διάβασα πως εκδόθηκε και στα αγγλικά. Θέλετε να επικοινωνήσω στους συγγραφείς πως δεν μπορείτε να το βρείτε?

   • 4 έτη ago

    θα μου κανατε χαρη. εκτος απο εμενα μπορει και αλλοι απο το εξωτερικο να θελουν να το αγορασουν.
    σας ευχαριστω πολυ.

    • pandespani
     4 έτη ago

     θα το επικοινωνήσω και θα σας ενημερώσω. Αν χρειαστεί θα δώσω το μέιλ σας.

     • 4 έτη ago

      ευχαριστω παρα πολυ.

 • pandespani
  4 έτη ago

  ^___^

Leave A Comment