μποναμάς για εραστές της γεύσης & της τέχνης

 
19/12/2016
 
μποναμάς - δώρα για εραστές της γεύσης & της τέχνης
Les diners de Gala, S. Dali – μποναμάς για εραστές της γεύσης & της τέχνης

Ο μποναμάς του γκουρμέ στις αλάνθαστες κατηγορίες του: δώρα γιορτών για καλλιτέχνες της μαγειρικής, για όσους τα έχουν όλα, γι’ αυτούς που αγαπούν τις εξαιρετικές λιχουδιές, τα εξωφρενικά βιβλία, τα αξεσουάρ και τα αντικείμενα της κουζίνας, που φλερτάρουν ανάμεσα στην μαγειρική τεχνική, την τέχνη και την τεχνολογία.

μποναμάς, από το ιταλικό bona mano, καλό χέρι

μποναμάς για εραστές της γεύσης & της τέχνης

Όταν το φαγητό συνάντησε την τέχνη

Σίγουρο είναι πως για το φαγητό έχει χυθεί πολύ μελάνι. Ασπρόμαυρο και έγχρωμο. Υπάρχουν άπειρα βιβλία συνταγών και οδηγοί μαγειρικής· βιβλία γαστρονομίας και τροφίμων· κι άλλα βιβλία για την ιστορία του φαγητού, για τα πρόσωπα που την επηρέασαν, και λεξικά που ερωτεύεσαι· και υπάρχουν βιβλία όπου τέχνη και μαγειρική είναι αλληλένδετες έννοιες και πρακτικές, με κομμάτια τους να ταυτίζονται.

μποναμάς - δώρα για εραστές της γεύσης & της τέχνηςΑρκετά χρόνια η ζωή μου ήταν οι εκδόσεις κι ένα περιοδικό τέχνης ήταν επίσης δικό μου παιδί. Έτσι, η τελευταία κατηγορία βιβλίων έχει ιδιαίτερη αξία. Ελευθερώνει την έκφραση και το πάθος για την κουζίνα ενώνοντάς την με εικόνες και έργα, τα οποία υπακούσουν σε μια άλλη προσέγγιση, την εικαστική· επί της ουσίας δηλαδή, υπακούουν στην ανυπακοή (για να λέμε τα πράγματα με τ΄όνομά τους), υποτάσσονται στη όποια δύναμη της φαντασίας και στα παράξενα μείγματά της με την υποκειμενική αντίληψη, όπερ πουθενά και σε τίποτα.

Βιβλία που συγκεράζουν κουζίνα και τέχνες διευρύνουν την οπτική μας για το φαγητό, καθώς -έστω ασυνείδητα- μας το συνδέουν άρρηκτα με ό,τι αποκαλούμε (κι αντιλαμβανόμαστε ευκολότερα ως) πολιτισμό. Το καρυκεύουν με αναγνώριση, κουλτούρα, κύρος, μια άλλου είδους δημιουργικότητα, χιούμορ, περιέργεια, κοινωνικό προβληματισμό, εμμονή, ακόμη και εκκεντρικότητα. Εμπλουτίζουν με καινούργιες διαστάσεις τις γεύσεις, τα γεύματα, την επικοινωνία στο τραπέζι.

Αυτά τα βιβλία γίνονται σπουδαίος μποναμάς: δώρα ειδικά για γκουρμέ φιλότεχνους και για τους ιδιαίτερα δημιουργικούς καλλιτέχνες της κουζίνας, αυτούς που οι μαγειρικές ανησυχίες και η έμπνευση τυχαίνει να πηγάζουν από τα πάντα γύρω κι από μέσα τους -όχι απλώς από συνταγές. Γι’ αυτούς και η έκδοση που ακολουθεί.

μποναμάς - δώρα για εραστές της γεύσης & της τέχνης

1ος μποναμάς: Salvador Dali, Les Diners de Gala

Μιλάμε για το σπάνιο μέχρι πρότινος βιβλίο του σουρεαλιστή Salvador Dali, Les Diners de Gala, φημισμένος για το εκκεντρικό στιλ δείπνων που έδινε με την σύζυγο και μούσσα του Gala, όπου το dress code ήταν παράξενα κοστούμια και στο χώρο περιφέρονταν ελεύθερα ζώα και πουλιά.

μποναμάς για εραστές της γεύσης & της τέχνηςΗ πρώτη (και μοναδική ως πέρσι) έκδοση έγινε το 1973, από την οποία υπολογίζονται να υπάρχουν περί τα 400 συλλεκτικά, ακριβούτσικα αντίτυπα σ’ όλο τον κόσμο. Φέτος, ο γνωστός εκδοτικός οίκος Taschen αποφάσισε την δεύτερη έκδοση. Μαζί με μια επετειακή επανακυκλοφορία της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, του Lewis Caroll, για τα 150 χρόνια του βιβλίου, με την επίσης εξαιρετική   σουρεάλ εικονογράφηση του Dali, που έκανε το 1969.

Το σαγόνι είναι το καλύτερο εργαλείο μας

για να αποκτήσουμε φιλοσοφική γνώση

Salvador Dali

 

12 κεφάλαια, 136 συνταγές και πολύ Dali

Βαρύ και με ανάγλυφο εξώφυλλο, το βιβλίο μαγειρικής (μπορείς να το πεις κι έτσι) του S. Dali περιέχει 136 συνταγές σε 12 κεφάλαια, που σοτάρουν το βλέμμα κάνοντας τις αντιδράσεις Maillard να δείχνουν επάλειψη με πινέλο. Ένα κεφάλαιο, το 10ο είναι αφιερωμένο στα αφροδισιακά. Σουρεαλισμός και σεξ ουδέποτε σημείωσαν ασυμβατότητα.

Ο Νταλί είχε δηλώσει κάποτε πως στα 6 του ήθελε να γίνει σεφ. Αρκετές από τις συνταγές είναι ίσως περίεργες, κάποιες όμως προέρχονται από τα καλύτερα παρισινά εστιατόρια της εποχής, όπως τα Lasserre, Maxim’s, La Tour d’Argent και Le Train Bleu. Τις συνταγές συνοδεύουν εικονοκλαστικές εικονογραφήσεις, σχέδια και κολάζ, όλα φτιαγμένα ειδικά για την έκδοση.

μποναμάς - δώρα για εραστές της γεύσης & της τέχνης

Το Diners de Gala είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις απολαύσεις της γεύσης… Αν είστε μαθητής ενός από αυτούς τους θερμιδομετρητές, που μετατρέπουν τις χαρές του φαγητού σε μορφή τιμωρίας, κλείστε πάραυτα το βιβλίο αυτό· είναι πολύ ζωντανό, πολύ επιθετικό, και πάρα πολύ θρασύ για σας.           – Salvador Dali

Βουνά από αναρριχόμενες καραβίδες, κανιβαλιστικά κολάζ, πολεμικά άρματα με γαρίδες, πορτρέτα του ίδιου ως μπαρόκ ενορχηστρωτή των γεύσεων, σκέψεις επί συζητήσεων και φροϋδικές αναγωγές, ανακατεμένες με βιβλική πίστη και όλα τα δημιουργήματα του θεού σε γη, αέρα και θάλασσα, πάνω, κάτω και δίπλα σε τραπέζια και φαγητά απαντώνται στις πιο ασυνήθιστες συναντήσεις, οι οποίες άλλωστε χαρακτηρίζουν το έργο του.

Για τους φιλότεχνους foodies, το βιβλίο Les Diners de Gala (£40.00) είναι μια μοναδική έκδοση με τέχνη και φαγητό, με την ενυπόγραφη οπτική του Dali, ανεξάρτητα από τις συνταγές που περιέχει.

[divider]

κεραμικά γλυπτά σκεύη της Leonie: μποναμάς: για εραστές της γεύσης & της τέχνης

Κεραμικά γλυπτά σκεύη της Leonie – 2ος μποναμάς

Έχουν το ωραίο μίνιμαλ στυλ που αγαπάμε στην κουζίνα, αυτό που οικειοποιούνται οι σύγχρονοι σεφ για να βάλουν προστιθέμενη, χειροποίητη αξία στην οπτική των πιάτων. Ανάγλυφες  λεπτομέρειες ταξιδεύουν στις εποχές, πριν καταλήξουν πάνω σε φόρμες άλλοτε οργανικές κι άλλοτε σαν βγαλμένες από πρωτόλεια χάικου, θυμίζοντας γιαπωνέζικα σκεύη.

μποναμάς: δώρα για εραστές της γεύσης & της τέχνης

Με τους γήινους τόνους συμμαχούν και οι τροφές. Το υπόλευκο φόντο και τα σβησίματα στα βαθιά γκρίζα εμπνέουν ζεστασιά, θετικότητα, ηρεμία στην όψη των όγκων. Φιλική και η καμπυλότητα στις γραμμές, αφαιρεί βάρος, μεταδίδει ήπια μια αρμονία. Τα πιο ζωντανά χρώματα και τα καθαρά (γαλάζιο, κόκκινο, μαύρο, πορτοκαλί, κίτρινο) ζωγραφίζουν τα χαρακτηριστικά σχέδια της Leoni, μοιράζοντας στα αντικείμενα ιστορίες, με μια παιχνιδιάρικη σχεδόν αφήγηση.

μποναμάς: δώρα για εραστές της γεύσης & της τέχνηςμποναμάς: δώρα για εραστές της γεύσης & της τέχνης

If you ‘ve made it in brand design, you’ll make it anywhere, για να παραφράσω τον Σινάτρα, αέναο εκφραστή και του μουσικού πνεύματος των Χριστουγέννων. Στην εικαστική δουλειά της Λεώνης Γιαγδζόγλου Memorability έχουμε αναφερθεί παλιότερα. Τα κεραμικά γλυπτά της εξελίσσονται με άποψη και συνέπεια.

Η ωραία αίσθηση του ακατέργαστου που διαθέτουν είναι και το πολύ ενδιαφέρον highlight που θα ενθουσιάσει όσους ταιριάζουν τις γεύσεις με την απροσποίητη αισθητική στα χειροποίητα σκεύη και αντικείμενα. Επικοινωνήστε με την Λεώνη τηλ. (+30) 693 2603255.

[divider]

3ος μποναμάς και 3 δώρα-φαβορί

Εδώ θα περιοριστώ στα τρία γκανιάν είδη που δοκίμασα πρόσφατα, ικανά να υπερκαλύψουν και τους πιο απαιτητικούς ή βιτσιόζους λιχουδολάτρεις. Καταχωρούνται στα must. Κατά τα λοιπά, η αγορά προσφέρει πλούτο επιλογών στην κατηγορία. Για τους ψαγμένους αποδέκτες, διπλοελέγξτε την ποιότητα.

μποναμάς: Festive Jelly Jam για εραστές της γεύσης & της τέχνης

Festive Jelly Jam. Το γιορταστικό βαζάκι του 2016, που υπογράφει η Εύη Φέτση με το Blond confusion και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Πυλιακή Γη. Έχει φοβερό χρώμα και υπέροχο άρωμα, γαργαλιστικό, γλυκό, τριανταφυλλένιο, μεθυστικό.

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, σε 1000 αριθμημένα ροζ κουτιά και το περιεχόμενό του αστράφτει κυριολεκτικά από τα άπειρα λιλιπούτεια κομμάτια βρώσιμου ασημιού.
Είναι φτιαγμένο από μυρωδάτα ροδοπέταλα, ροζέ σαμπάνια, ιβίσκο, τσίλι και πιπέρι, και καθώς ανοίγεις το καπάκι, οι αρωματικές νότες ξεχειλίζουν spicy υποσχέσεις και νότες από ανατολή. Κοστίζει 20 ευρώ και μπορείτε να το παραγγείλετε on line στο blondconfusion.com

Icaria Pure: μποναμάς για εραστές της γεύσης & της τέχνης

Λιχουδιές σε βαζάκια Icaria Pure, σε περιορισμένη, απόλυτα φυσική παραγωγή. Εκπληκτικό αποτέλεσμα. Μαρμελάδες και jelly, chutney, πίκλες, μέλι, αρωματικά και βότανα. Εξαιρετική ποιότητα, διακριτή και αναγνωρίσιμη με την πρώτη. Ακόμη και στο τελευταίο τραγανό φυλλαράκι του κρίταμου που έγινε τουρσί.

Ό,τι και να δοκιμάσετε, θα σας ενθουσιάσει. Είναι η σπιτική, καθαρή (συχνά ξεχασμένη) γεύση (εννοείται χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά), ταυτόχρονα όμως, εκλεπτυσμένη, δοσμένη με φινετσάτο, μερακλίδικο τρόπο. Από τα λίγα δείγματα τοπικών προϊόντων πραγματικά υψηλής ποιότητας. Μικρή παραγωγή-πρότυπο, προσηλωμένη στην αγνότητα της πρώτης ύλης και στον καλύτερο τρόπο μεταφοράς της στο φίνο περιεχόμενο κάθε συσκευασίας. Αξίζει να τα αναζητήσετε ή επικοινωνήστε με την Έρση Ηλέκτρα Ξενάκη στο (+30) 6974349486 και info@icariapure.com

Prosecco Valdo: μποναμάς για εραστές της γεύσης & της τέχνης

Επετειακό Prosecco Valdo Jubilee Edition. Ιδού ένα εξαιρετικό Prosecco Extra Dry, φτιαγμένο από τα καλύτερα σταφύλια του Βένετο, στη Special Jubilee Edition. Γιορταστικό μπουκάλι με 90 χρυσές ακτίνες για τα 90 χρόνια ιστορίας του οινοποιείου Valdo, που δημιουργεί αποκλειστικά spumante από το 1926. Βρίσκεται δε πριν τους Δολομίτες, στους λόφους του Valdobbiadene, πατρίδα του περίφημου Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.

Γιορτές χωρίς μπουρμπουλίθρες δεν γίνονται -σωστά; ‘Ενα αφρώδες κρασί αποτελεί all time classic επιλογή και classy πασπαρτού κάθε λίστας δώρων. Η ειδική έκδοση από έναν παραγωγό που έχει συνδέσει την ιστορία του με το πάθος για το prosecco και την ποιότητα, κάνει αυτή την επιλογή ιδανική. Από την Οινωδία του Sommelieroinodia.com

[divider]

4ος μποναμάς με 4 σοβαρά εργαλεία

Όπως λέμε ‘σοβαρές προτάσεις μόνον’. Όχι, για παράδειγμα, στον παράξενο λεμονοστύφτη που ούτε αυτός που τον σχεδίασε δεν βρίσκει βολικό. Τα δώρα για τους απαιτητικούς εραστές της κουζίνας, ακόμη κι αν πρόκειται για παιχνίδια (ακριβά ή οικονομικά), οφείλουν να πληρούν κριτήρια πριν καταλάβουν πολύτιμο χώρο.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό -είναι και τέλος χρόνου-, υπολογίζοντας κόστη, πάγια και αποσβέσεις χρήσης αλλά και ένα παραπανίσιο κλατάρισμα στα ντουλάπια, κατέληξα σε τρεις βασικές κατηγορίες. Συν ένα σούπερ αουτσάιντερ. Ο τέλειος μποναμάς έχει εξοπλισμό, που ουδείς θα αρνηθεί. Το ζήτημα εδώ συνοψίζεται στο τρίπτυχο: τέχνη, τεχνολογία, τεχνική με αποτέλεσμα στην πράξη.

μαχαίρι σεφ Santoku: μποναμάς για εραστές της γεύσης & της τέχνης
Γιαπωνέζικο μαχαίρι σεφ Santoku και η πέτρα για το ακόνισμα, Flint and Flame

1. Μαχαίρια του σεφ. Η αγάπη και το δεξί χέρι του δημιουργού. Το καλοζυγισμένο κοφτερό μαχαίρι ταυτίζεται με την άνεση και την ταχύτητα. Την ευκολία. Το να κόβεις αβίαστα και σωστά είναι κλειδί στην προετοιμασία. Ένα μαχαίρι σεφ μπορεί να είναι βεβαίως και state of the art. Αν, για παράδειγμα, κατευθυνθούμε σ’ ένα γιαπωνέζικο Santoku, όπως το παραπάνω. Δείτε περισσότερα στο λινκ. Οι τιμές πραγματικά ποικίλουν, ξεκινώντας από τα 15 ευρώ περίπου και …Sky is the limit (λέμε τώρα), με άπειρες επιλογές ενδιάμεσα.

Σημείωση εξίσου σοβαρή: Το δώρο δεν κάνει για προληπτικούς ή/και άτσαλους-απρόσεχτους.

Δείτε επίσης: Πως γίνεται ένα μαχαίρι σεφ

μποναμάς - δώρα για εραστές της γεύσης & της τέχνης

2. Καλό θερμόμετρο ακριβείας, ένα αξεσουάρ εκ των ουκ άνευ. Το οποίο ωστόσο, σπάνια υπάρχει ακόμη και στην γεμάτη αυτοπεποίθηση και γκάτζετς κουζίνα του οικιακού μάγειρα. Επιπλέον, η ελληνική αγορά είναι εμφανώς φτωχή σε ποικιλία και εύρος τιμών.

Amir Digital Meat Thermometer, θερμόμετρο που ανταποκρίνεται σε κάθε περίπτωση που το χρειάζεστε (σε φούρνο, BBQ, Grill, Smoker), έχει Touchscreen, μετράει C και F (όπως όλα βεβαίως) και για ξεκούραστη χρήση διαθέτει preset θερμοκρασίες ανά είδος (πχ. κρέας, κοτόπουλο κλπ).
Οπτικά είναι καθαρό, ουδέτερο, σχεδόν κλινικό. Κάνει περί τα 15 ευρώ (£11.99), τιμή που για όλα αυτά δύσκολα θα βρείτε στην τοπική αγορά.

μποναμάς - δώρα για εραστές της γεύσης & της τέχνης

3. Ζυγαριά κουζίνας ακριβείας που μετράει από ελάχιστο βάρος 0,1 γραμ. ή 0.5 γραμ. ή 1 γραμ. έως 5 ή 10 κιλά, μέγιστο. Η επιλογή δική σας. Θα μπορείτε ζυγίζετε από σαφράν μέχρι αλεύρι και πατάτες για μπουφέ ή σελινόριζα. Μεγάλη ποικιλία, με πολλές φωτό και αξιολόγηση. Οι τιμές από 10 ως 25 ευρώ οι περισσότερες, με όλες τις ενδιάμεσες επίσης. Μεταξύ τους η Lumsing, η 1byone και η ζυγαριά που προτείνει ο φίλος Blumenthal, αν επιμένετε τα δώρα σας να δείχνουν pro και σινιέ.

4. Frankfurter Brett – η απόλυτη επιφάνεια κοπής που οργανώνει ακόμη και τους πιο ανοργάνωτους αρτίστες της μαγειρικής. Σχεδιάστηκε για πολλαπλές χρήσεις από δύο επαγγελματίες, τον σεφ Johannes Schreiter και τον σχεδιαστή Joseph Schreiter, στην ιδέα του ‘όλα σε ένα’. Τα πάντα σε έναν βολικό, οργανωμένο πάγκο. Προετοιμασία, αποθήκευση των έτοιμων υλικών και κάδος για απευθείας πέταμα των άχρηστων. Επίσης, θέση για το tablet ή το βιβλίο μαγειρικής και ευκολία στη μεταφορά μέσα και έξω απ’ το σπίτι –ποίος ο λόγος να καθαρίζετε τις πατάτες μόνος στην κουζίνα; Δείτε το βίντεο.

Εμφανίστηκε στο Kickstarter και ξεπέρασε το ποσό που απαιτούσε η χρηματοδότηση του project για να βγει σε παραγωγή, οπότε μπορείτε ήδη να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε τον Μάρτιο 2017. Η βασική έκδοση, η οποία είναι σούπερ μποναμάς, προσφέρεται αυτή τη στιγμή στα 119 ευρώ. Δεν είναι το πιο οικονομικό δώρο για να πάρετε πολλά, αλλά ίσως ένα για σας!

Καλό shopping 😉 Περισσότερα για όσα δοκιμάσαμε και μας άρεσαν μέσα στο χρόνο που τελειώνει, μπορείτε να δείτε και στη στήλη μας «Τα καλύτερα του μήνα». Δείτε επίσης τις ιδέες για σπιτικά γκουρμέ δώρα, αγαπημένος μποναμάς και νόστιμος, άκρως ευπρόσδεκτος πάντα.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Print Friendly, PDF & Email
5

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment