η “ελαφρότητα του είναι” – αναδρομική έκθεση της Δάφνης Βαλέντε

 
07/11/2010
 


"I elafrotita tou einαι", photo Ioanna Nikolareizi

Αρκεί κάποιες φορές, να επιτρέψεις στο ανήσυχο πνεύμα σου να απελευθερωθεί απ’ τις κεντρομόλες ορθολογικές δυνάμεις που το βυθίζουν στα προβλήματα, για να καταφέρεις να κινηθείς φυγόκεντρα και να υπερβείς το έντονο βάρος μια εποχής μέσα απ’ την ελαφρότητά της. Να αναδυθείς μέσα από το εφήμερο και με όχημα το (φαινομενικά) ανέμελο και το ανάλαφρο του ταξιδιού να προσγειώσεις την ελπίδα σε τόπους που δεν σε ρουφάνε στα έγκατά τους. Η γνώση ότι όλα τελικά κινούνται και τίποτα δεν είναι στάσιμο για πάντα, σε κάνει να δραπετεύεις, να αφήνεσαι -έστω στιγμιαία- στον «καθαρό αέρα» και αν μη τι άλλο, να γίνεται ανεκτή η ύπαρξή σου μέσα στην ασφυκτική καθημερινότητα.
Η τέχνη και η δημιουργία πάντα έδειχναν και μονοπάτια διεξόδου στις «σκοτεινές» εποχές και λειτουργούσαν σαν αισιόδοξη ανάσα και έμπνευση για να προχωρήσουμε στο αύριο…

Κίνηση και ελαφρότητα: δύο χαρακτηριστικά στη δουλειά της Δάφνης Βαλέντε, έρχονται να μας παρασύρουν σε ένα εμπνευστικό ταξίδι φυγής. Με θέμα την «Ελαφρότητα του Είναι», η Δάφνη Βαλέντε αναζητά την δική της δημιουργική διέξοδο από το δύσκολο σήμερα της ελληνικής πραγματικότητας και οδηγείται στο να εκφράσει το εφήμερο, την έλλειψη βάρους και την κίνηση πάνω σε ρούχα, κοσμήματα και αντικείμενα. Συμπληρώνοντας η ίδια 25 χρόνια πορείας στον χώρο της μόδας, εγκαινιάζει τη Δευτέρα 15  Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, στην Κηφισιά, μια αναδρομική έκθεση της δουλειάς της.

ekthesi i elafrotita tou eine tis Daphne Valente Μια κορδέλα που την έχει πάρει ο άνεμος γίνεται πηγή έμπνευσης για κοσμήματα – γλυπτά από ασήμι και χρυσό, βιομηχανικά υλικά και μαζί υλικά δανεισμένα από την υψηλή ραπτική που πλέκονται περίτεχνα, mobil που αποπνέουν αθωότητα παιδικών χρόνων, ενώ τα γνωστά πλισαρισμένα υφάσματα που χαρακτηρίζουν τη δουλειά της στην μόδα, συμμετέχουν στο παιχνίδι της κίνησης σε ανάγλυφα ρούχα, εσάρπες και αξεσουάρ.

Παράλληλα, καταξιωμένοι  δημιουργοί  από τον χώρο της τέχνης και της μόδας φωτογραφίζουν την χαρακτηριστική πλισαρισμένη εσάρπα της, παρουσιάζοντας ο καθένας με τον τρόπο του την «Ελαφρότητα του είναι». Ανάμεσά τους, οι φίλοι Ιωάννα Νικολαρείζη, Κατερίνα Καλούδη, Τάσος Βρεττός & Παύλος Σάμιος.

Prosklisi stin ekthse tis Dapne Valente "i elafrotita tou eine"

Η έκθεση που επιμελείται η Μαρία Ξανθάκου, εγκαινιάζεται στις 15/11/2010 και θα διαρκέσει ως τις 4/12/2010.

Ίδρυμα  Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, 14562 Κηφισσιά, τηλ. 2108019975, www.iett.gr

Print Friendly, PDF & Email
13

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

    Leave A Comment