*etsi, γιατί έτσι…

 
10/09/2010
 

ETSI BY RODANTHI SENDUKA«etsi… e tsi… chi… soul… etsi, more sharing… etsi, more personal… etsi, more integrity… etsi, more humour…«.
etsi… δεν χρειάζεται στα πάντα να υπάρχουν τα «γιατί και διότι», εξηγήσεις ζυγισμένες, τετράγωνες, με οξείες γωνίες και κουτάκια, σαν μανιφέστα, αλάνθαστα, απόλυτα, ορθολογικά δομημένα, ξέρετε τώρα... εξηγήσεις  που επιδιώκουν να σε πείσουν: “αυτή είναι η μια και μόνη αλήθεια, χώνεψέ τη”
etsi… «more ethos, more dialogue, more immagination…»
etsi… παρατάτε μας! Είμαστε  άνθρωποι της αβεβαιότητας, της δημιουργικής ασάφειας, της αέναης κίνησης… βγαίνουμε κουνημένοι στις φωτογραφίες και δεν μας ένοιαξε ποτέ… etsi… πάρτε το χαμπάρι, ούτε θα εξηγήσουμε, ούτε θα εξηγηθούμε. Όποιος καταλάβει, ας καταλάβει! Δεν ακολουθήσαμε καμία νόρμα… έτσι μας έκατσε… κάναμε το δικό μας… φάγαμε τα μούτρα μας, αλλά έτσι θελήσαμε… έτσι το νοιώσαμε… έτσι απλά… εμείς… εσείς…

ETSI ekthsi gia to perivalon

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υιοθετώντας το *etsi της Ροδάνθης Σεντούκα, εγκαινίασε την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο “etsi για το Περιβάλλον” με έργα της εικαστικής καλλιτέχνου και δημιουργού του εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και με την συμμετοχή του εικαστικού καλλιτέχνη Harry Lambert, της designer Vasilia και της κεραμίστριας Χριστίνας Μόραλη.

 

Ροδάνθη Σεντούκα, Ελίζαμπεθ Μπιζότο, Δανάη Παπαζυμούρη, Ιόνη Παπαζυμούρη και Ήβη Παπαζυμούρη

etsi… Ναι, “έτσι” είμασταν…  Με την Ροδάνθη συμπλεύσαμε στη ζωή το 91 όταν μετά από 10 χρόνια σε L.A. και Λονδίνο, ανερχόμενη art director & graphic designer, γυρνούσε στην Ελλάδα προσπαθώντας να εγκλιματιστεί σε μια νέα πραγματικότητα, επαγγελματικά, προσωπικά, σαν άνθρωπος που ψάχνει τις ισορροπίες και ένα δίκαιο μερίδιο απ’ το μέλλον…

Στη δημιουργική τετραετία της σύμπλευσής μας γεννήθηκε μια υπέροχη κόρη, η Δανάη, και μια εταιρία (της), η Red Design Consultants, που διέπρεψε στο χώρο του design.

etsi by Rodanthi SendukaΜετά… τέλος κύκλου και πάλι “έτσι”… νέες αρχές… νομοτελειακά αναγκαίες, ευκολοχώνευτες, αμοιβαία αποδεκτές, νέο κοτ-έτσι και πάλι απ’ την αρχή…

Πολλοί θα γράψουν για τη δουλειά της στο etsi, όπως έχουν γράψει για το ταλέντο και τις επιτυχίες της, με κορυφαία τον σχεδιασμό του σήματος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004…  Ως άνθρωπος του συναφιού της στο χώρο, «ανταγωνιστής» κατά την στενή έννοια και φορτισμένος με τον άχαρο και εύκολα παρεξηγήσιμο ρόλο ενός «πρώην», θάθελα να πω δυο λόγια για το etsi… έτσι όπως μου έρχονται.

ETSI by Rodanthi SendoukaΗ γραμμή της Ροδάνθης είχε πάντα την ομορφιά της ατέλειας της ζωής, βγάζοντας κάτι συναισθηματικά οικείο, προσιτό, ευχάριστο. Είκοσι χρόνια πριν, την έβλεπα να σκιτσάρει τα αφαιρετικά σχεδιά της πίσω από πακέτα τσιγάρων, πάνω σε χαρτοπετσέτες σε μπαράκια, σε γωνίες από τραπεζομάντηλα ουζερί, σε  ό,τι έβλεπε μπροστά της… όμως, ενώ ήταν πάντα υπέροχα όμορφα, δεν ήταν αυτό το κάτι άλλο, το μεγάλο, που αντίκρυσα στα εγκαίνια… Χθές, στην έκθεση etsi είδα την οπτική ενός καλιτέχνη, την αυτοπεποίθηση, την εικαστική ματιά, τις μινιμαλιστικές γραμμές που απέκτησαν αιχμή και μαγνήτιζαν το βλέμμα μας.
Η ωριμότητα της ματιάς και η αυτοπεποίθηση της έκφρασης έρχονται με τον χρόνο… Η ψυχή με το ταλέντο που πάντα υπήρχαν περίσσια, βρήκαν τη στιγμή να κάνουν το κομμάτι τους με τον απλούστερο τρόπο… έκανε το «έτσι» της, την μαγκιά της… δυο γραμμές και σ’ όποιον αρέσει… έτσι, μάγκες και καραμπουζουκλήδες… λακωνικοί και απόλυτοι, άποψη μινιμαλιστική, ένταση πληθωρική.

ETSI ekthesi Rodanthi Senduka

Χάρηκα, πάρα πολύ με όλα όσα είδα στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Ένοιωσα την αλήθεια και την μεστότητα έκφρασης ενός καλλιτέχνη που έχω ζήσει από κοντά. Ένοιωσα ευτυχής γιατί είδα πως η ωριμότητα  καταφέρνει να βγάζει  μέγεθος μέσα απ’ τη λιτότητα… μου άρεσαν όσα είδα… γιατί etsi αισθάνθηκα, τα λόγια δεν εξηγούν τα πάντα… το etsi ως Έλληνες μπορούμε απλά να το νοιώσουμε. Πηγαίνετε να δείτε και νοιώστε το… ή πάλι όχι!  Έτσι… κοκορέτσι!

The Yo-Yo bench by Rodanthi SendukaΗ έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Έκθεση: «etsi για το περιβάλλον»: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ  210 3418 570. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr www.mcf.gr
Διάρκεια: 9 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου 2010 – 18:00 – 22:00, είσοδος ελεύθερη


Print Friendly, PDF & Email
15

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

    • […] “etsi… e tsi… chi… soul… etsi, more sharing… etsi, more personal… etsi, more integrity… etsi, more humour…“. etsi… δεν χρειάζεται στα πάντα να υπάρχουν τα “γιατί και διότι”, εξηγήσεις ζυγισμένες, τετράγωνες, με οξείες γωνίες και κουτάκια, σαν μανιφέστα, αλάνθαστα, απόλυτα, ορθολογικά δομημένα, ξέρετε τώρα… εξηγήσεις  που επιδιώκουν να σε πείσουν: “αυτή είναι η μια και […] Συνταγές Gourmet Μαγειρικής – Pandespani […]

    Leave A Comment