manga love στο πιάτο

 
11/03/2012
 

Mika Tsutai, manga platesΌταν ο Κατσουσίκα Χοκουσάι έκανε με την τεχνική του ουκίγιο-ε Το μεγάλο κύμα έξω από την Καναγκάουαγύρω στα 1820 και τις 36 απόψεις του Όρους Φούτζι, γύρω στα 1831, με το οποίο βουνό Φούτζι είχε εμμονή, ποσώς φανταζόταν πως τα σχέδια και τα χαρακτικά του θα επηρέαζαν τόσο πολύ την παγκόσμια τέχνη και θα ήταν η αφορμή για να συγκεραστεί η γιαπωνέζικη τεχνοτροπία με την δυτική και να δημιουργηθεί ο generic όρος manga για να αποδώσει τις τυχαίες ή παράξενες εικόνες των δημοφιλών κόμικ.

Έτσι έγινε όμως, και εν αγνοία του, με τη δημοσίευση της έκδοσης Hokusai Manga (Χοκουσάι Μάνγκα) ο όρος λανσαρίστηκε, οι ‘αστείες εικόνες» με τις λιτές σχεδιαστικές γραμμές που δίναν έμφαση στην ιστορία μπήκαν στο σύγχρονο λεξιλόγιο της τέχνης όχι μόνο για να μείνουν και να πληθύνουν αλλά για να αποτελέσουν μετά το 1960 μεγάλη πηγή έμπνευσης για την αμερικανική και την παγkόσμια υποκουλτούρα και την καλλιτεχνική παραγωγή κινουμένων σχεδίων, βλ. και anime (από το animation).

Κυριακή γαρ σήμερα και μέρα για να πούμε πια κάτι πέραν των συνταγών. Όλα χρειάζονται γύρω από ένα τραπέζι ειδικά αν έχει οργανωθεί με έμπνευση κι έχει καλό φαγητό και ενδιαφέροντες συνδαιτημόνες. Μόλις τα τρέχοντα της πολιτικής και της οικονομίας επαναληφθούν, γίνει ένα πέρασμα απ’ την επικαιρότητα των πρωτοσέλιδων, τις αποκυρήξεις των ντόπιων celebrities και εν δυνάμει εξαντληθούν τα καυτά νέα στην επιβεβαίωση των παλιών, όλο και κάτι άλλο πρέπει να πέσει μεταξύ τυριού και αχλαδιού.

Mπορεί βέβαια τα manga, τα anime και η κουλτούρα τους να μην είναι το πιο αγαπημένο σας θέμα, αλλά είμαι σίγουρη πως ο κλασικός ιαπωνικός κινηματογράφος και δημιουργοί όπως οι Aκίρα Κουροσάβα, Ναγκίσα Όσιμα, Γιοσιχίρο Ιτσικάβα, Σοχέι Ιμάμουρα, Γιαζουχίρο Όζου, Ναρούζε και άλλοι, αλλά και ο σύγχρονος (Yoshishige Yoshida, Nobuhiro Yamashita, Tetsuo Shinohara κ.λπ.) αποκλείεται να είναι άγνωστο κεφάλαιο σε ανθρώπους με κουλτούρα φαγητού. Ίσως μάλιστα, από τη σύγχρονη κατηγορία των κινουμένων σχεδίων έχετε δει το ‘Κινούμενο κάστρο’ (Howl’s Moving Castle) του Χαγιάο Μιγιαζάκι (Miyazaki Hayao), κι αν όχι, να το δείτε, βάζω εδώ το trailer για να σας εμπνεύσει: Howl’s Moving Castle

Πολύ θα ήθελα και λίγο τα δάχτυλά μου με φαγουρίζουν πάνω στο πληκτρολόγιο, να μας παρασύρω όλους από εδώ σε μια λυρική βόλτα στα 17σύλλαβα χαϊκού. Αλλά είναι μεγάλο θέμα, το αφήνω για άλλη φορά και προχωράω στην ιδέα του  Μika Tsutai να βάλει τη σχεδιαστική λογική των manga στα ακανόνιστα πιάτα που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Mika Tatsui, manga concept platesΟ Μika Tsutai λοιπόν, έκανε αυτή τη συλλογή με τίτλο «Πιάτα Manga» τελειώνοντας το πανεπιστήμιο του Κιότο. Το ενδιαφέρον της πέρα από τις ίδιες τις εικόνες είναι ότι κάθε στοιχείο της σειράς μπορεί να φιλοξενήσει ένα μόνο είδος φαγητού, για το οποίο μάλιστα προεπιλέγει και επιβάλει τη θέση. Ο χώρος, δηλαδή, που θα μπει η τροφή ορίζεται από το σχέδιο και η σωστή τοποθέτησή της οδηγείται από το σχήμα του πιάτου και την εικόνα του. Επιπλέον, ο τρόπος που τα πιάτα με τα σχήματά τους ομαδοποιούνται και παρουσιάζονται με το φαγητό πάνω τους, υλοποιεί ένα δικό του concept. Για όλα τα στοιχεία, οι πιθανοί συνδυασμοί παρότι πολλοί, θα μπορούσαν να θεωρηθούν (σχεδόν) προμελετημένοι και σίγουρα μέσα σε μια ακροβατική λογική που ισορροπεί τους όγκους, τα σχέδια, τα κενά και την ποσότητα του φαγητού σαν να κάνει αρχιτεκτονικό κάτοψης. Βρήκα την ιδέα άκρως ευφυή, αν και καθόλου δημοκρατική, όμως οι αυθαιρεσίες στην τέχνη δημιουργούν ενίοτε θαύματα ως γνωστόν, τα οποία μιμείται στη συνέχεια η υπόλοιπη ζωή. Και για του λόγου το αληθές, απολαύστε μερικές από τις φωτογραφίες των πιάτων και το παιχνίδι που κάνουν με το φαγητό που περιέχουν.^^

Print Friendly, PDF & Email
13

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment