Το μπολ της «τακτοποιημένης ματαιοδοξίας»

 
01/08/2010
 
Damien Hirst, For the love of God, 2007
Damien Hirst, «Για την αγάπη του Θεού, 2007, πλατινένιο κρανίο με 8.601 διαμάντια

Ο πρώτος διδάξας είναι αναμφίβολα ο Damien Hirst με το γνωστό πλατινένιο κρανίο του 2007 από 8.601 αληθινά διαμάντια (1.106,18 καράτια), μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο κεντρικό ροζ και βεβαίως αληθινά ανθρώπινα δόντια. «Για την αγάπη του θεού» (For the love of God) ο τίτλος του έργου, που διερευνά την ευρύτερη σχέση του καλλιτέχνη με τον θάνατο (λέμε τώρα) και που ανέδειξε τον Hirst ως τον πιο ακριβοπληρωμένο εν ζωή καλλιτέχνη.
Η κατασκευή του κόστισε περί τα 14 εκατ. λίρες ενώ η πιθανή αγορά του από τον George Michael και τον Kenny Goss συζητήθηκε στα περίπου 50 εκατ. λίρες (not bad at all θα έλεγα), αγοράστηκε δε (προφανώς κάπου εκεί) από επενδυτικό όμιλο με σκοπό να μεταπουληθεί στο μέλλον σε ακόμη μεγαλύτερη τιμή!
Μετά από αυτό, η έννοια του κρανίου (με πλούσιο θάνατο ή χωρίς) έγινε μάλλον σταθερή καλλιτεχνική τάση και κατά καιρούς βλέπουμε διάφορες επιτυχημένες ή μη ιδέες να υλοποιούνται σε πολλούς σχετικούς χώρους.
Laurent Massaloux: 'vanity tidy' bowlΑλλά αυτό εδώ είναι το πιο γκόθικ μπολ που είδα και με τρελαίνει με τους συνειρμούς που δημιουργεί παρά την αμφίβολη χρηστικότητά του (υποθέτω πως αν κάτι μικρό πέσει μέσα στο κρανίο, θα μείνει εκεί, ανεξιχνίαστο για πάντα).
Το δημιούργησε ο Γάλλος σχεδιαστής Laurent Μassaloux που βάφτισε το μπολ «τακτοποιημένη ματαιοδοξία» (vanity tidy), σούπερ όνομα, ασυζητητί. Το θέμα του αφορά στις ματαιοδοξίες της ζωής: τον χρόνο (που δεν μας ανήκει), τον πλούτο (που μπορεί να μας ανήκει αλλά με ημερομηνία λήξεως) και την ιδιοκτησία (συνάρτηση των δυο προηγουμένων, δεν την σχολιάζω). Οι απολαύσεις και μέσα σ’ αυτές το φαγητό, δεν περιλαμβάνονται στο θέμα, παρότι πολύ θα ήθελα να δω το ματαιόδοξο μπολ γεμάτο με λάιμ ή ακόμη καλύτερα άσπρα αβγά….
Laurent Massaloux: 'vanity tidy' bowlΗ φόρμα του συνελήφθη διαδικτυακώς με ψηφιακή επεξεργασία που διαβιβάστηκε σε πρόγραμμα ταχείας πρωτοτυποποίησης, όπου μορφοποιήθηκαν οι τρεις διαστάσεις με λέιζερ και σύντηξη σε σκόνη πολυαμίδης (αυτά τα ολίγα τα διάβασα στο designboom).
Η «τακτοποιημένη ματαιοδοξία» αποτελείται από επτά ανθρώπινα κρανία, κυκλικά τοποθετημένα και έχει απίστευτη καλειδοσκοπική κάτοψη.

Print Friendly, PDF & Email
6

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

3 Σχόλια

  • 10 έτη ago

    Στην ακραία περίπτωση που δεν έχετε τις κατάλληλες γόβες για να κάνετε τακτοποίηση με το εν λόγω μπώλin style, έχω να σας προτείνω αυτές εδώ, από τον Kermit Tesoro…

    (Το σχόλιο προς τιμήν της αγαπημένης «πρώην μου», Elizabeth, που κάποια φορά ενώ μαγείρευε στη κουζίνα, γυρνά όλο νάζι και λέει…«βρε Δημήτρη μου, …δεν έχω γόβες να κάνω ριζότο…» )

  • BISCOTAKI
    10 έτη ago

    EXEIS DIKIO ETSI LEO, ALLA KAI SE ROTAO «TI GOVES NA FORESO GIA TO RISOTTO?»

Leave A Comment