ισπανικό κρασί: καινοτομία, ποιότητα, καλή τιμή

  • Αρχικη
  • κρασι
  • ισπανικο κρασι: καινοτομια, ποιοτητα, καλη τιμη
 
13/06/2019
 

Δοκιμή 10 ισπανικών κρασιώνΓια το ισπανικό κρασί έχουμε ξαναγράψει. Τόσο για τα εκπληκτικά λευκά και κόκκινα του μεγάλου και πολύμορφου αμπελώνα της Ισπανίας, όσο και για τα αφρώδη (Cava) κρασιά, που κατά τακτά χρονικά διαστήματα δοκιμάζουμε στις γευσιγνωσίες που οργανώνει το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ είναι πάντα εντυπωσιακές στην ουσία τους: το ίδιο το προϊόν, το ισπανικό κρασί έχει εξελίξει την παραγωγή και την οινοποίησή του αποτελώντας σημαντικό μέρος της γαστρονομίας και της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Αξίζει να το γνωρίσουμε καλύτερα και να παρακολουθήσουμε την – συνεχώς – ανοδική πορεία του.

Έγινε πολλή δουλειά απ’ το αμπέλι μέχρι το τελικό προϊόν

που φτάνει εμφιαλωμένο στον καταναλωτή.

Και αυτό δεν εκφράζεται μόνον απ’ την τιμή,

αλλά και από ό,τι κρύβεται πίσω της.

Γίνεται σοβαρή δουλειά από την χώρα συνολικά.

Τα ισπανικά κρασιά της δοκιμής παρουσίασε ο Ανδρέας Ματθίδης
Τα ισπανικά κρασιά της δοκιμής παρουσίασε ο Ανδρέας Ματθίδης

Ο ισπανικός αμπελώνας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Και είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα προς μίμηση. «Έγινε πολλή δουλειά απ’ το αμπέλι μέχρι το τελικό προϊόν που φτάνει εμφιαλωμένο στον καταναλωτή. Και αυτό δεν εκφράζεται μόνον απ’ την τιμή, αλλά και από ό,τι κρύβεται πίσω της. Γίνεται σοβαρή δουλειά από την χώρα συνολικά. Δίνεται έμφαση στην τεχνολογία που υπηρετεί την οινοποιία και αντανακλάται τελικά στην καλή σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής». Αυτά δήλωσε ο έμπειρος στο αντικείμενο, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, Ανδρέας Ματθίδης, στην εδώ παρουσίαση των 10 νέων ισπανικών κρασιών.

Όλα τα ισπανικά κρασιά της δοκιμής
Όλα τα ισπανικά κρασιά της δοκιμής

10 δείγματα με άποψη από το περίφημο ισπανικό κρασί

Εύκολα θα μπορούσα να γράψω ότι και τα 10 κρασιά που δοκιμάστηκαν, στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας του ισπανικού φεστιβάλ γαστρονομίας Spain on your plate και εν προκειμένω Spain in your glass, ήταν υπέροχα. Και ευθέως ανταγωνιστικά σε όσα ανάλογα κυκλοφορούν στην αγορά, εγχώρια και εισαγόμενα. Το καθένα για τους δικούς του λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πολύ καλής σχέσης ποιότητας – τιμής.

Περιορίζομαι στο να συστήσω να τα δοκιμάσετε όπου τα βρείτε, ειδικά αν είστε οινικώς ανήσυχοι και ψάχνεστε προς πάσα κατεύθυνση. Τα περισσότερα από τα παρακάτω κρασιά είναι σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα. Ωστόσο, αξίζουν με το παραπάνω την θέση τους στο μεσογειακό τραπέζι μας. Και είναι σίγουρο ότι θα τα απολαύσετε, θα έχετε άποψη και θα εκτιμήσετε την ποιότητά τους. Όπως άλλωστε έχουμε ξαναγράψει: η γνώση και η κουλτούρα δημιουργεί πλούτο και εξελίσσει. Πάει πάντα τα πράγματα ένα βήμα πιο κάτω.

Τα λευκά ισπανικά κρασιά της γευσιγνωσίας

Τα λευκά κρασιά της γευσιγνωσίας

Anna de Codorniu Blanc de Blanc Reserva, χωρίς χρονιά, D.O. Cava – CORDONIU.  Φινετσάτο και μεταξένιο αφρώδες ισπανικό κρασί από Chardonnay 70%, Parellada 15%, Macabeo – Xarel 15%. Φρέσκο και με λεπτό, ανθεκτικό αφρισμό. Φρουτώδες (αχλάδι, μήλο στη μύτη) με 15 μήνες στις οινολάσπες. Off dry, brut, με μέτριο σώμα και πολύ ωραία λιπαρότητα. Καθαρό το λεμονάτο στοιχείο και τα άνθη εσπεριδοειδών, αλλά και δευτερευόντως ίχνη από βούτυρο, μαγιά, μπριός. Το Chardonnay κυριαρχεί και κάνει τη διαφορά. Εξαιρετικά ευχάριστο αφρώδες.

Veiga Da Princesa, 2018, χωρίς χρονιά – D.O. Rias Baixas – ADEGAS PAZO DO MAR SL. Καθαρό λευκό ξηρό κρασί, με λεμονοπράσινο χρώμα, από 100% Albarinio (13º vol). Στη μύτη αρχικά ο ανθικός του χαρακτήρας (άνθη εσπεριδοειδών, γιασεμί), εσπεριδοειδή (λάιμ, κίτρο) και φρούτα (μήλο, αχλάδι). Ακολουθούν κρεμώδη στοιχεία και ορυκτά.

Καλή οξύτητα και πλούσια λιπαρότητα στο στόμα με έντονο τον ορυκτό χαρακτήρα. Επίσης, μακριά και πολύ κομψή επίγευση. Τέλειο για θαλασσινά αλλά και λευκά κρέατα.

Jose Pariente, Verdejo 2018, D.O. Rueda – BODEGAS JOSE PARIENTE SL.  Καθαρό χρώμα για ένα στιβαρό, ξηρό κρασί από 100% Verdejo (13º vol), μια ποικιλία που καλλιεργείται σε υψόμετρο 800 μέτρων, στην κεντρική Ισπανία και ωριμάζει αργά. Έχει εξαιρετική ομοιότητα με το Sauvignon Blanc.

Επαρκώς φρουτώδες σε άρωμα (εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα αλλά και τροπικά φρούτα) αλλά και βοτανικός χαρακτήρας (γρασίδι, σπαράγγια). Ξηρό, με καλή οξύτητα (λεμόνι, λάιμ, κίτρο), μέτριο αλκοόλ και πολύ λιπαρό – η 6μηνη παραμονή του στις οινολάσπες αναδεικνύει τον ελαιώδη του χαρακτήρα. Πολύ ωραίο κρασί με ωραία επίγευση από καθαρό Verdejo με όλα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής.

Enate Gewurztraminer 2017, D.O. Somontano – VINEDOS Y CRIANZAS DEL ALTO ARAGON SA.  Από την βόρεια Ισπανία λευκό, ξηρό κρασί από μια εκ των δύο ξένων ποικιλιών που επιτρέπεται να καλλιεργείται στην περιοχή – η άλλη είναι το Chardonnay,  βλ. επόμενο κρασί.

Κρυστάλλινα καθαρό, κιτρινωπό και φρέσκο. Με φινετσάτα αρώματα (κυρίαρχο το λίτσι και λίγο μάνγκο), άνθη τριαντάφυλλου και μαζί στοιχεία λεμονοπιπεράτα από τζίντζερ. Γεύση ξηρή, με μέτρια οξύτητα, υψηλό αλκοόλ αλλά εξαιρετικά ενσωματωμένο στο κρασί. Εντυπωσιακά αρωματικό στο στόμα με ωραία επίγευση. Ένα λεπτό, φινετσάτο ισπανικό κρασί με χαρακτήρα που δεν καπακώνουν τα στοιχεία του Gewurztraminer.

Glarima Roble Blanco 2018, D.O. Somontano – BODEGA SOMINOS SL.  To 2o λευκό, ξηρό ισπανικό κρασί από τις δύο επιτρεπόμενες να καλλιεργούνται ξένες ποικιλίες στην περιοχή Somontano.

Καθαρή, κρυστάλλινη όψη με σοφιστικέ μύτη που ενσωματώνει εξαιρετικά την παραμονή του κρασιού στο βαρέλι. Χορεύουν τα εσπεριδοειδή λεμονάτα αρώματα με τα πυρηνόκαρπα (βερίκοκο, νεκταρίνι) και ακολουθούν οι βανίλιες, το κρεμώδες στοιχείο, το μοσχοκάρυδο. Εντούτοις, υπάρχει μια εκπληκτική ισορροπία. Το βαρέλι δεν καλύπτει τα άλλα στοιχεία.

Ξηρό κρασί, με ωραία οξύτητα, μέτριο σώμα και πολύ ωραία λιπαρότητα. Επίσης, τέλεια επίγευση. Ένα κρασί που πίνεται και μόνο του -χωρίς συνοδείες -, ισορροπημένο. Εξαιρετικό.

Κόκκινο ισπανικό κρασί από την γευσιγνωσία 10 οίνων

Εξέχοντα κόκκινα

Pasion de Bobal 2017, D.O.P Utiel Requena – VINOS SIERRA NORTE SL.  Η περιοχή Utiel Requenα φημίζεται για την ποικιλία Bobal και το συγκεκριμένο κόκκινο είναι οργανικό από 100% Bobal, vol 14º.

Όψη: χρώμα ρουμπινί προς πορφυρό, πυκνό, ευχάριστο. Μύτη: κόκκινα φρούτα (κεράσι, μούρο, φραγκοστάφυλο) αρχικά και στη συνέχεια, μαύρα φρούτα και άρωμα βιολέτας.  Ακολουθεί ο βαρελίσιος χαρακτήρας: Βουτυράτες νότες, κρέμα, βανίλια.

Στο στόμα μέτριο σώμα, με τις γεύσεις του βαρελιού να αναδύονται και τα αρώματα έντονα. Ωραίες οι τανίνες. Κρασί με διάρκεια, εύκολο, ακόμη και χωρίς φαγητό.

Rioja Vega Crianza 2016, D.O.C.A Rioja – RIOJA VEGA SA. Κομψή Rioja από Tempranillo 90% & Garnacha 10%, vol. 13,5º. Ξηρό κρασί με πορφυρό χρώμα, αρώματα φρουτώδη (κεράσι), φυτικά (φύλλα τσαγιού) αλλά και στοιχεία από το βαρέλι (βανίλια, κέδρος, μπαχάρι).

Στο στόμα έντονη η οξύτητα, μέτριο σώμα, δομημένο και ισορροπημένο, με  κομψές τανίνες. Πιο έντονα τα κόκκινα φρούτα (βύσσινο) και το μπαχάρι από το ωραία ενσωματωμένο βαρέλι. Πολύ καλή επίγευση.

Torre de Gazate Gran Reserva 2007, D.O. La Mancha – VINICOLA DE TOMELLOSO SCL. Από το κέντρο της Ιβηρικής, με ηπειρωτικό κλίμα, ιδανικό για την ποικιλία Cabernet Sauvignon, από την οποία γίνεται αποκλειστικά το συγκεκριμένο κρασί με min. 5 χρόνια στο οινοποιείο και 2 χρόνια στο βαρέλι.

Ρουμπινί χρώμα και φρέσκια όψη, με αρώματα μαύρων φρούτων (φραγκοστάφυλο, μούρα, μύρτιλλα), φυτικότητα (φύλλα μουριάς, μαύρου τσαγιού) ακολουθούμενα από τα στοιχεία του βαρελιού (βανίλια, καραμέλα), αλλά και ίχνη από δέρμα, βρεγμένα φύλλα, μανιτάρια. Ξηρό στο στόμα, με έντονη οξύτητα, στιβαρές τανίνες και πλούσιο σώμα.

Habla del Silencio 2017, D.O. VT Extremadura – BODEGAS HABLA. Από την Extremadura, με κλίμα μεταξύ ηπειρωτικού και μεσογειακού, ένα ερυθρό ξηρό κρασί πολυποικιλιακό: Syrah 50%, Cabernet Sauvignon 30%, Tempranillo 20% – vol 14º. Πορφυρό στην όψη, με αρώματα κόκκινων φρούτων (κεράσι, βύσσινο, μούρο), ανθικότητα (λουλούδια βιολέτας) αλλά και έντονος καπνιστός χαρακτήρας (φρυγανισμένο ψωμί, βανίλια, καραμέλα) από τους 6 μήνες σε καινούργιο γαλλικό βαρέλι.

Ξηρό στο στόμα, με καθαρή οξύτητα, δεμένο και γεμάτο, με διάρκεια. Πιο έντονα στη γεύση τα φρουτώδη στοιχεία αλλά και αυτά του βαρελιού.

ισπανικό κρασί: Nexus One, 2017

Nexus One 2017, D.O. Ribera del Duero – NEXUS BODEGAS SL. Από το οροπέδιο της Ribera del Duero και την ποικιλία Tempranillo Tinta Fina 100%, ένα πυκνό πορφυρό ισπανικό κρασί (vol 14,5º) με αρώματα μαύρων φρούτων και καλά ενσωματωμένο τον χαρακτήρα του βαρελιού (βανίλια, κρέμα, γλυκό μπαχάρι). Επίσης, κάποια γαλακτοκομικά στοιχεία (τυρί).

Στη γεύση ξηρό, με υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα. Κυριαρχούν τα  φρούτα (κεράσι, μούρο, μύρτιλλα) και οι φυτικές νότες (τσάι). Ωραία τα στοιχεία του βαρελιού (γλυκόριζα, μπαχάρι) και πολύ ενδιαφέρουσα η επίγευση με τον όξινο χαρακτήρα να αναδεικνύει τον φρουτώδη.

Print Friendly, PDF & Email
17

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment