test: 12 ελληνικά Syrah σε τυφλή συγκριτική δοκιμή

 • Αρχικη
 • κρασι
 • test: 12 ελληνικα Syrah σε τυφλη συγκριτικη δοκιμη
 
04/04/2015
 

test 12 ελληνικά syrah - τυφλή συγκριτική δοκιμή

Το Οινόραμα 2015, η Food-Εxpo και η Οινοτέλεια 2015, εκδηλώσεις με αθρόα προσέλευση κοινού, παραγωγών και εκπροσώπων της αγοράς μας έδωσαν την τελική ώθηση για την υλοποίηση στο pandespani ενός νέου κύκλου άρθρων με γευστικές δοκιμές και συγκριτικά τεστ προϊόντων,  που εδώ και καιρό θέλαμε να εντάξουμε στην ύλη του. Καθώς η ποικιλία κάθε κατηγορίας μεγαλώνει και τα προϊόντα που κουβαλάνε το έξτρα μεράκι των παραγωγών κάθε τόπου γίνονται περισσότερα, είναι χρήσιμο πέρα από ενδιαφέρον να αναπτυχθεί μια καλύτερη και πιο ειδική γνωριμία μαζί τους, και κυρίως να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποια από αυτά πραγματικά να ξεχωρίζουν.

γιατί και πως στο pandespani

Οι παρουσιάσεις προϊόντων βρίθουν στα ιντερνετικά μέσα και μη. Η απλή ενημέρωση για ό,τι κυκλοφορεί δεν λείπει, αντιθέτως ο ρόλος της (παρα)είναι κυρίαρχος μερικές φορές. Από τις πληροφορίες που παίρνουμε οδηγούμαστε όλοι συχνά στη δοκιμή-αγορά του ενός καινούργιου και στην διαμόρφωση προσωπικής άποψης με βάση τα κριτήριά μας. Ωστόσο, εξαιρετικά σπάνια θα συμβεί -έως ποτέ-, να δοκιμάσει κάποιος 7 κρητικές γραβιέρες ή 5 λούτζες στο ίδιο πιάτο ή 10 αγιωργίτικα στο ίδιο τραπέζι ή 5 κρέμες γάλακτος σε σαντιγί ή 10 λουκάνικα με πορτοκάλι ή… ή… ή…. Αυτό που προκύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά διαφορετικό. Ακόμη και μια ακονισμένη γευστική αντίληψη ωθείται στο να διαφοροποιεί τα συμπεράσματά της όταν δεν δοκιμάζει απλώς ένα προϊόν για να αποφανθεί -έστω υποκειμενικά-, αλλά συγκρίνει προϊόντα με τις ίδιες παραμέτρους, στον ίδιο χρόνο και στις ίδιες συνθήκες. Μ’ αυτό ως δεδομένο και αφού τεστάραμε το πόσο διαφορετικά συμπεράσματα βγαίνουν από τέτοιες συγκρίσεις πρώτα εντός του pandespani, προχωρήσαμε στον τελικό σχεδιασμό των γευστικών δοκιμών που ακολουθούν.

τυφλή συγκριτική δοκιμή - crash test 12 ελληνικά syrahΜε σκεπτικό που ιεραρχεί πάνω από όλα τον καθένα μας ως καταναλωτή, πρώτο κριτήριο ορίστηκε η αντικειμενικότητα στη σύγκριση ίδιων δεδομένων και το αδιάβλητο της διαδικασίας από όποια πιθανή ήδη διαμορφωμένη άποψη για κάποιο προϊόν. Έτσι, αποφασίσαμε α) να συγκρίνουμε προϊόντα της ίδιας κατηγορίας (όχι μήλα με πορτοκάλια),  β) σε συγκεκριμένο εύρος λιανικής τιμής (όπου αυτό παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις), γ) στις ίδιες ακριβώς συνθήκες (όχι κάποια ζεστά και άλλα κρύα) και το σπουδαιότερο δ) όλες οι συγκριτικές δοκιμές να είναι απολύτως τυφλές.

test 12 ελληνικά Syrah - τυφλή δοκιμή

12 Syrah Ελλήνων παραγωγών

Για τα καλοδιάθετα εγκαίνια της σειράς των άρθρων, πρώτο προϊόν επιλέχτηκε το κρασί. Όχι απλώς γιατί ευφραίνει την καρδιά μας αλλά και γιατί αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο συνοδό κάθε γκουρμέ γεύματος ή/και μεμονωμένου πιάτου. Από το θαυμαστό και τεράστιο οινικό κεφάλαιο, για την πρεμιέρα διαλέξαμε την εκλεκτή ερυθρή ποικιλία Syrah, σε ελληνική οινοποίηση με ούτε τρεις ούτε πέντε ούτε δέκα ετικέτες αλλά με 12 φιάλες από ισάριθμους εκπροσώπους της. Και οι 12 είναι δε καθαρά μονοποικιλιακές, με κανένα blend ανάμεσά τους. Καθότι βεβαίως αυτό που πρακτικά μετράει σε όλους μας είναι η διευκόλυνση στην επιλογή με βάση την τελική σχέση ποιότητας-τιμής (το λεγόμενο value for money), το εύρος της λιανικής τιμής των 12 φιαλών Syrah ορίστηκε από 10 ως 20 ευρώ.

Προμηθευτής των κρασιών της συγκριτικής δοκιμής ήταν η e-cava Greece & Grapes και όχι απευθείας οι παραγωγοί, εταιρεία η οποία διακινεί πλήθος κρασιών όλων σχεδόν των παραγωγών.

τετ-α-τετ με το Syrah

Ερυθρή ποικιλία, που έγινε διεθνώς γνωστή λόγω των εξαιρετικών πορφυρών μονοποικιλιακών κρασιών, η οποία όμως συμμετέχει και σε πλήθος πολυποικιλιακών. Δίνει επίσης εξαιρετικά ροζέ. Στην Γαλλία και γενικά στην Ευρώπη, σε Αργεντινή, Χιλή και στα περισσότερα μέρη των ΗΠΑ ονομάζεται Syrah, ενώ στη Ν. Αφρική και στην Αυστραλία όπου αποτελεί την πιο διαδεδομένη ποικιλία από το 1831 που έφθασε, ονομάζεται Shiraz. Δεν υπάρχει καμμία σχέση ή συγγένεια με την ποικιλία Petite Sirah, γνωστή στη Βόρειο και Νότιο Αμερική.
Το Syrah εξακολουθεί και σήμερα να είναι η βασική ποικιλία της περιοχής του Βόρειου Ροδανού, με κλασικά κρασιά όπως το Hermitage, το Cornas και το Côte-Rôtie, ενώ στην περιοχή του Νότιου Ροδανού συμμετέχει με βάση το Grenache σε κρασιά όπως το Châteauneuf-du-Pape, το Gigondas και το πιο γνωστό Côtes du Rhône.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ιστορία του. Ένας μύθος λέει ότι έφθασε στην Γαλλία με τους σταυροφόρους από την πόλη Shiraz του Ιράν (Περσία), πατρίδα των περίφημων κρασιών Shirazi wines. Ένας άλλος θεωρεί ότι η καταγωγή και το όνομα του κρασιού προέρχονται από τις Συρακούσες, την ελληνική αποικία στην Σικελία, από όπου και μεταφέρθηκε από τον Ρωμαίο Marcus Aurelius Probus Augustus περί το 280 μΧ. Ένας τρίτος πάλι θέλει να έχει μεταφερθεί από τους Φωκείς στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην Μασσαλία, που περί το 600 π.Χ. ήταν αποικία της Φωκαίας.

Στην Ελλάδα πάντως ήρθε από την Νοτιοανατολική Γαλλία και συγκεκριμένα από την κοιλάδα του Ροδανού (Rhone Valley), λέγεται δε (κατά άλλους  έχει μάλιστα αποδειχτεί) ότι η ποικιλία δημιουργήθηκε από δύο άλλες, πολύ λιγότερο γνωστές, τις Dureza και Mondeuse blanche.
Το αμπέλι ευδοκιμεί σε εδάφη σχιστολιθικά, γρανιτικά και σε περιοχές με δροσερό αλλά όχι πολύ ξηρό κλίμα (είναι ευαίσθητο στην μεγάλη ξηρασία και στην έντονη υγρασία). Καλλιεργείται στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στην Θράκη, στην Στερεά Ελλάδα, στην Θεσσαλία και φυσικά στην Μακεδονία.

Τα κόκκινα κρασιά Syrah έχουν σώμα γεμάτο και δυνατά αρώματα -η ένταση διαφέρει ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος-, που αναδύονται μετά την περιδήνηση του ποτηριού και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του. Σ’ αυτά κυριαρχούν τα αρώματα της σοκολάτας, τα ζωικά όπως του δέρματος αλλά και του καπνού, καθώς και αρώματα μπαχαρικών, ιδιαίτερα του μαύρου πιπεριού. Η γεύση του ξεδιπλώνει με την πρώτη γουλιά ίχνη από αποξηραμένα φρούτα, μαύρη σοκολάτα και καφέ. Την πλαισιώνουν ισχυρές, πλούσιες τανίνες. Με την παραμονή και ωρίμανση στο βαρέλι, ο χαρακτήρας του συμπληρώνεται από γήινους τόνους του βρεγμένου χώματος και της δρυός.

Ταίριασμα με το φαγητό: Το Syrah συνοδεύει με φινέτσα φαγητά που έχουν βάση το κρέας, ψητό (σε φούρνο ή grill) ή σιγομαγειρεμένο στην κατσαρόλα με πλούσια σάλτσα.

test 12 ελληνικά Syrah - τυφλή δοκιμή - οι μονομάχοι.

Οι μονομάχοι

Οι ετικέτες που συμμετείχαν στο συγκριτικό crash test κρασιού με μονοποικιλιακά ελληνικά Syrah τιμής από 10 ως 20 ευρώ ήταν:
συγκρικτικό test 12 ελληνικά Syrah - τυφλή δοκιμή - οι ετικέτες.

Η διαδικασία, πριν και μετά

Οι 12 φιάλες-επιλογές ανακατεύτηκαν, καμουφλαρίστηκαν επαρκώς και αριθμήθηκαν για το blind date της ομάδας μαζί τους. Χώρος διεξαγωγής του οινικού crash test η δημιουργική κουζίνα του Pandespani -στην οποία πολλά έχουν ακόμη να γίνουν. Τα κρασιά ανοίχτηκαν για να αναπνεύσουν 30 λεπτά περίπου πριν την έναρξη της διαδικασίας και σερβιρίστηκαν ανά δύο. Η αξιολόγηση έγινε με βαθμολογία κάθε κρασιού από 1-5,  με 5 το καλύτερο. Η βαθμολογία ήταν υποχρεωτική για όλους και για όλα τα κρασιά.

Οι παράμετροι που τέθηκαν για την αξιολόγηση των κρασιών ήταν: η οπτική, η οσφρητική, η γευστική και η γενική τους θέση. Η τιμή κάθε κρασιού δεν υπήρχε κατά την αξιολόγηση.
Η κριτική ομάδα. Δέκα ”γερά” και έμπειρα ποτήρια συμμετείχαν και συνεργάστηκαν ιδιαίτερα αρμονικά στην γευσιγνωσία για το αποτέλεσμα: ο Γ. Φελουζής, ο Ε. Γκαβέρας, η Τ. Σουμπασάκη, ο Γ. Ταβερνάρης, ο F. Pomarigi, o Κ. Γεωργίου και ο Π. Κόρακας από το Greece & Grapes και ο γνωστός στον χώρο του κρασιού οινολόγος και γευσιγνώστης Δημ. Χατζηνικολάου, μαζί με τους οικοδεσπότες Δέσποινα και Manos -ο υπογράφων.
test 12 ελληνικά Syrah - τυφλή δοκιμή - η διαδικασία

Κατά την διαδικασία κρατήθηκαν προσωπικές σημειώσεις για τα χαρακτηριστικά των κρασιών και υπήρχε συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και πολυφωνία. Προέκυψε έτσι μια έντονη, ευχάριστη και δημιουργική κριτική, την ώρα που ο καθένας αποτύπωνε την γνώμη του σε νούμερα απ’ το 1-5. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που υπήρξε διαφωνία μεταξύ των κριτών για το ίδιο μπουκάλι αυξάνοντας το ενδιαφέρον και την ένταση ευχάριστα. Υπήρχε φυσικά δυνατότητα επανάληψης της δοκιμής ενός κρασιού, όταν κάποιος ήθελε να φρεσκάρει την μνήμη του ξανασυγκρίνοντας τις επιλογές του, πράγμα που ζητήθηκε αρκετές φορές από τους συμμετέχοντες.

Οι τρεις πρώτες επιλογές, που αναφέρονται κατά σειρά αξιολόγησης στο τέλος του άρθρου, προέκυψαν αφού όλα τα κρασιά κρίθηκαν επισταμένως. Το αποτέλεσμα στην πράξη δεν ήταν απλό, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε διαφορά μιας μόνον ψήφου. Όταν μάλιστα σερβιρίστηκε και το τελευταίο ποτήρι και υπήρχε ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση, με το που κατεβήκαν τα στυλό και ξεκίνησαν τα αποκαλυπτήρια των φιαλών, τα επιφωνήματα και οι σχολιασμοί που ξαναζέσταναν την ένταση δεν έλλειψαν.
Τα κρασιά συνόδευαν ποικιλίες αλλαντικών και τυριών κατά την διάρκεια και ένα απλό πιάτο με μοσχάρι σιγοψημένο (en papillote) στο τέλος, μαζί με Γαλλίδες μικρές πατάτες, μανιτάρια και βουτυράτη μπεαρνέζ -το ταίριασμα του κρασιού με το φαγητό είναι άλλωστε η διάσταση που αφορά πρωτίστως την κοινότητα της γεύσης.

οι νικητές -test 12 ελληνικά Syrah τιμής 10-20 ευρώ - τυφλή δοκιμή

Αnd the winners …

1. Emphasis Syrah, Παυλίδης, 2010, Δράμα, τιμή 17,40 €  | με 40 βαθμούς στην αξιολόγηση.
2. Syrah Kitrvs, Kitrvs Estate, 2012, Πιερία, τιμή 11,60 € | με 37 βαθμούς.
3. Μέγα Σπήλαιο Syrah, Μ. Σπήλαιο, 2007, Αχαΐα, τιμή 12,90 € | με 35 βαθμούς.

[highlight]Value for money νικητής[/highlight] Syrah Kitrvs, Kitrvs Estate, 2012

Όλα τα κρασιά που δοκιμάστηκαν είχαν βεβαίως ιδιαίτερο επιμέρους ενδιαφέρον και στάθηκαν στο ύψος τους ανταγωνιστικά, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ποικιλίας. Δικαίως το ελληνικό Syrah γίνεται δημοφιλές και φυσικά μας αρέσει ιδιαιτέρως.

[divider]Οι συγκριτικές δοκιμές προϊόντων θα συνεχιστούν, συνεπώς μείνετε συντονισμένοι.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην τυφλή συγκριτική δοκιμή των 12 ελληνικών Syrah και ιδιαιτέρως τον Δάσκαλο Δημ. Χατζηνικολάου. Η συνεργασία όλων και η συμβολή του καθενός χωριστά ήταν περισσότερο από πολύτιμη. Ευχαριστούμε επίσης για την άμεση ανταπόκριση και την υποστήριξη του project την Greece & Grapes.

Print Friendly, PDF & Email
12

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

5 Σχόλια

 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
  6 έτη ago

  Πείτε μας την κατάταξη και στα υπόλοιπα κρασιά της δοκιμής των Syrah. Γιατί να μην μάθουμε πώς πήγαν και τα υπόλοιπα;

  • Γιάννης Καλαιτζίδης
   4 έτη ago

   Σωστό !

 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
  6 έτη ago

  H Fleva του Σκούρα είχε βγει το καλύτερο syrah της Ευρώπης, σε παγκόσμιο διαγωνισμό, πώς είναι δυνατόν να μην είναι καν στην πρώτη τριάδα?
  Mήπως η δοκιμή έγινε μόνο και μόνο για να πληροφορηθούμε πόσο καλό είναι το syrah του ΚΙΤRUS?
  Μάλλον η κριτική επιτροπή δεν ήταν τόσο έμπειρη….

  • pandespani
   6 έτη ago

   Και η δική μας έκπληξη ήταν ανάλογη απ’ το αποτέλεσμα. Η δοκιμή ήταν τυφλή ακριβώς γιατί θέλαμε το αποτέλεσμα να είναι αδιάβλητο και αντικειμενικό, μέσα βεβαίως στην υποκειμενικότητα της γεύσης του καθενός. Προσπερνώ το καυστικό περιεχόμενο στο σχόλιό σας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη φιλοσοφία του Pandespani -προφανώς δεν μας έχετε παρακολουθήσει ως τώρα. Όταν πιστεύουμε ότι ένα προϊόν είναι καλό και πρωτίστως χρήσιμο για τους αναγνώστες μας, γράφουμε γι’ αυτό εντελώς ανοιχτά, δεν οργανώνουμε κι ένα ομαδικό τεστ για τυφλή σύγκριση, έτσι να μας βρίσκεται. Αν διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο, οι απορίες σας θα λυθούν.

  Leave A Comment