Ανατολική Μάνη, εντυπώσεις και χοιρινό παστό

 
18/02/2011
 

Ανατολική Μάνη, εντυπώσεις, πύργοι και χοιρινό παστόΑπό τις οικογενειακού τύπου εκδρομές με αυτοκίνητο για την εμπέδωση της γεωγραφίας της Ελλάδος, όταν είσαι σε εφηβεία πρώτον βαριέσαι, δεύτερον βαριέσαι, τρίτον βαριέσαι, τέταρτον ξαναβαριέσαι και πέμπτον ζαλίζεσαι (συνέχεια λέμε όμως, βοηθούσης και της τόσης βαρεμάρας) στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Απ’ την Πελοπόννησο, για παράδειγμα, ούτε σου μένει κάτι ούτε έχεις αργότερα να θυμηθείς διαφορές ανάμεσα σε πύργους από την Ανατολική Μάνη και άλλους πύργους ευρωπαϊκούς.

Ποιος μίλησε για πύργους;

Οπότε, την πρώτη φορά, που ως (πολύ πια) ενήλικη πήγα στην Ανατολική Μάνη, από την ιδέα και μόνο της εκδρομής που έλεγε «θα πάμε σ’ έναν πύργο», βοηθούντος και του τότε in love σύννεφου της ανοιξιάτικης εποχής, η προσδοκία στο θολό κεφάλι μου ήταν τόσο μεγάλη που μόνο πύργος Σκοτίας, άντε και Γαλλίας κάπως την γέμιζε.
Mάνη, ΜουντανίστικαΌσο απότομη κι αν ήταν η αρχική προσγείωση στον (υπερ)αντίποδα του πύργου-κάστρου, που πήγαινε πακέτο με την μινιμαλιστική πλην έντονη αρχιτεκτονική του τόπου, και όσο δωρικού τύπου κι αν αποδείχτηκε τότε η διαμονή, στερούμενη κάθε θεμελιώδους σχετικού χαρακτηριστικού, ξέρετε από αυτά που λέμε “κάθε πύργος πρέπει νάχει – τουλάχιστον – ένα”, σας διαβεβαιώ ότι τελικά είχα περάσει υπέροχα (αν όχι, άλλωστε, μάλλον η μνήμη θάκανε το γνωστό delete).

Οι κατεβασιές στα λαγκάδια για το Σπαθάρι (παραλία κοντά στον Πύργο Διρού) και τα κρεμάσματα απ΄τους βράχους ανέβασαν κατηγορία την αυτοεκτίμησή μου, αφού έπιασα το προφίλ μου να αναπτύσσεται στην αντίπερα του γραφείου όχθη, να ενδίδει και – ω, του θαύματος – να απολαμβάνει επιχειρήσεις τύπου ΛΟΚ. Η ανυπαρξία κάθε άνεσης ενίσχυσε την χαλάρωση, την εξωστρέφεια και τη διάθεση για βόλτες και ανακαλύψεις, συντονίστηκε η ευχαρίστηση στις αντιφάσεις των συνθηκών και όλο το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον άγριο χαρακτήρα του τόπου, που χωρίς φτιασίδια και προσμίξεις στοιχείων πολιτισμού κατάφερνε πάνω μου να εξασκεί τη μαγεία του με απόλυτη επιτυχία.

Οι εικόνες που κράτησα από τότε έχουν σήμερα λιγότερους ανθρώπους (η θολούρα έφυγε μαζί με μερικούς), αλλά είναι αυτές που δεν σβήνουν, δεν παραμερίζουν καν στο φως, είναι ζωντανές και μαγιά για όσες προστέθηκαν στη συνέχεια. Στη Μάνη πήγα και ξαναπήγα αρκετές φορές δια ξηράς και θαλάσσης, και, παρότι με τους φαντασμένους συνειρμούς μου δεν δημιούργησα η αδαής άλλο ανέκδοτο για πύργους, δεν απέφυγα εντελώς, με άλλου είδους βέβαια ιστορίες, να πρωταγωνιστώ σε αφηγήσεις φίλων.
Mάνη, ΜουντανίστικαMάνη, Μουντανίστικα

Τόπος – καταλύτης

Ανατολική Μάνη και κοινώς εννοούμενος πολιτισμός είναι έννοια σχεδόν αντιφατική, που αν αναπτύσσεται μόνον μέσα σε μια ιδιότυπη γενναία σχέση είναι γιατί η αντικομφορμιστική αντίληψη επιβάλλεται απ’ την αυστηρότητα των κορυφογραμμών και τα άτεγκτα χαρακτηριστικά του τόπου απλουστεύουν τα πράγματα.

Αυτή η Μάνη μεγιστοποιεί όσα δεν εξοντώνει με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ελαφρυντικά ή ενοχές. Ελάχιστα μεσοβέζικα αντέχουν κάτω απ’ το βαρύ γκρίζο κάποιων ημερών του χειμώνα, κι αν δεν κουβαλάς ένα προσωπικό έρμα να ξορκίζει τον ουρανό, αν δεν κλείσεις πονηρά το μάτι στον παγωμένο αέρα κάνοντάς του τη χάρη να σε στροβιλίσει μαζί του, η πλήξη μπορεί να γίνει πλήγμα.

Πιο εύκολες φαίνονται οι λιακάδες και δήθεν ανέμελες, τόσο που ξεγελιέσαι καθώς ο ήλιος ψήνει τις πέτρες και δεν καταλαβαίνεις πως μαζί λιώνει κι ό,τι στερείται αυθορμητισμού και συναισθήματος, ό,τι εναντιώνεται στο πηγαίο και παγιδεύεται σε τριτοβάθμιους φόβους και εμμονές.
Ό,τι εμπνέει δεν αναπνέει μέσα σε αναγκαστικά όρια και η Ανατολική Μάνη ανήκει στους τόπους που σε ωθούν να τα ξεπεράσεις, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε τις δυνατότητές σου για υπέρβαση, ούτε τους προβληματισμούς ή τις αναστολές.

Mάνη, Μουντανίστικα
Mάνη, Μουντανίστικα

Επικίνδυνη; Σίγουρα, με τόση σαγήνη ν’ απλώνει το πέπλο της γαντζωμένο απ’ τους πέτρινους βράχους των Μουντανίστικων μέχρι την τελευταία κρυφή στο μάτι πτυχή παραλίας, μια ελάχιστη καμπύλη στην εφηβική μέση λόφων, βρεγμένη απ’ το κύμα, ολόγυμνη από στολίδια βλάστησης κι έτοιμη να αφεθεί στην ανθρώπινη κατάκτηση. Σαν τέτοια περίεργη γόησσα, σε παίρνει μαζί της και χρειάζεται μόνο ν’ αφεθείς για να τη νιώσεις περισσότερο, να πετάξεις όσα περιττά μεταφέρεις και απλώς να πετάξεις εκεί μαζί της.

Ανατολική Μάνη
Αν οι εικόνες των τόπων που διαθέτουν τόση φυσική δύναμη είχαν γεύση, τα φαγητά τους θα αποδεικνύονταν παντελώς αδύναμα. Στο κοντινό μέλλον κάποιο μικροσκοπικό τσιπάκι, φυτεμένο στο κεφάλι μας, πριτσινωτό πάνω στο κατάλληλο νεύρο, θα μεταβιβάζει στην πραγματικότητα πληροφορίες, μεταφράζοντας την μια αίσθηση στις υπόλοιπες και το ανάποδο. Όσο αυτό το σχέδιο περιμένει την υλοποίησή του στα προσεχώς, ας απολαύσουμε με τον παλιό καλό τρόπο όσα υπάρχουν γύρω μας.

Γεύσεις Μάνης: Σύγκλινο ή παστό και λουκάνικο με πορτοκάλι

παστό και λουκάνικο Μάνης με κρασί και πορτοκάλι
Το καπνιστό χοιρινό κρέας, ονόματι «σύγκλινο» ή «παστό» και τα λουκάνικα (επίσης από χοιρινό) με πορτοκάλι ανήκουν στις χαρακτηριστικές γεύσεις της Μάνης.
Το άρωμα του πορτοκαλιού στα καπνιστά λουκάνικα της Μάνης είναι έντονο. Μεταφέρει μια άγρια γλύκα σε κάθε μπουκιά παίζοντας με τα ελαφρώς πικάντικα στοιχεία και τα αρώματα της δάφνης και του φασκόμηλου.
κρεοπωλείο Αφων Σπ. Κουράκου, Αρεόποληπαστό χοιρινό κρέας Μάνης - σύγκλινο
Η δημιουργός της συνταγής παστό και λουκάνικο Μάνης με κρασί και πορτοκάλι, μετά από έρευνα και άπειρες δοκιμές χρόνων, κατέληξε και προμηθεύεται το παστό κρέας καθώς και το λουκάνικο αποκλειστικά από το κρεοπωλείο «Το φασκόμηλο» των Αφων Σπ. Κουράκου, στην Αρεόπολη (τηλ.27330 51449, 51224, 51287).

Λουκάνικα από το κρεοπωλείο Αφοι Κουράκου
Λουκάνικα από το κρεοπωλείο Αφοι Κουράκου

Εκεί μας είπαν ότι “βάζουν το χοιρινό κρέας για τρεις μέρες στο αλάτι, κομμένο σε λωρίδες και χαραγμένο. Το κρεμάνε έτσι και στη συνέχεια το καπνίζουν με φασκόμηλο για δέκα ώρες”, τονίζοντας πως το κάπνισμα είναι “φολαρισμένο”, που σημαίνει συνεχές και έντονο (υποθέτω από το φουλ).
Το ίδιο ισχύει και για το λουκάνικο, που γίνεται αποκλειστικά από χοιρινό κρέας, πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά, κρεμιέται και καπνίζεται επίσης δέκα ώρες.
οι 3 αδελφοί Κουράκου στην Αρεόπολη

Δοκιμές σε παστό χοιρινό κρέας και μανιάτικα λουκάνικα

Επειδή σε κάθε ταξίδι στη Μάνη ποτέ δεν παραβλέψαμε και την πιο μικρή αφορμή για καινούργια δοκιμή του φημισμένου λουκάνικου με πορτοκάλι, απ’ το τεστ ντράιβ, έχω να σας μεταφέρω τα εξής γευστικά συμπεράσματα:

  1. 1. Τα λουκάνικα απ’ το κρεοπωλείο Κουράκου, σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι πιο χοντρά (με μεγαλύτερη διάμετρο), σφιχτά και χωρίς περιττό λίπος. Μαγειρεμένα με τον τρόπο της συνταγής (αλλά και ψητά – ο φίλος μου ο Δ. επαυξάνει) διατηρούν την παρουσία τους, παρότι όπως είναι λογικό, λίγο μετά μαζεύουν.
  2. 2. Φάγαμε πάλι στο μεζεδοπωλείο “Επίλεκτον” στον Γερολιμένα, μεταξύ άλλων και ωραίο ψητό λουκάνικο. Ο Κυριάκος (ιδιοκτήτης), που μας το σέρβιρε στο πιάτο διαγωνίως χαραγμένο, μας είπε ότι το αγοράζει από το κρεοπωλείο του Νικ. Τσατούλη (τηλ. 27330 51540), λίγο πριν μπούμε στην Αρεόπολη.
    Εννοείται πως ψωνίσαμε με το μέτρο και με το μάτι (έτσι τα αγοράζεις στη Μάνη) και δοκιμάσαμε τα ίδια λουκάνικα στο σπίτι, τα οποία είναι λεπτότερα και βγήκαν συμπαθητικά με ψήσιμο στα κάρβουνα αλλά όχι τέλεια. Ίσως όμως, λόγω μεγέθους να στέγνωσαν νωρίτερα ή, για να είμαι απόλυτα δίκαιη, να χρειάζονταν πιο μαλακή φωτιά.
    Για τα άλλα που φτιάχνουν στο συγκεκριμένο κρεοπωλείο με φέτα (αντί πορτοκάλι), όλοι συμφωνήσαμε πως η διασκευή χάνει πολύ στη σύγκριση με την αυθεντική εκδοχή.
  3. 3. Ωραία ψητά και αρωματικά λουκάνικα με πορτοκάλι πήραμε επίσης από το κρεοπωλείο του Γ. Καραγιαννάκου (Όθωνος Αμαλίας 59, τηλ. 27310 22861), στη Σπάρτη, που είναι κάθε μέρα ανοιχτό αλλά και (ανέλπιστα) τις Κυριακές μέχρι το μεσημέρι.

Όπως και νάχει πάντως, μέχρι στιγμής προτιμώ συνολικά αυτά των Αδελφών Κουράκου, τα οποία και συστήνω, κι αν βρεθείτε στα μανιάτικα μέρη, δίχως άλλο αξίζει να τα δοκιμάσετε.
παστό και λουκάνικο Μάνης με κρασί και πορτοκάλι

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Γιώργο Κ. για την φωτογραφική συμβολή, εννοείται την Σπάρτη για τη βοήθειά της και φυσικά τον Τζόγιο μας για την τέλεια συνταγή.

Print Friendly, PDF & Email
15

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

3 Σχόλια

    Leave A Comment