Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο

 
30/10/2016
 

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο ΝαύπλιοTα εικαστικά, τα βιβλία, η αισθητική, οι γεύσεις… Ο πολιτισμός σε δόσεις. Αφομοιώσιμες. Ή μήπως το προσωπικό όραμα, η πίστη σε μια ιδέα μεγάλων διαστάσεων και το νόημα της ζωής της δημιουργού; Το Φουγάρο στο Ναύπλιο εντυπωσιάζει. Με την ψηλή, φλογερή καμινάδα του τα βράδια και όσα γίνονται κάτω από αυτήν όλο το χρόνο.

Οι σημαντικές εκθέσεις καλλιεργούν το βλέμμα της πόλης. Κάθε που γίνονται εγκαίνια, νέα ερεθίσματα, καινούργιοι διάλογοι ακούγονται δίπλα στις αλέες, εκεί όπου τα πιτσιρίκια αφήνονται να αναμετρηθούν με τα ποδήλατά τους. Παιδική χαρά; -όντως, τη λες κι έτσι τη χαρά του παιδιού. Παραδίπλα, στις αίθουσες, πολλαπλές δράσεις και μαθήματα για κάθε ηλικία δίνουν διέξοδο στα χέρια και νόημα στις άδειες ώρες. Απέναντι, στο Le Café, φρέσκα, ντόπια προϊόντα μεταμορφώνονται σε πολύ προσεγμένα, εύγευστα πιάτα. Έχει κι άλλα: Μουσική και φεστιβάλ, γεμάτες βιβλιοθήκες, αδιάκοπτη ανάγνωση, εργαστήρια θεάτρου και ψυχολογίας, ζωγραφικής, κατασκευών, μουσικοκινητική, δημιουργικό παιχνίδι. Και εναλλακτικά ψώνια στο Art Shop: αναλώσιμα και αξεσουάρ με touch of art.

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο ΝαύπλιοΦουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο ΝαύπλιοΦουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο ΝαύπλιοΦουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο

Το Φουγάρο είναι χώρος ζωής,

δεν είναι χώρος τέχνης

ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ. Βιομορφικά έργα μέσα σε βιομηχανικό χώρο, δίπλα σε νεαρά πλατάνια και γλάστρες με βασιλικούς και δενδρολίβανο. Η τέχνη στη φύση ή/και το αντίθετο. Η τέχνη ως δούρειος ίππος για την καλλιέργεια της παιδείας· η εμμονή στην αισθητική ως αγαθό με δυνατότητα αναπαραγωγής. Το Φουγάρο αντιπροσωπεύει αυτά και πολλά ακόμη· είναι το –ενδεχομένως εσαεί- εξελισσόμενο όραμα της δημιουργού του Φλωρίκας Κυριακοπούλου, φωλιασμένο στην δυναμική Αργολική γη· το Φουγάρο εντάσσει στην πορεία ανάπτυξης του τόπου την κουλτούρα, με την πιο ζωντανή, δημιουργική, καθημερινή της έκφραση.

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Άποψη από την έκθεση ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ

Στο Φουγάρο δεν είχα ξαναπάει –παρά τους πρότερους δεσμούς με την τέχνη. Βρέθηκα εκεί αρχές του μήνα, με αφορμή την 1η έκθεση Οι καρποί της Αργολικής γης, που συνδιοργανώθηκε με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, για την ανάδειξη επίλεκτων προϊόντων από εγχώριους παραγωγούς και από επιχειρηματικές δράσεις που λειτουργούν συμβολιστικά για τον τόπο.

Ως πολιτιστικό κέντρο, το Φουγάρο άνοιξε το 2012· σ’ έναν βιομηχανικό χώρο με ιστορία ενός σχεδόν αιώνα, εκεί που από το 1938 δραστηριοποιούνταν η κονσερβοποιία ντομάτας και αγροτικών προϊόντων «Ανθός», όνομα που έχει δοθεί στη μία από τις βιβλιοθήκες –μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του. Το συγκρότημα αναπλάστηκε από τις αρχιτεκτόνισσες Ε. Σακελλαρίδου και Μ. Παπανικολάου, κρατώντας –σε αντίθεση με το πολύπαθο, κακοφτιαγμένο ΦΙΞ– πολλά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας. Είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο, έχει μίνιμαλ ύφος, ισορροπημένη αίσθηση του ανθρώπινου μέτρου και μια φιλική χρήση της διαφάνειας. Οι μεγάλες πίβοτ πόρτες ανοίγουν φιλόξενα τα παλιά κτίρια και τα τζάμια στο Le Café υπογραμμίζουν μια χαρούμενη εξωστρέφεια. Έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως, με υποδομές που σέβονται το περιβάλλον (οι βασικές ενεργειακές του απαιτήσεις καλύπτονται με γεωθερμία), έχει φυτευτεί εκ νέου με μουριές, πλατάνους, signature (για τον τόπο) πορτοκαλιές, λεβάντες και λουλούδια, και έχει ως σύνολο βραβευτεί με μνεία από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (2013).

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Η δημιουργός του Φουγάρου, Φλωρίκα Κυριακοπούλου

να Συγκινεί, να Ερεθίζει,

να Εμπνέει,

να Κινητοποιεί,

τις Πνευματικές και

Δημιουργικές Δυνάμεις

της κοινωνίας

και των ατόμων

που έρχονται

σε επαφή μαζί του

 

 

 

«Το Φουγάρο είναι χώρος ζωής, δεν είναι χώρος τέχνης» λέει η δημιουργός του Φλωρίκα Κυριακοπούλου, κι ας είναι διάσπαρτο με έργα παντού, απ’ τις αίθουσες και το εστιατόριο ως το πάρκιν. Δήλωση που γίνεται κατανοητή, καθώς η τέχνη εμφανίζεται αυτονόητη, ένα βέβαιο κομμάτι της ζωής, δίπλα στη φύση και στον άνθρωπο. Συλλέκτρια και εικαστικός η ίδια, γόνος εύπορης οικογένειας και επιχειρηματίας, αλλά και δημοσιογράφος κάποτε, μιλάει με πάθος για το έργο της, ένα έργο τέχνης κι αυτό το ίδιο, το όραμα και επιστέγασμα της ως τώρα διαδρομής της.

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Φουγάρο, Gallery
Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Τέχνη και κρυμμένες λεπτομέρειες

Το Φουγάρο είναι μια ιδιότυπη κίνηση επιχειρηματικότητας. Η 36μετρη καμινάδα του παρεμβαίνει ευγενικά -πλην καθοριστικά- στη ζωή του Ναυπλίου και της περιοχής, με την ήρεμη δύναμη του δημόσιου χώρου. «Αποστολή του είναι ‘να Συγκινεί, να Ερεθίζει, να Εμπνέει, να Κινητοποιεί, τις Πνευματικές και Δημιουργικές Δυνάμεις της κοινωνίας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή μαζί του», σημειώνεται στην ιστοσελίδα του. Μανιφέστο. Όσα η φτωχή σε ιδέες και πράξεις πολιτεία αντιπαρέρχεται, τα προσφέρει σε υψηλό επίπεδο ένας εμπνευσμένος, ανοιχτός στο κοινό, ιδιωτικός χώρος.

Χαρούμενη γνώση ή χαρούμενη κουλτούρα -για να παραφράσω τον Νίτσε. Σε μπουκιές sur mesure, υπέροχα σερβιρισμένες πάνω σε φιλικό μπουφέ, με οικεία ομορφιά, καταδεκτική και κατανοητή σε αρκετό βαθμό, ανεπιτήδευτο class, απλότητα με αισθητική. Απορροφάς τις εικόνες, επηρεάζεσαι μόνο που τις βλέπεις· το αν θα δοκιμάσεις κάτι από όσα σου προσφέρονται, τι θα είναι αυτό, κι αν θα το μεταφέρεις φεύγοντας στην καθημερινότητά σου, εξαρτάται από σένα.

Εμείς, βέβαια, δοκιμάσαμε τα πάντα: τέχνη, φύση, βόλτες, πρώτες ύλες και ολοκληρωμένο φαγητό, ευγενέστατο σέρβις. Όλα γενναιόδωρα, σε διακριτή ποιότητα, άψογα οργανωμένα και με πρόσχαρη, φιλόξενη διάθεση. Η εμπειρία στο Φουγάρο συστήνεται ενθέρμως. Με απόδραση ή χωρίς. Είναι μόλις 3 λεπτά δρόμος απ’ το Ναύπλιο και 90 εύκολα λεπτά απ’ την Αθήνα.

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Le Café, πιάτα από το μεσημενιανό μενού

Le Café – ευχάριστο all day μπιστρό

Ανοιχτόκαρδο, οικείο, φιλόξενο, με το casual στιλ των ανάλογων χώρων που υπάρχουν -συνήθως- στα μουσεία. Το Le Café σερβίρει μέσα στον λιτό του χώρο αλλά κι έξω, στο άνετο αίθριο, τις ζεστές εποχές και μέρες. Η κουζίνα του είναι ελληνική, κατανοητά δημιουργική και αξιοποιεί τα υλικά της Αργολίδας σε ωραία πιάτα -βλ. φωτό. Οι χυμοί είναι φρεσκοστυμμένοι, στο πρωινό τα αυγά μαζεύονται λίγο νωρίτερα από τις κατοικίδιες κότες του Φουγάρου, ο καφές και το τσάι έρχονται με όλα τα λιχουδιαστά, ζαχαρένια και σοκολατένια συμπαρομαρτούντα. Ανάλογα με την ώρα και την όρεξη, το Le Café προσφέρει a la carte από ορεκτικά ως φρούτα και γλυκά, με όλα τα ενδιάμεσα, φυσικά κρασί, ποτά και κοκτέιλ -διαθέτει μάλιστα, τεράστια μπάρα. Τα Σαββατοκύριακα επίσης, μαγειρεύονται και ντόπιες σπεσιαλιτέ με τις αυθεντικές συνταγές.

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Φουγάρο, από το γεύμα στο Le Café

Την επιμέλεια του φαγητού και της κουζίνας έχει ο προσηνής σεφ Νίκος Σουλιές απ’ το Ναύπλιο, με 20ετή θητεία σε κουζίνες εστιατορίων και μεγάλων ξενοδοχείων. Ο ίδιος ετοιμάζει και τα παραδοσιακά, τοπικά πιάτα ημέρας, τα σαββατοκύριακα. Ο κατάλογος αλλάζει 4 φορές το χρόνο (κάθε σεζόν), υπάρχει δε αντίστοιχος κατάλογος για παιδιά, που επίσης ανανεώνεται εποχιακά.

Ανάμεσα σε όσα ωραία και καλά φροντισμένα δοκιμάσαμε, σημειώνω τα εξής: τραγανό μπουρέκι με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και τσάτνεϊ σύκου, πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, ελιές, μους φέτας, ωραίο φαγκρί με χτένια και γαρίδες σε φρικασέ λαχανικών, με λάιμ και σαφράν. Επίσης, πολύ αφράτα κεφτεδάκια με δυόσμο και σάλτσα γιαουρτού, ταλαγάνι με σύκα και πετιμέζι ροδιού, λούζα Μυκόνου με ρόκα και κατίκι, τραχανά με καλαμάρι· πολύ ωραίο το Banoffe στα γλυκά, γιάμι σοκολατένιο Brownie και σουφλέ.

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Βιβλιοθήκη ‘Ανθός» με βιβλία τέχνης και ανθρωπιστικών σπουδών

Τι άλλο να αναζητήσεις και να δεις

Τις άψογα στημένες εκθέσεις και τις οργανωμένες αίθουσες· τον περιρρέοντα ελεύθερο χώρο, την βιβλιοθήκη Ανθός με βιβλία τέχνης και ανθρωπιστικών σπουδών, τα έργα που ενσωματώνονται στο βλέμμα σου· τις καλλιτεχνικές λεπτομέρειες που κρύβονται στα ράφια και στις γωνίες, τις ανθισμένες με κόκκινα φαναράκια μουριές, τις βουκαμβίλιες, τα επιλεγμένα με άποψη αντικείμενα του Art Shop.

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Η Νέα βιβλιοθήκη στο Φουγάρο είναι αποκλειστικά για τα μικρά παιδιά
Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Φουγάρο, Art Shop. Είσοδος και λεπτομέρειες

To ΠΛΙ

Σύντομη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ειδικά λόγω της ξενάγησης της επιμελήτριας του μουσείου Αγγελικής Ρουμελιώτη, ήταν και η επίσκεψη στο Ναύπλιο, στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ -Peloponnesian Folklore Foundation).

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα – ΠΛΙ, Ναύπλιο

Το ΠΛΙ είναι επίσης must για όποιον βρεθεί στην πόλη ή κοντά σ’ αυτή. Το ίδρυσε η Ιωάννα Παπαντωνίου, το 1974, στη μνήμη του πατέρα της, δωρίζοντας 6.000 εκθέματα.
Εκπληκτικές συλλογές από το 1640 ως το 1978, που αριθμούν 45.000 αντικείμενα, σχετικά με τον λαϊκό και το νεότερο ελληνικό πολιτισμό –ενδύματα, παιχνίδια, κοσμήματα, χαρακτικά, σχέδια, σκεύη, έπιπλα κλπ. Τα ρούχα, οι φορεσιές και τα αξεσουάρ καθώς και όσα αποκρυπτογραφούν για τις περασμένες εποχές, είναι εντυπωσιακά.

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Αίθουσες και εξωτερικοί χώροι

Το Φουγάρο είναι από μόνο του προορισμός. Αξίζει να το επισκεφθείτε. Το Ναύπλιο, δίπλα ακριβώς, είναι όμορφο και ζωντανό όλο το χρόνο.

Για τις εκθέσεις και τα εργαστήρια, μπορείτε να ενημερωθείτε από το site του Φουγάρου. To πολιτιστικό συγκρότημα είναι ιδανικό και για παιδιά (από προσχολική ηλικία ως μεγάλα). Είναι ένα φιλικό περιβάλλον που τα φέρνει σ΄ επαφή με την τέχνη, με ψυχαγωγικό τρόπο. Τέλειο, βέβαια, είναι και για τους ενήλικες συνοδούς, γιατί όσο απασχολούνται δημιουργικά οι μικρότεροι, μπορούν να δουν με την ησυχία τους την έκθεση ή τις εκθέσεις, να περιηγηθούν τους χώρους, να απολαύσουν τη βιβλιοθήκη Ανθός, να δουν το Art Shop· και να ευχαριστηθούν όλοι μαζί μετά, το νόστιμο ελληνικό φαγητό, με τα φρέσκα τοπικά υλικά, στο Le Café.
Εμείς, πάντως, θα το ξανακάνουμε!

Φουγάρο: κουλτούρα & γαστρονομία στο Ναύπλιο
Φωτογραφικά παραλειπόμενα από την επίσκεψη

Διαβάστε για τις δοκιμές και τις εντυπώσεις από τα προϊόντα της 1ης έκθεσης Οι καρποί της αργολικής γης στο Φουγάρο, στο άρθρο που αμέσως ακολουθεί.

Save

Save

Save

Print Friendly, PDF & Email
9

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment