βραβεία γαστρονόμου 2015: ένεση περηφάνειας

 
10/07/2015
 

Για τα βραβεία ποιότητας 2015 του Γαστρονόμου ξεκίνησα να γράφω με ενθουσιασμό την μεθεπομένη της απονομής τους. Μια-δυο σφήνες όμως πριν ολοκληρωθεί το οπτικό υλικό και όσαν έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες κράτησαν πίσω την δημοσίευση. Βρίσκω εντούτοις τη συγκυρία διόλου ατυχή, και μάλλον ενθαρρυντική την ευκαιρία να εστιάσουμε στο  παραγωγικό στοιχείο που ευτυχώς δεν λείπει απ’ τον τόπο μας. Σ’ αυτό που και στις δυσκολίες προοδεύει και προχωράει με ή χωρίς στήριξη και μας κάνει πραγματικά περήφανους.

[divider]

γαστρονόμος βραβεία ποιότητας 2015 - οι βραβευθέντες
Βραβεία ποιότητας 2015 – Οι βραβευθέντες του Γαστρονόμου. (Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη – Καθημερινή)

Βραβεία Ποιότητας 2015 απένειμε ο Γαστρονόμος στο Μουσείο Μπενάκη πριν περίπου ένα μήνα. Ο 8χρονος θεσμός τους τίμησε την παραγωγική εργασία ανθρώπων που με το έργο τους δημιουργούν παρόν και μέλλον σε όποιον τομέα απασχολούνται· βράβευσε δημόσιους λειτουργούς και συλλογικές προσπάθειες, κυρίως όμως, βράβευσε το είδος της επιχειρηματικότητας που η Ελλάδα θυμάται επιλεκτικά, κάποτε για να επιδείξει καμαρώνοντας τα αυτόφωτα παιδιά της και -συνήθως- για να τα φορολογήσει.

βραβεία γαστρονόμου 2015
Δημιουργίες των σεφ για τους καλεσμένους στην απονομή (φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη)

Η βραδιά ήταν γιορταστική, χαρούμενη και εύγευστη με τρόπο εξαιρετικά φρέσκο· μια γιορτή γεύσης με υλικά τα προϊόντα των βραβευμένων παραγωγών, μεταποιημένα εύστοχα σε άπειρες νόστιμες μπουκιές από τα χέρια ταλαντούχων σεφ και μαγείρων. Λαμπερή βραδιά που με χαρά τιμήσαμε, απολαμβάνοντας με τους υπόλοιπους καλεσμένους, τους ανθρώπους του Γαστρονόμου και fellow bloggers, μια ωραία οργάνωση που απέπνεε φυσικότητα και ανεπιτήδευτη οικειότητα με όλους.

η μικρή-μεγάλη διαφορά

Εκδηλώσεις περί το φαγητό και την αγορά του γίνονται όλο και περισσότερες τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο ίδιες. Αποκορύφωμα οι εκθέσεις των ελληνικών προϊόντων, που συχνά δυό μαζί συμπίπτουν σε ημερομηνίες. Έχοντας δε κοινό κόνσεπτ, διασπούν το ενδιαφέρον του καταναλωτή για την αναπτυσσόμενη τοπική παραγωγή, κάνουν τους καλεσμένους celeb σεφ τιραμόλες και τους παρατρεχάμενούς τους να πνίγονται σε μια ακόμη κουταλιά εφήμερου γκλάμουρ. Τα βραβεία του Γαστρονόμου απ’ την άλλη, είναι στραμμένα εξαρχής στον αντίποδα μιας τέτοιας εμπορικότητας ως φιλοσοφία και εκδήλωση. Επικροτούν την ανθρώπινη προσπάθεια, αυτή που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, προβάλλοντας τις ιδέες που ξεχωρίζουν και γίνονται πράξη. Βλέπεις τους μη celeb ανθρώπους της δουλειάς να τα παραλαμβάνουν και νιώθεις περήφανος που ο ‘έρημος’ τόπος μας μέσα στην κατακεραυνωμένη και διχασμένη του ύπαρξη έχει και τις σοβαρές του αναλαμπές. Κάτι φωτίζει κάποιους με δημιουργική διαστροφή, που χωρίς προηγούμενη μεταξύ τους συνεννόσηση, οδηγούνται ο καθένας σ’ ένα δικό του δρόμο, οραματικό, αφοσιωμένο και καταδικασμένο να πετύχει.

Έχω δει ‘αστραφτερά’ βραβεία live, αλλά στα συγκεκριμένα (βοηθούσης ίσως και της εποχής) ένιωσα την κλεμμένη περηφάνεια που έλειπε και λείπει συχνά από την ουσία της καταναλωτικής καθημερινότητας. Αυτή που κάποιες φορές, ευτυχώς, προσλαμβάνουμε ξεκάθαρα όταν αγοράζουμε ντόπια αγαθά και η οποία σηματοδοτεί την ‘υπεραξία στα προϊόντα’ όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο Σωκράτης Τσιχλιάς και από την οποία διακατέχεται ο ελληνικός «φούρνος της Βιέννης, η Πνύκα, του Δ. Κότσαρη», όπως σημείωσε ως παράδειγμα η Καλλιόπη Πατέρα.

βραβεία γαστρονόμου 2015 - βραβεία ποιότητας
Πάνω από αριστερά: Μαρία Λαζαράκη, Εφη Χριστοπούλου και Σοφία Καραμάνου. Στη μέση, Γιώργος Κοροπούλης, Θανάσης Βακάλης. Κάτω, τα αδέλφια Πανουκλιά, αριστερά ο Γιάννης Πανουκλιάς. Κάτω δεξιά: Νίκος Προδρομίτης.

12 συνεπή εγχειρήματα πήραν και φέτος βραβείο κι έδωσαν με την προσπάθειά τους πολλαπλάσια ερεθίσματα να γίνουν περισσότερα. Χωρίς φανφάρες και την ρηχή βαβούρα που κάνουν όσοι πανηγυρίζουν πρώτα για το εγώ τους και μετά για το έργο τους (μπουχτίσαμε από τέτοιους τελευταία)· με σεμνότητα, άποψη, με ανηλειμμένο ρίσκο, ήθος, ωριμότητα. Αφήνοντας με την καινοτόμα δημιουργικότητά τους ένα είδος παρακαταθήκης, αυτό το συχνά άγνωστο στοιχείο στον σαματατζή βίο, που βομβαρδίζουν με μετριότητα τα media (social και μη), η ναρκισσιστική πολιτική και η αδιαφορία για ό,τι δεν επιλύει παρά ιδιοτελή θέματα.

βραβεία γαστρονόμου 2015
Μανώλης Τζουρμπάκης επί τω έργω και στην βράβευσή του από τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα

τα βραβεία και οι άνθρωποι πίσω από αυτά

Τα βραβεία ποιότητας για ισάριθμες κατηγορίες, που καλύπτουν διαφορετικούς τομείς παραγωγικής διαδικασίας, πήγαν σε βιοκαλλιεργητές, ελαιοπαραγωγούς, τυροκόμους, παραγωγούς κρέατος, ρυζιού, οσπρίων, κρασιού, μακαρονιών, γλυκών και σε ανθρώπους που έβαλαν κομμάτια από τον εαυτό τους για να κάνουν τα ελληνικά προϊόντα μερικές σκάλες καλύτερα πριν αναμετρηθούν στα ίσα με τα διεθνή μέτρα και σταθμά. Και το πέτυχαν. Αξίζει να γνωρίσετε τους ανθρώπους και δοθείσης της ευκαιρίας, να δοκιμάσετε κάποια από τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα.

βραβεία γαστρονόμου 2015 - βραβεία ποιότητας
Από αριστερά, επάνω: Γιώργος Σωτηριάδης, Γιάννης Μπουτάρης και Δήμητρα Δάρτση, Μαριλένα Κομιτοπούλου. Στη μέση, αριστ. Γιώργος και Αλέξανδρος Κίκιζας, δεξιά Βαγγέλης Δημητρίου, Κώστας Κουτσικόπουλος. Κάτω οι: Βασίλης Μάρκου, ο Σταμάτης Μυλωνάς, Βασίλης Παπαγιαννάκος, Αννα Κοκοτού και Αναστασία Φράγκου

 

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην Έφη Χριστοπούλου και στην Μαρία Λαζαράκη για το ελαιόλαδο

Χημικοί και οι δύο κυρίες, με πάθος για το ελαιόλαδο από το 1976 που μπήκαν στο Χημικό Εργαστήριο του Υπουργείου Εμπορίου. Αρνήθηκαν προαγωγές για να μην αποσπαστούν από το εργαστήριο και αφοσιώθηκαν στην ανάλυση του ελαιολάδου βοηθώντας τους Έλληνες παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητά του. Ανέλυαν τα δείγματα ελαιολάδου, έβρισκαν τα θετικά χαρακτηριστικά και τα αρνητικά για το καθένα και εξηγούσαν γιατί υπάρχει κάθε ελάττωμα και τι πρέπει να γίνει για να εξαλειφθεί. Δίδασκαν σωστή ελαιοποίηση.»35 χρόνια στο υπουργείο έχουμε συμβάλλει κι εμείς στην προώθηση του προϊόντος» είπε η Έφη Χριστοπούλου στην απονομή. «Μόνο αν στηριχτούμε στην ποιότητα, θα πάει καλά το ελληνικό ελαιόλαδο».

Ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να είναι παρά

υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου


Εξαιρετικό παράδειγμα σύμπνοιας κράτους και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σημαντικό σε μια στιγμή ειδικά που η ανάγκη να λειτουργήσουν μαζί ο ιδιωτικός τομέας και ο δημόσιος είναι τεράστια. «Ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να είναι παρά υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου» είπε μεταξύ άλλων η Μαρία Λαζαράκη παίρνοντας το βραβείο.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ στο Οικολογικό Αγρόκτημα Καραμάνου

Σπουδές και επιστροφή στην καλλιέργεια. Η Σοφία Καραμάνου και ο σύζυγός της Θανάσης είναι από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές που με επιμονή, κέφι και σκληρή δουλειά επέκτειναν με επιτυχία τη επιχειρηματική τους δραστηριότητα από τα πατρογονικά κτήματα της Αργολίδας στην Αρκαδία. Παράγουν ζαρζαβατικά, εσπεριδοειδή και πολλά φρούτα, ανάμεσά τους και τις γνωστές βιολογικές φράουλες από το οροπέδιο της Τριπόλεως. Τα προϊόντα από τα Οικολογικά Αγροκτήματα Καραμάνου υπάρχουν σε όλες τις βιολογικές λαϊκές, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Μεταξύ τους και συσκευασμένες φρέσκες σαλάτες, σάλτσες, όσπρια και ζυμαρικά.
Οικολογικά Αγροκτήματα Καραμάνου, Αργολικό Ναυπλίου, τηλ. 275 2043093, 275 2023371

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ στο ελαιόλαδο «Μαλέας»

Ένας αρχιτέκτονας κάνει ένα εξαιρετικό βιολογικό ελαιόλαδο από ελιές στη Μονεμβασιά και κερδίζει σημαντικά διεθνή χρυσά και ασημένια βραβεία γεύσης και συσκευασίας. Ο Γιώργος Κοροπούλης δημιούργησε το ελαιόλαδο Μαλέας, με σήμα τον φάρο του ακρωτηρίου, από Αθηνοελιές και Κορωνέικες, δύο ποικιλίες που αναπτύσσονται στο ιδανικό κλιματικό και εδαφολογικό περιβάλλον της Λακωνίας. Το ελαιόλαδο Μαλέας έχει εξαιρετική γεύση όντας έντονο χωρίς να είναι βαρύ, με ελαφριά πικράδα, αρωματικό και φρουτώδες, με πράσινες νότες χόρτων και ζεστές νότες των εσπεριδοειδών. «Πήγαμε πρώτα στο Harrod’s και μετά στην ελληνική αγορά» είπε ο Γιώργος Κοροπούλης στην απονομή των βραβείων.

Πήγαμε πρώτα στο Harrod’s

και μετά στην ελληνική αγορά

Ο Γαστρονόμος αποτέλεσε την 4η βράβευση του ελαιολάδου. Προηγήθηκαν οι Αμερικανοί, οι Ιταλοί και οι Ιάπωνες(!) σε κάποιους από τους σοβαρότερους και απαιτητικότερους διαγωνισμούς ελαιολάδου, με διεθνή πάνελ γευσιγνωστών και συμμετοχές απ’ όλες τις ελαιοπαραγωγούς χώρες. Το ελαιόλαδο Μαλέας έχει ήδη κερδίσει Χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό Olive Japan 2015, Χρυσό βραβείο γεύσης και Ασημένιο (για τη συσκευασία) στο διαγωνισμό Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition 2015, Χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό Premio Biol 2015 στην Απουλία της Ιταλίας.
Το ελαιόλαδο Μαλέας παράγεται από την εταιρία Osis, τηλ. 210 6858134O. Θα το βρείτε στα καταστήματα: Οliviers&Co, Αραπιάν, Levon Delicatessen και άλλα σημεία πώλησης στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα

Αουτσάιντερ από την Θεσσαλία· ένας πρωτοποριακός αγροτικός συνεταιρισμός από τη Λάρισα, ο ΘΕΣγάλα, εγκαινιάζει στην Ελλάδα τα ΑΤΜ γάλακτος, αναπτύσσοντας μια διαφορετική συνεταιριστική αντίληψη στην περιοχή και προσφέροντας χωρίς μεσάζοντες υψηλής ποιότητας γάλα σε δίκαιη τιμή.

Ο γιατρός Θανάσης Βακάλης, γιός κτηνοτρόφου -γνώστης των προβλημάτων του κλάδου- είχε την ιδέα να μαζέψει αρχικά 20 παραγωγούς για να πωλούν οι ίδιοι το γάλα με έναν εντελώς καινούργιο, για τον τόπο μας, τρόπο: μέσα από ΑΤΜ γάλακτος. Φιλόδοξο σχέδιο ειδικά για συνεταιρισμό, βασισμένο στην συλλογικότητα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Που ναι, πέτυχε. Και το γάλα από την πρωτογενή παραγωγή γειτονικών περιοχών, παστεριώνεται μέσα σε λίγες ώρες και φτάνει αυθημερόν για κατανάλωση, μέσα στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

η ανάγκη είναι

η κινητήριος δύναμη της ιστορίας

Στην Ελλάδα της κρίσης των τελευταίων 5 χρόνων, κάθε φορά που μιλάμε για την επιχειρηματικότητα, αναφερόμαστε συνήθως στις παράπλευρες απώλειες, σε απολύσεις, πτωχεύσεις και συρρίκνωση των παραγωγικών τομέων. Εδώ ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με πολλές «παράπλευρες ωφέλειες», όπως σημειώνει κι ο Γαστρονόμος, εξ ου και το βραβείο. Καθότι, φάρμες που θα έκλειναν, επειδή η τιμή αγοράς του γάλακτος από τις βιομηχανίες είναι ασύμφορη για τους κτηνοτρόφους, έμειναν ανοικτές, και οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν. Η συνεργασία τους βοήθησε στην οικονομία κλίμακος επιτρέποντας στους κτηνοτρόφους να κερδίζουν από το προϊόν που παράγουν. Και, βέβαια, να υπάρχει στην αγορά (δυστυχώς μόνον της Λάρισας και Θεσσαλονίκης) ένα φρέσκο γάλα υψηλής ποιότητας.
Ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» απαρτίζεται σήμερα από 100 αγελαδοτρόφους παραγωγούς-μέλη και διαθέτει 55 μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Η ημερήσια συνολική παραγωγή του ανέρχεται στους 120 τόνους, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της εγχώριας παραγωγής.
ΘΕΣγάλα, Σαμουηλίδου 5, 41336 Λάρισα. Τηλ. 241 0554650.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΥΖΙΟΥ & ΟΣΠΡΙΩΝ στην εταιρεία «Αχελώος»

Ένα από τα καλύτερα ελληνικά ρύζια καλλιεργείται στο Αγρίνιο, στο Δέλτα του Αχελώου, από την ομώνυμη εταιρεία. Η 2η γενιά όμως, καταφέρνει να βγάλει το προϊόν έξω από τον τοπικό χώρο. «Το ρύζι μας είναι καλύτερο από το ιταλικό», λέει ο Γιάννης Πανουκλιάς, σημερινός διευθύνων σύμβουλος, «γιατί το νερό μας είναι υφάλμυρο και αυτό το νοστιμίζει πολύ». Ο ίδιος, υπεύθυνος και για την σύγχρονη εικόνα των προϊόντων Αχελώος, μεγάλωσε μέσα στους ορυζώνες και τους ρυζόμυλους και επιστρέφοντας από τις σπουδές οικονομικών στην Αγγλία, ξεκίνησε από τα «χαμηλά», γυρίζοντας την αγορά με τα δείγματά του. Ξέρει τα πάντα για το ρύζι και την καλλιέργειά του και δεν του πέρασε από το μυαλό ότι θα κάνει κάτι άλλο από το να συνεχίσει την πατρική επιχείρηση.

Ασχολήθηκε από την αρχή μόνον με τα ελληνικά προϊόντα, εντάσσοντας σ’ αυτά και τα όσπρια, με την συνεργασία ντόπιων παραγωγών, τους οποίους βοήθησε να καταλάβουν τη σημασία της σωστής καλλιέργειας τόσο στην ποιότητα του ρυζιού όσο και των οσπρίων.
Αχελώος, τηλ. 244 5031484. Τα προϊόντα της εταιρείας υπάρχουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.yolenis.com και στα καταστήματα Παντοπωλείον της Μεσογ. Διατροφής, Αφοί Βασιλόπουλοι, Degustation.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ στη βιολογική Φάρμα Προδρομίτη

Η πρότυπη βιολογική φάρμα του Νίκου Προδρομίτη, στην Βόνιτσα, είναι μια κάθετη μονάδα εκτροφής βιολογικών βοοειδών και χοιρινών και παραγωγής/τυποποίησης βιολογικού κρέατος σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Τα ζώα τον περισσότερο χρόνο βόσκουν ελεύθερα στους γύρω λόφους, στα ακαρνανικά βοσκοτόπια. Στην μονάδα ωστόσο, καλλιεργείται το 100% των ζωοτροφών που καταναλώνουν τα ζώα τον υπόλοιπο καιρό, οι δε ζωοτροφές είναι επίσης πιστοποιημένες βιολογικές. Το «είμαστε ό,τι τρώμε» ισχύει και για τα ζωντανά. Φροντίδα από την αρχή ως το τέλος, με τη σφαγή να γίνεται σε γειτονικό βιολογικό σφαγείο, όπου για να μην στρεσάρονται τα ζώα και να μην υποφέρουν ούτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ούτε κατά τη σφαγή, κοιμίζονται, όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρέατος, ιδιαίτερα εύγευστου και υγιεινού, με όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Η τυποποίησή του σε βάκουμ ακολουθεί όπως και η διανομή σε πάνω από 60 σημεία πώλησης, κυρίως στην Αθήνα.
Φάρμα Προδρομίτη, τηλ. 264 30 23 665. Τα προϊόντα της διατίθενται στα καταστήματα: 4 Εποχές, Green Life, Ecoshop, Mondo, BioartMarket, Ηλίανθος, Μελισσάνθη. Στη Θεσσαλονίκη στο κατάστημα Μάνα Γη.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ για Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Ο μερακλής Κοσμάς Σωτηριάδης, το 1924, όταν πρωτοάνοιξε η φημισμένη αγορά Μοδιάνο, ξεκίνησε το περίφημο παντοπωλείο «Κοσμάς», φέρνοντας στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη λακέρδα και παστουρμά από την Πόλη, χαβιάρι από τη Ρωσία, τους πιο σπάνιους και καλοδιαλεγμένους μεζέδες της χαμένης πατρίδας του. Η δουλειά του πήγε εξαιρετικά, αγόρασε τέσσερα διπλανά καταστήματα για να επεκταθεί και εστίασε με τον καιρό στα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα χωρίς να απαρνηθεί τις παλιές νόστιμες συνήθειες.

Αν δεν πάτε στο Παντοπωλείο,

δεν θα αντιληφθείτε τι εστί Θεσσαλονίκη

Ενενήντα ένα χρόνια μετά, παιδιά και εγγόνια συνεχίζουν τη δουλειά και την οικογενειακή παράδοση. Ο εγγονός Γιώργος Σωτηριάδης και η γυναίκα του Ζωή άνοιξαν πέντε χρόνια πριν, στην Κομνηνών, το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης και δύο χρόνια πριν, ένα βιολογικό μανάβικο. Ακολουθώντας το λαμπρό πνεύμα του παππού, επιλέγουν τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σ’ έναν εξαιρετικό πάγκο τυριών και αλλαντικών, αλλά και γκουρμέ νοστιμιές απ’ όλο τον κόσμο. «Αν δεν πάτε στο Παντοπωλείο, δεν θα αντιληφθείτε τι εστί Θεσσαλονίκη» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης απονέμοντας το βραβείο.
Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, Κομνηνών 12, τηλ. 231 0244684.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ στο Τυροκομείο Αφών Τζουρμπάκη

Από μηχανικός αεροσκαφών έτοιμος για μεταπτυχιακά στην Αγγλία, ο Μανώλης Τζουρμπάκης αναγκάστηκε για οικονομικούς λόγους να μπαρκάρει. Απ’ τα βαπόρια και τη θάλασσα τον κέρδισε η αγάπη του για το Ρέθυμνο, το 1976, όταν πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στις Καρίνες, όπου αγόρασε γη και δημιούργησε το πρώτο του μικρό τυροκομείο. 40 χρόνια σχεδόν μετά, η επιχείρηση έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη μονάδα που απασχολεί αρκετό κόσμο και συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Με αναλλοίωτη την εμμονή του Μανώλη Τζουρμπάκη στην ποιότητα, από το τοπικό γάλα 70 κτηνοτρόφων της περιοχής παράγονται παραδοσιακά κρητικά τυριά, ένα από τα καλύτερα ανθότυρα της Ελλάδος αλλά και νέα προϊόντα, όπως μια εξαιρετική κατσικίσια γραβιέρα χαμηλών λιπαρών.
Τυροκομείο Αφών Τζουρμπάκη, Καρίνες, Ρέθυμνο, τηλ. 283 2022127. Τα προϊόντα της εταιρείας θα τα βρείτε στο  Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, στο Εγγαλο και αλλού.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ στην Μέλισσα – Κίκιζας

Από τις πολύ γνωστές ελληνικές εταιρίες, η «Μέλισσα» εφοδιάζει το καθημερινό μενού με τα ωραία της ζυμαρικά, σε καλή τιμή, από 100% ελληνικό σκληρό σιτάρι. Υγιής επιχείρηση, που σε καιρό κρίσης όχι μόνον δεν έκανε απολύσεις προσωπικού αλλά πέρσι μάλιστα κέρδισε το Βραβείο «Καλύτερου Περιβάλλοντος Εργασίας».

εμμονή στην ποιότητα –

φροντίδα για τους εργαζομένους

Η ιστορία της εταιρείας μετράει 70 χρόνια, καθώς μετά τον πόλεμο, ο Αλέξανδρος Κίκιζας ανήκε σ’ εκείνους που πίστεψαν στην ανάπτυξη και πήραν το ρίσκο να επενδύσουν κάνοντας ταυτόχρονα κι ένα είδος κοινωνικής πολιτικής. Έχοντας με τα αδέλφια του ένα μεγάλο παντοπωλείο στην Λένορμαν, αποφάσισε το 1947, κοντά σ’ αυτό να ξεκινήσει ένα εργοστάσιο. Το μότο του ήταν «εμμονή στην ποιότητα – φροντίδα για τους εργαζομένους», που στην πράξη τότε υλοποιήθηκε με την δημιουργία καντίνας για να σιτίζονται δωρεάν οι υπάλληλοι του εργοστασίου. Ο παππούς του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της «Μέλισσας», Κίκιζας ήταν επίσης ο πρώτος που θέσπισε στην εργασία το μπόνους. Ο γιος του Γιώργος, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, ανέπτυξε την επιχείρηση κτίζοντας ένα σύγχρονο μακαρονοποιείο με δικό του μύλο στη Λάρισα, δίπλα στους παραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου.
Στον ίδιο δρόμο και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος και εγγονός του ιδρυτή, Αλέξανδρος Κίκιζας δηλώνει: «Θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να μπαίνουν νέοι στη δουλειά και να βγαίνουν με τη σύνταξή τους».

 

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ» στην εταιρία «Οι Γουμένισσες»

Στην μικρή ομώνυμη πόλη της κεντρικής Μακεδονίας, η Δήμητρα Δάρτση δημιούργησε μια οικοτεχνία όπου παράγει γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και σάλτσες, χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά της περιοχής.
«Οι Γουμένισσες», λειτουργούν 14 χρόνια επιβιώνοντας σε συνθήκες ανταγωνισμού και ύφεσης χάρις στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων, που πρώτη ανακάλυψε η Εύη Βουτσινά και στην πολλή προσωπική δουλειά όλης της οικογένειας. Η Δήμητρα Δάρτση είναι επί της παραγωγής των γλυκών, η κόρη της, Άννα, έχει την εμπορική ευθύνη της επιχείρησης και ο γιος της τη διανομή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με φορτηγό της οικογένειας. Φρούτα, καρποί και λαχανικά αγοράζονται ολόφρεσκα από κοντινούς παραγωγούς: τα κάστανα από τις πλαγιές του Πάικου, τα κυδώνια από τον κάμπο της Γουμένισσας, τα κεράσια από την ‘Εδεσσα και τα εσπεριδοειδή από την Άρτα.
Οι Γουμένισσες, τηλ. 234 3043455. Τα προϊόντα θα τα βρείτε: στην Αθήνα στα καταστήματα Αφοί Βασιλόπουλοι, Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Degustation. Στη Θεσσαλονίκη, στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΗΣ» στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό «Αναγέννηση»

Ενα ξεχωριστό και πολύτιμο ελληνικό προϊόν, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου αποκτάει πριν 1 χρόνο τον τίτλο ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και κατοχυρώνει την αναγνώρισή του. Ένα ακόμη παράδειγμα συνεργασίας και συντονισμένης προσπάθειας. Οι ψαράδες του συνεταιρισμού «Αναγέννηση» με την επιστημονική βοήθεια του βιολόγου Βαγγέλη Δημητρίου πετυχαίνουν περισσότερα για τους ίδιους και τον τόπο τους, το Μεσολόγγι.
Για να ονομάζεται σήμερα ένα αυγοτάραχο «Μεσολογγίου», πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τα αυγά του θηλυκού κεφάλου, της ‘μπάφας’ όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, που ψαρεύεται μόνον στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Το στοιχείο αυτό διαχωρίζει τους ντόπιους ψαράδες από τους παραγωγούς, οι οποίοι εισάγουν κατεψυγμένα αυγά ψαριών και παράγουν με αυτά το δικό τους αυγοτάραχο.

Το αυθεντικό αυγοτάραχο Μεσολογγίου είναι λίγο και ακόμη πιο ιδιαίτερο. Έχει εξαιρετική γεύση και η ποιότητά του  δικαιολογεί την κατάκτηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αναγέννηση Μεσολογγίου, τηλ.697 2622277. Αυγοτάραχο Μεσολογγίου θα βρείτε στο κατάστημα Αφοι Βασιλόπουλοι, Παπαρηγοπούλου 3, Αθήνα, στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.avgotaraho.gr και στον ίδιο τον συνεταιρισμό, στο Μεσολλόγγι.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΤΟΥ στους 5 οινοποιούς του «Wines of Athens»

Πέντε οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στον ιστορικό αττικό αμπελώνα, με κοινό πάθος την ποικιλία Σαββατιανό που όλοι τους καλλιεργούν, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν την εικόνα του ρητινίτη, του κρασιού από το οποίο παράγεται η ρετσίνα. Δημιουργούνται έτσι τα «Wines of Athens» – οι «Δρόμοι του κρασιού της Αθήνας».

το αμπέλι, η ελιά

κι η θάλασσα

Το «Κρασί από τα Μεσόγεια» που ήταν το καλό κρασί στις παλιές αθηναϊκές ταβέρνες έγινε με τον καιρό και την μαζική παραγωγή, ακριβώς το αντίθετο: το κακό χύμα κρασί. Η απόφαση των 5 οινοποιείων της Αττικής να αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου για το Σαββατιανό, ακολουθείται από πολλή δουλειά, επένδυση και συνέπεια στην δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας. Κοινό όραμα και στόχος της Αννας Κοκοτού, της Αναστασίας Φράγκου, του Βασίλη Παπαγιαννάκου, του Βασίλη Μάρκου και του Σταμάτη Μυλωνά είναι να προωθήσουν το Σαββατιανό και τις δυνατότητές του στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Ταυτόχρονα, καθώς τόσο τα οινοποιεία όσο και οι αμπελώνες τους βρίσκονται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα και περιβάλλονται από μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, να αναδείξουν μαζί με τον αμπελώνα της Αττικής και τον οινοτουρισμό.
Wines of Athens, τηλ. 229 4032508. Κρασιά των 5 παραγωγών θα βρείτε στο www.greeceandgrapes.com και σε πολλές επιλεγμένες κάβες.

 

Print Friendly, PDF & Email
12

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment