Pandespani events: ‘παλιά Αθήνα’, Ασβεστόλακος 9.2.2016

 
31/01/2016
 
Pandespani events παλιά Αθήνα - Αθήνα 1950
Αθήνα 1950 και κάτω δεξιά, φωτό από το Μαρούσι της εποχής (από το www.amaroussion.blogspot.gr)

Είναι καιρός να γνωριστούμε περισσότερο. Κι από κοντά. Να τα πούμε μ’ ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και ωραίο φαγητό στο τραπέζι· σαν αυτό που χρόνια τώρα μαγειρεύουμε, εμείς κι εσείς στις κουζίνες μας, όλοι εμείς τελικά, αλλά …χωριστά. Το 2016 ξεκινάμε τη χρονιά του ‘μαζί’, θέλοντας να είναι το pandespani διαδραστικό, κοινωνικό στην πράξη, ανοιχτό στις ζωντανές γευστικές συζητήσεις, στις εκπλήξεις και στις ιδέες που μια παρέα ανταλλάσσει τρώγοντας. Στόχος μας είναι να σερβίρουμε live το φαγητό του pandespani, να απολαύσουμε μαζί τις γεύσεις και φυσικά να περάσουμε καλά.

Καλούμε έτσι, όσους φίλους αναγνώστες θέλουν να είμαστε ‘μαζί στο τραπέζι’ στο πρώτο concept-δείπνο, με θέμα ‘παλιά Αθήνα’, στις 9 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Τρίτη, στο αυθεντικό κουτούκι Ασβεστόλακος. Ένα ειδικό μενού από 5 πιάτα θα σερβιριστεί, συνοδευόμενο από τσίπουρο και πολλά κρασιά του γηγενούς Αττικού αμπελώνα (ευκαιρία να δοκιμάσετε εξαιρετικό Σαββατιανό, Ροδίτη και Μαλαγουζιά), όλα επιμελημένα από την ομάδα του pandespani, σε συνεργασία με τα 5 οινοποιεία των Wines of Athens (Κτήμα Γ. Κοκοτού, Αμπελώνες Μάρκου, Μικροοινοποΐα Μυλωνάς, Οινοποιείο Παπαγιαννάκου και Οινοποιΐα Αναστασίας Φράγκου), τον Σταύρο Σπυρόπουλο, και βέβαια τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Παλιά Αθήνα – φαγητό, κρασί και διάθεση

Ναι, ‘παίζουμε’ εντελώς ελληνικά και ξεκινάμε με την γνωστή γκουρμέ μας διάθεση από τα βασικά σκαλοπάτια των γεύσεων· από εκεί που η αυθεντικότητα μετράει, που οι ιδέες πατάνε στα πόδια τους και είναι πρόκληση να πας γυρεύοντας και μαγειρεύοντας για φίλους, σε μέρη που μπορεί και να μην θεωρήσει κανείς προφανή.

Ναι, σε κουτούκι, με μεγάλα τηγάνια και ακόμη μεγαλύτερες κατσαρόλες, να χωράνε πολλά υλικά και αρώματα, για πολλά πιάτα και πολλούς φίλους. Οι καλές ιδέες γίνονται παντού· και ιδιαιτέρως μας άρεσε η πρόκληση να συνδυάσουμε την γκουρμέ μας άποψη με την κατηγορία χώρου που –συχνά- η σύγχρονη αντίληψη για το ποιοτικό φαγητό και την εμπειρία, προσπερνά. Η καλή κουζίνα στέκεται παντού· και η κουζίνα του pandespani βάζει την ποδιά για να μπει σ’ ένα αυθεντικό κουτούκι, έναν χώρο 70 σχεδόν χρόνων, στο Μαρούσι, από την εποχή που η περιοχή (και μεγάλο μέρος του τοπογραφικού της σημερινής Αθήνας) ήταν ακόμη χωριό ή δεν υπήρχε -δείτε και το πολύ ενδιαφέρον βίντεο του 1951.

Ασβεστόλακος - Pandespani events παλιά Αθήνα

…για τον Ασβεστόλακο

Ο Ασβεστόλακος ξεκίνησε το 1948 από τον Σπύρο Ιωαννίδη, αγρότη ως τότε, που αποφάσισε να αφήσει την καλλιέργεια της γης και να ανοίξει στο υπόγειο του πεθερού του, το πρώτο μαρουσιώτικο κουτούκι: ένα μαγαζί 18 τετραγωνικών όλο κι όλο, για 30 άτομα, με μενού γαύρο λαδορίγανη, κεφτεδάκια και κρασί απ’ τα μεσόγεια –είμαι σίγουρη πως η ιστορία παραγράφει τις προσφιλείς μου πατάτες, οι οποίες ήταν ονομαστές, αφού το αρνί της Κυριακής στο φούρνο γίνονταν με πατάτες μαρουσιώτικες. Το Μαρούσι –που το 1925 έγινε κοινότητα-, στα μέσα του ’50 είχε περί τους 10.000 κατοίκους.
Οι τοπικοί αγρότες και οι Σιφναίοι τσικαλάδες που μετανάστευσαν εκεί και έγιναν κανατάδες-αγγειοπλάστες ήταν οι πρώτοι πελάτες του μαγαζιού· αυτοί μάλιστα το βάφτισαν, δίνοντάς του το ασυνήθιστο όνομα Ασβεστόλακος, επειδή έβλεπαν την κυρα-Μαρία να ασπρίζει καθημερινά την μικρή είσοδο για λόγους καθαριότητας και σχημάτισαν έτσι την εντύπωση πως κάποιο λάκκο είχε …ο ασβέστης!

Την γενιά του Σπύρου (1948-1983) ακολούθησαν ο Κώστας και η Ειρήνη (1984-1999). Ο πρώτος το μεγάλωσε και του πρόσθεσε κοινωνικότητα και μουσική, η δε Ειρήνη έβαλε στα assets (που είπε κι ο Άλεξ στην αξιοθαύμαστη αγγλομάθειά του) την καταπληκτική της μαγειρική –δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά η φήμη ενίοτε ξεπερνάει τις μπουκιές μας και αυτοσκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης δεν είναι η σώνει και καλά (ναρκισσιστική) κριτική. Σ’ αυτή την εποχή, οι πληροφορίες λένε πως ο χώρος είναι στα πάνω του..

Ασβεστόλακος - Pandespani events: ‘παλιά Αθήνα’Η σημερινή γενιά (απ’ το 2000 και μετά) με τον Σπύρο και τον Γιάννη Ιωαννίδη -με πτυχίο μαγειρικής- συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας, κρατώντας το αυθεντικό ύφος του κουτουκιού, την ζεστή ατμόσφαιρα και το παρεΐστικο πνεύμα, βάζει όμως καινούργιες ιδέες στο τραπέζι, σύγχρονη επικοινωνία με τον κόσμο, νέες, νόστιμες γεύσεις και live μουσική. Δοκιμάσαμε από το κανονικό μενού εξαιρετική τυροκαυτερή, ωραίο χειροποίητο γύρο κόκκορα, σούπερ καπνιστή μελιτζάνα στον πουρέ του σιγομαγειρεμένου χουνκιάρ, μπιφτεκάκια και μερακλίδικους μεζέδες σε επίπεδο πάνω από το αναμενόμενο για έναν απλό χώρο εστίασης. Καθαριότητα, σωστές πρώτες ύλες στην κουζίνα, σωστές τιμές, φιλικό σέρβις και μια ποικιλία από τσίπουρα προστίθενται στα θετικά. Κανένα δήθεν.

Pandespani events παλιά Αθήνα - μενού 9.2.2016
Pandespani events: Παλιά Αθήνα – το μενού στις 9.2.2016

Σ’ αυτό το φόντο οργανώνουμε την ειδική βραδιά, με συγκεκριμένο μενού 5 πιάτων που συνδιαλέγεται με την Αθήνα του ’50. Κλασικές συνταγές, μαγειρεμένες και σερβιρισμένες αλά Pandespani, με κάθε πιάτο να συνοδεύεται από το δικό του ταιριαστό κρασί, επιλεγμένο από τον Αττικό αμπελώνα σε συνεργασία με τους 5 ‘πρίγκιπες του Σαββατιανού’. Οι εξαιρετικοί οινοποιοί των Wines of Athens –Κτήμα Γ. Κοκοτού, Αμπελώνες Μάρκου, Μικροοινοποΐα Μυλωνάς, Οινοποιείο Παπαγιαννάκου και Οινοποιΐα Αναστασίας Φράγκου– δραστηριοποιούνται ενωμένοι στην Αττική κάτω από την κοινή επιχειρηματική πρωτοβουλία Wines of Athens, με στόχο να αναδείξουν τα αττικά κρασιά, να αυξήσουν  την αναγνωρισιμότητά τους και να προωθήσουν τον οινοτουρισμό, συνδέοντας τα οινοποιεία με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα της περιοχής. Επιπλέον, θα σερβίρουμε το σούπερ Καλό μας Τσίπουρο της Οικογένειας Σπυροπούλου, για το οποίο γράψαμε στα καλύτερα του μήνα, τόσο την αρχή όσο και σε απόσταγμα παλαιωμένο για το τέλος του δείπνου.

 

Pandespani events παλιά Αθήνα - οι συμμετέχοντες
Pandespani events: Παλιά Αθήνα – Οι συμμετέχοντες

Δείτε το αναλυτικό μενού του Pandespani στον Ασβεστόλακο -δημοσιεύεται επίσης στο Facebook. Το κόστος του είναι 28 ευρώ (με τα κρασιά – ποτά). Διευκρινίζουμε ότι δημιουργήθηκε και μαγειρεύεται αποκλειστικά για την συγκεκριμένη μέρα (9.2.2016). Για όσους ενδιαφέρονται, οι κρατήσεις είναι απαραίτητες –ο χώρος δεν είναι τεράστιος. Μπορείτε να μας στείλετε e-mail με το όνομά σας, τον αριθμό των ατόμων (αν είναι παραπάνω από ένα) και ένα τηλέφωνο στο info@pandespani.com ή να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Ασβεστόλακο στο 210-8025298, 210-6121435, 213-0233405.

Το ΜΕΤΑ: τα ποτά και τα ξενύχτια

Παρέα με πολλούς φίλους είναι πάντα καλύτερα -στην εκδήλωση γνωρίσαμε και τον μικρότερο fan μας, που είναι 3 χρονών, λέγεται Αχιλλέας και είναι τρομερός λάτρης της γεύσης!
Το κοκτέιλ τσίπουρου της Οικογένειας Σπυρόπουλου είχε απίστευτο σουξέ (θα δημοσιεύσουμε τη συνταγή προσεχώς), τα εξαιρετικά κρασιά των Wines of Athens εντυπωσίασαν, επιβεβαιώνοντας ότι ο αττικός αμπελώνας αξίζει κάθε προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστός.
Είναι μεγάλη χαρά που γνωρίσαμε από κοντά τόσους φίλους-αναγνώστες και ευχαριστούμε θερμά όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ευχαριστούμε επίσης την Μαρία Ίσαρη για τις φωτογραφίες.

pandespani events 'Παλιά Αθήνα' pandespani-events-2 pandespani-events-3 pandespani-events-4 pandespani-events-5

περισσότερα για το φαγητό

ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Χαβιαροσαλάτα: γίνεται όπως η ταραμοσαλάτα με αυγά ψαριών, ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγο ψωμί. Η συνταγή προέρχεται από την κουζίνα της Σμύρνης. Χρησιμοποιούνται μαύρα αυγά ψαριών –συνήθως ρέγγας, πέστροφας, αντσούγιας.
Ταραμοσαλάτα μους (χωρίς πατάτα ή ψωμί) από άσπρο ταραμά, που συνήθως είναι αυγά κυπρίνου ή μπακαλιάρου.
Ρολά παστουρμαδόπιτας: φύλλο κρούστας με παστουρμά, κασέρι, ντομάτα και κύμινο.

1ο ΠΙΑΤΟ
Ψάρι Παπατζήδικο: Παλιά αυθεντική συνταγή της Σμύρνης. Τσιπούρα ποσαρισμένη μέσα σε πουρέ κρεμμυδιών με σαφράν. Η συνταγή προσεχώς.

2ο ΠΙΑΤΟ
Κλασικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο χωρίς κορν φλάουρ. Η συνταγή προσεχώς.

3ο ΠΙΑΤΟ
Χουνκιάρ μπεγεντί: Κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. Συνταγή από την εποχή του σουλτάνου Μουράτ Δ’ (μέσα του 17ου αιώνα), που σημαίνει (σε ελεύθερη μετάφραση) ‘ο σουλτάνος ευχαριστήθηκε’.
Τη συνταγή μάλιστα δοκίμασε στο Ντολμά Μπαχτσέ, στην Πόλη, η Ευγενία, σύζυγος του Ναπολέοντα Γ’, επί εποχής του επόμενου σουλτάνου Αμπντουλαζίζ. Και μάλιστα, της άρεσε τόοοοσο ενθουσιάστηκε που θέλησε να την πάρει πίσω στη Γαλλία αλλά οι μάγειροι της αυλής δεν την έδωσαν.

ΓΛΥΚΟ
Κλασική καρυδόπιτα με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης. Η συνταγή προσεχώς.

 

Print Friendly, PDF & Email
12

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment