Ανοιχτές πόρτες 2014: δοκιμάστε ελεύθερα

 
30/05/2014
 

Ανοιχτές πόρτες 2014

Κάθε χρόνο, τις μέρες που γιορτάζουν και που είναι διπλάσιες των κοινών θνητών σαν εμάς (εντάξει, εξαιρούνται οι Μαρίες), οι οινοπαραγωγοί ανοίγουν τις πόρτες των επισκέψιμων οινοποιείων τους και μας αφήνουν να δοκιμάσουμε ό,τι πιο ωραίο διαθέτει ο τόπος μας. Φέτος, οι Ανοιχτές πόρτες -όπως λέγεται ο θεσμός- είναι το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί (31/5-1/6). Ετοιμάστε την παρέα σας, πάρτε και το δοκιμαστικό ποτήρι (αν έχετε), ξέρετε αυτό το ειδικό σε σχήμα αχλαδιού που έχουν οι ‘ειδικοί’ οινόφιλοι (δεν είναι όμως κι απαραίτητο) και την καλή σας διάθεση (απαραίτητη) για να το ρίξετε έξω, συμφωνείστε ποιός θα οδηγεί στην επιστροφή και βρουμ αποδράστε για να εμπλουτίσετε τις οινικές σας εμπειρίες.

Την δωρεάν ευκαιρία να γνωρίσουμε τα (μικρά) διαμάντια του ελληνικού αμπελώνα προσφέρει ο ευρωπαϊκός θεσμός που διοργανώνουν τα οινοποιεία-μέλη των Δρόμων του Κρασιού ολόκληρης της Ελλάδας. Ένα-δυο τηλέφωνα πριν και η εκδρομή μετά οινογνωσίας υπόσχεται το καλύτερο τετ-α-τετ με το επώνυμο ελληνικό κρασί.

Εμείς σας προτείνουμε μερικές ψαγμένες επιλογές από ενδιαφέροντα οινοποιεία τα οποία είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε κατά καιρούς, ώστε να οργανώσετε τις επισκέψεις σας. Και δεν χρειάζεται να ξενητευτείτε. Για τους περί την πρωτεύουσα: Καταρχήν κοντά, στην Αττική, πλήθος οινοποιείων συγκεντρώνονται στα Μεσόγεια, στα Μέγαρα, στο Καπανδρίτι ή στην Σταμάτα. Αλλά δεν είναι μακριά και η Νεμέα (μόλις 130 χλμ. από την Αθήνα) ή ακόμη και η Εύβοια. Για τους φίλους μας σε όλη την Ελλάδα: Δείτε στο site wine surveyor τι βρίσκεται κοντά σας.
Συμβουλή: προς θεού MHN βάλετε στην ατζέντα σας περισσότερες από δύο επισκέψεις την ήμερα σε παραγωγούς. Το άγχος «να τα προλάβω όλα» θα σας στερήσει την απόλαυση της οινογευσίας. Σκεφτείτε πόσες ετικέτες έχει κάθε οινοποιείο, μετρήστε το ένα ποτηράκι στο καθένα ή δυο (ή τρία) και αυτό επί τον αριθμό των οινοποιείων και τότε θα καταλάβετε ότι το σύνολο μεγαλώνει και πως καλό είναι ένα μέλος της παρέας να μείνει νηφάλιο, για να επιστρέψει η παρέα ασφαλής. Οργανώστε τον χρόνο σε μια μικρή καλή εκδρομή γύρω από το κλεινόν άστυ και οι γευστικές δοκιμές θα μας απογειώσουν.

Ανοιχτές πόρτες 2014

Ανοικτές πόρτες 2014 – οι προτάσεις

Αττική
Μαρκόπουλο ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ www.papagiannakos.gr
Σπάτα ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΚΙΚΑ gkikas-vineyards.gr
Σπάτα ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΕΖΑ pyrgospetreza.gr
Παλλήνη ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΡΚΟΥ www.mouseioinou.gr
Καπανδρίτι ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ, ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ www.domaine-lazaridi.gr
Σταμάτα ΚΤΗΜΑ Γ. ΚΟΚΟΤΟΥ www.ktimakokotou.gr

Νεμέα (τι να πρωτοπροτείνεις, κάθε γωνιά και ένα οινοποείο).
Από το πλήθος όσων συναντήσετε αριστερά και δεξιά στη στροφή Κορίνθου-Τρίπολης και δεξιά προς Νεμέα, σας προτείνουμε αυτά που έχουμε επισκεφθεί (δεν σημαίνει πως τα υπόλοιπα υστερούν). Μην διστάσετε και μπείτε σε:

Αρχαία Νεμέα ΚΤΗΜΑ Γ. ΠΑΛΥΒΟΥ www.palivos.gr
Νεμέα KTHMA ΡΕΠΑΝΗ www.repanis.gr
Κούτσι Νεμέας ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ www.semeliwines.gr
Μαλανδρένι ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ www.skouras.gr

Εύβοια
Λίγα αλλά αξιόλογα οινοποιεία. Επιλογή να επικεντρωθούμε στην περιοχή κοντά στην Χαλκίδα. Περνώντας την μεγάλη κρεμαστή γέφυρα που ενώνει την Εύβοια με την Στερεά Ελλάδα, στρίβουμε δεξιά προς Ερέτρια και κατευθυνόμαστε προς Ληλάντιο πεδίο (μην το ψάξετε με το όνομα του, απλώς δεν…)

Μύτικας Ληλαντίου ΚΤΗΜΑ AVANTIS https://www.avantiswines.gr/
Μαλακώντας Ερέτριας ΚΤΗΜΑ ΛΥΚΟΣ https://lykoswines.com/
κι αν έχετε όρεξη για έξτρα χιλιόμετρα και εξερεύνηση
στην Κάρυστο ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΟΛΙ https://www.montofoli.gr

Φροντίστε για την επικοινωνία. Πατήστε στα λινκ και κάντε μια ερώτηση σ’ αυτά τα 1-2-3 οινοποιεία που σας εμπνέουν, πριν ξεκινήσετε. Μας έτυχε και αυτό: Την μια φορά που δεν το κάναμε, βρεθήκαμε μπουκάλα στην περιοχή της Νεμέας. Καθότι, την ήμερα της μεγάλης γιορτής ‘Ανοιχτές πόρτες’, πέσαμε σ’ αυτό που είχε τις πόρτες Κλειστές! Κι όπως μας είπε ο «καλλιτέχνης παραγωγός», όλη η Νεμέα και όλη η Ελλάδα μπορεί να γιόρταζε εκείνη τη μέρα, ο ίδιος όμως δεν…».
Καλή διασκέδαση, απολαύστε ελεύθερα αλλά υπεύθυνα 😀

 

Print Friendly, PDF & Email
2

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment