σε 10 λεπτά, εύκολη γκρανόλα σε μπάρες

 
25/08/2016
 
εύκολη γκρανόλα σε μπάρες
εύκολη και γρήγορη γκρανόλα σε μπάρες

Όταν αποφασίσει κανείς να τρώει υγιεινά εκτός από νόστιμα, χρειάζεται να υπάρχουν και διαθέσιμες οι έτοιμες λιχουδιές, στις οποίες να καταφεύγει κάθε φορά που το σώμα του χτυπάει το καμπανάκι του γλυκού, ζητώντας στοργή και έξτρα ενέργεια. Η γκρανόλα σε μπάρες δεν είναι απλώς σούπερ εύγευστη και θρεπτική. Είναι ένα χορταστικό, πολυμορφικό σνακ, που σε συνοδεύει παντού και τα βάζει με την υπογλυκαιμία σου προσφέροντας την πιο απολαυστική ώθηση στον οργανισμό, την ώρα ακριβώς που την χρειάζεται.

Έτοιμες μπάρες δημητριακών υπάρχουν πολλές. Συχνά όμως, περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ίσως και τόση που δεν συμβαδίζει με τον απόλυτα ‘υγιεινό’ χαρακτήρα που οι εταιρίες θέλουν να προβάλουν. Από την άλλη, είναι τόσο εύκολο και ταχύτατο να κάνετε την καλύτερη γκρανόλα σε μπάρες μόνοι σας, που θα εκπλαγείτε πως δεν το επιχειρήσατε νωρίτερα. Επιπλέον, επειδή η παρασκευή τους είναι επίσης εθιστική, μπορείτε να επιδοθείτε σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι με τα υλικά – να ξεπεράσετε τους bloggers, εννοείται- τις γεύσεις και τις …θερμίδες, βάζοντας ψηλότερα ή χαμηλότερα το επιθυμητό όριο.

Στο Pandespani, κάναμε πρόσφατα ξανά και ξανά και ξανά γκρανόλα (δείτε τη φοβερή συνταγή για γκρανόλα με τζίντζερ και άρωμα λεμονιού, που καταλήξαμε) και τεστάραμε πάμπολλες σπιτικές μπάρες δημητριακών (και μη), σε διάφορες εκδοχές.

Κι αυτό, γιατί ειδικά στις μπάρες, η ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο της ενέργειας #madewithAB, μας ζήτησε την πιο απλή, λαχταριστή συνταγή που να γίνεται εύκολα, με υλικά ΑΒ και πολύ γρήγορα. Εξ ου και το βίντεο και οι φωτογραφίες που ακολουθούν.

Με την συγκεκριμένη -γλυκιά και τραγανή- εμπειρία, δράττομαι της ευκαιρίας να υπογραμμίσω δυο-τρια επιμέρους θέματα. Η γκρανόλα γενικά, όπως και η γκρανόλα σε μπάρες είναι πλούσιες συνθέσεις τροφής. Αξιοποιούν με τον πιο νόστιμο και υγιενό τρόπο τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και το βούτυρο που προκύπτει από αυτούς, τους σπόρους, τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, την σοκολάτα, τα μπαχαρικά και τα έλαια.

Χάρη στους βετζετέριαν και τους καθαρούς χορτοφάγους, οι οποίοι παίρνουν από αυτές τις πηγές τις έξτρα πρωτεΐνες που απαιτεί ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά, η τάση στην κατανάλωση δημητριακών σε μπάρες, αυξάνεται καθημερινά. Η γκρανόλα ωστόσο, σε οποιαδήποτε μορφή, μπορεί να είναι από κανονικά πλούσια και πλήρης τροφή ως εγγυημένη θερμιδική βόμβα!

σπιτικά όρια στις θερμίδες και στη γκρανόλα σε μπάρες

Όλες οι τροφές περιέχουν θερμίδες που δίνουν την ενέργεια που απαιτεί το ανθρώπινο σώμα. Εκτός κι αν είστε γιόγκι που συγκεντρώνεται για μήνες στον διαλογισμό, σε σημείο που η σκέψη να ξεπερνάει τη θρέψη, το να τρέφεστε λόγου χάριν μόνον με αγγούρι ή βραστά λαχανικά, το μόνο που θα αισθανθείτε γρήγορα είναι ζαλάδα. Σε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι …θρεπτικές υπερβολές, εκτός κι αν στόχος είναι να αποκτήσετε στα γρήγορα και 1-2 κιλά.

Οι συνθέσεις με τις υπερτροφές μπορεί εύκολα να πιάσουν θερμιδικό ταβάνι. Όταν μάλιστα είναι νόστιμες (καλή ώρα με τη συνταγή), ένας κάποιος εθισμός (ως ένα βαθμό τουλάχιστον) δεν φαίνεται απίθανος. Καλό είναι επομένως, τα υλικά που περιέχουν οι μπάρες δημητριακών, να είναι συγκεκριμένα και σε είδος και σε αριθμό. Περιορίστε τα σχετικά και ελέγξτε πόση υπερθετική ενέργεια προσφέρει ο τελικός συνδυασμός τους.

Μπορείτε να κάνετε νόστιμη γκρανόλα σε μπάρες, που αντί για 200 ή 300 (max) καλές θερμίδες, να σας δίνει έκαστη 500 ή 700. Δεν έχετε παρά να βάλετε μέσα τα πάντα όλα, επικουρικά δε, τα κομμάτια αντί να παίζουν ρόλο σνακ, να έχουν μέγεθος παραλληλεπίπεδης τυρόπιτας. Διαφωνώ ωστόσο, πλήρως μ’ αυτή τη δημοφιλή ιδέα της τόσο υπερπλούσιας μπάρας δημητριακών, που οι τύψεις των θερμίδων ροκανίζουν (αν όχι την ίδια στιγμή, σίγουρα την επόμενη) την ευχαρίστηση κάθε γιάμι μπουκιάς.

εύκολη γκρανόλα σε μπάρες

όχι και στον γευστικό αχταρμά

Το να βάλει κανείς ό,τι ξηροκάρπι και αποξηραμένο φρούτο υπάρχει στο ντουλάπι του για να φτιάξει μπάρες δημητριακών είναι λογικό μόνον σε μια περίπτωση: αν πρόκειται να λείψει για κάποιο διάστημα απ’ το σπίτι. Τότε, οι υπερενισχυμένοι συνδυασμοί επιτρέπονται, γιατί εξυπηρετούν την σχετική εκκαθάριση των αποθεμάτων, που αλλιώς θα φαγωθούν από τα ζουζούνια, τα οποία ως γνωστόν αναπτύσσονται ραγδαία στα εν λόγω υλικά. Το πολυποικιλιακό αποτέλεσμα του ‘υπερσυνδυασμού’, ναι, θα είναι αποδεκτό, ως ένας γλυκός πάροχος ενέργειας. Ως εκεί, όμως. Δεν θα έχει ούτε άποψη, ούτε προσανατολισμό, ούτε σαφή, διακριτή γεύση.

Όπερ, σε κάθε άλλη περίπτωση, ο γευστικός και θερμιδικός αχταρμάς είναι περιττός. Γιατί, ποσώς  ευχαριστεί επίσης, τον εκπαιδευμένο ουρανίσκο, που είναι απαιτητικός με όσα καταναλώνει, είτε τιτλοφορούνται υγιεινά είτε όχι, είτε έχουν πολλές θερμίδες είτε λίγες. Το αυτό ισχύει και με την ποικιλία. Η καλύτερη γκρανόλα σε μπάρες μπορεί να αποβεί βαρετή, αν πάντα είναι ίδια. Σαν το κοτόπουλο ή τα ζυμαρικά ή άλλο φαγητό που κυριαρχεί στην καθημερινή μας διατροφή.  Όσο περισσότερο σας αρέσει και την εντάξετε στην καθημερινότητά σας, τόσο περισσότερες εκδοχές χρειάζεστε.

Προτείνεται επομένως, να παραμείνετε στα 6-8 υλικά συνολικά, δημιουργώντας ωραίες γευστικές εναλλαγές στο ίδιο θέμα. Παίξτε με τους διαφορετικούς ξηρούς καρπούς, τα ξερά φρούτα που προτιμάτε και τα αρώματα, πάνω στην βασική ιδέα της σύνθεσης, και φτιάξτε τις δικές σας εκπληκτικές εκδοχές.

Η γκρανόλα σε μπάρες έχει μια εξαιρετικά απλή λογική παρασκευής. Καταλαβαίνοντας πως γίνονται οι μπάρες δημητριακών και πως κρατιέται η συνεκτικότητα των υλικών, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε βάσει των δικών σας κριτηρίων, ορίζοντας κατά βούληση την ενεργειακή, την θρεπτική και την γευστική τους αξία.

εύκολη γκρανόλα σε μπάρες

πως γίνονται οι μπάρες δημητριακών – γκρανόλα σε μπάρες

Ένα τσούρμο ανάλατοι ξηροί καρποί ή/και σπόροι, ανακατεύονται με νιφάδες δημητριακών (σε ακατέργαστη μορφή, κατά προτίμηση), συνδυάζονται με αποξηραμένα φρούτα, μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης για τους καθαρούς χορτοφάγους) και κάποιο εύγευστο υλικό με φυτικά λιπαρά, όπως π.χ. το φυστικοβούτυρο ή το αμυγδαλοβούτυρο ή το ταχίνι, και ψήνονται ή παγώνουν (ανάλογα με τη μέθοδο) για να στερεοποιηθούν και να κοπούν. Τουλάχιστον ένα αποξηραμένο φρούτο πολτοποιείται, γίνεται μέρος του συνδετικού υλικού βάσης και συνεισφέρει στη στατικότητα της μπάρας αλλά και στην κατευθυντήρια γεύση. Αυτά είναι τα απαραίτητα. Όλα τα υπόλοιπα (μπαχαρικά, ρίζες, σοκολάτα, άλλα σιρόπια, ωμά φρούτα κλπ) είναι προαιρετικά, δίνουν όμως, άρωμα στους συνδυασμούς, ένταση στο αποτέλεσμα και ανακατευθύνουν – σμιλεύουν – ολοκληρώνουν τα χαρακτηριστικά γεύσης και υφής.

Η αναλογία των υλικών σε όγκο ανάμεσα στα υλικά που κολλάνε (αποξηραμένα φρούτα π.χ. εδώ σταφίδες, μέλι, φυστικοβούτυρο) προς τα υπόλοιπα (νιφάδες, ξηροί καρποί, σοκολάτα, άλλα αποξηραμένα φρούτα σε κομμάτια) είναι 2.5 : 3.5. Ακολουθήστε την και παίξτε ελεύθερα.

εύκολη γκρανόλα σε μπάρες

Βackstage από το γύρισμα για την παραγωγή του βίντεο

γκρανόλα σε μπάρες με μέλι και σταφίδες

Στη συνταγή που έγινε ειδικά για την εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος (βλ. και το βίντεο – οι φωτό απ’ το backstage) με τα προϊόντα της, χρησιμοποιήθηκαν τα απλούστερα υλικά: σταφίδες, φυστικοβούτυρο,  θυμαρίσιο μέλι ΑΒ, ανάλατα αμύγδαλα και βιολογικές νιφάδες βρώμης. Λίγη κανέλα, μερικές σταγόνες μαύρης σοκολάτας και σουσάμι προστέθηκαν για να δώσουν έξτρα υφή στις μπάρες, υπέροχο ανατολίτικο άρωμα και για να ισορροπήσουν ωραία την γλύκα από τις ξανθές σταφίδες. Το αποτέλεσμα, εκτός από εξαιρετικά νόστιμο, δεν λιγώνει και κρατάει το επίπεδο των θερμίδων σε λογικό πλαίσιο. Στόχος, πέραν της υγιεινής σύνθεσης ήταν κάθε μπουκιά να είναι απολαυστική λόγω γεύσης αλλά και να μην σε ενοχοποιεί αν μπεις στον πειρασμό να φας δεύτερο κομμάτι ή τρίτο.

Μπορείτε να παίξετε με τους ανάλατους, ωμούς ή καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, τα αποξηραμένα φρούτα και τα μπαχαρικά. Κρατήστε τις αναλογίες και τον αριθμό των υλικών, αν θέλετε οι μπάρες δημητριακών να έχουν ενδιαφέρουσα άποψη και κυρίως, να μην σας στείλουν υποχρεωτικά στο γυμναστήριο.

Θυμηθείτε επίσης, ειδικά αν δεν είστε καθαροί χορτοφάγοι (που δεν τρώνε οτιδήποτε έχει ζωική προέλευση), πως οι μπάρες δημητριακών δεν αντικαθιστούν τα φρούτα και την ζάχαρη που παίρνουμε από αυτά. Είναι όμως, ωραίες και ταιριαστές συνοδοί τους, μεταφέρονται εξίσου εύκολα παντού και δίνουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μια πρώτης τάξεως δύναμη στο σώμα. Είναι ακόμη σούπερ σνακ για τα παιδιά στο σχολείο αντί για κουλούρια και κρουασάν με μαργαρίνες ή πατατάκια και τα συναφή junk εθιστικά των περιπτέρων και κυλικείων.

Θα σας πάρει 10-15 λεπτά για να κάνετε την καταπληκτική σπιτική γκρανόλα σε μπάρες και μισή με 1 ώρα (το πολύ) στην κατάψυξη, για να σφίξει πριν την κόψετε σε κομμάτια. Αν την κάνετε Κυριακή βράδυ, θα έχετε έτοιμο ένα από τα καλύτερα και πιο υγιεινά σνακ για όλη την εβδομάδα. Δοκιμάστε την.

εύκολη γκρανόλα σε μπάρες

εύκολη & γρήγορη γκρανόλα σε μπάρες #madewithAB

Προετοιμασία: 10-15 λεπτά συν ο χρόνος στο ψυγείο ή, αν βιάζεστε, στην κατάψυξη. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 24 κομμάτια των 40 γρ. περίπου, με 160 θερμίδες περίπου το καθένα)
200 γρ. ξανθιές σταφίδες
2 φλ. νιφάδες βρώμης (500 ml)
2/3 φλ. (165 ml) μέλι -χρησιμοποιήθηκε το μέλι ΑΒ Άνθη Κωνοφόρα Θυμάρι (συσκ. 450 γρ)
1/2 φλ. φυστικοβούτυρο (125 ml)
1 φλ. αμύγδαλα ανάλατα (250 ml)
3 κ.σ. μαύρη κουβερτούρα σε σταγόνες
1-2 κ.γ. κανέλα
2-3 κ.γ. σουσάμι μαύρο

Ετοιμάζετε τα ρευστά υλικά: Σε μικρό κατσαρολάκι ή μεγάλο μπρίκι, ζεσταίνετε το μέλι με το φυστικοβούτυρο μέχρι να ρευστοποιηθούν -μην τα βράσετε. Εναλλακτικά, λιώστε τα σε φούρνο μικροκυμάτων για 20’’. Ανακατέψτε.
εύκολη γκρανόλα σε μπάρες

Ετοιμάστε τα στερεά: Βάλτε τις σταφίδες στο μπλέντερ για 1 -1 ½ λεπτό, μέχρι να ενωθούν και να μοιάζουν με πολτό.
Βάλτε τα αμύγδαλα σε γουδί ή στο μούλτι για δευτερόλεπτα και χοντροσπάστε τα.
Ολοκλήρωση: Βάλτε τα αμύγδαλα και τις νιφάδες σε άνετο μπολ και προσθέστε τον πολτό απ’ τις σταφίδες και το υγρό μίγμα απ’ το μέλι και το φυστικοβούτυρο. Ανακατέψτε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε εκ νέου.
Αδειάστε το μίγμα σε ταψάκι (20 X 20 cm ή 18 Χ 22 cm) ή σε μακρουλή φόρμα κέικ, που έχετε στρώσει με λαδόκολλα ή διπλή διάφανη μεμβράνη, η οποία να περισσεύει αρκετά γύρω-γύρω. Πιέστε ομοιόμορφα το μίγμα για να μην υπάρχουν κενά και καλύψτε με τη λαδόκολλα/μεμβράνη που περισσεύει. Βάλτε στην κατάψυξη για τουλάχιστον μισή ως 1 ώρα.
Σερβίρισμα: Αφαιρέστε τη λαδόκολλα/μεβράνη και κόψτε κάθετα στα 12 και οριζόντια στα 2. Η γκρανόλα σε μπάρες είναι έτοιμη να την δοκιμάσετε. Τυλίξτε, αν θέλετε, τα κομμάτια σε διαφανή μεμβράνη ή χαρτί και διατηρήστε τα στο ψυγείο. Είναι η έτοιμη λιχουδιά για όποια στιγμή την χρειάζεστε.

Print Friendly, PDF & Email
126

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

14 Σχόλια

 • ΟΜΗΡΟΣ
  4 έτη ago

  καλησπέρα,

  ποιο ειναι το μυστικό για να γίνει τραγανή η μπάρα ? Εχω δοκιμάσει δυο φορές (χωρίς ταχίνι) και μου βγαίνει σαν μαλακό παστέλι

  pls help

  PS Ειστε οι καλύτεροι

  • pandespani
   4 έτη ago

   Τι κάνατε? Με ποια υλικά και σε ποια αναλογία?
   An θέλετε να βγει πολύ τραγανή η μπάρα, θα πρέπει 1) τα σκληρά υλικά (ξηροί καρποί, νιφάδες κλπ) να είναι ελαφρώς καβουρδισμένα 2) τα μαλακά υλικά (σταφίδες, κράνμπερις, σύκα, χουρμάδες κλπ) όχι υπερβολικά και κυρίως 3) η συνδετική βάση να είναι τόση, όση χρειάζεται για τη …συγκόλληση. Αν η βάση είναι πολύ υγρή ή σε μεγαλύτερη ποσότητα, τότε το αποτέλεσμα γίνεται αρκετά μαλακό.
   🙂

 • ΟΜΗΡΟΣ
  4 έτη ago

  μαλλον εβαλα πολύ μελι Ευχαριστω παντως

 • Jenny
  4 έτη ago

  Perfect for vegans! Thanks amazing Pandespani blog 🙂

  • pandespani
   4 έτη ago

   Indeed. Thank you ^__^

 • PAVLINA
  4 έτη ago

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

  ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 2 ΦΛΥΤΖΑΝΙΩΝ ΒΡΩΜΗΣ ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΓΡΟ ΥΛΙΚΟ?
  ( ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΙΣΑ ΜΕ 500 ML?)
  ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΛΙ.
  ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!

  • pandespani
   4 έτη ago

   Ναι, τα 2 φλ. είναι 500 ml (αφράτα, κοφτά) χωρίς πίεση. Γενικά, το ζήτημα είναι να κολλήσουν μεταξύ τους τα υλικά, πριν μπει στο ψυγείο, που κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Αν είναι πολύ υγρό, δεν θα είναι τραγανή μετά.
   Χαίρομαι πάντως, που σας άρεσε η γεύση! θα βάλουμε και μια συνταγή για ωραία γκρανόλα σκέτη -όχι μπάρες.

 • Alex
  4 έτη ago

  Καλησπερα. Το φυστικοβούτυρο με τι μπορούμε να το αλλάξουμε?

  • pandespani
   4 έτη ago

   Γειά σας,
   Θα μπορούσατε να βάλετε άλλο φυτικό ‘βούτυρο’ πχ. αμυγδάλου ή ακόμη και ταχίνι.

 • Φλωρα
  3 έτη ago

  Θα μπορούσατε να γράψετε τη συνταγή σε γραμμάρια γιατι με τα ml μπερδεύομαι;

  • pandespani
   3 έτη ago

   Θα τα μετρήσουμε σε πρώτη ευκαιρία και θα επανέλθουμε. Αν στο μεταξύ έχετε έναν δοσομετρητή, η μέτρηση είναι απλή ειδικά όταν οι ποσότητες είναι στρογγυλεμένες.
   Με την ευκαιρία του σχολίου σας, διορθώθηκε κ ένα λάθος 🙂

Leave A Comment