100 lego ντολμαδάκια γιαλαντζί size S και XS

 
23/02/2012
 
100 lego ντολμαδάκια size S και XS - γιαλαντζί
Μικρά ντολμαδάκια γιαλαντζί, με ρύζι σε φρέσκα αμπελόφυλλα

Μπουκιές ντολμαδάκια γιαλαντζί, με ρύζι σε φρέσκα αμπελόφυλλα, μικρά σαν τουβλάκια lego. Τη γέμισή τους  χαρακτηρίζει η γλύκα και το άρωμα από το τρίπτυχο ‘κρεμμύδι, μάραθος και δυόσμος’. Φίνα και διπλοφασκιωμένα, ‘κλειδώνουν’ την υπέροχη γεύση τους στην απλότητα.

Όταν γράφτηκε η συνταγή

Έχω καταβάλλει μια μάλλον φιλότιμη προσπάθεια να διακόψω το love affair μου με τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και μάλλον το πέτυχα. Εντούτοις, αδυνατώ ακόμη να παρακάμψω τον πειρασμό να διαβάζω ό,τι μας αφορά ως κατάσταση γεγονότων ή σενάριο για όποιο πιθανολογούμενο επεισόδιο σχετίζεται με το μέλλον μας, αναγνωρίζοντας βεβαίως πως αυτή η καθημερινή τροφοδότηση όχι μόνον είναι ένα είδος εξάρτησης που με ξεπερνάει και δεν μ’ ευχαριστεί, τουναντίον εντείνει τον παράγοντα του άγχους, σε σημείο που μερικές φορές το μυαλό να κτυπάει κόκκινο.

Κι εδώ, πολλά οφείλω τις τελευταίες μέρες στην φίλη μου την Cιμώνη, που σχεδόν με τράβηξε απ’ την τρύπα του να σκέφτομαι πως μόνο μια έντονη μαύρη γραμμή προσδιορίζει το όριο όσων μας αφορούν και κυρίως περιφρουρούν σαν φαντάσματα τη δυνατότητά μας να ονειρευόμαστε ελεύθερα στη χώρα του πιο υπερχρεωμένου ήλιου και του χρεοκοπημένου γαλάζιου ουρανού (το τελευταίο σε αποτίμηση κόστους ψυχικού εκτός από ευρώ).

Εστιάζω λοιπόν στα άτομα που υπάρχουν δίπλα μας και μπορούν να στηρίζουν το δεκανίκι που γίνεται ετοιμόρροπο, που έχουν τη δύναμη τη σωστή στιγμή να ανοίξουν τη χαραμάδα για το φως αλλά ακριβώς στα μέτρα μας, που ξεσκονίζουν με μαγικό τρόπο τους φόβους και ορίζουν την ουσία στο περιεχόμενο του κόσμου μας, ανεξάρτητα από αντικείμενα ή χαρτονομίσματα ή κοινωνική δικαιοσύνη ή και οποιαδήποτε παρανοϊκή νόρμα τρίτων. Κι όταν πολλά από τα υπόλοιπα ‘κοσμικά’ καταρρέουν κι ο πάτος που χάνονται τα μπάζα τους παραμένει άγνωστος, αυτή η ανθρώπινη σταθερή αποτελεί την αμετακίνητη βάση για να πατάς και να μην χάνεσαι.

Άλλωστε τα συναισθήματα και οι εμπειρίες δεν φορολογούνται, είναι ένα πολύτιμο χαρτοφυλάκιο που οι μετοχές του δεν ανεβοκατεβαίνουν εξαιτίας κανενός εξωγενούς παράγοντα, καμιάς αντίληψης ούτε τοπικής ή παγκόσμιας κρίσης.
Μ’ αυτή τη σκοπιά ειδωμένα τα πράγματα, νιώθω παραπάνω από τυχερή, πλούσια, περήφανη και ευγνώμων να έχω στήριξη στη δική μου ύφεση από τέτοια μοναδικά άτομα-φίλους, με ευφυΐα, σθένος και κυρίως ψυχή με μόνιμο πλεόνασμα.

πολύ μικρά ντολμαδάκια γιαλαντζί με ρύζι - πως τυλίγουμε ντολμαδάκιαμικρά ντολμαδάκια γιαλαντζί τυλιγμένα

Lego ντολμαδάκια γιαλαντζί

Στην εν λόγω σοφή και πολύτιμη κατηγορία – αλλά για άλλους λόγους – ανήκε και ο άνθρωπος που μου μετέφερε τη συνταγή και που, όσο ζούσε, έφτιαχνε τα τούτσικα ντολμαδάκια-lego ανελλιπώς και σε ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη. Ο λόγος για την κυρία Γραμματική που ήταν ένα είδος αναπληρωματικής μαμάς, για την οποία έχω βεβαίως ξαναγράψει παλιότερα.

Το ενδιαφέρον τους δεν βρίσκεται απλώς στο μέγεθος, παρότι είναι μεγάλο ατού η χαριτωμένη small ή extra small εμφάνιση στο πιάτο. Προσωπικά τουλάχιστον, μικρά ντολμαδάκια έχω δοκιμάσει διάφορα, αλλά όχι τόσο πετυχημένα γευστικά και πουθενά με το άρωμα που αποδίδει αυτός ο συνδυασμός του ρυζιού σε φρέσκο αμπελόφυλλο, με το κρεμμύδι, τον μάραθο και τον δυόσμο.

Για τα τεχνικά

Οφείλω να ομολογήσω, πως ξεκινώντας τη συνταγή της στην κουζίνα μας, με βάση τις περίπου σαφείς οδηγίες της Γραμματικής, διαπίστωσα πως υπήρχε ένα εισαγωγικό ακαθόριστο σύννεφο δυσκολίας σε σχέση με το δίπλωμα-φάσκιωμα.

Σας διαβεβαιώ όμως, πως είναι εξαιρετικά εύκολο έως διασκεδαστικό το εγχείρημα. Δείτε τις φωτογραφίες, τεχνικά βοηθάνε και τις βήμα-βήμα οδηγίες στη συνταγή. Μετά το τρίτο δίπλωμα μάλιστα, τα δάχτυλα αναπτύσσουν μια δική τους ταχύτητα. Και αμφιβάλλω, αν ακόμη και κάποιος όχι πολύ εξοικειωμένος με το να χρησιμοποιεί τα χέρια του, θα χρειαστεί παραπάνω από 30 λεπτά για όλα.

Τα εξαιρετικά μικρά ντολμαδάκια με ρύζι (αλλιώς ντολμαδάκια γιαλαντζί ή γιαλατζί) είναι από τις νόστιμες ελληνικές συνταγές που ‘κλειδώνουν’ την γεύση τους στη φίνα τους απλότητα. Θα μπορούσαν άνετα να σταθούν σε μενού πάρτι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες συνηθισμένες επιλογές. Αν τα κάνετε, βάζω στοίχημα πως δεν θα περισσέψουν, αλλά στη σπάνια περίπτωση που το χάσω, παρακαλώ να μου τα στείλετε 😉

Υ.Γ. Αποκαλούμε τα ντολμαδάκια με ρύζι ‘γιαλαντζί‘ (yalanci) – τούρκικη λέξη για το ΄ψεύτης’ και ‘ψεύτικος’ – επειδή δεν περιέχουν κιμά, ο οποίος αποτελεί προφανώς, την κανονική ορίτζιναλ εκδοχή.

Τα φρέσκα αμπελόφυλλα, μετά το ζεμάτισμα, διατηρούνται στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Υπάρχει ένα μόνο σημείο προσοχής: αποθηκεύστε τα οριζόντια σε ταψάκι ή άλλο επίπεδο σκεύος, ώστε παγωμένα να μην σπάσουν.

αμπελόφυλλα

Μικρά, κομψά ντολμαδάκια γιαλαντζί (με ρύζι)

Προετοιμασία: 1- 1½ ώρα, ανάλογα και με την έφεσή σας στο τύλιγμα, συν 30 λεπτά το μαγείρεμα. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα αμπελόφυλλα, δεν θα χρειαστεί το ζεμάτισμα. Μπορείτε να ψιλοκόψετε τα υλικά όση ώρα μαγερεύεται το ρύζι. Ολόκληρη η συνταγή μπορεί να γίνει και 2 μέρες νωρίτερα και να διατηρηθούν τα ντολμαδάκια (εννοείται σκεπασμένα) στο ψυγείο.

Yλικά (για 100 περίπου ντολμαδάκια – 6 άτομα)
100 μεσαία αμπελόφυλλα και 10 επιπλέον
100 ml ελαιόλαδο
νερό
χυμός από 2 λεμόνια
πιπέρι

για τη γέμιση
3 κ.σ. ελαιόλαδο
200 ml νερό
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα (στον τρίφτη ή για δευτερόλεπτα στο μούλτι)
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ολόκληρα (και τα πράσινα φύλλα) ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
10 μεγάλα φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι γλασέ
1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

βήμα-βήμα πως κάνουμε ντολμαδάκια με ρύζι σε αμπελόφυλλαΖεματίζετε τα αμπελόφυλλα: Tα πιάνετε σε ομάδες των 10-15 φύλλων ανάμεσα σε δυο τρυπητές σπάτουλες και τα βάζετε για 5-8 δευτερόλεπτα μέσα σε νερό που βράζει.

Σημείωση: Δεν θα πρέπει να βράσουν αλλά απλώς να μαλακώσουν ώστε να μην σπάζουν και να τυλίγονται εύκολα.
Τα βγάζετε και τα κρυώνετε αμέσως κάτω από τρεχούμενο νερό ή σε μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι την τελευταία ομάδα.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά και ρίχνετε το ρύζι. Το γυρίζετε και ανακατεύετε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το νερό και σιγοβράζετε για 10 λεπτά, ώστε το ρύζι να μαλακώσει κάπως χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμο.

Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε λίγο να κρυώσει και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται.

βήμα-βήμα πως κάνουμε ντολμαδάκια με ρύζι σε αμπελόφυλλα - πως τυλίγουμε τα ντολμαδάκιαΤυλίγετε τα ντολμαδάκια: Παίρνετε κάθε φορά 1 φύλλο και τοποθετείτε στο κέντρο του 1 κ.γ. από την γέμιση. Διπλώνετε πρώτα το δεξί μέρος του φύλλου και από πάνω το αριστερό, δίνοντας ένα επίμηκες σχήμα, με την γέμιση στο κάτω μέρος.

Διπλώνετε ρολάροντας το τμήμα της γέμισης στο υπόλοιπο και το αφήνετε με το κλείσιμο στο κάτω μέρος. Έτοιμο. Επαναλαμβάνετε μέχρι το τέλος, κρατώντας χωριστά τα μεγάλα αμπελόφυλλα για να μπουν στον πάτο της κατσαρόλας και πάνω στα στην τελευταία στρώση από ντολμαδάκια.

βήμα-βήμα πως κάνουμε ντολμαδάκια με ρύζι σε αμπελόφυλλα - πως μαγειρεύουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλαΤο στρώσιμο της κατσαρόλας: Καλύπτετε εντελώς τον πάτο με τα μεγάλα αμπελόφυλλα, βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο – οι μερικές διπλοκαλύψεις επιτρέπονται. Αρχίζετε να τοποθετείτε περιμετρικά και με τάξη χωρίς κενά τα ντολμαδάκια κάνοντας ομόκεντρους κύκλους από την περιφέρεια της κατσαρόλας προς το κέντρο. Όταν η στρώση γεμίσει, ‘κτίζετε’ με τον ίδιο τρόπο πάνω της την επόμενη κ.ο.κ.

Μαγειρεύετε τα ντολμαδάκια: Σκεπάζετε την τελευταία στρώση με τα υπόλοιπα μεγάλα φύλλα, ρίχνετε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, πιπέρι και νερό να τα σκεπάζει και τοποθετείτε πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο. Τα βάζετε στη φωτιά και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, την χαμηλώνετε και μαγειρεύετε (μέτρια προς χαμηλή) με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά. Aφήνετε να κρυώσουν λίγο και αφαιρείτε το πιάτο και τα επάνω αμπελόφυλλα.

Μικρά ντολμαδάκια γιαλαντζί με ρύζι σε αμπελόφυλλαΣερβίρισμα: Τα ντολμαδάκια σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου και σε πιατέλα σαν τουβλάκια lego -δείχνουν ωραία. Με φετούλες λεμόνι για όποιον αρέσκεται στα πιο ξινά αλλά και γιατί το κίτρινο φωτίζει το βαθύ πράσινο-καφέ και ανοίγει την όρεξη.

Print Friendly, PDF & Email
57

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

23 Σχόλια

 • 9 έτη ago

  Υπέροχη ανάρτηση.
  Θαυμάσιες φωτογραφίες.
  Καταπληκτική περιγραφή.

 • StellaP
  9 έτη ago

  Ξετρελλάθηκα με την φωτογραφία της γεμάτης κατσαρόλας με τα ντολμαδάκια τακτοποιημένα
  σε κύκλους. Και μου αρέσει η ιδέα του μάραθου αντί για άνηθο, πρέπει να κάνει τη γεύση πιο φίνα.

 • 9 έτη ago

  Έτσι ακριβώς είναι. Ο συνδυασμός των μυρωδικών και το γεγονός πως υπάρχουν σε σχετική αφθονία (η γέμιση δεν τα τσιγκουνεύεται) κάνουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

  @Νotoula: ^_^

  • IRINI
   7 έτη ago

   Εχοντας αρκετή εμπειρία ντολμαδακίων (γευστική μόνον και όχι κατασκευαστική), έκατσα και έκανα (επιτυχώς μπορώ να πω) την παραπάνω συνταγή βήμα βήμα και γράμμα γράμμα, ως καλη μαθήτρια και χειρώναξ! Τολμώ όμως να πώ, πως προτιμώ τον άνηθο (πιο «επίμονη» γεύση) και θα πρότεινα (ναι, κρατηθείτε!) διπλασιασμό του κρεμμυδιού!
   Σας φιλώ και go on!

 • 9 έτη ago

  lego-lego-lego και τυρρανία…
  Το top της συνταγής είναι το μάραθο μιλώ εκ πείρας!!!
  Και να ευχηθώ ,αν και λίγο νωρίς Καλή σαρακοστή.Τα υπόλοιπα δεν τα συζητώ γιατί γίνομαι γραφική….

 • 9 έτη ago

  Υπέροχη παρουσίαση!! Μπράβο και για τα υλικά που χρησιμοποίησες που πιστεύω δένουν πολύ ωραία αλλά και για τις φωτογραφίες!

 • 9 έτη ago

  @mara και Ελένη: ευχαριστώ κούκλες και καλή Σαρακοστή ^___^

 • ΑΝΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ
  9 έτη ago

  Συνταγή γιαγιάς…πραγματικά υπέροχη και γευστικότατη!

 • Anastasia
  9 έτη ago

  Μόλις τα έφτιαξα-πρώτη μου φορά-και νομίζω ότι μέχρι το βράδυ δεν θα υπάρχουν, οπότε δενθα σας στείλω ταπεράκι! Είναι τέλεια, εχω ενθουσιαστεί!!!!! Μπράβο στην κυρία Γραμματική και σε σας γι αυτη την αναρτηση!
  Μόνο που περίσσεψε γεμιση και δεν έχω άλλα αμπελόφυλλα… : – (
  Καμιά ιδέα? Μπορεί να μπει στην κατάψυξη κ να χρησιμοποιηθεί άλλη φορά?
  Ευχαριστώ
  ΥΓ: Όσες-όσοι δεν τα έχετε φτιάξει κ «φοβάστε» το αποτέλεσμα κ την τεχνική, σας διαβεβαιώ ότι είναι εύκολη και πολύ μα πολύ απλά συνταγή με σίγουρο αποτέλεσμα!

  • 9 έτη ago

   Πολύ χαίρομαι για την επιτυχία και θα χαίρεται και η κα Γραμματική να διαβάζει τα σχόλια από …εκεί πάνω 😉 Δεν ξέρω πόση γέμιση περίσσεψε, αλλά αν δεν βρείτε αμπελόφυλλα βάλτε την σε κολοκύθια και κάντε τα γεμιστά ή στους ανθούς τους, που αυτό τον καιρό υπάρχουν παντού 🙂 🙂

 • MaryJane
  9 έτη ago

  Πολύ μου αρέσει που τα ντολμαδάκια είναι σε mini version. Η καταγωγή μου είναι απο την Κάσο, που το τύλιγμα των ντολμάδων είναι χειροτεχνία. Φανταστείτε ότι βγάζουν 5 ντολμαδάκια από ένα αμπελόφυλλο ενώ η συνταγή έχει κιμά και ρύζι.

 • Χρήστος
  8 έτη ago

  Σε σπίτι που μαγείρεψε η αντίστοιχη Παλαιστίνια κυρά Γραμματική, σερβιρίστηκαν τα ντολμαδάκια ξεφορμαρισμένα από την τεράστια κατσαρόλα. Η έκπληξη ήταν ότι ανάμεσα στα διατεταγμένα ντολμαδάκια υπήρχαν κομμάτια από κολοκύθα, καρότα και αρνί! (ίσως και άλλα λαχανικά που δεν θυμάμαι πιά)

  • 8 έτη ago

   Έτσι όπως το γράφετε, δείχνει μάλλον ιδιαίτερα γευστικό. Σωστά?

 • Αποστολος
  6 έτη ago

  Στη συνταγη για τη γέμιση προσθεστε και μια με 2 σαλατες μαρουλι πολυ παρα πολυ με πολυ φρεσκο κρεμυδακι και ανηθο + τα παρακατω και η διαδικασια ιδια στο τελος σε κρυο ρυζι τη μαρουλοσαλατα και θελω αποψεις.Μυτιληνια συνταγη.

  3 κ.σ. ελαιόλαδο
  200 ml νερό
  2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα (στον τρίφτη ή για δευτερόλεπτα στο μούλτι)
  2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ολόκληρα (και τα πράσινα φύλλα) ψιλοκομμένα
  1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  10 μεγάλα φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
  1/2 κιλό ρύζι γλασέ
  1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  αλάτι, πιπέρι

  • pandespani
   6 έτη ago

   Ευχαριστώ. Θα τη δοκιμάσω και θα επανέλθω.
   Ερώτηση: Αυτή είναι κλασική γέμιση για τα ντολμαδάκια όπως γίνεται στην Μυτιλήνη?

 • Βασίλης
  6 έτη ago

  Εκ Κωνσταντινουπόλεως ορμώμενος κοινοποιώ το «μυστικό» της συγχωρεμένης της μητέρας μου για τα γιαλαντζί. Αν θέλετε να πετύχετε γεύση που πραγματικά τα απογειώνει να θυμόσαστε τον απαράβατο όρο ΟΣΟ ΡΥΖΙ ΤΟΣΟ ΛΑΔΙ.
  Στη συνταγή που ακολουθούσε έβαζε 2 φλυτζανια ρύζι και 2 φλυτζανια λάδι ! (Και ασφαλώς περισσότερο κρεμμύδι 1 κιλό δηλαδή)
  Το λάδι (αλλά και το κρεμμυδι) ειναι ο πρωταγωνιστής στην υπέροχη γεύση των γιαλαντζί!
  Γι αυτό και σπάνια τα γιαλαντζί ικανοποιούν σήμερα ένα Κωνσταντινοπολιτη!

  • pandespani
   6 έτη ago

   Έχετε απόλυτο δίκιο και για τα υλικά και για την ικανοποίηση του Κωνσταντινοπολίτη -είχα την απολαυστική εμπειρία τον προηγούμενο μήνα να είμαι σε ένα φιλικό δείπνο, μαγειρεμένο αμιγώς με τον πολίτικο τρόπο 😉 Είδα δε πως έγιναν τα ντολμαδάκια απ’ την αρχή ως το τέλος και συνειδητοποίησα το σημαντικό της χρήσης του κρεμμυδιού και την διαφοροποίηση! Βέβαια, τα γιαλατζί της συνταγής δεν είναι πολίτικα. Αυτά θα τα γράψω σε πρώτη ευκαιρία.
   Ευχαριστώ πολύ για την συνεισφορά!

Leave A Comment