το τυχερό μου αρωματικό αλάτι

 
01/03/2010
 
το τυχερό μου αρωματικό αλάτι
Αρωματικό αλάτι με μπαχαρικά και καρπούς

Αυτό κι αν είναι μυστικό! Είναι το γούρι μου για την επιτυχία στο μαγείρεμα, το τυχερό μου αλάτι. Ναι, σωστά διαβάσατε… Γιατί δεν γίνεται πετυχημένη συνταγή χωρίς αυτό!

Το τυχερό, αρωματικό αλάτι λοιπόν, οφείλεται – όπως και πολλά άλλα – στην Ιόλη. Η οποία ούσα περίπου 10 χρονών ήρθε κάποια στιγμή με ένα τεράστιο πορτοκαλί βιβλίο μαγειρικής σαν επίτομο εγκυκλοπαίδειας – ακόμη και τώρα όταν κοιτάζω το βιβλίο έχω την ίδια με τότε αίσθηση πως ήταν υπερβολικά μεγάλο για την ηλικία της. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα, δεν ήταν αυτό, αλλά το γεγονός πως το βιβλίο εκτός από κάποιες σελίδες με ένα μόνο χρώμα (πορτοκαλί ή κροκί ή πράσινο) και μερικά γραμμικά λευκά σχέδια σαν γκραβούρες που διαφοροποιούν τις κατηγορίες, δεν είχε (και δεν έχει) ούτε μια φωτογραφία! Το είχα βρει έτσι αρκετά περίεργη επιλογή από ένα παιδί. Ακόμη και σήμερα, που διαβάζοντας μια συνταγή μπορώ σχεδόν αυτόματα να προβάλω την εικόνα της στο μυαλό μου, μου αρέσουν και προτιμώ τα βιβλία μαγειρικής που έχουν φωτογραφίες τόσο του φαγητού που περιγράφουν όσο και του τόπου με τον οποίο το φαγητό σχετίζεται.

Το εν πολλοίς βιβλίο είναι «οι γαστρονομικές περιπλανήσεις ενός διπλωμάτη», του Μιχάλη Λ. Κωττάκη και ο τίτλος αυτού: «Ο γύρος του κόσμου με ένα πιρούνι». To θεωρώ όχι μόνον αξιόλογο, αξιόπιστο και  καλογραμμένο, αλλά επίσης γραμμένο με πολύ αγάπη για τον αναγνώστη από έναν συγγραφέα bon viveur με διακριτή την ιδιαίτερη κουλτούρα και στο φαγητό – ελπίζω πως και στα υπόλοιπα ο κ. Κωττάκης υπήρξε εξίσου αποτελεσματικός.

Η συνταγή για το αλάτι απ΄ το πορτοκαλί βιβλίο, που είναι στην τελευταία ακριβώς σελίδα, ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκανε η Ιόλη, πριν επιδοθεί στις αγγλικές κρέμες, τα almond floats και τις κρέπες μεταξύ άλλων, οπότε αντιλαμβάνεστε πως το βιβλίο πρώτα διαβάστηκε …ανάποδα!

Όμως, έκτοτε, το τυχερό αλάτι παραμένει μαγειρικό γούρι, όπως άλλωστε θα επιθυμούσε και ο συγγραφέας, ο οποίος στον επίλογό του σημειώνει ευδιάθετα τα εξής: «Σε πολλές, ανατολικές ιδίως χώρες, αρχίζουν ή τελειώνουν μια επίσημη επίσκεψη, προσφέροντας στους υψηλούς καλεσμένους ψωμί και αλάτι. Δεν θα ‘θελα να τελειώσω αυτό το βιβλίο, χωρίς να σας προσφέρω λίγο αρωματικό αλάτι για… γούρι. Να σας προστατεύει από την βασκανία, να σας φέρνει τύχη και χαρά και να νοστιμίζει τη ζωή σας. Γιατί «όταν το άλας μωρανθεί!…».

Όπως και νάχει το τυχερό αρωματικό αλάτι είναι «μυστικό», κρυμμένο καλά ανάμεσα στα βαζάκια με τα πιπέρια και τα μπαχαρικά, και από τότε must στην κουζίνα μας. Είναι αφιερωμένο στην Ιόλη και με μεγάλη μου τιμή το μοιράζομαι σήμερα μαζί σας!

το τυχερό μου αρωματικό αλάτι

 

Αρωματικό αλάτι

Προετοιμασία: 3 λεπτά. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά
1 κ.γ. κόλιανδρος σε σπόρια
1 κ.γ. κύμινο σπόρια
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1/2 κ.γ. μπαχάρι ολόκληρο
1/2 κ.γ. σουσάμι μαύρο
8 φουντούκια
75 γρ. αλάτι χοντρό

Παρασκευή: Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και τα ψήνετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Τα βάζετε στο blender μαζί με το αλάτι και τα αλέθετε.
Διατηρείτε το αρωματικό αλάτι σε καλά κλεισμένα γυάλινα βαζάκια.

Σημείωση: Mπορείτε μόνο του ή σε συνδυασμό να το χρησιμοποιείτε σε κάθε φαγητό. Ταιριάζει ωραία πάνω σε κρέατα, με τα crostini και όπου το αλάτι είναι εμφανές συστατικό.

 • Add to Phrasebook
  • No word lists for Greek -> French…
  • Create a new word list…
 • Copy
 • Add to Phrasebook
  • No word lists for Greek -> French…
  • Create a new word list…
 • Copy
 • Add to Phrasebook
  • No word lists for Greek -> French…
  • Create a new word list…
 • Copy
Print Friendly, PDF & Email
13

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

  Leave A Comment