διανοούμενη σαλάτα καρπούζι με ντομάτα

 
23/08/2013
 
Καλοκαιρινή σαλάτα καρπούζι με ντομάτα, βασιλικό και φέτα
Καλοκαιρινή σαλάτα καρπούζι με ντομάτα, βασιλικό ή μέντα, φιστίκια Αιγίνης και φέτα

Η ντομάτα με το καρπούζι αγκαλιά, στην ίδια κόκκινη σαλάτα. Διόλου προβλέψιμος συνδυασμός, το ταίριασμα εντούτοις εξαιρετικό και δροσερό, με την τέλεια γλύκα που ορίζει την καλοκαιρινή εποχή. Καλοπάντρεμα νόμπιλε πέραν προσδοκιών, που στην απλότητά του συντάσσεται και μιας κάποιας γευστικής εκζήτησης. Τα τελευταία χρόνια, τόσο η ντομάτα όσο και το καρπούζι, το καθένα από μόνο του, έχουν εμπνεύσει σχεδιαστές, φασιονίστας και φρουτόπληκτους, συγγραφείς και γεωπόνους κι οργανωτές γιορτών να δημιουργήσουν οι μεν ή να ενστερνιστούν οι δε αντίστοιχες χρωμοχαρούμενες τάσεις και φιέστες.

Οι μαγειρικές ωστόσο ντοματοκαρπουζοσυνθέσεις [ουπς, αγάπη μου στραμπούλιξα το πληκτρολόγιο 🙃😜] δεν ανήκουν σ’ αυτές που το μεσογειακό μας γευστικό υπόβαθρο ανακαλεί καθημερινά. Βάφτισα λοιπόν – εντελώς αυθαίρετα, ως συνήθως -, τη συνύπαρξή τους και την αρμονική τους σαλάτα καρπούζι με ντομάτα ‘διανοούμενη’, προσδίδοντάς της και την τρίκι διάσταση του βάθους, ίδιον της ομώνυμης κατηγορίας λογίων και λογίων γκόνα-μπι, άτυχη κατηγορία που επιβεβαιώνει πλέον όλο και πιο σπάνια την ουσία του ευγενούς τίτλου.

Φευ, η πρόθεση ως σωστή νονά δεν είναι να συνταιριάσω την ωραία συνταγή του pandespani με την τραγική γλαφυρότητα οποιουδήποτε συγγραφέα, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροφαγωμένης κυρίας Διβάνη, την οποία ούτε γνωρίζω ούτε έχω διαβάσει – οπότε no comment επί του έργου της. Ποια νονά άλλωστε, χαραμίζει το βαφτιστήρι της, ακριβώς μετά τα βαφτίσια και τα γκουρμέ της αγουρολαδώματα?

Στον τίτλο (μόρφωσης) εντοπίζεται το ενδιαφέρον και ο εξίσου – ένεκα αυτού – ‘βαθύς’ προβληματισμός. Και στη γεύση βεβαίως, εν προκειμένω. Αλλά, ας τα πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα, καθότι εύκολα η διανόηση γίνεται σαλάτα.

καρπούζι κομμένο

Hello, I’m intellectual

Ίσως, δεν είναι ευρέως γνωστό, γραμμένο στην έξοχη daily mail, στο ακαδημαϊκό τρωκτικό, στην κατσαρίδα, τον αρουραίο ή ακόμα και στους νευρικο-ϋορκέζικους Times ότι προσωπικότητες όπως ο Τζόις, ο Κάφκα ή ο Χέμινγουεϊ όταν συστήνονταν έλεγαν κάτι του τύπου: ‘Hello, Ernest (ή Τζέιμς ή Φρανκ), I’m intellectual”… Τέτοια ήταν η αυτοπαρουσίασή τους, και μετά, ειδικά ο Χέμινγουεϊ τσούγκριζε υπομειδιών το ποτήρι του με το papa doble! Vivas.

Η ‘κατάσταση διανοούμενος’ δεν είναι τίτλος υψηλής πνευματικής καλλιέργειας, που αποδίδεται (σε όσους τεσπα αποδίδεται) από τους άλλους, τους μη-διανοούμενους, επειδή οι δεύτεροι αναγνωρίζουν κάτι παραπάνω στους πρώτους. Ηellooo… λάθος μέγα, αν το πιστεύετε κι εσείς, στο οποίο σαφώς είχα υποπέσει η αδιάβαστη. Τον τίτλο, τον κοτσάρει – άμεσα ή έμμεσα – ο καθείς στον εαυτό του, στο πλαίσιο του επαγγέλματος ή της μετεκπαίδευσης (μετράνε και τα  σεμινάρια, αλλά μόνο τα σοβαρά). Δείγμα νόμπελ δεν προαπαιτείται.
Και ο έσχατος social climber, που τσακίζει τα ενσταντανέ και τα σέλφι στο facebook, δικαιούται εν δυνάμει τον τίτλο, πόσω μάλλον όποιος ετοιμόλογος εξασκεί την εξυπνάδα του τουϊτάροντας οτιδήποτε τούρθει στο κεφάλι, κατά προτίμηση πριν φτάσει να μετρήσει ως το πέντε – δέκα ήταν παλιά, αλλά οι εποχές κυρίες και κύριοι, τρέχουν να ξεπεράσουν τις εκδόσεις των smartphones.

Ο χρόνος, αυτός ο ανέκαθεν δυνάστης του χθες και του σήμερα, σπάνια εξανεμίζεται σε υπερφίαλα αποσιωπητικά. Όσος περισσεύει χάρη στην τεχνολογία, αναλώνεται εξαιτίας της επιρροής της. Έρμα εν ανεπαρκεία, commodity-αναλώσιμο. Ποιος προλαβαίνει να εξετάζει, ν’ αναλογίζεται, να διανοείται, όταν προέχει να δείξει διαδικτυακά την παρουσία του;

Οι κλισέ τελείες εν σειρά δεν δηλώνουν ούτε εκκρεμή σκέψη, ούτε ατελές λόγω συγκίνησης, νόημα υπό διερεύνηση, κάτι προς υπονοούμενο. Το εγώ υπερβαίνει τη σκέψη. Γι’ αυτό και δεν σωπαίνει (να σκεφτεί ή να αισθανθεί-συναισθανθεί). Τουιτάρει το μεγαλείο του και το ντεκοράρει με διανοουμενίστικη στίξη. 1-2 άντε 5 λέξεις, 70 τελείες και 40 θαυμαστικά. Extreme make over σαλάτα νοήματος.

Τα παλιά χρόνια, ο διανοούμενος σχετιζόταν εξ ορισμού με την κάπως απύθμενη φιλοσοφική σκέψη, καθότι ήταν αυτός ειδικά που σκεφτόταν σε βάθος. Την καθημερινή προσέγγιση του προβληματισμού, που δεν απαιτούσε νοητική κατάδυση, ε… που να πάρει, την είχε στο τσεπάκι – δεν γίνεται να είσαι άσος στην κβαντική, άμα δεν μπορείς να λύσεις εξίσωση με έναν κακόμοιρο (x) άγνωστο. Σωστά;

Αυτός, ο παλιός-αλλιώς λοιπόν, εντελώς μεταξύ μας η κοζερί, ήταν επιπλέον απίστευτα παράξενος τύπος, γραφικός· ντιπ αλλόκοτος, weirdo κι ενίοτε ομφαλοσκόπος: άκουγε, συλλογιζόταν, καμιά φορά το κεφάλι του πάθαινε υπερθέρμανση 🤯, γιατί κλεινόταν εκεί μέσα και μελετούσε ποιος ξέρει τί, θλιβόταν κάποτε και τούβγαινε σε αντικοινωνικότητα ή στο αντίθετο, ο παλιός-αλλιώς ήταν σκέτη σχιζοφρένεια· κι όταν μίλαγε ή έγραφε, σοφίλιαζε τα ελλειπτικά νοήματα με την τσιγκουνιά λέξεων, πέταγε κάτι συμπυκνωμένο σαν δοκίμιο κι αν ήσουν αφηρημένος σε μπέρδευε. Περίεργα πράγματα, σας λέω, πιστέψτε με.

Σήμερα, όλ’ αυτά έχουν ευτυχώς απλουστευθεί. Δηλώνεις διανοούμενος και πάραυτα είσαι, πάει τέλειωσε. Ούτε αριθμός πρωτοκόλλου χρειάζεται, ούτε ΑΦΜ, ούτε ΑΜΚΑ. Για εκκεντρικές παραξενιές, φλιπαριστές πτήσεις στα βαθιά και αναχρονιστικά κολλήματα με κάτι μπανάλ έννοιες όπως η συνέπεια, τίποτ’ ανθρώπινες αξίες και άλλα τέτοια πασέ, ούτε λόγος. Μπορείς να στοιβάζεις μπουλουκηδόν τα σχόλια, τις απόψεις επί παντός, το σύγχρονο ‘είναι’ σου θέλει πολύ χώρο να απλωθεί όχι κανα μικρό δικό του δωμάτιο – σαν της Βιρτζίνια λόγου χάριν και μη ρωτήσετε ποια είναι. Θέλει να υπάρχει τέλος πάντων, άνετα το τιτλοφορεμένο ‘εγώ’ και οι followers. Βλέπε λοιπόν, και την καταπληκτική διανοούμενη σαλάτα καρπούζι με ντομάτα. Βαφτίστηκε πια, οπότε ανήκει κι αυτή στην πιο τρέντι και επιφανή κάστα του διαδικτύου.

Αν ο τυχαίος προβληματισμός ξεχείλωσε τόσο δα καλοκαιριάτικα κι από ‘βαθύς’ έγινε ‘βαρύς’ (τα εισαγωγικά ισχύουν), συγνώμη φίλοι μου. Ένα γράμμα κακοκάθισε. Κι η συνολική εγωπάθεια βεβαίως, αλλά αυτά είναι ασήμαντα πράγματα, δεν πέθανε και κανένας. Συντομεύω άρα, προέχει ως γνωστόν η διανοούμενη συνταγή κι άλλη φορά θα γράψω για την ιστορία (και τη σπάνια συνταγή) της συγνώμης.

Κρύα σαλάτα καρπούζι με ντομάτα, φέτα, βασιλικό ή μέντα και φιστίκια Αιγίνης

Καρπούζι και ντομάτα σε ολική επαναφορά

Η σοφιστικέ συνύπαρξη των δύο φαινομενικά αταίριαστων φρούτων – η ντομάτα έχει το παράδοξο να θεωρείται ακόμη φρούτο στη βοτανική – βασίζεται στην ανόμοια γλυκάδα τους και στον κοινό ζουμερό τους χαρακτήρα. Πετυχημένο γευστικά το αποτέλεσμα, ευχάριστα δροσιστικό και μάλλον λάιτ. Μονοσήμαντη χρωματικά, η σαλάτα δείχνει ωραία, πληθωρική στο μπολ και στο τραπέζι.

Αν την κάνετε, μπορείτε να παίξετε με τον βασιλικό (φωτό) και τη μέντα, αλλάζοντας το ένα φρέσκο αρωματικό υλικό με το άλλο ή συνδυάζοντάς τα. Ταιριάζουν εξίσου. Δοκιμάστηκε επίσης, με χοντροσπασμένα φιστίκια Αιγίνης (νοστιμότατα, αφιχθέντα απευθείας απ’ το νησί δια χειρός της φίλης μου Ιωάννας) και ο γευστικός τόνος ανέβηκε. Δεν φαίνονται σ’ αυτές τις φωτό, αλλά προστέθηκαν στην εκτέλεση.

Τελευταίο αλλά σημαντικό: Στην σαλάτα καρπούζι με ντομάτα ΜΗΝ παραλείψετε τη ζάχαρη, γιατί όπως και το αλάτι εδώ συντονίζει τη γεύση. Αφήστε που μια τόση δα παραξενιά αρμόζει σ’ ό,τι διανοουμενίζει (το ρήμα απλώς δεν υπάρχει).

Με δυο λόγια: Άκρως καλοκαιρινή σαλάτα που προκαλεί ξάφνιασμα σαν χαρούμενη γνώση – αυτό από Νίτσε μεριά. Ανεπιφύλακτα προτείνεται. Θα την απολαύσετε.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


Σαλάτα καρπούζι με ντομάτα

Προετοιμασία: 10 λεπτά. Η ποσότητα του καρπουζιού είναι λίγο περισσότερη από αυτή της ντομάτας. Σημειώνεται πως οι ντομάτες αποφλοιώνονται εύκολα αν βουτηχτούν για 30 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει – δείτε αναλυτικά στο σχετικό λινκ. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
καρπούζι από 2 μεγάλες φέτες, χωρίς τα σπόρια, κομμένο πρώτα σε κομμάτια και μετά σε κύβους 2 εκατ. (περίπου 5-6 φλ.)
4 ώριμες σφιχτές ντομάτες χωρίς τη φλούδα, κομμένες σε κύβους 2 εκατ.
1/3 από ένα μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
1 φλ. βασιλικό πλατύφυλλο (20 φύλλα περίπου) ή μέντα, σε λεπτές λωρίδες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ κ.σ. ξύδι (κανονικό κόκκινου κρασιού)
1 κ.γ. ξίδι balsamico
2 πρέζες ζάχαρη
1 κ.γ. χοντρό αλάτι
χοντροσπασμένο πιπέρι
½ φλ. φιστίκια Αιγίνης χοντροσπασμένα
½ φλ. φέτα σε πολύ μικρά κυβάκια 0.5 εκατ. (προαιρετικά)
έξτρα βασιλικός για το σερβίρισμα

Κόψιμο καρπουζιού και σαλάτα καρπούζι με ντομάτα βήμα βήμαΕτοιμάζετε τη σαλάτα: Σε μπολ βάζετε τα κομμάτια της ντομάτας, του καρπουζιού, τον βασιλικό (ή τη μέντα) και το κρεμμύδι. Ρίχνετε το μισό αλάτι και ανακατεύετε για 1 λεπτό.

Αφαιρείτε το κρεμμύδι (όσο περισσότερο μπορείτε, χωρίς άγχος -γίνεται εύκολα γιατί είναι σε ροδέλες) από τη σαλάτα και το κρατάτε χωριστά.
σαλάτα καρπούζι με ντομάτα ολοκλήρωση και βινεγκρέτΑναμιγνύετε καλά (σε σέικερ) το ελαιόλαδο, το ξίδι (κόκκινο και μπαλσάμικο), τη ζάχαρη, το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι. Αδειάζετε το μείγμα στη σαλάτα και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε και διορθώνετε αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε μπολ σαλάτας (κάπως ανοικτό) ή σε πιάτα, προσθέτετε από πάνω τα φιστίκια Αιγίνης και τα κομματάκια φέτας (αν τα χρησιμοποιήσετε). Βάζετε χώρια στο πλάι το κρεμμύδι και 1-2 κορυφές βασιλικού. Έτοιμη η σαλάτα καρπούζι με ντομάτα. Τη δροσιά της νάχετε (μόνο το καλοκαίρι φυσικά ;p).

 • Add to Phrasebook
  • No word lists for -> Greek…
  • Create a new word list…
 • Copy
Print Friendly, PDF & Email
23

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

8 Σχόλια

 • EWLA
  7 έτη ago

  …την συνταγή δεν την δοκίμασα ακόμη….είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ δροσερή….:-) ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ όμως για το εξαιρετικό (όπως πάντα) συνοδευτικό κείμενο, με προβληματισμό ‘βαθύ’ και όχι ‘βαρύ’, με νύξεις διαχρονικές αλλά και επίκαιρες…!!!
  …και δεν θα περιμένω τη σπάνια συνταγή της συγγνώμης…τη ζητάω προκαταβολικά για τα…υπερφίαλα αποσιωπητικά και την διανοουμενίστικη στίξη…:-)

 • 7 έτη ago

  Ενδιαφέρουσα την βρίσκω οι υπόλοιποι πως θ’αντιδράσουν μ’αυτήν «την διανοούμενη» δεν ξέρω!
  Άλλωστε το καρπουζάκι με τη φέτα μια χαρά δένει γιατί να μην παντρευτούν οι γεύσεις??

 • λίνα οικονόμου
  7 έτη ago

  Είμαι βέβαιη πως θα είναι υπέροχη σαλάτα, η φέτα με το καρπούζι θα συνδυάζεται υπέροχα. Ευχαριστούμε για την ωραία σύλληψη. Στην Κύπρο πάντως είναι συχνότατος ο συνδυασμός καρπουζιού και χαλλουμιού (αν δεν τα δοκιμάσατε μαζί, συστήνω ανεπιφύλακτα να το πράξετε). Έχω τραπέζι αύριο και οι συνδαιτημόνες μας είναι οι μισοί άτομα δεκτικά σε νέες γεύσεις και οι άλλοι πιο παραδοσιακά μυαλά και στομάχια, άρα δεν ευελπιστώ να αρέσει σε όλους η σαλάτα, αλλά θέλω πολύ να την φτιάξω. Θα σας πω νέα

  • 7 έτη ago

   Να την φτιάξετε, δεν είναι ‘δύσκολη’ γεύση. και είναι τόσο δροσερή. Είμαι σίγουρη πως θα τους αρέσει.
   Αναμένω εναγωνίως εντυπώσεις 😉
   Χαλούμι+καρπούζι: υπέροχο (μια φίλη μου απ’ το νησί μου τόκανε πρόσφατα ένα βράδι που τσιμπάγαμε στη βεράντα)

 • λίνα οικονόμου
  7 έτη ago

  Την έφτιαξα και μπορώ να πω ότι άρεσε, ευχαριστώ. Λοιπόν, έχω ειλικρινά να σας πω ότι η φίλη σας είναι πολύ τυχερή που σας έχει φίλη, όχι μόνο για τις υπέροχες δημιουργίες που είμαι σίγουρη ότι μοιράζεστε μαζί της αλλά για το εξαιρετικό ήθος και την ευγένεια που αποπνέουν τα γραφόμενά σας. Συγγνώμη για το άσχετο αλλά εδώ και καιρό αισθάνομαι ότι θέλω να το πω

Leave A Comment