μπίρα χωρίς αλκοόλ: οδηγήστε υπεύθυνα

 
06/06/2014
 

μπίρα χωρίς αλκοόλ

Θάθελα και μια μπίρα τώρα, παγωμένη, σκέφτεσαι και το μυαλό σου βλέπει το ιδρωμένο ποτήρι. Λαμποκοπάει ένταση, βιαστικές φυσαλίδες τρέχουν να συναντήσουν στο χείλος τον αραχτό αφρό, άσπρο και παχύ. Πόσες φορές εκείνη η πρώτη πειναλέα μπουκιά του σνακ ή του σχεδόν κανονικού φαγητού στο μεσημεριανό διάλειμμα δεν ζητάει επειγόντως να αναβαθμιστεί με ένα δροσερό ποτό; Και την ίδια στιγμή η πανούργα ευσυνειδησία ρίχνει μια κατραπακιά στην επιθυμία που ξεστράτισε απ’ το εργασιακό κορέκτ και την αφήνει στον τόπο, των απωθημένων. Όσο πιο νόστιμες οι επόμενες μπουκιές κι έξω από ετοιματζίδικες αηδίες και junk food, τόσο πιο λειψή η απόλαυση, κρυφίως να μετράει τη δίψα σε γουλιές, ξανθές και καστανόξανθες.

Δεν είμαι η εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Όπως μάλλον οι περισσότεροι. Πολλές οι φορές που και το ένα ευχάριστο ποτήρι «κόβει’ το ρυθμό της ημέρας στη μέση. Η ταχύτητα πριν και η ταχύτητα μετά. Μετά, που το μυαλό κάνει σιέστα κι αν έχει ήλιο κονοτάρει διακοπές και ξανθιές σε παραλίες, πετάει σ’ άλλη γη κι άλλα μέρη φαντασιώνεται. Κι ενώ όλα δείχνουν στη θέση τους, τάχα μου απτόητα, το ντελίβερι της διάθεσης και το αποτέλεσμα είναι λιγότερα. Ναι, η μπίρα είναι αλκοολούχο ποτό. Το ίδιο και η ‘μπιρίτσα’. Και οι δύο κάνουν κεφάλι 😉

beer quotes Ch. Bukowski

Μια καταπίεση λιγότερη

Γι’ αυτό μου άρεσε η μπίρα χωρίς αλκοόλ -πάει μήνας που ήθελα να γράψω γι’ αυτήν. Με το που την δοκίμασα. Πρώτα απ’ όλα σαν ιδέα. Σου δίνει μια νέα επιλογή όντας σε θέση να άρει μια καταπίεση –έστω μικρή, έστω περιστασιακή, έστω θεωρητική.
Όλες οι φορές δεν είναι ίδιες. Κάποιες σκέφτεσαι νερό και ξενερώνεις. Καλό και άγιο το θεσπέσιο δώρο της φύσης, σκέτο ή με μπουρμπουλήθρες, γεύση ή/και άρωμα έχει την αδιαμφισβήτητη θέση του – και δεν θα μπούμε τώρα στα ιατρικά.

Όμως δεν είναι πάντα το ζητούμενο, ειδικά στον κόσμο των γκουρμεδοκαλομαθημένων. Είναι ωραίες οι επιλογές και ωραιότερο να τις έχεις. Δεν δένει τέλεια για παράδειγμα το νερό με ένα γενναίο ρουστίκ σάντουιτς (της φωτογραφίας με μπρεζάολα, άσπρη μελιτζάνα, σαλατικά) και δεν το συζητώ για συνοδεία σε ξέχειλο burger με γλυκοπικάντικη μπάρμπεκιου σος. Ούτε οι απανταχού κόλες είναι το ίδιο, πίνεις μία και χρειάζεσαι άλλες τρεις να ξεδιψάσεις απ’ την πρώτη, πέραν του ότι ουδεμία σχέση έχουν με καλό φαγητό – ας με συγχωρήσουν οι φαν του είδους που θεωρώ πως το συγκεκριμένο προϊόν αφορά στις σκουριασμένες βίδες κι εμάς δευτερευόντως, όταν έχουμε δυσπεψία, διάρροια, ενίοτε και κολικούς.

Απ’ την άλλη, στο καπάκι της ευχαρίστησης, η break after ντάγκλα μετουσιωμένη σε δύσκαμπτο χασμουρητό που δεν μαζεύεται ούτε με διπλό ριστρέτο, δεν λέει παρρησία ή σε ώρες εργάσιμες – με τους open plan χώρους και τις λίγες κλειστές πόρτες, πού άσυλο για τη ραστώνη;

Ασφαλής οδήγηση

Υπάρχει κι άλλος λόγος όμως που μου αρέσει η μπίρα χωρίς αλκοόλ. Την πίνεις και παραμένεις νηφάλιος ως οδηγός όταν γυρνάς την παρέα σου στο σπίτι το βράδυ. Στο μπαρ ή στο εστιατόριο ή στο φιλικό ντινέ μπορείς να μην είσαι ο ξενερουά της χι κόλα. Μπορείς να πιεις (ή να συνεχίσεις με) κάτι που είναι αληθινό στην κατηγορία του, να απολαύσεις την παγωμένη γεύση με αφρό και ταυτόχρονα να περάσεις ωραία τη βραδιά που κάνεις τον καλό άγγελο των υπολοίπων. Δεν είναι λίγο!

Η θητεία μου στους Νηφάλιους (Νηφάλιοι – στην υγειά μας -Κίνηση Πολιτών για τον Αλκοολικό και το περιβάλλον του) μου έμαθε αρκετά. Ο αλκοολισμός στον τόπο μας δεν συνδέεται ούτε με την ανεργία ούτε με την έλλειψη μόρφωσης. Μαστίζει σχεδόν μια τάξη μορφωμένη και έναν νεαρότερο κόσμο που φτάνει να πίνει από τα 12 ή τα 13 χρόνια («10–15% των αλκοολικών είναι ανήλικοι” και “στην Ελλάδα, τα αγόρια αρχίζουν να πίνουν σε ηλικία 12,2 ετών και τα κορίτσια έναν χρόνο αργότερα”).
μπίρα χωρίς αλκοόλ - νηφάλιος οδηγός

Τα δυστυχήματα απ’ την κατάχρηση του αλκοόλ είναι πραγματικά πολλά. Ένα κόκκινο φανάρι, το ‘επιπόλαιο’ υπό επήρεια αλκοόλ προσπέρασμα, σηματοδοτεί συχνά το πέρασμα σε άλλο κόσμο ή σοβαρά ατυχήματα και αναπηρίες. Σε νέους και μεγαλύτερους. 1600 ήταν οι θάνατοι το 2013 λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης. Άγνωστο το νούμερο των τραυματισμένων και όσων έμειναν με μόνιμο κουσούρι -για κάποιο λόγο το υπόλοιπο σκέλος της θλιβερής πληροφορίας ουδέποτε αναφέρεται!

Οποιοδήποτε προϊόν συνεισφέρει σε λύσεις και εναλλακτικές, ακόμη κι αν δεν απενοχοποιεί την εξοικείωση των μικρότερων καταναλωτών με τα αλκοολούχα, στην πράξη βοηθάει ουσιαστικά. Ο φίλος μου κι ο δικός σας, το παιδί μου, το παιδί σας έχουν μια ακόμη επιλογή να περάσουν καλά στο clubbing και να το δείξουν, η εικόνα τους με το μπουκάλι στο χέρι θα εξακολουθεί να είναι γοητευτική όσο οι ίδιοι δεν γίνονται φέσι πριν οδηγήσουν. Εν δυνάμει η ίδια η ζωή είναι πιο ασφαλής. Δεν είναι λίγο.

μπίρα χωρίς αλκοόλ

Ευπαθείς ομάδες

Μια μπίρα με 0,0% αλκοόλ θα μπορούσε να είναι λύση και για τις ευπαθείς ως προς το αλκοόλ ομάδες; Συζητώντας το θέμα με την Σιμώνη Ξανθογιώργου, Προέδρου των Νηφαλίων, το συμπέρασμα έχει ως εξής: Θεωρητικά ναι, στην πράξη ωστόσο μια θετική απάντηση σ’ αυτό το ζήτημα δεν είναι απόλυτη. Το αλκοόλ όπως όλες οι ουσίες με τις οποίες ο άνθρωπος δημιουργεί εξαρτήσεις, απευθύνεται και συνδέεται με το συναίσθημα.

Άρα, μπορεί να μην επηρεάζει το σώμα ενός αλκοολικού οργανικά όταν δεν κυκλοφορεί στο αίμα και ως προς αυτό είναι ασφαλές, εντούτοις είναι δυνατόν να λειτουργήσει αρνητικά και ως βήμα για υποτροπή επειδή ακριβώς απευθύνεται και ανασύρει το περί το αλκοόλ συναίσθημα. Άρα, στις σοβαρές περιπτώσεις είναι τελικά σοφότερη η πλήρης αποχή.

Για αντίστοιχο λόγο δεν συστήνεται η χρήση της μπίρας και σε μικρά παιδιά. Δεν θα πάθουν τίποτα αν την πιουν και είναι σαφώς υγιεινή και προτιμότερη από οποιαδήποτε cola, κι αυτή εξαρτησιογόνα μεταξύ μας. Εξοικειώνονται όμως νωρίτερα με την ιδέα του αλκοόλ και την κατανάλωσή του, σε ηλικία που η κρίση τους και η υπευθυνότητα στη χρήση του σηκώνει πολλή αμφισβήτηση. Επομένως, όχι, δεν συνιστάται για παιδικά πάρτι. Το ζήτημα ωστόσο των σύγχρονων εύκολων εξαρτήσεων είναι τεράστιο και πολύπλοκο.

Οικονομική, καθαρή και με λίγες θερμίδες – Amstel Free 0.0%

Η οικονομική συγκριτικά μπίρα (με ή χωρίς αλκοόλ) είναι το ποτό που η κρίση ενθαρρύνει αλλά και ως προσιτή επιλογή είναι άριστη ειδικά αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου καθαρό από τις μπόμπες που κυκλοφορούν.

Αν ανέκαθεν τα καθαρά ποτά δεν συμβάδιζαν με τα κατάμεστα mainstream μέρη που τα πίνεις, σήμερα που ο τζίρος των μαγαζιών γίνεται κυρίως απ’ τον όποιο συνωστισμό του Σαββατοκύριακου, ο πειρασμός να αποφύγει η ‘άγια νύχτα’ το κόστος της καθαρότητας είναι σαφώς πιο δελεαστικός. Ο δε καταναλωτής είναι πιθανότερο να την ‘πατήσει’ συχνότερα. Βρίσκω εξαιρετικό επομένως που ένα τέτοιο καινούργιο προϊόν αφορά σε μια κατηγορία η οποία ενώ προτιμάται επειδή τα προϊόντα της είναι φθηνότερα, διευρύνεται με ένα που είναι και ασφαλές γιατί το πίνεις στο δικό σου κλειστό μπουκάλι.

Κι ακόμη ένας λόγος που η μπίρα χωρίς αλκοόλ μ’ αρέσει. Έχει και λιγότερες θερμίδες. 76 όλες κι όλες (μόνον 23/100ml), έτοιμες να αναμετρηθούν με τη σαλάτα ή όποιο λάιτ έδεσμα επιλέξει κανείς στο αειθαλές κόνσεπτ ‘κάνω δίαιτα’. Αν σκεφτείς δε ότι η σαλάτα με μια κουταλιά ελαιόλαδο έχει τουλάχιστον 150 θερμίδες, δεν χρειάζεται καν να πας το μέτρημα παραπέρα.

μπίρα χωρίς αλκοόλ

Δοκίμασα την Amstel Free στο λανσάρισμά της, σε πνεύμα ‘don’t drink and drive’ -ωραία ιδέα όντως-, που έγινε στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα και βραβευμένο χώρο του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου (γωνία Ιουλιανού και Γ’ Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας), τον οποίο αν δεν έχετε επισκεφθεί, συστήνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε, ειδικά αν σας αρέσουν τα αυτοκίνητα.

Είναι μια μπίρα ελληνικής παραγωγής από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εταιρία γνωστή για την ποιότητα, την πρωτοπορία της σε πολλούς χώρους και το κοινωνικό έργο. Είναι η πρώτη ελληνική και η μόνη με 0,0% αλκοόλ (οι περισσότερες μπίρες όπως οι Veltins, Buckler, Clausthaler κλπ. περιέχουν 0,4-0,5%).

Με πρώτη ύλη ένα συνδυασμό φυσικής βύνης σιταριού και κριθαριού, η Amstel Free πίνεται πολύ-πολύ δροσερή, έχει ωραία γεμάτη γεύση, που όχι μόνον δεν την αισθάνεσαι ως υποκατάστατο μιας Lager αλλά την ευχαριστιέσαι με το παραπάνω. Θα την έχετε ενδεχομένως δει και στην πετυχημένη διαφήμιση με τους παίκτες της Εθνικής Ποδοσφαίρου (Σιόβα, Σηφάκη, Νίνη, Φύσσα) που τους σταματάει η τροχαία για αλκοτέστ: «Φύσσα, φύσα» -το βίντεο στο λινκ.

Η Amstel Free κυκλοφορεί σχεδόν παντού. Δοκιμάστε την απαραιτήτως παγωμένη. Κι αν η μπίρα χωρίς αλκοόλ δεν χωράει πάντα στο μεσημεριανό διάλειμμα, καθιερώστε την στις απολαυστικές επιλογές που κάνουν υπεύθυνη τη στάση μας στο θέμα της ασφαλούς οδήγησης. Γειά μας!

Print Friendly, PDF & Email
32

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

7 Σχόλια

 • M
  7 έτη ago

  Ενδιαφέρουσα σαν ιδέα.θα την δοκιμάσω και θα επανέλθω.
  Ειναι δυνατόν μια χωρίς alcohol μπύρα να έχει γεμάτη γεύση ?
  Σαν λάτρης της μπύρας μοναστηριακης προέλευσης , το βρίσκω δύσκολο αλλά αν δεν δοκιμασεις ……………

  • pandespani
   6 έτη ago

   Δεν είναι μοναστηριακή, θα πρέπει να συγκριθεί με μια αντίστοιχη lager. Είναι μια χαρά για μεσημέρι και τέλεια για βράδυ αν πρόκειται να οδηγήσεις 🙂

 • 6 έτη ago

  Εμένα πάλι δεν με τρέλλανε. Είναι πολύ αδύναμη γεύση και δεν μπορώ να τη συνδυάσω με σχεδόν τίποτα. Το μόνο που θα μπορούσα, είναι φυσικά το οδήγημα. 🙂

  • pandespani
   6 έτη ago

   Για το οδήγημα, που είναι άκρως σημαντικό, είναι τέλεια επιλογή και μοναδική στην κατηγορία 0.0%. Μπορείς να πιείς όση θέλεις. Κατά τα άλλα είναι λογικό να μην καλύπτει όλες τις καταναλωτικές προτιμήσεις. 🙂

 • Daifanis
  5 έτη ago

  Εκτός από τις λίγες θερμίδες και την έλλειψη αλκοόλ, δύο άλλα μεγάλα ατού της είναι το ότι αυξάνει τη διάρκεια του βαθέως ύπνου συμβάλλοντας σε καλύτερη ποιότητα ύπνου το βράδυ και δεύτερον, συντελεί στην άμεση αποκατάσταση μετά από έντονη σωματική κόπωση (είναι γνωστή η κατανάλωσή της μετά από μαραθωνοδρόμους μετά το τέλος της κούρσας).

 • Pantelis El Chouri
  2 έτη ago

  Πολύ καλή μπύρα και χωρίς καθόλου αλκοόλ. Ίσως να μπορείτε να την δοκιμάσετε μία φορά δωρεάν (να σας αποσταλεί μία φορά εντελώς δωρεάν στο σπίτι σας).

Leave A Comment