μενού για φιλικό τραπέζι μιας γιορτής

 
09/12/2013
 

μενού για φιλικό τραπέζιΚάποτε όλοι πιάνουμε τον εαυτό μας στο κυνήγι της υπερβολής. Με νόημα ή από βίτσιο, με διάθεση να αναβαθμίσουμε το μέτρο και να τοποθετήσουμε την προσωπική νόρμα ένα σκαλί παραπάνω. Ή για να προσφέρουμε-απολαύσουμε το έξτρα -και το έξτρα χειροκρότημα- για ένα σύνθετο μείγμα λόγων με άρωμα υποκειμενικής αξίας. Κι αν τα πλοκάμια της όποιας υπέρβασης απλώνονται στα πάντα, πως είναι δυνατόν να γλυτώσει απ’ αυτά ειδικά η δραστηριότητά μας στην κουζίνα;

Ένα μενού για φιλικό τραπέζι που στην αρχή θέλει να διαφοροποιηθεί σε ένα-δυο σημεία, καταλήγει συχνά περίπλοκο, αβέβαιο και κουραστικό. Να ξεπερνάς το συνηθισμένο, να κινείσαι τουλάχιστον λίγο πάνω από το αναμενόμενο και έξω απ’ την ασφάλεια του (καλού) κανονικού ενέχει μια ποσότητα υπερβολής. Μια αλλαγή στο μαγειρικό σχεδιασμό, δυο αλλαγές στην υλοποίηση, κάποια γλυκιά ιδέα-σφήνα και μια πρέζα συνοδευτικής περιπέτειας μεταλλάσσουν την προσεγμένη διάθεση ενός εύκολου τραπεζιού. Ακόμη κι αν δεν γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, κι αν ανάμεσα στα κίνητρα πρωτοστατεί η δημιουργικότητα ή ένα λοξό χρωμόσωμα στο DNA, το διαφορετικό αποτέλεσμα τροφοδοτεί τις αξιώσεις και τα όρια, το ρίσκο μερικές φορές και μαζί ανατροφοδοτεί ένα είδος (ανώδυνης ή μη) ματαιοδοξίας. Ένα πρώτο βήμα σύνθετο φέρνει το επόμενο ή και το μεθεπόμενο και συχνά στο τέλος όλο το εγχείρημα δένει με περιττό άγχος. Το ζιζάνιο ‘υπέρ’ είναι ύπουλη πρόθεση και αμφίθυμη, γιατί με το καλημέρα δηλώνει ότι δεν υπολογίζει το μέτρο.

Επειδή όμως η δημιουργικότητα δεν έχει ανάγκη τις περίπλοκες λύσεις και κυρίως όσες επιβαρύνουν ένα σφιχτό καθημερινό πρόγραμμα, είναι χρήσιμο όλο το χρόνο (στις γιορτές δε περισσότερο) να θυμόμαστε πως το σημαντικό κάθε συγκέντρωσης είναι οι άνθρωποι και να περάσουμε όλοι (κι εμείς) καλά. Ένα απλό ως προς τον προγραμματισμό και την εκτέλεση μενού είναι απείρως προτιμότερο σε μια φιλική γιορτή ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων από ένα φιλόδοξο σε απαιτήσεις και ενέργεια. Η καλύτερη διάθεση είναι το κλειδί που δεν πρέπει να χαθεί ό,τι κι αν προετοιμάζεται στην κουζίνα, αν πρόκειται αυτό που κάνουμε να το ευχαριστηθούμε μέχρι το τέλος.
Μ’ αυτό γνώμονα ακολουθεί το μενού για φιλικό τραπέζι μιας γιορτής (φιλικό και για όποιον μαγειρεύει), με έμφαση στην προετοιμασία και κύριο πιάτο που ψήνεται χωρίς να μας απασχολεί.

Πρακτικό μενού για φιλικό τραπέζι

—————————–

—————————-

Print Friendly, PDF & Email
214

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

  • 3 έτη ago

    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο! Εγώ συνήθως στο τραπέζι που ετοιμάζω για τους φίλους προσθέτω στο τραπέζι μου πάντα πίτες elviart που πάνε με όλα τα φαγητά κάνουν εντύπωση και είναι αφράτες και μυρωδάτες!

Leave A Comment