γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσα

 
22/02/2013
 
γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσα
γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσα

Το γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό, με την κριτσανιστή πέτσα και το ζουμερό κρέας να αχνίζει, είναι μια από τις  μικρές πολυτέλειες της ζωής, στο δικό μου γαστρονομικό μικρόκοσμο. Η αντίθεση της υφής σε μια μπουκιά είναι η πεμπτουσία της γευστικής ηδονής. Η λεπτή γεύση του άπαχου χοιρινού κρέατος, ειδικά όταν σερβιριστεί στη κατάλληλη θερμοκρασία και η αλμυρή και ταυτόχρονα γλυκιά γεύση της πέτσας που κάνει κρακ στη δαγκωματιά, σε στέλνει στον παράδεισο και πίσω για την επόμενη.

Έτσι απλό, λιτό, χωρίς τίποτα άλλο να χρειάζεται να συνοδεύσει ή να περιπλέξει την μαγεία αυτής της σχεδόν πρωτόγονης συνταγής. Άντε, ίσως μια καλή μουστάρδα Dijon ή English, αλλά μέχρις εκεί. Όλη η μαεστρία στο ψήσιμο. Χωρίς ουσιαστική μαγειρική. Χωρίς “συνταγή”, υλικά, μπλεξίματα και ξένες λέξεις. Μόνο η καλή πρώτη ύλη να αναδεικνύει την αξία της,  μέσα από μερακλίδικο, τεχνικό ψήσιμο στη σούβλα ή στο φούρνο.

η γαστρονομία χωρίς τα δήθεν

Ανοίγω παρένθεση στο γουρουνόπουλο: Η απόλαυση αυτής της απλής διάστασης της γαστρονομίας που δικαιώνει ένα υλικό είναι ίδιον των ανθρώπων με αυθεντικές γκουρμέ καταβολές. Αυτών που ξέρουν να τιμούν τα σοφιστικέ πιάτα, αλλά ταυτόχρονα έχουν διαχωρήσει την γαστρονομία απ’ το δήθεν. Έτσι, αντί να βλέπουν την περιπλοκή και την σύνθεση ως αυτοσκοπό, εστιάζονται στην ουσία των πραγμάτων, το τελικό αποτέλεσμα και μπορούν να εκτιμήσουν την απλότητα όπου έχει νόημα. Αυτών που αντιλαμβάνονται για παράδειγμα πως ένα φρέσκο, καλό, ελληνικό ψάρι δεν αξίζει να το κάνεις τίποτ’ άλλο απ’ το να το ψήσεις σωστά και να το πλαισιώσεις με λίγο λαδολέμονο, έναν αχινό να τον φας φρέσκο με λεμονάκι, μια σιτεμένη μπριζόλα να την κάνεις απλώς στα κάρβουνα rare και βέβαια ένα γουρουνόπουλο να το ψήσεις και να το σερβίρεις χωρίς “μήλο στο στόμα” και λοιπές φιγούρες. Γιατί ομολογώ, παρακολουθώντας αρκετές εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, τείνει να πιστέψει κανείς πως για να θεωρηθεί κάτι γκουρμέ, θα πρέπει το όνομά του να πιάνει τρεις σειρές που περιέχουν τουλάχιστον μια “άγνωστη λέξη” (το έβγαλα το απωθημένο μου, τώρα πάμε πίσω στο γουρουνάκι μας).

Καλαμάτα: το ολόκληρο γουρουνόπουλο σε ρόλο κράχτη

Το γουρουνόπουλο γάλακτος ή γουρουνάκι ή γουρουνοπούλα είναι ένας “λαϊκός” γκουρμεδομεζές, ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική επαρχία (κυρίως λόγω ευκολότερης πρόσβασης στην πρώτη ύλη), με ιδιαίτερη θέση στην Πελοπόννησο και ειδικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού, την Μεσσηνία (τυχαίο;).

Πηγαίνοντας κανείς στην Καλαμάτα, θα εντυπωσιαστεί απ’ το πόσα “μαγαζιά” έχουν έξω στο πεζοδρόμιο ή και στο δρόμο μια βιτρίνα με ολόκληρο γουρουνόπουλο να παίζει τον ρόλο του κράχτη. Τελευταία μάλιστα έχουν φτιάξει και ομοιώματα γουρουνιού από φελιζόλ ή πλαστικό, βαμμένα στο χρώμα του τοπικού εδέσματος, για να κρατάνε το μισοφαγωμένο χοιρινό στη κουζίνα αντί να τρέχουν στο δρόμο για να σερβίρουν.

Το εντυπωσιακό δε είναι πως  δεν βγάζουν μόνο τα “μαγαζιά” την πραμάτεια τους στο δρόμο. Και ιδιώτες πάνε και στήνονται σε πάρκινγκ των δρόμων και πάνω στο καπό του αυτοκινήτου ή σε τραπεζάκι έχουν το δικό τους γουρουνάκι που πουλάνε στους διερχόμενους οδηγούς. Πάντα, όταν περνάω, αναρωτιέμαι τι ακριβώς μήνυμα περνά αυτή η συνήθεια στους τουρίστες, αλλά ας λύσουμε όλα τα άλλα και ας το αφήσουμε αυτό ως κουλέρ-λοκάλ.

γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσα

καλή πρώτη ύλη και μικρό μέγεθος

Πολλοί νομίζουν ότι είναι δύσκολο να κάνεις το γουρουνόπουλο γάλακτος σωστά και ότι χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία και μυστικά. Η αλήθεια είναι ότι όλο το παιχνίδι για να πετύχεις σωστά την τραγανιστή πέτσα με το ζουμερό κρέας είναι στη τεχνική, αλλά γι’ αυτό έχετε εμάς να το λύσουμε με απλές οδηγίες.

Στην πραγματικότητα, το ουσιαστικό ζήτημα είναι άλλο. Να βρεις την καλή πρώτη ύλη και ειδικά αν ψάχνεις πραγματικά “μικρό” γουρουνάκι. Πρέπει να το παραγγείλεις στο χασάπη σου και, αν στο φέρει, συνήθως δεν θα βρει στο μέγεθος που ήθελες, γιατί συμφέρει το παραδοσιακό εμπόριο να πουλήσει το γουρουνάκι μεγάλο, πάνω από 6 κιλά, μέγεθος που δεν μπορείς εύκολα να το διαχειριστείς στον οικιακό φούρνο.

Εδώ όμως, σας έχουμε τη λύση που δεν είναι άλλη απ’ τη φάρμα Μπράλου. Εγγυημένη ποιότητα, με λίγο σχετικά λίπος (λόγω τροφής και ελεύθερης κίνησης στη φάρμα), πολύ καλές ράτσες που περιλαμβάνουν και μαύρους χοίρους (όπως αυτός που δοκιμάσαμε) και ανάλογα βέβαια με το πότε γεννάνε οι γουρούνες, τη δυνατότητα να βρεις από νεογέννητο μέχρι μεγαλύτερο μέγεθος και να το παραλάβεις σπίτι σου, φρέσκο σε αεροστεγή συσκευασία.

Έτσι κάναμε κι εμείς με ένα τηλέφωνο, ζητήσαμε  ένα νεογέννητο που ομολογώ δεν είχα δοκιμάσει ποτέ και πέσαμε στη περίπτωση που είχε μόλις γεννήσει μια γουρούνα.  Παραλάβαμε σπίτι μας ένα γουρουνάκι μαυρόασπρο, pocket-size που ήταν μόνο 2.200 κιλά (δεν έχω δει μικρότερο) και υποσχόταν να γίνει πραγματικό λουκούμι και μοναδική εμπειρία (και την τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεση)!

γουρουνάκι στο φούρνο: το μυστικό στο ψήσιμο

Η αρχή της τεχνικής ψησίματος στο γουρουνάκι είναι εξαιρετικά απλή. Ψήσιμο σε χαμηλό φούρνο 140°C για αρκετές ώρες -ανάλογα πάντα με το μέγεθος- ώστε να λιώσουν σιγά-σιγά τα λίπη και να μείνει το κρέας νόστιμο και ζουμερό και, στην κατάλληλη στιγμή, ανέβασμα της θερμοκρασίας στους 240°C για να γίνει η πέτσα κριτσανιστή ρουφώντας τα τελευταία υγρά από μέσα.

Αυτό που κάνει μοναδικό το γουρουνόπουλο γάλακτος σε σχέση με τις γουρουνοπούλες είναι η μεγάλη ποσότητα κολλαγόνου που περιέχεται στους ιστούς του. Αυτή είναι υπεύθυνη για την κολλώδη υφή που σου αφήνει στα δάχτυλα, το ιδιαίτερα νόστιμο κρέας και σε κάποιο βαθμό, για την τραγανή πέτσα που σπάει στο χέρι.

Σημειώνω βέβαια, κάτι που ισχύει ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το πολύ μικρού μεγέθους γουρουνόπουλο: δεδομένης της ελάχιστης ποσότητας λίπους, χρειάστηκε μια μικρή επάλλειψη με ελαιόλαδο, πριν το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας ψησίματος, για να βγει τραγανή η πέτσα· κάτι, που δεν απαιτείται σε μεγαλύτερου μεγέθους γουρουνάκια.

Επίσης, λόγω χρώματος του δέρματος (ήταν μαυρόασπρο), η τελική εμφάνιση βγήκε πιο σκούρα, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν π.χ. το γουρουνόπουλο ήταν το κλασικό ροζ-άσπρο, οπότε θα έβγαινε έντονα μελί ή βαθύ πορτοκαλί. Αυτές να ’ναι οι έγνοιες μας βέβαια, όταν τέτοιες εποχές έχεις τη δυνατότητα να γευτείς κάτι τόσο σπάνιο και εκλεκτό.

γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσα
γουρουνάκι ολόκληρο ψητό με τραγανή πέτσα

μόνο αλάτι, φύλλα λεμονιάς, θερμόμετρο

Το μόνο πραγματικά απαραίτητο υλικό στη διαδικασία είναι το αλάτι. Προτείνουμε όμως να χρησιμοποιήσετε και πιπέρι και να γεμίσετε τη κοιλιά με λίγο σκόρδο και μυρωδικά χόρτα. Αν θέλετε (και μπορείτε) κάντε το ψήσιμο πάνω σε φύλλα λεμονιάς  γιατί σε όλη τη διάρκεια του μεγειρέματος θα μοσχοβολάει το σπίτι και βέβαια η μυρωδιά του λεμονιού θα εισχωρήσει ευγενικά στο κρέας και θα προσδώσει ένα ανεπαίσθητο άρωμα.

Αυτό που είναι απαραίτητο για να πετυχαίνετε πάντα τέτοια φαγητά είναι να επενδύσετε σε ένα θερμόμετρο κρέατος (αξίας περ. 13€), γιατί  είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να ξέρετε πότε είναι σωστά ψημένο το κρέας. Χωρίς το θερμόμετρο οι χρόνοι δεν μπορεί να είναι ακριβείς σε τέτοιες συνταγές, αφού πάντα θα ποικίλει το μέγεθος του γουρουνόπουλου και βέβαια, υπάρχουν διαφορές από φούρνο σε φούρνο.

Ενδεικτικά το δικό μας ήθελε 2:30 ώρες στη χαμηλή θερμοκρασία, ενώ ένα γουρουνάκι 6 κιλών μπορεί να θέλει 4 ώρες. Έτσι, είναι δύσκολο να γίνει εντελώς σωστός πίνακας αντιστοιχίσεων βάρους–χρόνου, που να σας παρέχει απόλυτη σιγουριά ως γενική οδηγία. Γιατί επίσης -εκτός απ’ το βάρος- παίζει ρόλο και το πόσο λίπος έχει το γουρουνόπουλο που θα ψήσετε, ανάλογα με το τι τρώει και πόσο κινείται.

Δείτε επίσης:Αγριογούρουνο στη γάστρα με κάστανα ή στην κατσαρόλα, ♠♠ Χοιρινό κότσι διπλομαγειρεμένο

[divider]

13.2.2015 ΤΙ ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ -by Manos

‘Ενα πολυποικιλιακό κόκκινο της οινοποιΐας Ντούγκου από την Ραψάνη Λαρίσης. Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, παρά πέντε ποικιλίες συνθέτουν αυτό το εξαιρετικό κρασί. Ποτέ δεν ήμουν λάτρης του μπερδέματος των ποικιλιών, αλλά όταν δοκίμασα επιφυλακτικά το ¨Μεθ´ Υμων Όψιμο¨ με ενθουσίασε.

Τα Syrah, Merlot, Cabernet Franc, Grenache Rouge και η δυναμική Λημνιώνα συνθέτουν ένα θαυμάσιο κρασί περιορισμένης παραγωγής, που έχει δημιουργηθεί μένοντας 12 μήνες στο βαρέλι και έχει ξεκουραστεί άλλους 12 στην φιάλη. Βαθύ ρουμπινί χρώμα και αρώματα ώριμων φρούτων, πιπεριού, σοκολάτας, ρίγανης και φινετσάτα στρογγυλέμενες τανίνες που χαρίζουν μακρά επίγευση, είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του κρασιού που πραγματικά σε κερδίζει. Προτείνεται λοιπόν, ως ο τέλειος συνοδός για το νόστιμο ψητό γουρουνόπουλο.

[divider]

γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσα

Προετοιμασία: 20 λεπτά μέχρι να μπει στο φούρνο και μετά -ανάλογα με το μέγεθος- από 3 ως 6 ώρες. Εύκολη συνταγή.

Υλικά
1 γουρουνόπουλο ολόκληρο (2-6 κιλά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
μυρωδικά: φρέσκια ρίγανη και δεντρολίβανο, αλλά μπορείτε να βάλετε δάφνη, θυμάρι, θρούμπι κ.λπ.
μερικά φύλλα λεμονιάς (προεραιτικό)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (απαραίτητο μόνον αν είναι πολύ μικρό μέγεθος το γουρουνάκι, αλλιώς δεν χρειάζεται)

ολόκληρο γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσαΠροθερμαίνετε τον φούρνο στους 140°C.
Ετοιμάζετε το ολόκληρο γουρουνάκι: Το πλένετε καλά, ειδικά στο κεφάλι, τα ρουθούνια, στόμα, αυτιά και στην κοιλιά. Βγάζετε τα εντόσθια –αν έχει- και το σκουπίζετε με πετσέτα. Αν και όπου χρειάζεται, ξυρίζετε τις τρίχες με ένα ξυράφι ή τις καψαλίζετε με φλόγιστρο. Αλατίζετε καλά όλο το σώμα και την κοιλιά και ρίχνετε πιπέρι. Βάζετε στην κοιλιά τα μυρωδικά και το σκόρδο, ώστε να διαπεράσουν κατά το ψήσιμο μια ελαφριά έξτρα νοστιμιά στο κρέας.

Ψήσιμο: Σε ανοιχτό ταψί απλώνετε αλουμινόχαρτο (για ευκολία στο πλύσιμο μετά), τοποθετείτε τα φύλλα λεμονιάς και από πάνω το γουρουνόπουλο. Αν βγαίνει στο μέγεθος του φούρνου σας, ακουμπάτε το γουρουνόπουλο στη κοιλιά του με τα πόδια προς τα εμπρός (αν δεν χωράει έτσι, το ξαπλώνετε στο πλευρό του). Το βάζετε στο φούρνο, στο χαμηλό ράφι.

Μετά από 2 ώρες αρχίζετε να τσεκάρετε την θερμοκρασία του κρέατος στο πιο βαθύ σημείο, που είναι το επάνω μέρος από τα πίσω μπούτια, βυθίζοντας το θερμόμετρο μέχρι πριν το κόκαλο του μηρού. Για να έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι οπωσδήποτε πάνω από 70C (για σιγουριά μέχρι 75°C). Αυτό θα συμβεί γύρω στις 2:30 ώρες για τα 2.2 κιλά και γύρω στις 3:30 ώρες αν μιλάμε για 5-6 κιλά, που είναι και το πιο συνηθισμένο μέγεθος. Αλλά, αυτό είναι εκτίμηση και σχετικό: το ασφαλές είναι η ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας.

Ανεβάζετε τους βαθμούς στους 240°C (πάνω-κάτω) χωρίς να αλλάξετε ράφι. Στην περίπτωση που έχετε το μίνι size γουρουνάκι χωρίς λίπος (το βλέπετε και στα ζουμιά που έχουν βγει αν περιέχουν πολύ ή λίγο), σ’ αυτό το σημείο το βγάζετε απ’ το φούρνο, το αλείφετε με λάδι παντού και το ξαναβάζετε μέσα. Απ’ αυτή τη στιγμή δεν βασίζεστε στο χρόνο, αλλά το παρακολουθείτε μετά τα πρώτα 15 λεπτά, τσεκάροντας ανά πεντάλεπτο αν η πέτσα έγινε τραγανή ακουμπώντας την με ένα μαχαίρι (χωρίς να κάνετε τρύπα, το νιώθετε από τον ήχο).

Σημεία προσοχής: Αν έχετε βάλει πλαγιαστά το γουρουνόπουλο, όταν γίνει απ’ την μία πλευρά, μπορείτε να το γυρίσετε απ’ την άλλη. Όταν είναι τραγανό όπως θέλετε και από τις δύο πλάγιες πλευρές, το βγάζετε αμέσως απ’ τον φούρνο και το αφήνετε έξω να «ξεκουραστεί» το κρέας για 15 τουλάχιστον λεπτά, βάζοντας πολύ χαλαρά πάνω του ένα ασημόχαρτο (αν το βάλετε σφιχτά ή το αφήσετε πολύ ώρα, θα μαλακώσει η πέτσα, οπότε θα πρέπει να το ξαναβάλετε μέσα στο φούρνο για λίγο). Το μεταφέρετε σε πιατέλα ή σε μεγάλο ξύλο κοπής.
ολόκληρο γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσαΣερβίρισμα: Το ψητό γουρουνόπουλο πρέπει να έρθει στο τραπέζι ολόκληρο, να κοπεί και να σερβιριστεί εκεί στα πιάτα. Προσέξτε βέβαια ποιός κάθετε τετ-ατετ με το κεφάλι του, ώστε να μην έχει «ψυχολογικά» και αρχίσει τα «τι γλυκό είναι…πώς θα το φάω;». Σε πιο άτυπο τραπέζι βέβαια, στοιχείο της ηδονικής του απόλαυσης είναι το σερβίρισμα και η βρώση κατ’ ευθείαν από την πιατέλα, με τα δάχτυλα, που αποτελεί μέρος της ιεροτελεστίας (όπως στο σουβλιστό πασχαλινό αρνί). Συνοδέψτε με 1-2 καλές μουστάρδες και σαλάτα χλωρή ή βραστή, κυρίως για να καταλαγιάσουν οι ενοχές της κρεατοφαγίας.

Print Friendly, PDF & Email
156

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

31 Σχόλια

 • Έφη
  8 έτη ago

  Είναι πράγματι πολύ γλυκό το καημένο…

 • 8 έτη ago

  Είναι τόοσο γλυκό που δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να το μαγειρέψω.

 • 8 έτη ago

  Θέλω να το φάω…ΟΛΟΚΛΗΡΟΟΟΟΟΟΟ!!!!
  Με τρελάνατε ξανά, μπαμπέσηδες Pandespaniδες!!
  Πότε θα ξαναφάμε παρέα αγαπητοί;;

  • greekadman
   8 έτη ago

   Πάρε τηλέφωνο ή στείλε μήνυμα όταν έρθεις Αθήνα, γιατί δυστυχώς δεν μας βλέπω σύντομα να ερχόμαστε για τουρισμό στην Πόλη.

 • hitori
  8 έτη ago

  Παραείναι μικρό ρε παιδιά. Ακόμα και αυτοί που δουλεύουν σε χοιροτροφία τα λυπούνται να τα σφάξουν σε τέτοια ηλικία.

  • greekadman
   8 έτη ago

   Είναι τόσο μικρό όσο ένα νανάκι κοτόπουλο και δεν έχω δει κανέναν να ¨λυπάται» να φάει τα δεύτερα. Η επιλεκτικότητα της ευαισθησίας δεν έχει πάντως λογική βάση, γιατί τότε θα έπρεπε να μας ενοχλούσε να φάμε και αβγά… Είναι μόνο θέμα εξοικείωσης, κάτι που στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε με τα αρνάκια γάλακτος των 6 κιλών ή τα νανάκια κοτόπουλα και δεν έχουμε ακόμη συνηθήσει με τα γουρουνόπουλα, γιατί απλά δεν τα βρίσκεις εύκολα για εμπορικούς λόγους.

 • Pepe
  8 έτη ago

  1oν Ευχαριστούμε για κάτι τόσο απλό αλλά και ταυτόχρονα must! Θα το δοκιμάσω σύντομα.
  2ον Γιατί όλοι λέτε »αχ τι γλυκό???»… ΑΛΜΥΡΟ ΕΙΝΑΙ (και φαίνεται νοστιμότατο!)
  3ον ΑΠΟΡΙΑ:
  Αγαπητέ greekadman αναφέρεις »Αλατίζετε καλά όλο το σώμα και την κοιλιά και ρίχνετε πιπέρι» ενώ είναι ωμό ακόμα. Μα αυτό δε θα έκανε το κρέας να αφυδατωθεί? Δεν είναι πιο σωστό το αλάτισμα στο τέλος?

  • greekadman
   8 έτη ago

   1. 🙂 2. 😉 3. Σωστή απορία. Μην ξεχνάμε όμως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η «αφυδάτωση» του δέρματος είναι κατά μια έννοια, το ζητούμενο προκειμένου να βγει τραγανή η πέτσα. Το αλάτι, πέρα από το ότι νοστιμίζει την πέτσα και ισορροπεί την γλυκιά γεύση του λίπους με αλμυρή βοηθά και στο να βγουν μέσα από τους πόρους του δέρματος, λίπος και κολλαγόνο που θα το κάνουν τραγανό στη πορεία. Με δεδομένο ότι το χοιρινό (όπως και το αρνί) γενικώς έχει μπόλικο λίπος στους ιστούς, το αλάτισμα πριν, είναι δόκιμη πρακτική. Εφόσον κρατήσουμε το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να το φουντώσουμε για λίγο στο τελείωμα ώστε να τσιγαριστεί μόνο η πέτσα, δεν έχουμε κίνδυνο να αφυδατωθεί το εσωτερικό.

  • VAS
   6 έτη ago

   ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΕΙ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.

 • 7 έτη ago

  Πελοποννήσιος και ΜΕΓΑΣ λάτρης της ψητής γουρνοπούλας σας παραδέχομαι

 • MrG
  6 έτη ago

  Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα. Αύριο θα ψήσω στον φούρνο ένα μπούτι γουρουνόπουλο (5,5 κιλά μαζί με ένα κομμάτι από το ψαρονέφρι). Η πέτσα του είναι πολύ παχιά οπότε απέχει από το γάλακτος. Με έζουν τρελάνει να το σκεπάσω με νερό,χυμούς και μυρωδικά και να το έχω σε χαμλή φωτιά (120 βαθμούς) για 6-7 ώρες. Εγώ διαφωνώ κάθετα με την πρακτική του νερού/μαρινάδας καθώς θεωρώ πως θα βγάλει από μόνο του πολυ ζουμί.Θέλω την γνώμη σας/

  • pandespani
   6 έτη ago

   Χρόνια πολλά και σε σας!
   Προφανώς είναι με κόκαλο και δεν μιλάμε για ham. To πέρασμα προηγουμένως σε μαρινάδα δεν κάνει κακό, αλλά δεν έχετε χρόνο σήμερα. Το αργό ψήσιμο είναι σωστό, αλλά το πόσο αργό είναι θέμα απόφασης. Μπορείτε να το ψήσετε μ’ αυτή τη λογική της χαμηλής θερμοκρασίας και όλο το βράδυ (όχι με νερό σκεπασμένο).
   Η λογική που θα ακολουθούσα προσωπικά, θα ήταν να το βάλω στεγνό/σκουπισμένο στο max του φούρνου (250-260 C) για μισή ώρα και μετά σε χαμηλότερη φωτιά, 170-180 C μέχρι να ψηθεί, 25 λεπτά περίπου (20-30′) ανά 500 γραμ. Κατεβάζοντας την θερμοκρασία, απλώς αυξάνεται ο συνολικός χρόνος. Είθισται να χαράζεται ελαφρά η πέτσα του χοιρινού στην αρχή σε αρκετά σημεία και μετά να αλατίζεται (μαζί με ό,τι άλλο αρωματικό), γιατί αυτό βοηθάει να τρέξει μέρος του λίπους και να γίνει τραγανή. Η εσωτερική θερμοκρασία του ψημένου κρέατος (στο παχύ σημείο) θα πρέπει να είναι 68-71 C, ανάλογα και με το επιθυμητό ψήσιμο. Το επιπλέον τραγανό-crackling επίσης, αν χρειάζεται, ρυθμίζεται με το γκριλ στο φουλ για μερικά λεπτά. Και φυσικά, με το που βγαίνει απ’ το φούρνο, δεν κόβεται αμέσως το κρέας, αλλά ‘ξεκουράζεται’ πρώτα για σχεδόν μισή ώρα.
   Θεωρώ βεβαίως ότι το μπούτι έχει και εσωτερικό λίπος (μέσα στις ίνες), οπότε δεν κινδυνεύει να στεγνώσει και θα βγει μαλακό. Το να περιβρέχεται με τους χυμούς του πχ. αν ώρα, θα το έβαζα στα προαιρετικά. Αν ανησυχεί κανείς για την υγρασία του, υπάρχει πάντα η λύση να βάλει ένα σκεύος με νερό δίπλα, και να το ελέγχει ανά διαστήματα προσθέτοντας υγρό, αν χρειάζεται.

   • MrG
    6 έτη ago

    Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση την οποία κρατώ ως τεράστιο δώρο Χριστουγέννων. Και αυτό γιατί κάποιοι άσχετοι, αλλά κυρίως ενοχλητικά ισχυρογνώμονες, με έβγαζαν τρελό λέγοντας ότι το κρέας πρέπει να μπει στο ταψί με νερό μέχρι μα καλυφθεί όλο και εν συνεχεία να ψηθεί αργά σε χαμηλή θερμοκρασία πράγμα το οποίο θεωρώ από λάθος έως εγκληματικά απαράδεκτο για ένα τέτοιο ποίημα-μιλάω πάντα για το θέμα κάλυψης με νερό στο ταψί.

    Και πάλι καλά Χριστούγεννα με πολλά χρόνια συντροφιάς καθώς μας είστε πλέον απαραίτητοι στις γευστικές μας αναζητήσεις.

    • pandespani
     6 έτη ago

     Να είμαστε όλοι καλά και να τα λέμε. Καλή επιτυχία στο ψήσιμο και να περνάτε ωραία!

 • Mesini
  6 έτη ago

  Θα βάζατε το γουρούνιακι σε γάστρα;
  Θα βάζατε πατάτες μέσα;

  • pandespani
   6 έτη ago

   ναι, φυσικά. Πόσο είναι? Ενδεχομένως να χρειάζεται προσαρμογή στο χρόνο κλπ. Ο τρόπος ψησίματος στις πατάτες είναι άποψη. Ο χρόνος στο φούρνο τις μαλακώνει/μελώνει/λιώνει. Είναι θέμα ζητούμενου.

 • magda
  6 έτη ago

  Χρόνια πολλά! Αν βάλω και πατάτες στο ταψι, θα βρασουν-ψηθούν με τα υγρά του γουρουνοπουλου η θα πρεπει να προσθέσω νερό και λάδι για να μη ξεραθούν; το κομματι του κρέατος είναι γύρω στα 5 κιλα. Θα κρατήσω τις πατάτες όλη την ωρα του ψησίματος;
  Ευχαριστώ!!

  • pandespani
   6 έτη ago

   Προσωπικά θα τις έψηνα χωριστά και στο τελείωμα θα χρησιμοποιούσα μέρος από το ζουμί του ψητού, ελεγχόμενα, για να δέσουν οι γεύσεις.
   Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

 • M
  6 έτη ago

  Ευκαιρείας δοθείσης , ελέω της Τσικνοπέμπτης που μόλις πέρασε , νομίζω οτι έχουμε αφήσει το τραγανό μας γουρουνάκι ασυνόδευτο. Ενα πολυποικιλιακό κόκκινο της οινοποιίας Ντούγκου από την Ραψάνη Λαρίσης . Ούτε μία ούτε δυο ούτε τρείς , παρά πέντε ποικιλίες συνθέτουν αυτό το εξαιρετικό κρασί ..Ποτέ δεν είμουν λάτρης του μπερδέματος των ποικιλιών αλλά όταν δοκίμασα επιφυλακτικά το ¨ Μεθ´ Υμων Όψιμο ¨ με ενθουσίασε. Τα Syrah, Merlot, Cabernet Franc , Grenache Rouge και η δυναμική Λημνιώνα συνθέτουν ένα θαυμάσιο κρασί περιορισμένης παραγωγής που εχει δημιουργηθεί μένοντας 12 μήνες στο βαρέλι και έχει ξεκουραστεί άλλους 12 στήν φιάλη. Βαθύ ρουμπινί χρώμα και άρωματα οριμων φρούτων, πιπέριου ,σοκολάτας , ρίγανης και φινετσάτα στρογγυλέμενες τανίνες που χαρίζουν μακρά επίγευση , ειναι τα χαρακτηριστικά αυτού του κρασιού που πραγματικά με κέρδισε . Νομίζω λοιπόν οτι είναι ο τέλειος σύνοδος αυτής της νοστιμιάς.

 • 5 έτη ago

  Na rwtisw egw pira 2h 4 kila gia fourno k exw knor nero ladi k skordo mono k ta evala ebala knor alati 3ks ladi 3skelides skordo k 1 1/2 h 2lt nero to evala stous 150 me aera k fws pos legete na to valw gia 2wres k nmeta na to gurisw k na to valw sto fws mono na psithei ? Se mena einai xwris kefali k podia k einai to miso malon .

  • pandespani
   5 έτη ago

   Ελένη, δεν καταλαβαίνω… 2h, nero, fws???

 • 4 έτη ago

  καλημέρα σας ! Χρόνια πολλά ! καλή χρονιά!

  Πήρα ένα γουρουνόπουλο και είναι λίγο μεγαλούτσικο , λόγο ημερών δε βρήκα ποιο μικρό 6 μισή κιλά είναι . οπότε δε χωράει στο φούρνο μας και θα πάει αναγκαστικά στο φούρναρη για ψήσιμο . Θα πάω να πάρω λαμαρίνα για να το βάλω , έχετε κάποιες συμβουλές ;
  Δεν έχω ξαναπάει να πω την αλήθεια το φούρναρη για ψήσιμο αλλά φαντάζομαι δεν είναι δυνατόν να ανεβοκατεβάζω θερμοκρασία και στα τελειώματα να του βάλω λάδι , σκέφτηκα να του κλείσω με λαδόκολλα – αλουμινόχαρτο και να του πω να το βγάλει στο τέλος , εσείς τι λέτε ;

  • pandespani
   4 έτη ago

   Καλημέρα, χρόνια πολλά, καλή χρονιά!
   Η αλήθεια είναι πως ούτε εγώ έχω πάει στο φούρναρη… Αυτό που σκέφτεστε είναι απόλυτα λογικό. Ίσως, θα πρέπει επίσης να του ζητήσετε να βάλει τη λαμαρίνα στην αρχή στο μέρος του φούρνου που η φωτιά είναι πιο χαμηλή, και μετά να τη μετακινήσει σε μέρος με δυνατότερη θερμοκρασία. Δεν ξέρω ωστόσο, αν αυτό γίνεται και πρακτικά, εκτός από θεωρητικά.
   Πάντως, αν είναι μερακλής ο φούρναρης, είμαι σίγουρη πως θα βάλει τα δυνατά του να μην σας απογοητεύσει.
   Καλή επιτυχία!

 • Anna Simonian
  4 έτη ago

  Kali spear mporite na mou pite to thermometro poso prepi na dixni ota thane etimo ? Pos tha to katalavo evxaristo poli gia to xrono sas!

  • pandespani
   4 έτη ago

   To χοιρινό κρέας, ανάλογα με την κοπή, ψήνεται από 62-63 C (145 F) για medium rare μέχρι 71-72 C (160 F) για medium.
   Στη συνταγή αναφέρουμε min. 70 C και μέχρι 75 C (που είναι πιά medium well). Το θέμα είναι και πως σας αρέσει εσάς να είναι ψημένο.
   Για να πάρετε την ένδειξη, θα πρέπει να βάλετε το θερμόμετρο στο παχύτερο σημείο του κρέατος, χωρίς να ακουμπάει το κόκαλο.
   🙂

 • GeorgiaV
  3 έτη ago

  Καλησπέρα σας. Συγχαρητήρια για τις εκπληκτικές και ακριβείς συναταγές! Θα ήθελα να σας παρακαλέσω για τη βοήθειά σας. Το θέμα είναι το εξής: Θέλω να φτιάξω το γουρουνόπουλο όπως περιγράφετε παραπάνω (πάνω στο κρεβάτι με τα λεμονόφυλλα !!) και ταυτόχρονα στον ίδιο οικιακό φούρνο μου θέλω να φτιάξω τις περίφημες καρμελωμένες πατατούλες με τη φλούδα (δική σας συνταγή πάλι). Το ερώτημα είναι πώς θα συγχρονιστούν τα δύο ώστε να σερβιριστούν μαζι; Σας ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές !

  • pandespani
   3 έτη ago

   Γειά σας κ ευχαριστούμε ⭐️⭐️⭐️
   Δεδομένου ότι το γουρουνάκι ψήνεται χαμηλά και χωρίς αέρα, δύσκολα θα τα συνδυάσετε στον ίδιο φούρνο. Θα πρότεινα να κάνετε τις πατάτες, που δεν έχουν πρόβλημα να είναι έτοιμες, και όταν τελειώσει το ψήσιμο του γουρουνόπουλου να τις ξαναβάλετε για 5-10 λεπτά στον καυτό φούρνο. Ετσι, μέχρι να τακτοποιήσετε το κρέας πχ σε πιατέλα, θα είναι και αυτές πάλι ζεστές.

 • Xrysa
  3 έτη ago

  Καλημέρα σας και χρόνια σας πολλα!ευχαριστούμε Για τις πολύτιμες συμβουλές σας !θα ήθελα τη βοήθεια σας έχω πάρει μισό χοιριδιο 4 κιλών και θα το κάνω Στο φούρνο της κουζίνας χωρίς πατάτες . Αντιστάσεις η αερα; Και σε ποια θέση του φούρνου ; θερμόμετρο δεν έχω …χαμηλή θερμοκρασία στην αρχή και μετα υψηλή ; σε πόσο χρόνο περίπου ;Σας ευχαριστώ και καλές γιορτές!

  • pandespani
   3 έτη ago

   Γειά σας, Χρόνια Πολλά!
   Αντιστάσεις, με το ταψί στο κάτω ράφι του φούρνου. Για τα 4 κιλά θα χρειαστείτε τις 3 ώρες, ίσως και 3.15. Ακολουθήστε τη συνταγή κατά τα λοιπά.
   Και να ζητήσετε απ’ τον Αγιο Βασίλη δώρο ένα θερμόμετρο!
   Καλή επιτυχία και καλές γιορτές 🙂

Leave A Comment