πικάντικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και πιπεριές

 
18/01/2013
 
πικάντικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και πιπεριές
Σπαγγέτι ολικής με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και πιπεριές

Αυτά είναι τα σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας της Αιμιλίας ή των τοξοτών. Μιλάμε για μια πληθωρική, πικάντικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και πιπεριές πράσινες και jalapeños, υγιεινή, χορταστική και νοστιμότατη με τα σπαγγέτι ολικής αλέσεως. Προέρχεται από την τοξότη Αιμιλία, μαγειρεύτηκε, δοκιμάστηκε και εγκρίθηκε από απαιτητικούς τοξότες, πριν ενταχθεί στη φαρέτρα των εξόχως αγαπημένων συνταγών του ζωδίου.

Αφιερωμένη στους τοξότες

Ιστορίες απ’ τον Όλυμπο: Δίας, Ιξίωνας και μια Ήρα-σύννεφο

Ο Κένταυρος είναι το υβριδικό πλάσμα της μυθολογίας που κατά το ήμισυ άνθρωπος και κατά το άλλο ήμισυ ζώο, συμβολίζει στην αστρολογία τον Τοξότη. Γεννήθηκε από την ένωση του Ιξίωνα, βασιλιά των Λαπιθών, με ένα σύννεφο – μάλιστα, σύννεφο, σωστά διαβάσατε -, στο οποίο ο Δίας είχε επίτηδες δώσει τη μορφή της Ήρας. Ο Ιξίων λοιπόν (του Ιξίωνος, παλαιότερα), που ήταν μέγα μούτρο και είχε νωρίτερα δολοφονήσει τον πατέρα της μνηστής του, αποτελούσε persona non grata για θεούς και ανθρώπους, μια και άπαντες μόνο φρίκαραν μαζί του.

Όμως, ο Ζευς, ως πατέρας θεών τε και ανθρώπων και κυβερνήτης του τοξότη (διόλου από σύμπτωση), πολύ τον λυπήθηκε τον καημένο τον killer. Γι’ αυτό, όχι μόνο τον κάλεσε στο τραπέζι του, αλλά και του πρόσφερε, εννοείται εκτός από ολύμπιο δείπνο με νέκταρ που έρρεε άφθονο, την γνωστή ύψιστη ευεργεσία του. Δηλαδή, την αθανασία.

Αν σκεφτείτε τώρα, ότι ‘τόσο τούκοβε του μπαμπά θεού’, δεν θάχετε άδικο. Γιατί ο Ιξίων, που ήταν σκέτη λέρα, παράπιε νέκταρ στον Όλυμπο. Και μεθυσμένος ων, ερωτεύεται την Ήρα με πάθος ασυγκράτητο, στη διάρκεια του θεϊκού ντινέ. Το πράγμα γίνεται αντιληπτό από την ομήγυρη των θεών και κάνει τον Δία (πρώτα ρόμπα και μετά) να στραβώσει με την αγνωμοσύνη του καλεσμένου. Επίσης, παρότι δεν το είπε, ίσως ακόμη περισσότερο να θύμωσε γιατί κάποιος άξεστος και πρωτάρης στις πρακτικές των αθανάτων, τον μιμήθηκε, κάνοντας μεσ’ το σπίτι του και στη γυναίκα του ό,τι ακριβώς έπραττε και ο ίδιος, συνεχώς και αδιακρίτως, πέφτοντάς την σε κάθε θηλυκό είδος του τότε κόσμου.

Να τιμούμε τους ευεργέτες

Επειδή όμως, είχε και την περιέργεια να ιδεί μέχρι πού ο αχάριστος Ιξίων θα μπορούσε να φτάσει, εκεί που καθόντουσαν όλοι άκρως κουλαριστά, μεταξύ τυρού και αχλαδιού και σύννεφων του Ολύμπου, διάλεξε ένα ωραίο ζουμερό συννεφάκι και το έκανε ίδια η Ήρα. Έτσι, η μεν περιέργεια τελείωσε, το ίδιο όμως, τελείωσε στην κυριολεξία και ο Ιξίων. Διπλά μάλιστα: πρώτα, αφού όρμησε στο σύννεφο και το ευχαριστήθηκε, γιατί έγινε το ‘έλα να δεις’, οπότε προέκυψε ο πρώτος Κένταυρος της ιστορίας. Και μετά, γιατί τον ανέλαβε, με εντολή του Δία, ο Ερμής, ο οποίος τον έδεσε χειροπόδαρα με φίδια, αντί για αλυσίδες, πάνω σε φλεγόμενο τροχό, κάνοντάς τον να περιστρέφεται στην αιωνιότητα και να φωνάζει εσαεί προς τον ουράνιο θόλο το γνωστό «να τιμούμε τους ευεργέτες».

Σημειωτέον ότι απ’ τον πρώτο Κένταυρο και τις φορβάδες της Μαγνησίας, γεννήθηκαν οι Ιπποκένταυροι, μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα [χαλαρή απόδοση της ιστορίας από το βιβλίο: Jean Richepin, Ελληνική Μυθολογία, τόμος Α, Οι θεοί, εκδ. Περγαμηναί 1953].

Χείρων και Αχιλλεύς (λεπτομέρεια από ρωμαϊκό ψηφιδωτό)
Χείρων και Αχιλλεύς (λεπτομέρεια από ρωμαϊκό ψηφιδωτό)

Ο τοξότης επομένως, συνδυάζει το εξής περίεργο. Από τη μια, κυβερνάται από τον πληθωρικό, ευεργέτη αλλά και άστατο πατέρα των θεών, τον Δία, «πλανήτη της καλής τύχης» που «δείχνει τη φύση και την ανάπτυξη των διανοητικών ιδιοτήτων… τη βάση πάνω στην οποία οι ιδέες διατυπώνονται». Και απ’ την άλλη, συμβολίζεται από τον Κένταυρο, δίμορφο κύημα της ένωσης ενός δολοφόνου και μιας θεάς, που συνδυάζει την ανθρώπινη φύση και την άγρια.

Όταν πόνεσε ο Χείρων

Ωστόσο, ο Χείρων, που συνδέεται ειδικά με τον τοξότη, είναι ο Κένταυρος-εξαίρεση. Είναι γιος του Κρόνου και της Φιλύρας, με πολλά χαρίσματα και δεξιότητες, σοφός, αθάνατος και μοναχικός ενίοτε Κένταυρος, δάσκαλος  του Ηρακλή, του Ιάσωνα και του Αχιλλέα, μαχητής και θεραπευτής. Μάλιστα, ήταν «γνωστός με τον προσωνύμιο «ο Πληγωμένος Θεραπευτής» και …στον (αστρολογικό) χάρτη συμβολίζει ένα τραύμα της ύπαρξης, που δεν θεραπεύεται ποτέ.
Τα τραύματα του Χείρωνα συνδέονται με άδικες καταστάσεις, στις οποίες δεν έχουμε κανένα λέγειν και καμία προσωπική ευθύνη. Μας έχουν συμβεί και στιγματίσει, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα αλλάξουμε.

«Το ζήτημα με τον Χείρωνα είναι το άτομο να αποδεχτεί το τραύμα του και στη συνέχεια να το κοινοποιήσει και μέσω αυτού να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τον ίδιο» – όλα τα εισαγωγικά, τα διάβασα στο cosmic telegram του Γ. Πανόπουλου.
Εκεί σημειώνεται και ότι «ο Τοξότης με κυβερνήτη τον Δία αναζητάει πάντα τη μεγαλύτερη εικόνα, το νόημα της ζωής, περισσότερη γνώση, περισσότερες περιπέτειες στο άγνωστο και περισσότερες εμπειρίες…. αρνείται να παγιδευτεί φυσικά και διανοητικά και προτού καν προλάβει κάτι να γίνει ρουτίνα βρίσκεται ήδη στο επόμενο… Οι Τοξότες δεν έχουν φυσικά όρια, γι’ αυτό πολλές φορές είναι άτσαλοι και σκοντάφτουν πάνω σε πράγματα ή ανθρώπους… Το όραμά τους είναι τόσο δυνατό και η αυτοπεποίθησή τους τόσο έντονη που πιστεύουν ότι διαθέτουν τη μοναδική αλήθεια, με αποτέλεσμα να ανοίγουν την πόρτα σε κατηγορίες για αλαζονεία, πατρονάρισμα και συγκαταβατικότητα… μοιάζει σαν κάποιος που προσγειώθηκε από άλλο πλανήτη στη Γη, με ευφυΐα μεγαλύτερη από όση διαθέτουν οι γήινοι και με σκοπό να δώσει γνώση στους ημιπολιτισμένους κατοίκους της. Όμως θα πρέπει να μάθει αγγλικά – όχι μόνο τη γραμματική αλλά και τα αγγλικά του δρόμου, τη γλώσσα των ανθρώπων για να συνεννοηθεί».

πικάντικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι και πιπεριές

Μια πικάντικη μακαρονάδα από τοξότες για τοξότες

Αφιερωμένη σε όλους τους φίλους μας τοξότες η σημερινή πληθωρική και πικάντικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και πιπεριές πράσινες και jalapeños, η οποία έγινε με σπαγγέτι ολικής αλέσεως, τα νόστιμα Spaghetti Integrale Barilla.

Δεν γνωρίζω αν ένας ειδικός επί της αστρολογίας θα συμφωνούσε για το αν και κατά πόσο ταιριάζει γάντι η συνταγή στο μαγειρικό ή γκουρμέ προφίλ ενός τοξότη. Ακόμη και αν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια όμως είναι πως προέρχεται από την τοξότη Αιμιλία – εξ ου και ο τίτλος – και μαγειρεύτηκε, δοκιμάστηκε και φωτογραφήθηκε από τοξότες. Εγκρίθηκε δε πλήρως, και έχει πάντα μεγάλο σουξέ σε όσους ανήκουν στο συγκεκριμένο ζώδιο. Γι’ αυτό και οι μερίδες (βλ. και φωτό), χωρίς υπερβολή και αισθητική λογοκρισία, είναι μάλλον για …Κενταύρους!

Υ.Γ. Αν ξέρετε κάποια συνταγή που να έχει αντίστοιχο ζωδιακό υπόβαθρο και μεγάλη επιτυχία σε άτομα οποιουδήποτε ζωδίου, ευχαρίστως να την δοκιμάσουμε και να γράψουμε γι’ αυτή. Στείλτε την με μέιλ, λέγοντας και δυο λόγια για το πως προέκυψε. Θα ήταν ενδιαφέρον να δημιουργηθεί ένας ζωδιακός κύκλος με χαρακτηριστικές συνταγές που τυγχάνουν ειδικής προτίμησης από συγκεκριμένα ζώδια, ανεξάρτητα από το πόσο ασχολείται κανείς με το θέμα ή όχι.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


πικάντικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και πιπεριές

Πικάντικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και πιπεριές

Προετοιμασία: 20 λεπτά περίπου. Ξεκινήστε από τη σάλτσα και κάντε την όσο γίνονται τα μακαρόνια. Αν σας μείνει (το βλέπω δύσκολο), μπορείτε να κάνετε με αβγά καταπληκτική στραπατσάδα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα ή 2-3 αν είναι τοξότες )
1 πακέτο (500 γραμ.) Spaghetti Integrale Barilla (τα πιο νόστιμα και σ’ αυτό, μετά από τεστ, συμφώνησαν όλοι, τοξότες και μη)
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα (κατά προτίμηση bio)
1 μεσαία πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια ή 3 μακρόστενες
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 πιπεριά jalapeños σε λεπτές ροδέλες και κομματάκια, με τα σπόρια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. δυόσμο ξερό
αλάτι (2 κ.σ. για τα μακαρόνια και έξτρα για τη σάλτσα)
παρμεζάνα για το σερβίρισμα, κατά βούληση
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

πικάντική σάλτσα με πιπεριές πράσινες και χαλαπένιοΕτοιμάζετε την πικάντικη σάλτσα: Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να μαραθεί χωρίς να μαυρίσει (2-3 λεπτά). Προσθέτετε την πράσινη πιπεριά, μαγειρεύετε σε μειωμένη φωτιά για 5 λεπτά και ακολούθως ρίχνετε τις jalapeños συνεχίζοντας το μαγείρεμα για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτετε τη ντομάτα (κουτί), το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου (η σάλτσα δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά).

Σπαγγέτι με πικάντικη σάλτσα ντομάτας με πιπεριέςΚάνετε τα μακαρόνια: Βράζετε τα ζυμαρικά σε πολύ και αλατισμένο νερό (2 κ.σ.) σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, κρατώντας πάντα για το τέλος λίγο (1/2 – 1 φλ.) από το νερό που έβρασαν. Σουρώνετε γρήγορα και προσθέτετε τη μισή σάλτσα. Ανακατεύετε.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε την πικάντικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και πιπεριές σε πιατέλα ή πιάτα (ζεστά, ανάλογα και με την εποχή). Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα α κοτέ, για χρήση κατά βούληση.

Print Friendly, PDF & Email
17

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

4 Σχόλια

 • 8 έτη ago

  Tρέλα σκετη!!!!!!!Δινω και το δεξι μου χερι …που λεει ο λογος….ή τη δεξια μου οπλή για μια χαψιά!!!!!Διαβαζω τη συνταγη στην αποψινη εκπομπή μου εδω http://nanatsouma.blogspot.gr

 • Lefteris
  7 έτη ago

  πιπεριά jalapeños δεν μπόρεσα να βρώ πουθενά 🙁

  • 7 έτη ago

   Δεν έχετε άδικο… κι εμείς είναι φορές που δεν την βρίσκουμε για καιρό και άλλες που είναι στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς συνέχεια. Σε κάπως καλά μανάβικα πάντως υπάρχει και αν όχι, έχω διαπιστώσει πως ζητώντας το είδος, στο φέρνουν. Δεν το δοκιμάζετε?

  Leave A Comment