Ιμάμ μπαϊλντί: ιστορία & το μυστικό για να είναι ελαφρύ

 
21/09/2020
 
Ιμάμ μπαϊλντί: ιστορία & το μυστικό για να είναι ελαφρύ
Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί

Το ιμάμ ή ιμάμ μπαϊλντί, που σημαίνει «ο ιμάμης λιποθύμησε», είναι ένα από τα ωραία δουλεμένα φαγητά της Πόλης, που οι Έλληνες πρόσφυγες έφεραν στην χώρα με την κουζίνα τους, μετά την μικρασιατική καταστροφή (Σεπτέμβριος 1922). Οι σαρκώδεις μελιτζάνες δίνουν χώρο στα αρωματικά, καραμελωμένα κρεμμύδια με ντομάτα, ενώνοντας την υπόπικρη γεύση τους με την γλύκα των υλικών. Με καταλύτη το ελαιόλαδο και συντονιστή το λιωμένο τυρί, δημιουργείται ένα μεστό σε γεύση πιάτο, γεμάτο γλύκα και άρωμα.

Ιμάμ μπαϊλντί

Μύθοι, ιστορίες και εμπνεύσεις γαλλικής μπουγάδας

Ιμάμης, 18ος αι.,Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας (c) wiki
18ος αι.,Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας (c) wiki

Κατά μια ιστορία, το όνομα του ιμάμ μπαϊλντί υποτίθεται ότι προέρχεται από έναν λιχούδη ιμάμη που πνίγηκε απ’ την ευχαρίστηση καταβροχθίζοντας υπερβολική ποσότητα απ’ το φαγητό. Άλλος μύθος διατείνεται ότι ο ιμάμης λιποθύμησε μαθαίνοντας το κόστος του πιάτου, ιδίως σε λάδι – καμία σχέση με τη συνταγή. Τρίτο παραμύθι θέλει τον ιμάμη πεινασμένο να λιποθυμάει απ’ τη μυρωδιά του φαγητού, που ωστόσο δεν μαγείρευε η δική του σύζυγος, αλλά μια αλλόθρησκη γειτόνισσα.

Υπάρχει μια ακόμη λαϊκή αφήγηση που περιγράφει έναν κοιλιόδουλο ιμάμη, ο οποίος παντρεύεται την κόρη ενός λαδέμπορου. Η προίκα που παίρνει είναι 12 κιούπια απ’ το καλύτερο ελαιόλαδο του πεθερού. Μ’ αυτό, η νέα σύζυγος ετοιμάζει κάθε μέρα τις τρομερές λαδερές μελιτζάνες με κρεμμύδια και ντομάτα, που ο ιμάμης ορέγεται και κάθε βράδυ απολαμβάνει. Όμως, αυτό διαρκεί μόνον δώδεκα ημέρες, όσες και τα κιούπια, γιατί την 13η πληροφορείται ότι το λάδι τελείωσε. Μαζί και η φαγωμένη  προίκα. Εκεί τούρχεται ταμπλάς και ο ιμάμης λιποθυμάει απ’ το σοκ.

Confit byaldi (c) wiki
Κονφί μπαϊλντί

Από το ιμάμ μπαϊλντί ο Γάλλος Michel Guérard εμπνεύστηκε το ελαφρύ κονφί μπαϊλντί, κάνοντας ένα είδος ρατατούιγ χωρίς πιπεριές και προσθέτοντας μανιτάρια. Επίσης, ο διάσημος Αμερικανός Thomas Keller στην έκδοσή του «Το βιβλίο μαγειρικής της γαλλικής μπουγάδας» (The French Laundry Cookbook, 1999) περιλαμβάνει ένα πιάτο που ονομάζει μπαϊλντί και είναι διασκευή του γαλλικού κονφί μπαϊλντί. Σ’ αυτό, τα λαχανικά είναι λεπτοκομμένα, ψήνονται αργά πάνω σε μια σάλτσα πιπεριάς (με ντομάτα) και σερβίρονται με βινεγκρέτ.

Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί

Ιμάμ μπαϊλντί και τουρκική πατρότητα

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, μελιτζάνες γεμιστές με κρεμμύδια και ντομάτα εμφανίζονται σε πολλές χώρες περί τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών και βαλκανικών.

Καταβολές και πατρότητα διεκδικεί σήμερα η τουρκική κουζίνα τοποθετώντας γενικώς το πιάτο στις αυλές των σουλτάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας του 17ου αιώνα (αρχή της παρακμής). Ωστόσο, ξεχνάει ή παραλείπει ότι το βασικό στοιχείο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (νεολογισμός και το όνομα) ήταν ο πολυεθνικός χαρακτήρας. Με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη και κατέχοντας τα πάντα γύρω από τη Μεσόγειο, η αυτοκρατορία βρισκόταν στο κέντρο των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανατολής και δύσης για έξι αιώνες (14ο με 20ό).
Επιπλέον, το φαγητό (και οι καλεσμένοι) στα τραπέζια των σουλτάνων και των μεγάλων βεζίρηδων (ενίοτε μη τουρκικής καταγωγής και οι ίδιοι) ουδεμία σχέση είχε με αυτό που έτρωγε το τουρκικό πόπολο, οι αγρότες, οι γενίτσαροι και οι στρατιώτες που διαρκώς πολεμούσαν.

Ο σουλτάνος Μουράτ Δ’ που κατευχαριστήθηκε το περίφημο χουνκιάρ και ο Ιμπραήμ Α’, που τον διαδέχθηκε, είχαν μητέρα ελληνικής καταγωγής, την Χασεκί Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Βαλιντέ Σουλτάν, άλλως Αναστασία από την Κεφαλλονιά, μια πανέξυπνη γυναίκα, αντιβασιλέας και η πιο ισχυρή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι ισχυρότερες σουλτανομήτορες δεν ήταν τουρκικής καταγωγής, αλλά προέρχονταν από τις άλλες εθνότητες και είχαν έρθει σε μικρή ηλικία σκλάβες στο παλάτι – βλ. και σουλτανάτο γυναικών της εποχής.

Οι ιστορικοί συσχετίζουν την οθωμανική αυτοκρατορία με την ανατολική ρωμαϊκή – βυζαντινή, κάτω από μια μεγάλη ομπρέλα τουρκικής γλώσσας και ισλαμικής θρησκείας. Κάποιοι μάλιστα, τονίζουν τον ισλαμικό χαρακτήρα και την φανατική προσκόλληση – φονταμενταλισμός τύπου τζιχάντ- στη διάδοσή του. Οι γενοκτονίες των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων με συστηματικές μαζικές σφαγές, στο όνομα μιας εθνοκάθαρσης, συνηγορούν σ’ αυτό.

Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί

Ποια τουρκική κουζίνα;

Τουρκική παιδεία και μόρφωση στο οθωμανικό βασίλειο έπαιρναν οι οικογένειες των σουλτάνων και μια ελίτ γύρω από αυτούς – θρησκευτική και διοικητική. Οι εθνότητες, προσδιορισμένες ως θρησκευτικές κοινότητες είχαν δικά τους εκπαιδευτικά συστήματα. Αυτά υποστηρίζονταν από το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που προσέβλεπε στην εξουσία του πάνω στους oρθόδοξους υπηκόους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και από πόρους των ευκατάστατων της κοινότητας.

Η διπλωματική αλληλογραφία για καιρό γινόταν στα ελληνικά. Την τουρκική γλώσσα, που παγιώθηκε το 1876 μιλούσαν μόνον οι μορφωμένοι. Οι εθνότητες μιλούσαν τις γλώσσες τους και στις κοσμοπολίτικες περιοχές και πόλεις, τα τουρκικά σαν δεύτερη γλώσσα. Ο αναλφαβητισμός μέχρι τον 19ο αι. ήταν 97-98% και στα τέλη του 19ου αι. 85% -ενδεχομένως και ο ελληνικός ήταν ανάλογος. Το αραβικό αλφάβητο αντικαταστάθηκε το 1928 απ’ το λατινικό, επί Ατατούρκ.

Οι οθωμανοί τούρκοι υιοθέτησαν πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία (τέχνες, κουζίνα, διασκέδαση και συμπεριφορά) από τη βυζαντινή αυτοκρατορία και τους πολιτισμούς των εδαφών που κατέκτησαν.

Αυτό που σήμερα προωθείται σαν τουρκική κουζίνα δεν είναι παρά μια fusion μαγειρική των λαών της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τουρκικά ονόματα. Εκλεπτυσμένα πιάτα που μαγειρεύονταν στα ιδιότυπα παλάτια της Κωνσταντινούπολης και των μεγάλων πόλεων, με ελληνικούς πληθυσμούς ως τον 15ο αιώνα, δεν έχουν καμία σχέση με το φαγητό των νομαδικών φύλων που ψώνιζαν στις στέπες δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και τσάι. Οι Τούρκοι είχαν αμνοερίφια, άλογα και εξ αυτών γαλακτοκομικά και αποξηραμένο γιαούρτι – βλ. και ταταρική κουζίνα, κιρζιγική, καζάχικη.

Η μαγειρική και η κουζίνα συνδέονται με τους τόπους, την παραγωγή αγαθών και τον πολιτισμό τους. Κουζίνες όπως η ελληνική, η ιταλική, η κινεζική μετράνε κάποιες χιλιετίες και αποδέχονται την ύπαρξη επιρροών. Είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για εξελιγμένα φαγητά που εμφανίστηκαν ξαφνικά σαν τουρκικά, και όλως τυχαίως έχουν σχέση με τους εκδιωχθέντες πληθυσμούς παρά με τους Τούρκους!

Οι ελληνικοί πληθυσμοί που ήκμαζαν στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη και Μικρά Ασία, σε Πόντο και Προποντίδα είχαν εξελίξει την κουζίνα τους πολύ περισσότερο από την ελλαδική. Η Αθήνα, μια πρωτεύουσα ούτε 100 χρόνων ακόμη (ανακυρύχθηκε το 1834), το 1921 πριν την ανταλλαγή πληθυσμών είχε 473,000 κατοίκους και μετά την ανταλλαγή 718.000. Ποια η σύγκριση με την Κωνσταντινούπολη, μια πρωτεύουσα αυτοκρατοριών για 15 αιώνες;

Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί

Γιατί παρέμειναν τα τουρκικά ονόματα;

Οι γηγενείς Έλληνες δεν είδαν με το καλύτερο μάτι τους μετανάστες Ρωμιούς, που ήρθαν μετά την μικρασιατική καταστροφή. Δεν υποδέχθηκαν τους κατατρεγμένους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες. Οι «ανταλλάξιμοι», ως ονομάστηκαν, ονειρεύονταν επαναπατρισμό, αλλά ουσιαστικά μετοίκησαν αναγκαστικά σε ένα αποδιοργανωμένο (απ’ τον πόλεμο) ελληνικό κράτος, ανέτοιμο να τους φιλοξενήσει και περιθάλψει.

Ξενοφοβικοί όροι όπως «τουρκόσποροι» και «παστρικές» εμφανίστηκαν, δίνοντας το σήμα ότι ο κοινωνικός ιστός έτριζε. Δημοσιεύματα της εποχής γκετοποιούν τους ταλαιπωρημένους και άρρωστους απ’ τις κακουχίες, αποκαλώντας τους «πληγή του φαραώ». (Εφηµερίδα «Αστήρ Βερροίας», 8/6/1932). Πνευμονία, ελονοσία, φυματίωση και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τους μαστίζουν σε κακοφτιαγμένα σπίτια και καταυλισμούς.

Καλοδεχούμενος δεν ήταν ούτε ο πολιτισμός τους ούτε η κουζίνα τους – παρότι το ρεμπέτικο διέπρεψε. Έτσι, το συλλογικό ασυνείδητο ομοθυμηδόν τους τιμώρησε. Βλέποντας απλώς τη δυσκολία και αφήνοντας τα ονόματα στα τουρκικά.

Σήμερα φαγητά από την ελληνική, βαλκανική, αρμενική και μεσανατολική κουζίνα φιγουράρουν διεθνώς για αμιγώς τουρκικά. Το ό,τι αυτό γίνεται αποδεκτό ή μένει ασχολίαστο, παραμένει λάθος. Δεν έχει να κάνει με σωβινιστικές τάσεις αλλά με φραγή απέναντι σε ένα είδος εύκολης καπήλευσης. Οι μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί είναι τέτοιο παράδειγμα.

Αν στα ανάκτορα του Τοπ Καπί και στα γιαλιά της αριστοκρατίας του Βοσπόρου μαγείρευαν ευφάνταστα, η ιδέα και το πρόσφορο έδαφος για γευστικά πειράματα είχαν ξεκίνησει απ’ τα Βυζαντινά χρόνια – δεν το ανακάλυψαν οι σουλτάνοι, οι μπέηδες και οι βεζύρηδες. Άλλωστε μέχρι τον 15ο αι. κανείς καλλιεργημένος στην Τουρκία δεν αποκαλούσε τον εαυτό του καν Οθωμανό ή Τούρκο. Αλλά Ρωμαίο, όπερ κάτοικο της πρώην Βυζαντινής αυτοκρατορίας – το Τούρκος ήταν προσβλητικό για τους μορφωμένους.

Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί

Tips, τεχνικά και κόλπα που δεν ήξερε ο ιμάμης

Ποσότητα και μέγεθος μελιτζάνας. Κάνοντας τις μελιτζάνες ιμάμ, το πρώτο που απασχολεί είναι το σερβίρισμα. Συνήθως, οι δύο νορμάλ γεμιστές μελιτζάνες είναι υπεραρκετή ποσότητα, ενώ η μία είναι περίπου λίγη – πλην δίαιτας. Άρα, αποφασίστε απ’ την αρχή για το πως θα διαχειριστείτε τις δύο παραμέτρους στο τραπέζι. Οι μεγάλες μελιτζάνες είναι άκομψες.

Το καλό είναι: οι μελιτζάνες ιμάμ είναι λαδερό φαγητό, που τρώγονται άνετα και την επομένη. Είναι μάλιστα νοστιμότερες.

Ελαιόλαδο & το τρικ. Κάποτε, στην Ύδρα έφαγα ένα ωραίο ιμάμ μπαϊλντί, που όμως ξεχείλιζε τόσο πολύ στο λάδι, που σου έκοβε την όρεξη. Παρά την μυθιστορία της λιποθυμίας του ιμάμη απ’ το ελαιόλαδο, το πιάτο γίνεται εξαιρετικό με αισθητά λιγότερη ποσότητα. Γι’ αυτό εδώ, οι μελιτζάνες ψήθηκαν πριν τηγανιστούν σε μόνον 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αποτέλεσμα; Απορρόφηση λιπαρών ελάχιστη, με πλήρη την τηγανητή γεύση της μελιτζάνας.

Αν θέλετε τις μελιτζάνες στο ιμάμ χωρίς τηγάνισμα, στο πρώτο στάδιο ψήστε τις 10 λεπτά επιπλέον στο φούρνο.

Κατά παράδοση, στο ιμάμ μπαϊλντί χρησιμοποιούνται οι μακριές μελιτζάνες (τσακώνικες). Στην θρακιώτικη εκτέλεση, οι μελιτζάνες μισοξεφλουδίζονται (με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες) και μαγειρεύονται στην κατσαρόλα. Ωστόσο, στην εδώ συνταγή (φωτό) χρησιμοποιήθηκαν σχετικά μικρές φλάσκες.

Τυριά: Γραβιέρα ή φέτα ή ακόμη και ξηρομυζήθρα ταιριάζουν -το πρώτο λιώνει περισσότερο. Τα άλλα δίνουν ισορροπία, λόγω της αρμύρας τους και η φέτα προσθέτει πικάντικους τόνους. Αλλά το πιάτο είναι τέλειο, νόστιμο και αρωματικό, χωρίς τυριά. Νηστίσιμο.

Για την βίγκαν εκδοχή. Αντικαταστήστε το τυρί με μείγμα από φρυγανιά με διατροφική μαγιά, σε αναλογία 1:1, και σε σύνολο 1 κ.σ. ανά μελιτζάνα.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί

Ιμάμ μπαϊλντί και το μυστικό για να είναι ελαφρύ

Προετοιμασία: 20 λεπτά. Μαγείρεμα & ψήσιμο: 1 ώρα. Καραμελώστε τα κρεμμύδια όσο ψήνονται (στο 1ο στάδιο) οι μελιτζάνες. Επιλέξτε ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει τις μελιτζάνες χωρίς πολλά κενά. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσουν και το σχήμα τους. Μέτριας δυσκολίας συνταγή – την πρώτη φορά. Όχι γρήγορη.

Υλικά  (για 4-5 άτομα)
6-8 μελιτζάνες – ανάλογα με το είδος και το μέγεθος – βλ. σημειώσεις παραπάνω
4-5 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε σχετικά λεπτές φέτες
 (max. 1 εκ.)
1-2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
400 γρ. ντομάτα
 στο τρίφτη ή στο μπλέντερ ή 1 κουτί ντομάτα
1/2 -1 κ.σ. ζάχαρη (χρησιμοποιήθηκε καστανή) ανάλογα με την εποχή και τη γλύκα της ντομάτας
1+1 κ.σ. πελτές ντομάτας
3-5 μπαχάρια
4-5 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος και έξτρα για το σερβίρισμα
τυρί τριμμένο: 1 κ.σ. ανά μελιτζάνα – επιλέξτε μεταξύ γραβιέρας και φέτας
2+2+6 κ.σ. (150 ml) ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C.
Προετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Χαράσσετε τις μελιτζάνες κατά το μήκος τους σε δυο-τρεις βαθιές γραμμές, περίπου ως τη μέση της σάρκας – όχι διαμπερείς. Αν οι μελιτζάνες είναι μεγάλες, βάζετε αλάτι στις χαρακιές και αφήνετε για μισή μια ώρα σε σουρωτήρι να αποβάλουν την σολανίνη, που τις κάνει να πικρίζουν. Ξεπλύνετέ τις πριν συνεχίσετε.

Ιμάμ μπαϊλντί: τα υλικά

Το μυστικό: ψήνετε τις μελιτζάνες πριν το τηγάνισμα

Τοποθετείτε τις χαραγμένες μελιτζάνες σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε/ ραντίζετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι και ψήνετε στους 200 C για 30-35 λεπτά. Αποσύρετε.

καραμέλωμα κρεμμυδιών

Καραμελώνετε τα κρεμμύδια (όσο ψήνονται οι μελιτζάνες): Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά βάζετε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε το σκόρδο. Αφήνετε να καφετίσει, γυρίζοντάς το, και να αρωματιστεί το λάδι. Βγάζετε το σκόρδο και το πετάτε. Προσθέτετε τα κρεμμύδια. Ανεβάζετε τη φωτιά και ανακατεύετε.

Μαγειρεύετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 30 λεπτά – όσο ψήνονται τις μελιτζάνες. Δείτε αναλυτικά για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών στο άρθρο μας. Στα 30′ θα έχουν καραμελώσει ικανοποιητικά, δεδομένου ότι το μαγείρεμα – ψήσιμο θα συνεχιστεί. Αποσύρετε και μεταφέρετε σε πιάτο.

ψήσιμο και τηγάνισμα στις μελιτζάνες

Σκουπίζετε το τηγάνι και βάζετε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει (μέτρια προς δυνατή φωτιά). Βάζετε τις μελιτζάνες με την χαραγμένη πλευρά προς τα κάτω. Σοτάρετε για 2 λεπτά. Γυρίζετε πλευρά και επαναλαμβάνετε το τσιγάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Επιστρέφετε τις μελιτζάνες στο πυρίμαχο.

ολοκλήρωση γέμισης

Ξανασκουπίζετε το τηγάνι απ’ το λάδι (και τα υπολείμματα) και επαναφέρετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια (μέτρια φωτιά). Ρίχνετε τη ντομάτα, 1 κ.σ. πελτέ, τα μπαχάρια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 7-10 λεπτά να φύγουν τα υγρά.
Αποσύρετε και προσθέτετε τον μαϊντανό. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι. Αφήνετε τα κρεμμύδια 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς.

καραμελωμένα κρεμμύδια με ντομάτα και μαϊντανό

Σύνθεση – ολοκλήρωση του ιμάμ μπαϊλντί:

Με κουτάλι πιέζετε τις μαλακές μελιτζάνες να ανοίξουν στις χαρακιές, όπου βάζετε περί τις 2 κ.σ. (ανάλογα με το μέγεθος) από τα αρωματικά καραμελωμένα κρεμμύδια. Προσθέτετε το τριμμένο τυρί (1 κ.σ. περίπου ανά μελιτζάνα).

Ιμάμ μπαϊλντί: γέμισμα με το μείγμα κρεμμυδιών

Ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τον πελτέ ντομάτας και το ρίχνετε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος. Ψήνετε (200 C) για 12-15 λεπτά.

Ιμάμ μπαϊλντί

Σερβίρισμα: Αφήνετε τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί να κρυώσουν 5-10 λεπτά, πριν σερβίρετε. Μοιράζετε τη νόστιμη σάλτσα στα πιάτα και τοποθετείτε πάνω της 1-2 μελιτζάνες. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύετε με ωραίο ψωμί.

Print Friendly, PDF & Email
98

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

 • Λάμπρος Τσιτσιμελής
  4 μήνες ago

  Εξαιρετική εισαγωγή με πολύ σωστές ιστορικές και κοινωνικές αναφορές. Μπράβο !!
  Το πιάτο είναι απίθανο, ακόμη και χωρίς τυρί. Σίγουρα αυτό του προσθέτει γευστικούς τόνους.

  • pandespani
   4 μήνες ago

   Λάμπρο, πολύ χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο.
   Όντως, οι μελιτζάνες ιμάμ είναι μια χαρά άνευ τυριού.

  Leave A Comment