
Εξαιρετική συνταγή, που ήρθε σχεδόν …»παραγγελιά» σε απόκομμα και μπήκε σφήνα στο μενού! Την έκανα γιατί με ενέπνευσε ο υγρός συνδυασμός ‘σούπα με σπανάκι και ρεβύθια’ – τα αγαπημένα μου. Και την πείραξα ελαφρώς ως προς τα αρώματα (μια ενίσχυση την αποζήταγε) και τον τρόπο που θα απέδιδαν το μάξιμουμ, λόγω της μικρής μου εμπειρίας με την ινδική κουζίνα. Πειραγμένη είναι επίσης, η συνταγή α) ως προς την φρεσκότητα των υλικών (δεν υπάρχουν pret-a-porter κονσέρβες, είναι όλα φρεσκομαγειρεμένα και bio) και β) ως προς τις θερμίδες, που είναι λιγότερες – μικρότερη ποσότητα σε γάλα καρύδας, άρα η σούπα είναι πιο λάιτ.
Από την κατσαρόλα για 6-7 κανονικά μπολ, φάγαμε 4 (οι 3 παιδιά) και δεύτερη φορά δεν πήρα! Κατά λάθος έμεινε (ευτυχώς) μια ελάχιστη ποσότητα για την φωτογράφιση του τελικού πιάτου (φαίνεται ίσως και από το μέγεθος του μπολ!). Τα ρεβύθια ταιριάζουν ωραία με το φρέσκο και καταπράσινο σπανάκι (το χρώμα μένει τέλειο, γιατί στο 5 λεπτο έχει απλώς μαραθεί). Τα αρώματα ενισχύουν τον -μόλις- πικάντικο χαρακτήρα, ο κουρκουμάς δίνει μια καταπληκτική κίτρινη χροιά και το γάλα καρύδας επενδύει με ελαφριά βελούδινη γλυκύτητα στην υφή. Ένα απλό πρώτο πιάτο, τόσο υπέροχο και πολύ πιο γευστικό απ’ ότι περιμένει κανείς. Οπτικά ευχάριστο, επίσης.
Ενδιαφέρον: Η σούπα με σπανάκι και ρεβύθια μπορεί να σερβιριστεί και ως verrine, δηλαδή σε ποτήρι μικρότερο ή μεγαλύτερο. Στη φωτό (επάνω) είναι σε μεγάλο διπλό σφηνάκι και τα κόκκινα ρεβύθια είναι περασμένα σε οδοντογλυφίδα.
Θα την ξανακάνω; Nαι, οπωσδήποτε! Ασυζητητί. Γι’ αυτό άλλωστε και σας την μεταφέρω.
Σας αρέσει το σπανάκι στη σούπα; Δείτε και την εξαιρετική σούπα με σπανάκι, καρότο και σέλερι (Ispanak Corbasi)
Σούπα με σπανάκι και ρεβύθια
Προετοιμασία: Mια ώρα και μισή περίπου για τα ρεβύθια και 45 λεπτά για τα υπόλοιπα. Μπορείτε να κάνετε τα ρεβύθια την προηγουμένη ή να χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα σε κονσέρβα (δεν το συστήνω, γιατί η γεύση δεν θα είναι η ίδια). Σ’ αυτή την περίπτωση, ξεπλύνετέ τα με τρεχούμενο νερό. Επίσης, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα σε γάλα καρύδας, μέχρι διπλή. Έτσι θα έχετε ένα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Εύκολη συνταγή, αλλά στην κανονική της εκδοχή που όλα είναι φρέσκα, δεν είναι γρήγορη. Θυμηθείτε πως σε όλα τα όσπρια, το αλάτι μπαίνει πάντα στο τέλος – αλλιώς δεν βράζουν.
Yλικά (για 6 άτομα)
για τα ρεβύθια
400 γραμ. ρεβύθια βιολογικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο
1 φύλλο δάφνης
νερό
——————
για τη σούπα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κόκκινα κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα (στο μικρό μπλέντερ, αλλά όχι χυμός)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και λιωμένες
1,5 – 2 κ.γ. αποξηραμένο κάρι σε σκόνη, μέτρια καυτερό (ροζ πακέτο)
1,5 κ.σ. σπόρους μουστάρδας
1 κ.γ. τσίλι φλέικς (μπούκοβο)
1,5 κ.γ. κουρκουμάς
250 ml γάλα καρύδας (1 κουτί)
900 ml ζωμός κότας ή λαχανικών (σπιτικός ιδανικά)
400 γραμ. ρεβύθια, βρασμένα
350 γραμ. σπανάκι φρέσκο, κομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ετοιμάζετε τα ρεβύθια: Τα μουλιάζετε σε νερό το προηγούμενο βράδυ. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε να βράσουν σε αρκετό νερό (να τα υπερκαλύπτει).
5 λεπτά αφού αρχίσουν και βράζουν, αποσύρετε από την φωτιά, πετάτε το νερό και τα βάζετε σε καθαρό νερό που τα υπερκαλύπτει.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και τη δάφνη και μαγειρεύετε με μέτρια προς χαμηλή φωτιά για μιάμιση περίπου ώρα, μέχρι να είναι έτοιμα αλλά να μην είναι λιωμένα.
Κάνετε τη σούπα: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 5 λεπτά, να μαραθούν χωρίς να ροδίσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 8-10 λεπτά.
Ρίχνετε το λιωμένο σκόρδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το κάρι, το τσίλι, τους σπόρους μουστάρδας και τον κουρκουμά. Δυναμώνετε ελαφρώς την φωτιά και ανακατεύετε τα αρωματικά μαγειρεύοντας για 2-3 λεπτά (εδώ είναι που παίρνει το πιάτο όλα του τα αρώματα).
Προσθέτετε το γάλα καρύδας, τον ζωμό και τα ρεβύθια. Χαμηλώνετε τη φωτιά λίγο πριν αρχίσει να βράζει, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά.
Βάζετε το σπανάκι, ανακατεύετε, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά, ίσα – ίσα το σπανάκι να μαραθεί. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τη ζεστή σούπα με σπανάκι και ρεβύθια σε μπολ και ιδανικά την συνοδεύετε με ζεστά νάαν (ινδικό ψωμί) ή τα πιο εύκολα αραβικά πιτάκια.
Σούπα ρεβύθια με σπανάκι σε βερίν (ποτηράκια)
έξτρα υλικά για το σερβίρισμα
1-2 κ.γ. κόκκινο μείγμα ταντόρι (tandoori)
τσίλι φλέικς ή κόκκινα πιπέρια
χοντρό αλάτι
Χρησιμοποιείστε την έτοιμη σούπα με σπανάκι ρεβύθια και ποτήρια κοντά κανονικά ή μεγάλα σφηνάκια (βλ. φωτό).
Τοποθετείτε στη βάση (ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού) μια στρώση ρεβύθια χωρίς πολλά υγρά – τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Πάνω τους, χρησιμοποιώντας το πιρουνάκι του γλυκού, τοποθετείτε με τάξη μια σειρά 0.5 -1 εκατ. (πάλι ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού) φύλλα σπανάκι.
Βάζετε στο μπλέντερ μια ποσότητα σούπας και την πολτοποιείτε. Για τα σφηνάκια 1 κουτάλα είναι υπεραρκετή. Η ποσότητα θα είναι μεγαλύτερη αν χρησιμοποιείτε κανονικά ποτήρια. Θα πρέπει να έχετε μια κάπως πηχτή σάλτσα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι. Την ρίχνετε στα ποτήρια, σχεδόν γεμίζοντάς τα.
Σημείωση: Aν, στην αναλογία σας στο μπλέντερ βάλετε περισσότερο σπανάκι, το χρώμα της σούπας θα είναι πράσινο, που είναι επίσης ενδιαφέρον.
Γαρνίρετε με ρεβύθια, περασμένα σε οδοντογλυφίδα που έχετε πασπαλίσει με κόκκινο μείγμα ταντόρι και τα στερεώνετε στο χείλος των ποτηριών, 3-4 κόκκους χοντρό αλάτι και μερικά φλέικς από αποξηραμένο τσίλι ή κόκκινο θρυμματισμένο πιπέρι.
Σχετικά Άρθρα
13 Σχόλια
[…] Διαβασε ολοκληρο το αρθρο στο Συνταγές Gourmet Μαγειρικής – Pandespani […]
[…] syntages24 on 8 Δεκεμβρίου 2010in ΣΥΝΤΑΓΕΣΔείτε τη συνταγή στο Συνταγές Gourmet Μαγειρικής – Pandespani Εξαιρετική συνταγή, που ήρθε σχεδόν […]
[…] Συνταγές Pandespani AKPC_IDS += "39746,";Popularity: unranked [?] 0 […]
[…] Πηγή Συνταγές Pandespani […]
[…] επίσης: ♠ φρέσκος τόνος με σπανάκι και γκρέιπφρουτ, ♣ ινδική σούπα με σπανάκι και ρεβίθια, ♥ λάιτ τάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο, ♦ […]
πολυ ορεκτικές φωτογραφίες! εδω εχουμε χιονια εδω και βδομάδες κι ό,τι συνταγη σούπας βλέπω μου μιλά κατευθείαν στην καρδια!
Μια ερώτηση σχτικά με το περίφημο αξίωμα να μην αλατίζουμε τα όσπρια: φτιάχνω σε ενα καταπληκτικό βραζιλιάνικο πήλινο σκεύος ρεβύθια φουρνου. Δεν εχω παραπονο, γίνονται τελεια, αν και δεν λιώνουν: μου αρέσουν πιο πολύ ετσι. Αλλα σε τέτοιες περιπτώσεις πότε αλατίζουμε; Στην σουπα, οκ, βαζεις το αλάτι και στο τέλος, αλλα στου φουρνου;
Ευχαριστώ για την συνταγή και για οποιαδήποτε απάντηση!
Πάντως και εγώ που κάνω συχνά ρεβυθάδα φούρνου σε Σιφνέικο πήλινο σκέυος, ακολουθόντας τις οδηγίες Σιφναίων μαγείρων βάζω αλάτι και λεμόνι αφού βγεί το σκεύος απ’ τον φούρνο «για να μην σφίξουν»…
αυτό δεν τόξερα, ευχαριστώ! αλλα και το λεμόνι; και πώς ανακατέυεται το αλάτι στα ρεβύθια; τα σκεύη αυτα είναι μικρα γενικα, δεν έχει πολυ χώρο για ανακατέματα, οχι; φοβερες απορίες έχω, ε;
Πάντως, όσον αφορά το αλάτι, αν κατά το μούλιασμα των οσπρίων προστεθεί (όχι στο βράσιμο), τότε βοηθάει στην διαδικασία και μαλακώνει τη φλούδα των φασολιών.
Για το όξινα γενικά (λεμόνι, ντομάτα, ξύδι) ισχύει ότι είναι καλύτερο να μπαίνουν προς το τέλος αν είναι επιθυμητό ένα χυλωμένο αποτέλεσμα (που όπως είπε και ο/η PP είναι και θέμα προσωπικής προτίμησης)
Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις. Στα ρεβύθια μπαίνει χοντρό αλάτι στο μούλιασμα κι αυτό βοηθάει να φεύγει η φλούδα – αλλά τα bio, που είναι και μικρότερα, βρίσκω πως δεν χρειάζεται να αποχωριστούν τη φλούδα τους. Παλιότερα βάζαμε σόδα, μετά το μούλιασμα, στο σουρωτήρι, τα τρίβαμε λίγο, τα αφήναμε 5 λεπτά και τα ξεπλέναμε καλά. Παρ’ όλ’ αυτά, στο πρώτο νερό αφρίζαν του σκοτωμού και το πετάγαμε επίσης.
Στα φασόλια δεν το έχω κάνει ποτέ. Βρίσκω επίσης, πως με τη σόδα γίνονται υπερβολικά μαλακά και δεν μου αρέσουν – αυτό όμως, είναι θέμα γούστου.
Τώρα, όσον αφορά το ψήσιμο σε πήλινο, θα πρέπει κι εκεί να μπει το αλάτι στο τέλος, όταν είναι έτοιμα και απλώς (για χάρη της σάλτσας) να τα μαγειρέψουμε άλλα 5 λεπτά.
Πρώτα από όλα θερμά συγχαρητήρια γιατί σαν επαγγελματίας chef παίρνω πολλές υπέροχες ιδέες απ τις συνταγές σας. Δεύτερον μια παρατήρηση για το θέμα ρεβυθια. Αν μείνουν μισή ώρα με 40 λεπτά στην σοδα πιστέψτε με ότι δεν θα λιώσουν ούτε θα αλιωθουν! Κάνω πολλά χρόνια ρεβυθια με αυτόν τον τρόπο και γίνονται από εμφάνιση σαν κονσέρβας που λένε. Ολόκληρο και μέσα σαν καλοψημένο καστανό!
Ευχαριστούμε 🙂
Έχετε δίκιο σ’ αυτό που λέτε. Αλλά σε μεγάλο βαθμό παίζουν ρόλο τα ίδια τα ρεβίθια, η ποικιλία, το μέγεθος και πόσο φρέσκα είναι.
σας ευχαριστώ όλους.
την επομενη φορα θα δοκιμασω να βαλω το αλατι 0και το λεμόνι!-στο τέλος. εχω ενα στοκ απο ρεβίθια βιολογικα απο τον οκτώβρη που ήρθα στην Ελλαδα. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι οτι τα καρότα που βαζω μεσα στο πήλινο δεν θαναι τόσο λεμονατα (στίβω τεσσερα λεμόνια!).
Γενικα τα ρεβίθια είναι τα πιο ιδιότροπα όσπρια, ο καθένας εχει κι άλλον τρόπο να τα τιθασσεύει: και το πρώτο νερό πεταω, και αλατι στο μουσκεμα βαζω, και σόδα αφού τα στραγγίξω. Ενω τα μαυρομάτικα πχ ή οι φακούλες είναι υπακουα και ούτε καν μούσκεμα αποβραδίς δεν θέλουν!