Το ακατέργαστο κόκκινο κρέας κάνει καλό στην καρδιά

 
23/05/2010
 

To διάβασα στο «Πρώτο Θέμα» on line (δημοσιεύεται όμως και σε άλλεςεφημερίδες και sites) και σας το μεταφέρω ως έχει. Το είδος του κρέατος που καταναλώνουν μικροί και μεγάλοι, συχνά περνάει από -επιεικώς- 40 κύματα για να γίνει καινούργιο προϊόν τύπου χοτ-ντογκ ή πικάντικο λουκάνικο ή σαλάμι ή πάριζα ή ό,τι άλλο τέλος πάντων, όπου πλέον δεν βλέπεις κομμάτια της πρώτης ύλης αλλά ένα αδιευκρίνιστης σύνθεσης μείγμα ανακατεμένο με χρωστικές, ενισχυτές γεύσεις, Ε και μπαχαρικά. Όλα αυτά επαρκώς συντονισμένα για να μεταφέρουν ένα αποτέλεσμα-νέο προϊόν με κάποιο γευστικό ενδιαφέρον, ικανό να προσελκύσει από νωρίς μεγαλύτερο και με -συχνά πολύ- μέλλον καταναλωτικό κοινό.

Έρευνα: Το ακατέργαστο κόκκινο κρέας κάνει καλό στην καρδιά

<<Η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας ή διαβήτη, ενώ το ακατέργαστο κόκκινο κρέας δεν φαίνεται να είναι το ίδιο επιβλαβές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Η μελέτη, από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπό την ερευνήτρια του τμήματος επιδημιολογίας Ρενάτα Μίχα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Circulation» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Η μελέτη αξιολόγησε (μετα-ανάλυση) τα μέχρι τώρα πορίσματα από 1.600 σχετικές με το ζήτημα έρευνες, που αφορούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε δέκα χώρες.

Η διαπίστωση της νέας έρευνας του Χάρβαρντ είναι ότι η κατανάλωση ακόμα και μόνο 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (που αντιστοιχούν περίπου σε ένα λουκάνικο ή δύο κομμάτια μπέικον) αυξάνει κατά 42% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 19% για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, δεν διαπιστώνεται τέτοιος κίνδυνος από την κατανάλωση ακόμα και διπλάσιας ποσότητας κόκκινου ανεπεξέργαστου κρέατος κάθε μέρα, όπως βοδινού, αρνιού ή χοιρινού, παρόλο που τόσο το ακατέργαστο όσο και το κατεργασμένο κρέας έχουν χονδρικά το ίδιο ποσοστό λίπους.

Οι ερευνητές, με δεδομένο ότι και στις δύο μορφές κρέατος υπάρχουν ανάλογες ποσότητες χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών, εκτιμούν ότι η διαφορά τους, όσον αφορά την επίπτωση στην υγεία, οφείλεται στο αλάτι και στα άλλα συντηρητικά που προστίθενται στο κατεργασμένο κρέας. Το αλάτι ιδίως μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος σε μερικούς ανθρώπους και να αυξήσει έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Επίσης, πειράματα με ζώα έχουν δείξει ότι τα συντηρητικά μπορούν να δημιουργήσουν αρτηριοσκλήρυνση και να μειώσουν την ανεκτικότητα στη γλυκόζη, οδηγώντας έτσι σε πιθανά προβλήματα καρδιάς και διαβήτη.

Η υπεύθυνη, σημείωσε ότι τέτοιου είδους μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στην κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος και στα προβλήματα υγείας, όμως πρόσθεσε ότι ελήφθη μέριμνα ώστε να απομονωθεί η επίδραση άλλων πιθανών παραγόντων κινδύνου.

Οι καταναλωτές θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, για να προφυλάξουν την υγεία τους από πιθανούς κινδύνους. «Με βάση τα ευρήματά μας, η κατανάλωση μια φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο θα σχετιζόταν με σχετικά μικρό κίνδυνο», όπως είπε.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις της αμερικανικής και της βρετανικής βιομηχανίας κατεργασμένου κρέατος εξέφρασαν τη διαφωνία τους με αυτά τα συμπεράσματα, θεωρώντας ότι πρόκειται απλώς για υποθέσεις που δεν έχουν αποδειχτεί και τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες. Όπως είπαν, δεν χρειάζεται οι καταναλωτές να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες οδηγίες των ειδικών συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος για λόγους υγείας.>>

Print Friendly, PDF & Email
11

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

3 Σχόλια

 • Ανώνυμος
  10 έτη ago

  Τ ακατεργαστο κόκκινο κρέας είναι υγειινο εφόσον ψηθεί για 20΄ της ώρας τουλάχιστον, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 200 βαθμούς .

 • Αλεξανδρα Νικολαίδου
  10 έτη ago

  Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο Το κρέας πρέπει να ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

  Leave A Comment