κρεατόπιτα με αρνί ή πίτα του βοσκού – shepherd’s pie

 
28/04/2019
 
κρεατόπιτα με αρνί ή κατσίκι - πίτα του βοσκού - shepherd's pie
Shepherd’s pie: η νόστιμη κρεατόπιτα με αρνί και Cottage pie η αντίστοιχη με μοσχαρίσιο κρέας. Το περίσσευμα του φαγητού σε καινούργιο, κόμφορτ πιάτο.

Πίτα του βοσκού ή shepherd’s pie είναι η βρετανική κρεατόπιτα με αρνί, που μεταμορφώνει το ψημένο αρνίσιο κρέας που περίσσεψε (και του εριφίου για τα καθ’ ημάς) σε ένα ολοκαίνουργιο ζουμερό, πολύ νόστιμο, κόμφορτ πιάτο. Η κρεατόπιτα βασίζεται στη λογική της μεταποίησης και ανακύκλωσης μιας υπάρχουσας πρώτης ύλης και ενδείκνυται κάθε φορά που η κουζίνα στοκάρει σε ψητό κρέας. Η απανταχού σοφή οικονομία φαγητού δείχνει την απέραντη νοστιμιά της στις δημιουργικές διασκευές.

κρεατόπιτα με αρνί ή κατσίκι και πουρέ πατάτας - πίτα του βοσκού - shepherd's pie

Μαγειρική οικονομία σκέτη ή αποτέλεσμα υπερβολής όπως το αναστάσιμο τραπέζι της λαμπρής μέρας του Πάσχα; Χωρίς σχετική έρευνα θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποθέσουμε ότι πολλοί λαοί σφάζουν τόσο μεγάλο ζωικό πληθυσμό στο όνομα μιας αχόρταγης παράδοσης, που ξεπερνάει τα όρια της πείνας, της ανάγκης για θρέψη και γιορταστική ευχαρίστηση.

Αποτελεί σχεδόν κοινή παραδοχή ότι ειδικά στο πλούσιο πασχαλιάτικο γλέντι η όρεξη επικεντρώνεται στους μεζέδες και στις πρώτες, τραγανές, τσιμπητές πέτσες του σουβλιστού αρνιού ή κατσικιού. Χορταίνεις με το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, τα εισαγωγικά γαρδουμπάκια, με τα οποία η παρέα απολαμβάνει το κρασί, το ούζο, το τσίπουρο ή τη ρακή. Όταν τελικά καταφθάνει ο στροβιλιστός και ζαλισμένος πρωταγωνιστής της σούβλας, απλώς δοκιμάζεις. Δεν τρως. Είσαι ήδη χορτάτος.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, ακόμη κι αν οι φίλοι είναι πολλοί, περισσεύει πραγματικά μεγάλη ποσότητα κρέατος. Όπερ σάρκα παραπάνω ζώων που «αναστήθηκαν αίφνης στον δικό τους παράδεισο» για τη χριστιανική χάρη μας. Την επομένη δε ή την μεθεπομένη, συχνά πετιέται το περίσσευμα – πόσο ψητό αρνί να φας πια -, πράγμα που όμως, αποτελεί άλλη μια υπερβολή τη στιγμή που άνθρωποι, και δίπλα μας, πεινάνε.

Δεδομένου ότι η παράδοση είναι πολύ ελκυστική για να αλλάξει αυτή την σπατάλη της στην κατανάλωση κρέατος, αξίζει να σκεφτούμε διπλά την αξιοποίηση του περίσσιου. Μια κρεατόπιτα με αρνί δημιουργεί ένα ωραιότατο, κανονικό πιάτο μιας επόμενης μέρας, αφού μάλιστα καταψύχεται. Εντάσσοντας δημιουργικά το υπάρχον στοκ, αναπροσαρμόζει τις γεύσεις και τις διαβάζει αλλιώς στο καινούργιο σερβίρισμα. Τι καλύτερο!

γκουρμέ κρεατόπιτα με αρνί ή πίτα του βοσκού - shepherd's pie

Τι είναι η Sheperd’s Pie – αγγλική κρεατόπιτα με αρνί

Επί της ουσίας, η αγγλική Πίτα του βοσκού – Shepherd’s pie είναι ένα κύριο πιάτο από νόστιμο ραγού αρνιού κρυμμένο κάτω από πουρέ πατάτας. Ξεκίνησε να γίνεται από το υπάρχον, έτοιμο, ψητό αρνί της Κυριακής, το υπόλοιπο του οποίου έπρεπε να βρει το δρόμο του μέσα στο μενού της εβδομάδος. Έτσι, έγινε σάλτσα, σκεπάστηκε με πουρέ και μπήκε εκ νέου να ψηθεί και να γκρατιναριστεί στο φούρνο.

κρεατόπιτα με αρνί και πουρέ πατάτας έτοιμη για ψήσιμοσερβίρισμα κρεατόπιτας με το κουτάλικρεατόπιτα με αρνί ή πίτα του βοσκού - shepherd's pie

Μιλάμε δηλαδή, για ένα απλό κόνσεπτ μαγειρικής ανακύκλωσης, που σε χορταίνει, διαθέτει morish factor, σε κάνει να νιώθεις καλά και να θες περισσότερο.

Ο αχνιστός πουρές πατάτας με τις ξεροψημένες αυλακιές λιώνει στο στόμα καθώς σμίγει και ανακατεύεται με την γλυκιά, ζουμερή, ελάχιστα πικάντικη (λόγω γούστερ και ταμπάσκο), κόκκινη βάση. Όλα τα μικρούτσικα κομματάκια κρέατος ενώνονται με το αφράτο πατατένιο σκέπασμα και τα θυμαρίσια αρωματικά στοιχεία επεκτείνονται. Πρόκειται για μαλακή τροφή που λιώνει σαν παιδική, αλλά δεν είναι μόνο για παιδιά.

κρεατόπιτα με αρνί ή πίτα του βοσκού - shepherd's pie

Shepherd’s pie vs Cottage pie και βάτραχος στην τρύπα

Στην σύγχρονη αναβίωσή του, το κλασικό και δημοφιλές πιάτο γίνεται συνήθως με αρνίσιο κιμά (όπερ κιμαδόπιτα), ιδανικά χοντροκομμένο ή φρέσκο αρνίσιο κρέας ψιλοκομμένο. Όταν η κρεατόπιτα γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας (από φρέσκο κιμά ή ήδη ψημένο κρέας), το ίδιο πιάτο λέγεται Cottage pie (ίσον κρεατόπιτα με μοσχάρι). Η μέθοδος δεν διαφέρει, αλλάζει όμως η γεύση.

Παλαιότερος όρος από τους δύο είναι ο Cottage pie, ήδη σε χρήση απ’ το 1791 για οποιαδήποτε φτωχή, αγροτική πίτα με κρέας και πατάτες (Cottage = ταπεινή, μικρή κατοικία για τους εργάτες των αγρών). Ο όρος Shepherd’s pie εμφανίστηκε το 1854 και αρχικά ήταν συνώνυμος του προγενέστερου Cottage pie, απ’ τον οποίο διαχωρίστηκε πολύ αργότερα, στον 20ό αιώνα. Έκτοτε αφορά μόνον σε κρεατόπιτα με αρνίσιο κρέας.

Ανάλογο ταπεινό πιάτο με ευφάνταστο όνομα είναι και το Toad in the hole (Βάτραχος στην τρύπα 🐸!), το οποίο γίνεται συνήθως με χοιρινά λουκάνικα μέσα ζύμη πουτίγκας Yorkshire. Παλαιότερα αντί λουκάνικων χρησιμοποιούνταν ψητό κρέας ή αρνίσια νεφρά.

Η εδώ συνταγή βασίζεται στην Shepherd’s pie του πολύ ωραίου βιβλίου της Βρετανίδας συγγραφέα και συντάκτριας των Sunday Times, Caroline Conran «Delicious Home Cooking», Conran Octopus Ltd. Αν είστε φαν ή μελετητής της παραδοσιακής βρετανικής κουζίνας ή foodie που ψάχνετε τα περί του αγγλικού φαγητού, συστήνεται.

Σημεία προσοχής για μια τέλεια κρεατόπιτα από αρνί

Στην συνταγή του βιβλίου, η γέμιση-βάση για την κρεατόπιτα με αρνί και πουρέ πατάτας έχει μόνον κρεμμύδια. Τόσο αυτά όσο και το ψιλοκομμένο κρέας τσιγαρίζονται μέχρι τελικής πτώσεως, πράγμα που προσθέτει στο σύνολο γλύκα, εξαιρετική νοστιμιά και βάθος γεύσης.

Ωστόσο, δοκιμάστηκε η προσθήκη καρότου και σέλερι, μια και η πλειονότητα του διαδικτύου την προτείνει, κτίζοντας μάλλον μια confusion γέφυρα με την ιταλική κουζίνα.

δοκιμή του σέλινου στην κρεατόπιτα με αρνί - shepherd's pie
δοκιμή προσθήκης σέλινου & καρότου στην πίτα του βοσκού – shepherd’s pie

Συμπέρασμα: Με το ψημένο αρνίσιο κρέας σέλερι & καρότα δεν χρειάζονται. Αν επιμένετε πολύ, βάλτε μόνον το καρότο – ένα μικρό. Ειδικά το σέλινο αποπροσανατολίζει το ραγού πηγαίνοντάς το βόλτα στη Μεσόγειο και το κάνει φλύαρο. Όμως, η αγγλική κρεατόπιτα με αρνί δεν είναι Bolognese. Αν πάλι, σας λείπει η πράσινη νότα, προσθέστε στην γέμιση, πριν το ψήσιμο, 1/2 -2/3 φλ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο).

Σημαντικό: Στην εδώ εκτέλεση χρησιμοποιήθηκε (όπως συστήνει και η συνταγή) περίσσευμα σάλτσας (gravy) που προέκυψε απ΄τον ζωμό κατά το medium (ροζ) ψήσιμο ενός αρνίσιου μπουτιού στο φούρνο και το μετέπειτα ντεγκλασάρισμά του – δείτε σχετικά και στο αρνάκι Ουαλίας, αλλά και στο αρνάκι ή κατσικάκι στη λαδόκολλα. Στην μεγάλη αξία των ζωμών έχουμε ήδη αναφερθεί στο άρθρο ζωμός κρέατος βοδινός ή μοσχαριού.

Άρα,
α) καλό είναι να κρατάμε τέτοιου είδους συμπυκνωμένης νοστιμιάς υγρά (στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σε παγάκια)
β) αν δεν έχετε τέτοιο σπιτικό στοκ, αγοράστε το καλύτερο δυνατόν έτοιμο.

η επιφάνεια με τις τραγανές μύτες του πουρέ στην κρεατόπιτα - πίτα του βοσκού - shepherd's pie

Με δυό λόγια

Καλά εκτελεσμένη η παραδοσιακή, αγγλική κρεατόπιτα με αρνί (Shepherd’s pie) είναι ένα μικρό θαύμα γεύσης. Μεστό πιάτο, πλήρες, υπερνόστιμο, ζουμερό και μυρωδάτο. Δοκιμάζοντάς την θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

Κι αν κάνετε την κρεατόπιτα με αρνί (ή κατσίκι ή με μοσχάρι την Cottage pie, με τον ίδιο τρόπο) και σας αρέσει,  βγάλτε την μια φωτό και στείλτε την μας στο Facebook, στο Twitter ή στο Instagram με #pandespani ή #pandespani_deliciousideas. Χαιρόμαστε πάντα να βλέπουμε τι ωραίο μαγειρεύετε και πως το κάνετε 😀.

γκουρμέ κρεατόπιτα με αρνί ή κατσίκι και πουρέ πατάτας - πίτα του βοσκού - shepherd's pie

Κρεατόπιτα με αρνί – πίτα του βοσκού – Shepherd’s pie

Προετοιμασία: 40-50 λεπτά και 30 λεπτά το ψήσιμο. Βάλτε τις πατάτες να βράζουν όσο ετοιμάζετε το κρέας. Θα χρειαστείτε: α) μεγάλο (περί τα 32 εκ.), σχετικά βαθύ τηγάνι και β) πυρίμαχο σκεύος 23-25 εκατ. Αν δεν έχετε τέτοιο τηγάνι, χρησιμοποιήστε κατσαρόλα. Μπορείτε να ετοιμάσετε εξ ολοκλήρου την κρεατόπιτα με αρνί (χωρίς να την ψήσετε) και να την βάλετε στην κατάψυξη. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για σκεύος διαμ. 23-25 εκ.)
700-800 γρ. ψημένο αρνί
2 κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
30 γρ. βούτυρο και προαιρετικά 1 κ.σ. ακόμη σε κομματάκια για την επιφάνεια
30 γρ. αλεύρι (3.8 κ.σ. κοφτές)
150 ml κόκκινο κρασί
500 ml γκρέιβι ή ζωμό κρέατος
1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή 2πλάσιο φρέσκο
2 κλωναράκια δενδρολίβανο, τα φύλλα ψιλοκομμένα
1-2 κ.γ. Tabasco & 2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ πατάτας
700-800 γρ. πατάτες
60-80 γρ. βούτυρο
100 ml γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε τον πουρέ πατάτας: Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζετε σε κατσαρόλι και υπερσκεπάζετε με νερό (να καλύπτονται 4 εκατ.). Βράζετε με μισοσκεπασμένο το κατσαρόλι για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να είναι μαλακές.

ετοιμάζοντας πουρέ πατάτας για πίτα του βοσκού - shepherd's pie

Σουρώνετε και πολτοποιείτε με το ανάλογο εργαλείο ή με πιρούνι. Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται.

τα βασικά υλικά για κρεατόπιτα με αρνί - πίτα του βοσκού - shepherd's pie
Βάσει του τεστ γεύσης, το σέλινο αποπροσανατολίζει την κρεατόπιτα. Μείνετε στο κρεμμύδι και το πολύ, στο καρότο.

Προετοιμάζετε το κρέας: Κόψτε τα κομμάτια του αρνιού πρώτα σε λεπτές φέτες, ακολούθως σε λωρίδες και μετά σε μικρά κυβάκια. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το κρέας στο μπλέντερ με τα μαχαίρια και να το ψιλοκόψετε γυρίζοντας την ταχύτητα για δευτερόλεπτα, ελέγχοντας ώστε να μην βγει το ψημένο κρέας τρίμμα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C με αέρα.

μαγειρεύοντας την γέμιση για αγγλική κρεατόπιτα με αρνί ή κατσίκι - πίτα του βοσκού - shepherd's pie

Σε ευρύχωρο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να κάψουν (μέτρια προς δυνατή φωτιά) και προσθέτετε το κρεμμύδι. Αν χρησιμοποιήσετε το καρότο, το προσθέτετε κι αυτό. Τσιγαρίζετε να ροδίσουν (4-5 λεπτά) ανακατεύοντας.

το αλεύρι στην γέμιση της κρεατόπιτας

Βάζετε το κρέας και τσιγαρίζετε για άλλα 2-3 λεπτά. Όλα το μείγμα θα πρέπει να αρχίζει να καφετίζει. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη.

ετοιμάζοντας την γέμιση της αγγλικής κρεατόπιτας - shepherd's pie

Ρίχνετε το κρασί, που θ’ αρχίσει να τσιτσιρίζει. Μαγειρεύετε να εξατμιστεί σχεδόν και βάζετε τον 400 ml ζωμό ή το γκρέιβι και ανάλογο νερό. Ανακατεύετε ξύνοντας τον πάτο (ντεγκλασάρισμα) του σκεύους με την σπάτουλα. Βάζετε τα αρωματικά (θυμάρι, δενδρολίβανο), τον πελτέ ντομάτας, τις σάλτσες (Ταμπάσκο, Γούστερ), αλάτι και πιπέρι.

το ραγού στην κρεατόπιτα με αρνί που περίσσεψε

Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετετε για 10 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό. Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι στεγνό. Δοκιμάστε στο τέλος και διορθώστε σε αλατοπίπερο και σάλτσες.

ετοιμάζοντας αγγλική κρεατόπιτα με αρνί και πουρέ πατάτας - shepherd's pie

Ολοκληρώνετε την κρεατόπιτα με αρνί: Μεταφέρετε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε τον πουρέ πατάτας βάζοντας κουταλιές ολόγυρα και απλώνοντάς τες χαλαρά στο τέλος. Με πιρούνι δημιουργείτε γραμμές στην ελεύθερη επιφάνεια. Μην την ισιώσετε, είναι πιο ωραία να έχει και λοφάκια. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου πάνω της – εμείς δεν το βάλαμε.

κρεατόπιτα με αρνί βήμα βήμα: ψήσιμοκρεατόπιτα με αρνί βήμα βήμα: ψήσιμο

Ψήσιμο: Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει τόπους-τόπους και οι κορυφές να αρπάξουν ωραίο καφετί χρώμα. Αποσύρετε.

γκουρμέ αγγλική κρεατόπιτα με αρνί - σερβίρισμα με κουτάλικρεατόπιτα με αρνί ή πίτα του βοσκού - shepherd's pie

Σερβίρισμα: Αφήνετε την κρεατόπιτα με αρνί (Shepherd’s pie) να κρυώσει για 5-10 λεπτά πριν σερβίρετε. Μπορείτε να την κόψετε είτε με σπάτουλα, είτε να την σερβίρετε με μεγάλο κουτάλι.

Print Friendly, PDF & Email
36

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

 • Βίκυ Π.
  2 έτη ago

  Πολλή ωραία συνταγή!!!Στην πρώτη ευκαιρία θα την δοκιμάσω και θα επανέλθω φυσικά.

  • pandespani
   2 έτη ago

   Ναι, να την δοκιμάσετε. Και περιμένουμε την γνώμη σας!

  Leave A Comment