κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί

 
31/08/2016
 
κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί
κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί

Ανοίξαμε το σεντούκι της θάλασσας με τα οστρακοειδή, διαλέξαμε από το ντουλάπι ένα φίνο ζυμαρικό και μαγειρέψαμε κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί. Χωρίς φανφάρες και σάλτσες (κυριολεκτικά), αρωματίσαμε το πιάτο με δύο τρία υλικά (σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό), λούσαμε με λευκό κρασί και μεταφέραμε το Αιγαίο στο τραπέζι μας. H αρμύρα και η μεστή γεύση που συνοδεύουν τα μύδια, έχει περάσει σε κάθε κόκκο του ζυμαρικού, μια και ο ζωμός που χρησιμοποιήσαμε, προέρχεται από το άχνισμά τους. Εκείνη την μέρα είχαμε την τιμή να μας συνοδεύσει και η εξαιρετική Birra Artigianale al Tartufo.

κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί

Τα μύδια ως τροφή

Από τον άνθρωπο τα μύδια τρώγονται  εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περίπου 17 είδη από αυτά είναι βρώσιμα και τα πιο γνωστά είναι τα Mytilus edulis (τα μπλε που μπήκαν στο κριθαράκι μας), τα Mytilus galloprovincialis, (ή αλλιώς «της Μεσογείου») και τα Mytilus trossellus (του Ειρηνικού). Επίσης γνωστά είναι και τα Perna canaliculus από την Ν. Ζηλανδία, με τα υπέροχα εξωτικά πράσινα «χείλια».

Τα μύδια μπορούν να καταναλωθούν ψητά, μαγειρευτά, καπνιστά, βραστά, αχνιστά ακόμα και τηγανητά σε βούτυρο ή ελαιόλαδο. Μοναδική, απαραίτητη προϋπόθεση να είναι ζωντανά προτού μαγειρευτούν. Έτσι διασφαλίζουμε ότι το «φιλτροειδές» σύστημά τους λειτουργεί κανονικά, οπότε τυχόν σπασμένα ή ανοιχτά ή όσα δεν ανοίξουν κατά το μαγείρεμα, τα πετάμε. Τα ξεπλένουμε καλά κάτω από την βρύση πριν τα μαγειρέψουμε και με ένα βουρτσάκι καθαρίζουμε καλά τα «μούσια» τους.

κριθαράκι με μύδια
Mytilus edulis, τα μπλε μύδια πριν το καθάρισμα
κριθαράκι με μύδια - μύδια καθαρισμένα
Mytilus edulis, τα μπλε μύδια μετά το καθάρισμα

Άλλες συνταγές με μύδια:

μύδια σαγανάκι
μύδια με πάπρικα και μυρωδικά
μύδια αχνιστά με ούζο και saffron
ταλιατέλες με θαλασσινά

Barilla - all pasta

mydia - GlochidiumFun fact για τα μύδια

Τα μύδια είναι γονοχωριστικά και αναπαράγονται σεξουαλικά. Ξέρατε πώς; Η γονιμοποίηση γίνεται εξωτερικά. Το σπέρμα απελευθερώνεται από το αρσενικό απευθείας στο νερό και έπειτα εισέρχεται στο θηλυκό.

Μετά την γονιμοποίηση, το αυγό περνάει σε προνυμφική μορφή που ονομάζεται γλωχίδιο (glochidium), το οποίο παρασιτεί προσωρινά σε ψάρια, προσκολλώμενο στα πτερύγια ή τα βράγχιά τους. Με αυτόν τον τρόπο ταξιδεύουν και «μοιράζονται» σε περισσότερα σημεία της θάλασσας. Έπειτα γίνεται η αποκόλληση και η ενηλικίωση.

κριθαράκι με μύδια - barilla
κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί

Γιατί μας αρέσει το κριθαράκι με μύδια και με όλα

Συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε νέους, δημιουργικούς συνδυασμούς για το ταπεινό μας -πλην νοστιμότατο- κριθαράκι, ξεβολεύοντάς το από την κλασική γευστικο-οπτική γωνία της ελληνικής παράδοσης, που μαρκάρει στενά το γιουβέτσι. Όχι γιατί δε την αγαπάμε την παράδοση -κάθε άλλο. Αλλά γιατί, αφενός είμαστε πάντα ανυπόμονοι και έτοιμοι για καινούριες γευστικές περιπέτειες, και αφετέρου γιατί μας αρέσουν αυτές που πολλαπλασιάζουν τους τρόπους, με τους οποίους αξιοποιούμε ένα καθημερινό υλικό και εμπλουτίζουν τις γεύσεις μας.

Στον δημιουργικό αυτόν «αγώνα», σύμμαχός μας στα ζυμαρικά, η Βarilla. Το μέτριο κριθαράκι της, ήδη τεσταρισμένο με τις μυρωδιές της θάλασσας (κριθαράκι με αχινούς), επιλέγεται ξανά με απόλυτη σιγουριά για το τέλειο αποτέλεσμα. Γεύση εξαιρετική, αφοσιωμένη στο να αγκαλιάζει τα υγρά υλικά για να μεταφέρει στο πιάτο τον χαρακτήρα τους. Υφή που στέκεται και μελώνει, με την πιο σωστή ισορροπία.

κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί

Το κριθαράκι (μικρό κριθάρι) και μανέστρα κάποιες φορές (από το βενετσιάνικο minestra για τη σούπα), έχει επωμιστεί – πιθανότατα από τη σύλληψή του – έναν μεγαλύτερο, διπλό ρόλο, παρά το μικρό του μέγεθος: εκείνον του ρυζιού και τον άλλο του ζυμαρικού. Και τον παίζει πολύ καλά εδώ και κάποιους αιώνες, μπαίνοντας αρχικά στις σούπες, αντί για ρύζι, και μετά σε φαγητά (κατσαρόλας), που οργανώνονται με βάση την πολλή σάλτσα (κοκκινιστό – γιουβέτσι). Το κριθαράκι φτιάχνεται από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού. Η κλασική ιδιότητά του είναι ότι απορροφά μεγάλη ποσότητα υγρών πολύ γρήγορα, χυλώνει εν μέρει και λασπώνει εύκολα εν όλω, με αποτέλεσμα να θέλει …μαεστρία και το να φτιάξεις καλό γιουβέτσι.

Αυτή η ιδιότητά του όμως, περιόριζε μέχρι πρότινος την χρήση του, βάζοντας λίγο-πολύ το ζυμαρικό εκεί που έμπαινε όταν πρωτοδημιουργήθηκε. Το νέο, μέτριο κριθαράκι Barilla ξεπερνάει τα αρνητικά, διευκολύνει απίστευτα το μαγείρεμά του και επιτρέπει να το αξιοποιήσουμε με περισσότερους τρόπους, όντας σίγουροι ότι το τελικό πιάτο θα είναι από κάθε άποψη, σωστό. Όχι νόστιμο μεν, αλλά λίγο … λασπωμένο. Γι΄αυτό ακριβώς και το συγκεκριμένο κριθαράκι μας αρέσει!

κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί

κριθαράκι με μύδια και το μυστικό του

Η συνταγή βασίζεται στο υπέροχο, κλασικό, βορειοιταλικό ριζότο με μύδια και λευκό κρασί. Το μυστικό βρίσκεται στον αρχικό δικό τους ζωμό, που ενισχύει αυτόν που προέρχεται από το άχνισμα των μυδιών με αρκετό κρασί. Το υγρό γευστικό σύνολο που δημιουργείται, μεταφέρει την γλύκα με την θαλασσινή αρμύρα από τα φρέσκα μύδια, καλά ισορροπημένη από την οξύτητα του κρασιού, σε κάθε κόκκο του ζυμαρικού, καθώς αυτό μαγειρεύεται εξ ολοκλήρου μαζί του. Αυτή είναι και η ιδανική εκτέλεση της συνταγής.

Tips: Επομένως, αν αγοράσετε φρέσκα μύδια καλλιέργειας, σε κλειστή συσκευασία, μην πετάξετε το υγρό που τα συνοδεύει. Σουρώστε το σε  σίτα-σουρωτήρι με μικρές τρύπες ή σε τουλπάνι, και χρησιμοποιήστε το στον ζωμό, που συνολικά θα πρέπει να είναι 750 ml για το κριθαράκι. Συμπληρώστε με λίγο νερό, αν χρειάζεται.

Σημειώστε επίσης, ότι το ίδιο καλό σούρωμα γίνεται και στο υγρό των μυδιών, μετά το άχνισμά τους.

Αν αγοράσετε φρέσκα μύδια σε δίχτυ, θα χρησιμοποιήσετε μόνον τον ζωμό από το άχνισμα-βράσιμό τους. Η τελική ποσότητά του παραμένει ίδια (750 ml). Προσθέστε στο κρασί (500 ml) 1 φλ. (250 ml) νερό.

κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί

κριθαράκι με μύδια

Λίγο κρασί (λευκό), λίγο θάλασσα (τα μύδια) και ο Έκτωρας

Με δυό λόγια: Το κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί είναι ένα απλό μεν, αλλά εντυπωσιακής νοστιμιάς πιάτο, ολίγον φιγουράτο μάλιστα. Αν τα οστρακοειδή και τα μύδια συγκαταλέγονται στα αγαπημένα σας, αρκεί να το κάνετε μια φορά. Βάζουμε στοίχημα το μεγάλο μας τηγάνι ότι θα εντυπωσιαστείτε και θα κολλήσετε στην απίστευτη γεύση του. Δοκιμάστε το!


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


Κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί – η συνταγή

Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου όλα μαζί (λιγότερο, αν τα μύδια δεν απαιτούν πολύ καθάρισμα). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορείτε να κάνετε το ριζότο με μύδια. Εύκολη συνταγή που ακολουθεί τη λογική του ριζότο.

κριθαράκι με μύδια - καθάρισμα

Υλικά (για 4 άτομα)
για τον ζωμό
700 γρ. μύδια
500 ml λευκό ξηρό κρασί και 1 φλ. (250 ml) από το υγρό των μυδιών
1/4 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/4 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

για το κριθαράκι
1 1/2 φλ. κριθαράκι μέτριο Barilla
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

για τα συνοδευτικά
1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

κριθαράκι με μύδια - ζωμός

Ετοιμάζετε τα μύδια: Με ένα βουρτσάκι καθαρίζετε το κέλυφος των μυδιών και με την βοήθεια ενός μαχαιριού τραβάτε και βγάζετε τα ‘μούσια’ τους. Τα ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό. Πετάτε όσα μύδια παραμείνουν ανοιχτά ή είναι σπασμένα.

Σε βαθύ, άνετο τηγάνι ρίχνετε το λευκό κρασί, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό. Βάζετε σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τα μύδια και αφήνετε να έρθουν σε σημείο βρασμού.

Ξαφρίζετε, αν χρειάζεται, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και σκεπάζετε. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Τα βγάζετε, και πετάτε όποιο μύδι δεν έχει ανοίξει.

κριθαράκι με μύδια

‘Οσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάτε. Αποσύρετε τα υπόλοιπα με τρυπητή κουτάλα, σε ένα μπολ. Με ένα μαχαίρι αφαιρείτε προσεχτικά το εσωτερικό από τα όστρακα και κρατάτε μερικά (3-4 για κάθε πιάτο) με το κέλυφος για το σερβίρισμα.

Σουρώνετε (σε σουρωτήρι με λεπτές τρύπες ή τουλπάνι) τον ζωμό με το κρασί μέσα σε μικρό κατσαρόλι και το βάζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σουρώνετε και προσθέτετε επίσης, το υγρό από την συσκευασία των μυδιών, αν υπάρχει (βλ. tip πιο πάνω, στο κείμενο).

κριθαράκι με μύδια

Ετοιμάζετε το κριθαράκι με μύδια:

1) Σοτάρισμα. Σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο (1 κ.σ.) με το βούτυρο (2 κ.σ.) να ζεσταθούν καλά (χωρίς να καπνίζουν). Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά να μαλακώσει -χωρίς να αλλάξει χρώμα.

2) Κριθαράκι. Προσθέτετε το κριθαράκι και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα, ανακατεύετε για 1-2 λεπτά μέχρι όλοι οι κόκκοι του να έχουν καλυφθεί καλά από το μείγμα ελαιόλαδο-βούτυρο.
κριθαράκι με μύδια

Αρχίζετε να ρίχνετε τον ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας μέχρι σχεδόν να απορροφηθεί. Η φωτιά είναι μέτρια (προς χαμηλή), ανάλογα και με τις εστίες σας και διατηρείται σταθερή σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Περιμένετε μέχρι ο ζωμός που ρίχνετε να απορροφηθεί σχεδόν όλος, πριν προσθέσετε νέα ποσότητα. Προσθέστε λίγο αλάτι. Ανακατεύετε πάντα καλά ώστε το κριθαράκι να μην κολλήσει και συνεχίζετε έτσι μέχρι το τέλος, κρατώντας  μόνον 1/2 φλ. ζωμό αχρησιμοποίητο.
κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί

3) Συνοδευτικά: Μετά από περίπου 18 λεπτά, όταν το κριθαράκι έχει μεν μαλακώσει και χυλώσει, αλλά παραμένει στο εσωτερικό ακόμη al dente, προσθέτετε την 1 κ.σ. βούτυρο, τα καθαρισμένα μύδια, τον μαϊντανό, την παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον ζωμό που κρατήσατε (1/2 φλ.). Αποσύρετε από τη φωτιά και κάνετε ένα τελευταίο γρήγορο ανακάτεμα.

κριθαράκι με μύδια

Σερβίρισμα: Βάζετε το κριθαράκι με μύδια σε βαθύ πιάτο και στολίζετε με τα όστρακα κι ένα ανθάκι μαϊντανού. Μην ξεχάσετε να φέρετε στο τραπέζι τον μύλο για έξτρα άρωμα πιπεριού.

Print Friendly, PDF & Email
78

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

1 Comment

    • […] Η συγκεκριμένη μπεσαμέλ για θαλασσινά είναι σημαντική για την επιτυχία του πιάτου, γι’ αυτό μην την παραλείψετε. Ωστόσο, μπορείτε στη θέση του ζωμού γαρίδων να χρησιμοποιήσετε ζωμό από βράσιμο φρέσκων μυδιών (με τα κελύφη τους), στην ίδια ποσότητα (300 ml). Δείτε σχετικά και τη συνταγή κριθαράκι με μύδια και λευκό κρασί. […]

    Leave A Comment