Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τα πιο τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια. Το pandespani σας μεταφέρει τα πιο παλιά μυστικά της κουζίνας για να κάνετε τα πιο κριτσανιστά λαχανικά που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Στα περισσότερα ψητά και τηγανητά φαγητά, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, λάτρευα την τραγανή υφή και αντιπαθούσα σφόδρα τις μαλθακές εκτελέσεις που μου έβγαζαν συνειρμικά «προχειράντζα» και αμέλεια. Είμαι από τους οπαδούς της λογικής ότι η υφή αποτελεί ισότιμο παράγοντα απόλαυσης με την γεύση και έτσι πάντα λάτρευα τις κριτσανιστές εμπειρίες σε οτιδήποτε μπορεί δυνητικά να βγει τραγανό.
Τα τηγανητά κολοκυθάκια είναι απ’ τους αγαπημένους μου ελληνικούς μεζέδες και ελπίζω να μην διαβάζει τη δημόσια ομολογία μου ο αγαπητός μου follower του pandespani, γαστρεντερολόγος Δρ. Καλλιμάνης, αν και λόγω γκουρμέ περγαμηνών μπορεί και να μου το συγχωρέσει… Πάντως, αυτό το απλούστατο θεωρητικά φαγητό σπανίως μπορείς να το απολαύσεις όπως πρέπει, ήτοι με τραγανή υφή απ’ έξω που να μην κουβαλά ποσότητες λαδιού και να διατηρείται τουλάχιστον για το δεκάλεπτο του τσιμπήματος, ενώ ταυτόχρονα να νιώθεις τη φρεσκάδα της γεύσης απ’ το ίδιο το κολοκύθι από μέσα.
Συχνά στις ταβέρνες έρχονται παπαριασμένα και θλιβερά μαλθακά κολοκύθια σε πιάτα με υπόστρωμα από περισσεύματα λαδιού απ’ την κουτάλα (μα καλά, δεν έχουν τρυπητές και χαρτί;) ή στις καλύτερες των περιπτώσεων, κάποια τραγανά αλλά λαδερά μέχρι θανάτου, τα οποία σε διάστημα dt μετατρέπονται σε ανοργασμικές διατροφικές βόμβες.
Η παρέμβαση της Σωσώς
Την λύση όμως την βρήκα, ελέω θείας Σωσώς, εκ Κιβερίου Αργολίδας ορμώμενης. Στο οικογενειακό εξοχικό λοιπόν, στην Πελοπόννησο, φέτος βάλαμε κολοκυθιές στο μποστάνι και έτσι, πριν λίγο καιρό, μαζέψαμε κάτι υπέροχα οικόσιτα κολοκυθάκια. Μαζί και πολλούς ανθούς (θηλυκούς – αυτοί που βγαίνουν πάνω στα κολοκύθια – και αρσενικούς – αυτοί που έχουν μίσχο και βγαίνουν απ’ τον κορμό της κολοκυθιάς), που με την αγαπητή Fyllosophie ορεγόμασταν να τα φάμε τηγανιτά με ουζάκι στη βεράντα δίπλα στη θάλασσα, ως εισαγωγικό σε σαρδέλες στη σχάρα.
Ευτυχώς, πριν εφαρμόσουμε τις αμφιβόλου αποτελέσματος συνταγές της πόλης, παρενέβη η θεία Σωσώ, πολυπράγμων και χιουμορίστας άπαιχτη, η οποία άλλωστε είναι και υπεύθυνη για το μποστάνι, και μας έμαθε τα κόλπα… Ένα απλό μυστικό με το κουρκούτι να αποτελεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας και το αλεύρωμα το δεύτερο και το αποτέλεσμα έγραψε…
Λίγες μέρες μετά, repetition στην πόλη με δοκιμαστή την Pandespani όπου πήραμε και την τελική έγκριση και η συνταγή – αν και πολύ απλή – «έπρεπε» να ανέβει. Ομολογώ ότι χάρη στη Σωσώ και τα μυστικά της, το τελευταίο διάστημα έχουμε απολαύσει τόσο τα κολοκυθάκια όσο και τους κολοκυθανθούς του κήπου μας στην απόλυτα κριτσανιστή εκδοχή τους, καταφέρνοντας να εισπράξουμε όλη την γεύση της πρώτης ύλης.
Το ότι δεν είναι το ελαφρύτερο των μεζέδων το γνωρίζουμε και το παρακάμπτουμε οικειοθελώς χωρίς δεύτερες σκέψεις, γιατί το αποτέλεσμα πραγματικά αξίζει. Παρεμπιπτόντως την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε και με onion rings (δαχτυλίδια από κρεμμύδι) και βγήκαν εξίσου υπέροχα….
Κριτσανιστά τηγανητά κολοκυθάκια με κουρκούτι
Υλικά ( για 4-6 άτομα)
300 γρ. κολοκυθάκια και κολοκυθανθοί
150 γρ. αλεύρι (θα περισσέψει, αλλά για να υπάρχει περιθώριο)
1 κουτάκι μπίρα
100 ml ελαιόλαδο
100 ml σπορέλαιο (ή καλαμποκέλαιο κ.λπ)
αλάτι
Προετοιμάζετε τα κολοκυθάκια: Tα καθαρίζετε και τα κόβετε σε λεπτές εγκάρσιες φέτες πάχους 4-6 χιλιοστών (στρογγυλά). Τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι μαζί με όσους κολοκυθανθούς έχετε και πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι. Τα αφήνετε εκεί από μισή ώρα ως 3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.
Κάνετε το κουρκούτι: Ένα τέταρτο πριν χρειαστεί να τα σερβίρετε, παίρνετε 2 μεγάλα μπολ. Στο πρώτο βάζετε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνετε σταδιακά λίγο πάνω από μισό κουτάκι μπίρα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ελαφρά πηχτός χυλός. Στο δεύτερο μπολ βάζετε απλώς αλεύρι και λίγο αλάτι.
Tηγάνισμα εν σειρά: Βάζετε τα 2 λάδια σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Μέχρι να κάψει, αρχίζετε να βουτάτε ένα-ένα τα κολοκυθάκια και τους ανθούς πρώτα στον χυλό να πάρουν πάνω τους λίγο κουρκούτι και αμέσως μετά, τα αλευρώνετε στο δεύτερο μπολ.
Τα ρίχνετε ένα-ένα μέσα στο καυτό λάδι και ακολουθείτε τη διαδικασία σε σειρά μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Σε 3-4 λεπτά τα γυρνάτε απ’ την ανάποδη και σε άλλα 2 λεπτά τα αποσύρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας, με τη σειρά που τα βάλατε.
Επαναλαμβάνετε σειριακά μέχρι να ολοκληρωθεί το τηγάνισμα. Αν χρειαστεί λίγο ακόμη κουρκούτι, συμπληρώνετε με το υπόλοιπο της μπίρας και λίγο απ’ το αλεύρι.
Σερβίρισμα: Τα σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση με το που ολοκληρώνεται η διαδικασία, να είναι τραγανά και ζεστά (αν και δεν θα μαλακώσουν για αρκετή ώρα). Μπορείτε να συνοδεύσετε τα τηγανητά κολοκυθάκια με το κλασικό τους «ταίρι» το τζατζίκι ή ακόμη καλύτερα με ένα ντιπ από στραγγιστό γιαούρτι 2%, φρέσκο δυόσμο με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Σχετικά Άρθρα
29 Σχόλια
[…] Share this:EmailFacebookStumbleUponDiggRedditSharePrint ἀπό → 1. Recipes – Συνταγές, […]
[…] Πηγή Συνταγές Pandespani AKPC_IDS += "67802,";Popularity: unranked [?] 0 Αξιολογήστε το άρθρο Σχολιάστε Share on FacebookTweet it Εκτύπωση […]
[…] 2%, φρέσκο δυόσμο με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.Πηγή: Συνταγές PandespaniΕμφανίσεις: Loading…. 0 Ψήφισε το […]
[…] τα κρεμμύδια με την ίδια μέθοδο που κάνουμε τα τηγανητά κολοκυθάκια. Ρίχνουμε σε ένα μπολ την μπίρα και προσθέτουμε αλεύρι […]
[…] τα κρεμμύδια με την ίδια μέθοδο που κάνουμε τα τηγανητά κολοκυθάκια. Ρίχνουμε σε ένα μπολ την μπίρα και προσθέτουμε αλεύρι […]
[…] Το άρθρο με τη συνταγή για κριτσανιστά κολοκυθάκια τηγανιτά πρωτογράφτηκε στο p… […]
[…] (επιλογή από) κολοκυθάκια τηγανητά, πολίτικη ρεγγοσαλάτα, χούμους με ρεβίθια ή χούμους με […]
[…] τη μέθοδο των τηγανητών κολοκυθιών – συνταγές εδώ και εδώ. Συνδυάστε τα επίσης με άλλα λαχανικά σε […]
[…] στιλ είτε προς το ασιάτικο. Ακολουθείστε τη μέθοδο των κριτσανιστών κολοκυθιών και των τηγανητών λαχανικών. Συνδυάστε τα επίσης με […]
Δοκιμάστε και κουρκούτι «Tempura», με παγωμένο νερό και δείτε την διαφορά!
Nαι, είναι απίστευτα τραγανά και καθόλου λαδομένα. Το κόλπο της θείας είναι σούπερ και η εκτέλεση απλή και τέλεια! Το επιβεβαιώνω με χαρά (παρότι, κάπως γίνεται και δείχνω πάντα η πιο δύσκολη της παρέας – πειράζει?)
Γεια σου θεία Σωσώ με τα ωραία σου! Pandespani, εξαιρετικό κείμενο, φχαριστήθηκα ανάγνωση!
Τι κολοκυθακια είναι αυτά θεια Σωσω , να σε χαρώ !!!!!Pandespani να είσαι καλα που μας ανοίγεις τα ματιά και την όρεξη !!!!!!!!!!!!
Είμαι σίγουρος ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ καλή.
Παραθέτω και μια πολύ απλή συνταγή, χωρίς χυλούς και πολλά πολλά…
Είναι τα πιο εύκολα και αναμφιβόλως τα πιο τραγανά κολοκυθάκια που μπορείτε
να φτιάξετε. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Βάλτε αρκετό λάδι να κάψει( κατά προτίμηση σπορέλαιο, με το σνομπάρετε ) ‘Έχετε έτοιμο ένα μπολ με αλεύρι
κι ένα με νερό. Βουτήξτε τα κολοκυθάκια στο νερό ( όλα ). Κατόπιν στο αλεύρι.
Ανακατέψτε. Τινάξτε τα καλά, ένα ένα. Επαναλάβετε τη διαδικασία.
Πριν τα ρίξετε στο λάδι, τα ξαναβουτάτε στο νερό.
Δηλαδη : Νερό, αλεύρι, νερό, αλεύρι, νερό
Ναι, σίγουρα λειτουργεί κι αυτό το κόλπο. Θα δοκιμαστεί εκ νέου για να δούμε πόση είναι η διαφορά. Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας!
Γεια σας , σας γνωρισα σημερα απο το σκαι.
Η συνταγη με το συκωτι απιθανη,ευχομαι να σας γνωρισουν αρκετοι
και να μας χαρισετε λιγες απο τις γνωσεις σας.
Οσο για τα κριτσανιστα κολοκυθακια,εμεις οι περιβολαριδες ξερουμε ολα
τα κουρκουτια πολλα χρονια…ε!…οπως και η Σωσω ειμαστε μερακληδες.
Συμβουλη…βαλτε οπου μπορειτε ενα μικρο μποστανακι ειναι αντιστρες
αντικαταθλιπτικο και νοστιμο.
φιλικους χαιρετισμους!
Εεε λοιπόν, αυτό το τελευταίο αντικαταθλιπτικό, πολύ μου άρεσε 🙂
Στην Ισπανία χρησιμοποιούν ειδικό αλεύρι για τηγάνισμα. Πρόσφατα είδα σε διαφήμηση ότι και οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου διαθέτουν τέτοιο αλεύρι, αλλά δεν το βρίσκω ποτέ σε σούπερ μάρκετ εδώ στην Κέρκυρα όπου ζω. Κάνει τα τηγανητά ιδιαίτερα κριτσανιστά.
Στην Κέρκυρα τα τηγανητά (κολοκυθάκια και μελιιτζάνες) τα τρώμε σκορδαλιά πατάτας ιδιαίτερα κρεμώδη.
Μόλις γύρισα από ΑΒ όπου έψαξα και το αλεύρι που λέτε, αλλά δεν το βρήκα ούτε και κάποιο άλλο αντίστοιχο. Πάντως, επειδή τα έχω φάει τα κολοκυθάκια της συνταγής με νορμάλ αλεύρι, βγαίνουν όντως πολύ τραγανά. Ωραία η ιδέα του ντιπ σκορδαλιάς, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε 🙂
dokimaste anti gia nero sto xylo na valete mpyra k tote einai pou pragmatika tha glyfete ta daxtyla sas!! 😀
Τα γλύφουμε ήδη, γιατί είναι με μπύρα η συνταγή 😀 😀 😀
θα τα κανω αυριο
απλα υπεροχα δεν εχω λογια συγχαριτηρια
πολυ νοστημα και τραγανα
🙂
μολις τα εκανα απλα τελειααααααααααααααααααα μονο που αντι για τζατζικι παιδια λογω καταγωγης (η μανα μου απο την ιμβρο ειναι) τα συνοδευσα με σκορδαλια τουρκο να το καταλαβαινεις στο στομα σου τηγανισα και λιγες σαρδελες και παρεουλε με τσιπουρο τοπικο (καθοτι μενω μονιμα Λημνο ) ηρθε και εδεσε απιστευτα
🙂
Συγχαρητήρια για το site! Έχω μια απορία, αν βάλω μπυρα χωρίς αλκοόλ θα έχει μεγάλη διαφορά;
Na βάλετε όποια μπίρα θέλετε
^_^