γλυκό κυδώνι στη γάστρα – της φωτιάς

 
11/02/2019
 

γλυκό κυδώνι στη γάστρα Με χνουδωτά, αρρενωπά κυδώνια, φρεσκοκομμένα απ’ την κυδωνιά –όπως θα απαντούσε ο Σταυρίδης στον Γκιωνάκη όταν η ερώτηση ήταν «πορτοκαλάδα θέτε από πορτοκάλια«–, ο Μάνος έκανε ένα βροχερό βράδυ γλυκό κυδώνι στη γάστρα. Η συνταγή ήταν της Νέλλης απ’ το Νημποριό, απ’ όπου και τα εξαιρετικά μύδια σαγανάκι, που συχνά έχουν την τιμητική τους στους ουζομεζέδες μας. Το γλυκό κυδώνι στη γάστρα είναι ένα απλό, εύρωστο γλυκό, καθόλα μεταμορφώσιμο, με βάση την αρωματική παλέτα του καθενός.

γλυκό κυδώνι στη γάστρα γλυκό κυδώνι στη γάστρα

Επομένως, μιλάμε για μια βασική συνταγή, χωρίς δεσμεύσεις. Σας επιτρέπει να προσθέσετε όποιο μυρωδικό και αρωματικό σας αρέσει. Όχι επειδή στο γλυκό κυδώνι θα λείψουν τα τερτίπια απ’ τις έξτρα μυρωδιές και τα μπαχαρικά. Τουναντίον, από μόνο του, έτσι νέτο-σκέτο, «αγριωπό» σχεδόν, παρά την γλυκιά του γεύση, και με μόνη συνοδεία την φλούδα του (την οποία μπορείτε να αφαιρέσετε, αν θέλετε, πριν το σερβίρισμα), αποτελεί σχεδόν statement. Μονοσήμαντη γεύση, κυδωνένια, ερωτική, γλυκιά. Μαζί με μια ζεστή, την λες και καυτή, αναψοκοκκινισμένη αμφίεση, μια γαλιφιά στο μάτι απρόσμενη σαν ξαφνικό τσίμπημα σε ροζ μάγουλο.

Το γλυκό κυδώνι στη γάστρα για κάποιο λόγο εντυπωσιάζει καθώς μετουσιώνει την γλύκα της μαρμελάδας κυδώνι σε μπουκιές ολόκληρου φρούτου, που το μεν σιρόπι αμβλύνει ενώ το έντονο χρώμα τσιτώνει –γλυκό σε ψυχοθεραπεία; χμ, μπορεί.

γλυκό κυδώνι στη γάστρα γλυκό κυδώνι στη γάστρα

Γλυκό κυδώνι στη γάστρα

Προετοιμασία: 30 λεπτά περίπου για το καθάρισμα, ανάλογα με την ποσότητα και το είδος των κυδωνιών -αυτά της φωτογραφίας ήταν πραγματικά ζόρικα. 2 ώρες το μαγείρεμα – ψήσιμο, όπου όμως ασχολείστε περί τα 15 λεπτά. Εύκολη συνταγή.

Υλικά
κυδώνια
ζάχαρη λευκή – αναλογία 1:1
νερό – 125 ml ανά 1 κιλό κομμένου φρούτου
αρωματικά: βανίλια, κανέλα, γαρίφαλα – κατά βούληση
μυρωδικά: αμπαρόριζα

 

γλυκό κυδώνι στη γάστρα

Προετοιμάζετε τα κυδώνια: Τα πλένετε πολύ καλά με σφουγγάρι (ή/και σύρμα, αν χρειάζεται) για να φύγει το χνούδι. Δεν τα ξεφλουδίζετε.

γλυκό κυδώνι στη γάστρα

Με γερό και κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε στη μέση και πάλι στα δύο ή στα τρία. Τα ζυγίζετε για να υπολογίσετε τη ζάχαρη και τα μεταφέρετε στη γάστρα.

γλυκό κυδώνι στη γάστρα

Υπολογίζετε την αναλογία φρούτου προς ζάχαρη 1:1. Στη φωτό για 2.350 γραμ. κομμένα κυδώνια χρησιμοποιήσαμε 2.350 γραμ. ζάχαρη. Αντίστοιχα, με βάση το 1/2 ποτήρι (125 ml) νερό ανά κιλό φρούτου, βάλαμε 294 ml νερό.

γλυκό κυδώνι στη γάστρα

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε κατσαρόλα βάζετε το νερό και τη ζάχαρη. Βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό. Αποσύρετε και αδειάζετε το σιρόπι στη γάστρα με τα κυδώνια.

γλυκό κυδώνι στη γάστραγλυκό κυδώνι στη γάστρα

Βάζετε τη γάστρα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι τα κυδώνια να καρφώνονται με το πιρούνι.

γλυκό κυδώνι στη γάστρα

Ψήσιμο: Μεταφέρετε τη γάστρα στο φούρνο, στους 180 βαθμούς C και ψήνετε για 1 1/2 με 2 ώρες.

γλυκό κυδώνι στη γάστραγλυκό κυδώνι στη γάστρα

Σερβίριμα: Μόνο του, με γιαούρτι και παγωτό γιαούρτι (δείτε και το σπιτικό frozen yogurt) ή άλλο παγωτό της αρεσκείας σας. Το γλυκό κυδώνι στη γάστρα είναι αρκετά ουδέτερο αλλά παρουσιάζεται με πολλή άποψη. Ευνοεί την μαγειρική έμπνευση με το παραπάνω. Αφαιθείτε στην αυτοπεποίθησή σας και προχωρήστε με την πιο νόστιμη ιδέα που θα σας έρθει 😉

Print Friendly, PDF & Email
100

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment