Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα

 
09/12/2020
 
Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα
Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα

Μια χειμωνιάτικη ιστορία για τους λαχανοντολμάδες με κιμά…
…άρχισε σ’ ένα από εκείνα τα γιορταστικά τραπέζια περασμένων δεκαετιών, όπου οι καλεσμένοι δεν χωρούσαν καθιστοί και το φαγητό στρωνόταν σε μπουφέ.

Σε αυτά, η ποικιλία ήταν μεγαλύτερη, μια και οι στενές φίλες της οικοδέσποινας έφερναν μαζί με τα λουλούδια ή τα ποτά και το φαγητό στο οποίο ήταν καλύτερες. Έτσι, γέμιζε το κεντρικό τραπέζι με πιατέλες και ο καθένας έπαιρνε ό,τι και όσο ήθελε.

Μια τέτοια βραδιά, ήρθε και η σειρά μου να σερβιριστώ. Λόγω της οικειότητας με όλους σχεδόν, ήξερα ποια νοικοκυρά είχε ετοιμάσει τι. Φθάνοντας στην πιατέλα με τους λαχανοντολμάδες κοντοστάθηκα. Μέχρι τότε, όλα τα αυγοκομμένα φαγητά με άφηναν παγερά αδιάφορο. Ήταν όμως ένα πιάτο που είχε ετοιμάσει η οικοδέσποινα και ίσως να την προσέβαλα αν δεν δοκίμαζα. Πήρα λοιπόν ένα κομμάτι. Και ω του θαύματος, ανακάλυψα το αυγόκομμα !!

Στο δεύτερο και στο τρίτο σερβίρισμα, από την ίδια πιατέλα, ασχολήθηκα με το πιάτο ως σύνολο… και η κατάληξη ήταν την άλλη μέρα το πρωί, να ζητήσω από την αγαπημένη κυρία Καίτη την συνταγή, που έρχεται να στολίσει τα γιορτινά είτε τα κυριακάτικα τραπέζια μας.

Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα

Ντολμάδες και σαρμάδες

Οι ντολμάδες στις διάφορες μορφές τους είναι φαγητό, που συναντάμε σε όλη την Βαλκανική, τη Ρωσία, την Καυκασία, την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Έλκουν την ονομασία τους από το λεξιλόγιο της γείτονος, με σχετικές και παρόμοιες λέξεις να υπάρχουν στις γλώσσες όλων των παραπάνω χωρών. Στην τουρκική «ντολμά» σημαίνει «γεμιστός» και αναφέρεται σε όλα τα γεμιστά λαχανικά (ακόμα και στις ντομάτες).

Θα ήταν ίσως σωστότερο να χρησιμοποιείται ο όρος «σαρμά», που σημαίνει «τυλιχτός» και απαντάται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Στις χριστουγεννιάτικες γεύσεις της Μακεδονίας συναντάμε τα τυλιχτάρια με ξινό λάχανο (αρμιά), που επίσης είναι μικροί λαχανοντολμάδες ή σαρμαδάκια με κιμά και ρύζι. Κατά την ελληνική παράδοση, τα τυλιχτά γλυκά (ξεροτήγανα, δίπλες) και φαγητά με λεπτές ζύμες και φύλλα (σαρμάδες, γιαπράκια – «γιαπράκ» σημαίνει «φύλλο») συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού. Οι σαρμάδες με λάχανο, χοιρινό κιμά, ρύζι και μπαχαρικά είναι και το επίσημο φαγητό των Χριστουγέννων στην Καστοριά.

Με εξαίρεση τους πολίτικους, οι λαχανοντολμάδες δεν είναι «γιαλαντζί», δηλαδή «ψεύτικοι», αλλά γεμισμένοι με κρέας. Ο κιμάς που χρησιμοποιείται είναι κατά κανόνα δύο ειδών, από χοιρινό και μοσχάρι, χοιρινό και αρνί ή τράγιο ή αρνί και μοσχάρι, ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός.

Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα

Κρέας και αρώματα

Το κρέας στην πρωτόλεια μορφή του ήταν «βακιστό», δηλαδή ψιλοκομμένο με το μαχαίρι. Μιλάμε για άλλη διάσταση στην γεύση, όπου αυτό αντικαθιστά τον κιμά. Χρειάζεται όμως, δύο πολύ κοφτερά μαχαίρια, αρκετή τεχνική και πολύ υπομονή, οπότε ας μείνουμε στη μηχανή του κιμά, εκτός εάν ζητήσετε το βάκισμα από τον κρεοπώλη σας.

Ως προς τα αρώματα, οι λαχανοντολμάδες εμφανίζονται απλούστεροι από τους σαρμάδες, οι οποίοι συνδυάζουν φρέσκα ή/και ξερά μυρωδικά και μπαχαρικά. Συνταγές μικρασιατικής προέλευσης (αυθεντικές ή μη αποτελεί θέμα προς διερεύνηση) περιλαμβάνουν συχνά άνηθο και δυόσμο, υλικά που ενδεχομένως δανείζονται από τους ντολμάδες γιαλαντζί.

Οι λαχανοντολμάδες με κιμά της Σμύρνης περιέχουν μόνον ξερό κρεμμύδι και αρωματίζονται με κύμινο. Παλιότερα μάλιστα, συνήθιζαν να προσθέτουν στο πάνω μέρος των ντολμάδων, κάτω απ΄το πιάτο, ένα αρνίσιο κόκαλο για να εμπλουτίζεται ο ζωμός κατά το σιγοβράσιμο.

Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στη Θράκη, οι λαχανοσαρμάδες σερβίρονται και σκέτοι, ζεστοί, με ελαιόλαδο και καυτερή πιπεριά (τούσκα) για να συνοδέψουν τσίπουρο.

Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα

Ένα κατάλευκο πιάτο με εκπληκτική σάλτσα

Οι λαχανοντολμάδες με κιμά της συνταγής είναι ένα φίνο πιάτο, γευστικά και αισθητικά άρτιο. Τα βήματα της παράδοσης κινούνται με χάρη και εσωτερικό ρυθμό. Θα το έλεγε κανείς συνολικά μίνιμαλ, παρά τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, που έχει η παρασκευή όλων των εδεσμάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Υπάρχει μια μαγική ισορροπία σε γεύση και υφή και η αίσθηση ότι είναι φτιαγμένο για να προκαλεί αίσθηση και εντυπώσεις. Πράγμα, που σαφώς δικαιούται ένα τόσο επιμελημένο φαγητό. Ντολμάδες και ντολμαδάκια, σαρμάδες και γιαπράκια θεωρούνται – και είναι ως ένα σημείο-, ό,τι αποκαλούμε, ιδίως σήμερα, μπελαλίδικα φαγητά. Απαιτούν τεχνική, όχι απαραίτητα δύσκολη, μια πειθαρχία στα όρια της ζαχαροπλαστικής και χρόνο, το είδος πολυτελείας που στην σύγχρονη αστική ζωή βρίσκεται σε μόνιμη ανεπάρκεια.

Το μεγάλο ατού της συνταγής βρίσκεται στην λευκή κρέμα, η οποία είναι μια υβριδική σάλτσα που συγκεράζει το αυγολέμονο με τη μπεσαμέλ. Και μόνο γι’ αυτή, την ευφυώς δουλεμένη παρασκευή, οι λαχανοντολμάδες αλλάζουν επίπεδο. Κάθε μπουκιά καλύπτεται από ένα άσπρο, βελούδινο μυστήριο. Τρυφερό λάχανο, ζουμερή κρεάτινη γέμιση, βούτυρο και ελαιόλαδο, μαϊντανός, λεμόνι, όλα σε παράταξη έπονται.

Επιπλέον, η λευκή λεμονάτη κρέμα δεν είναι απλώς τρομερά νόστιμη. Είναι αρκετά πυκνή, αλλά αέρινη και ταυτόχρονα απίστευτα ανθεκτική. Δηλαδή, δεν αραιώνει ούτε γίνεται υδαρής (όπως ένα κανονικό αυγολέμονο) όταν την ξαναζεστάνεις, ακόμη και την τρίτη μέρα. Αυτό πριμοδοτεί το πιάτο με την ευκολία να παρακευαστεί σε δύο ή τρεις φάσεις και να ολοκληρωθεί την προηγουμένη του σερβιρίσματος. Πράγμα, ιδιαιτέρως βολικό για οποιδήποτε σύνθετη παρασκευή.

Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα

Tips και σημεία προσοχής

Υλικά και εκτέλεση ακολουθούν κατά γράμμα την παλιά συνταγή. Όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις, σημειώνονται ξεκάθαρα, ώστε να μπορεί ο καθένας να αποφασίσει κατά βούληση. Έτσι, στα χαρακτηριστικά έχουμε τα εξής:

  1. Λάχανο: Το βασικό υλικό των λαχανοντολμάδων ιδανικά πρέπει να είναι γλυκό και αφράτο – όχι πολύ σφιχτό. Και μεγάλο, γιατί διεκολύνει στο τύλιγμα τα μάλα. Τα λάχανα μάλιστα, είναι πάντα καλύτερα και νοστιμότερα, μετά τα πρώτα κρύα.
  2. Μείγμα κιμά από χοιρινό και μοσχάρι. Ο χοιρινός κιμάς είναι απαραίτητος. Όχι τόσο γιατί διαφοροποιεί σημαντικά την τελική γεύση, αλλά γιατί με το ενδομυϊκό λίπος του προσθέτει την απαραίτητη υγρασία στη γέμιση. Σημειώστε επίσης, ότι και ο μοσχαρίσιος δεν πρέπει να είναι απολύτως άπαχος, αν δεν θέλετε η γέμιση να βγει σφιχτή.
  3. Κυρίαρχο μυρωδικό: Είναι ο μαϊντανός, με ήπια εμφάνιση στη μύτη, η οποία δεν συγκρούεται με τον χαρακτήρα του λάχανου. Εντούτοις, αν θέλετε μια μικρή ενίσχυση, η προσθήκη λίγου άνηθου και (ακόμη λιγότερου) δυόσμου, ως είθισται στους σαρμάδες, δεν θα χαλάσει τους λαχανοντολμάδες σας. Εξ ου και αναφέρονται στα προαιρετικά υλικά. Το φρέσκο κρεμμυδάκι δεν συστήνεται.

Τέλος, τεχνικά, το αποτέλεσμα είναι πιο αφράτο χωρίς την προσθήκη αυγού στον κιμά, παρότι αναφέρεται στην παλιά συνταγή. Οι πρωτεΐνες του αυγού λειτουργούν συνδετικά στο κρέας, σφίγγοντάς το. Εκτός κι αν ο κιμάς είναι πολύ παχύς, είναι προτιμότερο να παραληφθεί.

Όπως σε όλες οι συνταγές του pandespani, οι οδηγίες είναι πλήρεις και αναλυτικές σε κάθε βήμα. Οι λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα είναι ένα από τα εκπληκτικά χειμωνιάτικα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με αυθεντικό γκουρμέ χαρακτήρα και περισσή άποψη. Αξίξει τον χρόνο του και την φροντίδα να βγει νόστιμο και καλοβαλμένο. Γιορταστικό.

Λάμπρος Τσιτσιμελής


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα
Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα

Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα

Προετοιμασία: 2.5-3 ώρες. Ζυμώστε πολύ καλά τον κιμά. Το μεγαλύτερο λάχανο διευκολύνει στο δίπλωμα, γιατί δίνει περισσότερα μεγάλα φύλλα. Με τα εξωτερικά μάλιστα, μπορείτε να κάνετε δύο λαχανοντολμάδες με κιμά από το ίδιο φύλλο. Δείτε τις οδηγίες και φωτό παρακάτω. Στον χειρισμό του καυτού λάχανου βολεύουν ιδιαίτερα τα γάντια μιας χρήσεως – δεν καίγεστε και κερδίζετε χρόνο. Θα χρειαστείτε μεγάλη κατσαρόλα και ένα πιάτο, το οποίο να χωράει άνετα μέσα της.
Τα προαιρετικά μυρωδικά δεν υπάρχουν στην ορίτζιναλ εκτέλεση. Αλλά δίνουν έξτρα άρωμα, αν τα θέλετε. Αντιθέτως, μάλλον δεν συστήνεται η χρήση αυγού, γιατί κάνει τον κιμά λιγότερο αφράτο στο τέλος.

Μπορείτε να ολοκληρώσετε το πιάτο την προηγουμένη. Κρατήστε τους έτοιμους ντολμάδες και την κρέμα χωριστά. Θα τα ζεστάνετε ευγενικά (χαμηλή φωτιά) πριν το σερβίρισμα. Η κρέμα δεν κόβει.
Μην κάνετε τους λαχανοντολμάδες τεράστιους – είναι άγαρμποι σερβιρισμένοι και χωριατεύουν μια τόσο ωραία δουλεμένη εκτέλεση. Σύνθετη συνταγή, μέτριας δυσκολίας, ειδικά την πρώτη φορά. Ακολουθήστε τα βήματα.

Υλικά (για 10-12 άτομα ή 32-36 λαχανοντολμάδες μήκους 8.5-9 εκ. πλάτους 3 εκ. και ύψους 2-2.5 εκ.)
1 μεγάλο λάχανο 2.5-3 κιλά
1/2 φλ. (125 ml) ελαιόλαδο
νερό να σκεπάζει σχεδόν τους λαχανοντολμάδες
3 κ.σ. βούτυρο σε κομμάτια

για τον κιμά
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος και 1/2 κιλό χοιρινός περασμένοι 2 φορές στη μηχανή
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3.5-4 κρεμμύδια κανονικού μεγέθους (περ. 350-400 γρ.)
2 κ.σ. ξίδι
1/2 φλ. (100 γρ.) ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
(1 αυγό και 1 ασπράδι: προαιρετικά, παρότι υπάρχει στην συγκεκριμένη συνταγή – γιατί σφίγγει τον κιμά)
1/2 -2/3 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
προαιρετικά: 2 κ.σ. άνηθος και 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένα
ημίχοντρο αλάτι (περίπου 1 κ.σ.), μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα (για 1 λίτρο υγρά)
7 κ.σ. βούτυρο
10 κ.σ. αλεύρι
1 κρόκος και 1 ολόκληρο αυγό
ο ζωμός από τους λαχανοντολμάδες (1 λίτρο)
χυμός από 1 ζουμερό λεμόνι
αλάτι, λευκό πιπέρι

Ετοιμάζετε τον κιμά:

Βάζετε το ρύζι σε καυτό νερό να μουσκεύει, όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά για τον κιμά. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια ή τα βάζετε κομμένα στα 4 για 3-5 δευτερόλεπτα στο μπλέντερ/μούλτι. Δεν πρέπει να είναι χυμός.

Κιμάς για λαχανοντολμάδες

Σε άνετο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τον κιμά. Σουρώνετε το ρύζι, το ξεπλένετε και το προσθέτετε. Ζυμώνετε τον κιμά πολύ καλά. Τον αφήνετε ως έχει όσο θα ετοιμάζετε το λάχανο για τους λαχανοντολμάδες με κιμά.

Πως ετοιμάζουμε το λάχανο για λαχανοντολμάδες βήμα βήμα

Προετοιμάζετε το λάχανο: Με κοφτερό μαχαίρι (και σχετική προσοχή) κόβετε περιμετρικά στο κοτσάνι με κλίση προς τα μέσα. Αφαιρείτε το κωνικό τμήμα και βάζετε το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με τη βάση προς τα κάτω. Προσθέτετε νερό, μισοσκεπάζετε με το καπάκι και το βράζετε για 10-15 λεπτά να μαλακώσουν τα φύλλα του.

Ελέγχετε στα 10 λεπτά και αφαιρείτε είτε ολόκληρο το λάχανο, με βαθιά, τρυπητή κουτάλα (και πολλή προσοχή) σε σουρωτήρι, είτε το αναποδογυρίζετε και βγάζετε τα εξωτερικά μαλακά φύλλα. Ενδείκνυνται τα γάντια. Αφήνετε το υπόλοιπο μέσα στο νερό, κλείνοντας το μάτι. Θα χρειαστεί να το ξαναβράσετε για τα πιο εσωτερικά φύλλα.

Κάνετε τους λαχανοντολμάδες με κιμά – δίπλωμα (βήμα βήμα):

Πως ετοιμάζουμε το λάχανο για λαχανοντολμάδες βήμα βήμαΑφαιρείτε κόβοντας από κάθε φύλλο το σκληρό τμήμα της βάσης. Στο υπόλοιπο βάζετε 2 κ.σ. (κοφτές πάντα) από το μείγμα κιμά (35 γρ.) και γυρίζετε τα πλαϊνά μέρη προς τα μέσα, πάνω στον κιμά. Διπλώνετε σχηματίζοντας ένα επίμηκες ρολό μήκους περί τα 8.5-9 εκ., διαμέτρου 2.5-3 εκατ.

Πως κάνουμε λαχανοντολμάδες βήμα βήμαΣυνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο για τους υπόλοιπους ντολμάδες.

Πως κάνουμε λαχανοντολμάδες βήμα βήμα

Σημείωση: Από τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα, μπορείτε να κάνετε δύο ντολμάδες από το καθένα, αν αφαιρέσετε το σκληρό νευρώδες μέρος, χωρίζοντας το φύλλο στα δύο. Επίσης, μπορείτε να κόψετε κάθετα το τελείωμά τους στο δίπλωμα, κάνοντας ένα τέλεια τυλιγμένο ρολό.

Λαχανοντολμάδες μαγείρεμα βήμα βήμα: στρώσιμο κατσαρόλας

Μαγείρεμα: Στη μεγάλη κατσαρόλα στρώνετε στη βάση/πάτο τα κοτσάνια και πάνω τους τα φύλλα που περίσσεψαν. Πάνω σ’ αυτά τοποθετείτε σε στρώσεις τους λαχανοντολμάδες, τον ένα δίπλα στον άλλο. Κάνετε τη δεύτερη στρώση κάθετη στην πρώτη.

Πως μαγειρεύουμε λαχανοντολμάδες

Προσθέτετε το ελαιόλαδο και μοιράζετε το βούτυρο σε κομμάτια. Ρίχνετε νερό να μισοσκεπάζει στο πάνω μέρος τους ντολμάδες και βάζετε το πιάτο. Φέρνετε σε σημείο βρασμού και ακολούθως χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 50-60 λεπτά.

Σημαντικό: Ο βρασμός θα πρέπει να είναι πολύ ήπιος, χωρίς αναταράξεις από κοχλασμό. Διαφορετικά, ο κιμάς θα βγει πιο κόμπακτ και σφιχτός.

Λαχανοντολμάδες με κιμά: ζωμός

Όταν οι ντολμάδες με κιμά έχουν μαγειρευτεί, αποσύρετε και αφήνετε 10 λεπτά εκτός εστίας να πέσει η θερμοκρασία. Φορώντας γάντια κουζίνας και κρατώντας το πιάτο στη θέση του, αδειάζετε τον ζωμό σε μπολ. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή, δεδομένου του βάρους της κατσαρόλας. Αν έχετε βοηθό, ζητήστε να συμπράξει. Θα έχετε περί το 1 lt ζωμό.

Ετοιμάζετε τη λευκή σάλτσα (μπεσαμέλ με αυγολέμονο):

αυγολέμονο με τον ζωμό από τους λαχανοντολμάδες

Σε μπολ χτυπάτε το ολόκληρο αυγό με τον κρόκο με αυγοδάρτη ή με μίξερ. Προσθέτετε σιγά-σιγά το λεμόνι και κουταλιές από τον ζωμό, πάντα χτυπώντας. Ο στόχος είναι να μην μαγειρευτούν τα αυγά, αλλά να ενωθεί το μείγμα πλήρως, δημιουργώντας ένα αραιό αυγολέμονο. Θα χρησιμοποιήσετε σχεδόν τον μισό ζωμό. Αν βιάζεστε, βγάλτε μια ποσότητα ζωμού να κρυώνει χωριστά ή/και προσθέστε 1 παγάκι.

Λευκή κρέμα με ρου (μπεσαμέλ) για λαχανοντολμάδες

Σε κατσαρόλι και μέτρια φωτιά ετοιμάζετε ρου όπως ακριβώς στην μπεσαμέλ. Δηλαδή, λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά δίνοντας μια πολύ πηχτή (roux) και κάπως κιτρινωπή μάζα.

Λευκή κρέμα για λαχανοντολμάδες

Ρίχνετε λίγο-λίγο πρώτα τον σκέτο ζωμό, πάντα ανακατεύοντας ώστε το μείγμα να μην σβολιάσει, και μετά τον ζωμό-αυγολέμονο. Συνεχίζετε το μαγείρεμα της σάλτσας σε μέτρια φωτιά (με ανακάτεμα) μέχρι να πήξει – περί τα 8-10 λεπτά. Προσθέτετε αλάτι και λευκό πιπέρι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε, ανάλογα με την γεύση σας.

Σημειώσεις:

#1. Στην αρχική συνταγή, οι οδηγίες γι’ αυτή την ανάμιξη αναφέρουν μπεν μαρί, όπου στο αυγολέμονο (με λίγο ζωμό) προστίθενται κουταλιές από το πρώτο υδαρές μείγμα του ρου με τον ζωμό. Μπορείτε να το εφαρμόσετε, αν σας βολεύει. Εντούτοις, είναι μακράν απλούστερο και ευκολότερο να ακολουθήσετε την κλασική μέθοδο-τουφλοσούρτη της μπεσαμέλ.

#2. Οι αναλογίες για βούτυρο προς αλεύρι αφορούν στη συγκεκριμένη ποσότητα ζωμού – 1 λίτρο ζωμός συν το αυγό με το ασπράδι. Το αποτέλεσμα είναι μια λευκή, βελούδινη σάλτσα, που όταν μισοκρυώνει είναι αρκετά πηχτή και κάθεται τέλεια στο σερβίρισμα. Όμως, είναι λιγότερο πυκνή σε σχέση με μια μπεσαμέλ πχ. για μουσακά ή λαζάνια. Αν την προτιμάτε πιο πηχτή, αυξήστε κατά 2-3 κ.σ. το αλεύρι και γενικά ακολουθήστε πιο κοντινές αναλογίες προς την μπεσαμέλ.

#3. Αν δεν χρησιμοποιήσετε τη λευκή κρεμώδη σάλτσα την ίδια μέρα, καλύπτετε την επιφάνειά της με διαφανή μεμβράνη, η οποία θα εφάπτεται πάνω στην κρέμα. Βλ. φωτό παραπάνω. Η σάλτσα δεν θα κόψει όταν την ζαναζεστάνετε.

Λαχανοντολμάδες με κιμά και λευκή κρέμα

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τους λαχανοντολμάδες με κιμά σε πιατέλα (ή πιάτα) τοποθετώντας τους ωραία σε στρώσεις. Ένα τόσο επιμελημένο ελληνικό φαγητό είναι κρίμα να μην παρουσιάζεται αντάξια. Προσθέτετε πάνω τους την υπέροχη λευκή σάλτσα και ελάχιστο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Είναι χρήσιμο να κρατήσετε μια ποσότητα χωριστά για όσους θέλουν περισσότερη σάλτσα στο πιάτο τους.

Print Friendly, PDF & Email
117

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment