Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια – του καροτσιέρη

 
29/10/2020
 
Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια
Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια στην κλασική συνταγή της Ρώμης – alla Carrettiera

Τα μακαρόνια με τόνο, μανιτάρια και σάλτσα ντομάτας προέρχονται από την κουζίνα της Ρώμης, όπου λέγονται τα «μακαρόνια του καροτσιέρη». Αν και λιγότερο γνωστά από την εμβληματική καρμπονάρα, είναι ένα κλασικό πιάτο, πλούσιο (όχι βαρύ), με ανυπέρβλητη νοστιμιά.
Η παραδοσιακή κουζίνα της Ρώμης χρησιμοποιεί τα απλά υλικά με ευφυΐα και υπερθεματίζει τερματίζοντας τους συνδυασμούς. Τα σπαγγέτι του καροτσέρηspaghetti alla Carrettiera ή Carrettiere – είναι ένα (ακόμη) εκπληκτικό παράδειγμα.

Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια

Καροτσέρη τράβα

Carrettiere ήταν ο καροτσιέρης, ο επαγγελματίας οδηγός κάρου. Μέχρι πριν τον πόλεμο, ήταν αυτός που διακινούσε εμπορεύματα, προμήθειες, ακόμη και ανθρώπους από διάφορα μέρη του Λάτσιο στη Ρώμη, με το κάρο του. Οι καροτσιέρηδες, το σύγχρονο ανάλογο ενός blend από φορτηγατζήδες και μεταφορείς, ανήκαν στα χαρακτηριστικά επαγγέλματα της εποχής, τόσο στην επαρχία της Ρώμης όσο και στη Σικελία.

Καροτσέρης μεταφέροντας ανθρώπους το 1890 στη Σικελία - φωτό wiki
Καροτσέρης μεταφέροντας ανθρώπους. 1890, Σικελία – φωτό wiki

Τα κάρα με άλογο διαχειρίζονταν όλα τα είδη εμπορευμάτων, δουλεύοντας για λογαριασμό άλλων. Μετέφεραν αγροτικά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, αλάτι, άνθρακα, κρασί, ξυλεία κλπ., σε προσυμφωνημένες τιμές, ανάλογα με τη διαδρομή.

Η μετακίνησή τους τότε ήταν συχνά ολόκληρο ταξίδι. Πέρναγαν από πόλεις και χωριά, αλλά έφταναν και σε απομακρυσμένα μέρη για να παραλάβουν ή να παραδώσουν το φορτίο. Βρίσκονταν μερόνυχτα στους χωματένιους δρόμους (οι απανταχού καρόδρομοι), μέσ’ τη σκόνη και τον ήλιο το καλοκαίρι, μεσ’ τη λάσπη και το κρύο τον χειμώνα.

Μεροδούλι μεροφάι

Στη διάρκεια της διαδρομής υπήρχαν ταβερνεία – οι οστερίες της εποχής. Εκεί έκαναν στάση για να ξεκουραστούν οι ίδιοι και τα άλογα, να φάνε, να ποτίσουν το ζώο, να μιλήσουν, να παίξουν χαρτιά και να τραγουδήσουν. Το τραγούδι ήταν συντροφιά και από τα ταλέντα, που λέγεται πως εξασκούσαν στη μοναξιά των πολύωρων διαδρομών. Έτσι, οι στάσεις για ανάπαυλα κατέληγαν συχνά σε πραγματική φιέστα.

Ένα χορταστικό πιάτο, όπως τα μακαρόνια με μανιτάρια και τόνο σε κόκκινη σάλτσα περιλαμβάνονταν σ’ αυτά που πρόσφεραν τα ταβερνεία στους ταλαιπωρημένους επαγγελματίες οδηγούς κάρου. Πλούσιο, νόστιμο, με υλικά από την περιοχή του Λάτσιο, αλλά και από την διπλανή Καμπανία.

Εντούτοις, τα σπαγγέτι του καροτσέρη απαντώνται σε διάφορες περιοχές της νότιας Ιταλίας, με διαφορετικές εκτελέσεις. Στην κουζίνα της Σικελίας, όπου έχουν επισήμως πολιτογραφηθεί, γίνονται χωρίς δεμένη σάλτσα ντομάτας. Είναι άλλη μια φτωχή, πλην ασυναγώνιστη σε γεύση, μακαρονάδα, με ελαιόλαδο, σκόρδο, μπούκοβο, ψίχουλα ψωμιού και μαϊντανό. Ενίοτε δε, προστίθενται κάπαρες και αντσούγιες.

Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια

Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια

Χαρακτηριστικά και tips

Στην κλασική συνταγή της Ρώμης πρωταγωνιστούν τα μανιτάρια. Αυτά σήμερα είναι ένας συνδυασμός των απλών πορτομπέλο με ξερά πορτσίνι. Αβαντάζ του συνδυασμού αποτελεί το γεγονός πως στο τελικό πιάτο υπάρχουν μανιτάρια σε κάθε μπουκιά. Την γευστικότητα αναβαθμίζουν τα πολύ ιδιαίτερα πορτσίνι, τα οποία όντας σε μικρή ποσότητα δεν επηρεάζουν και το κόστος του πιάτου.

Όπως και στην καρμπονάρα, η παντσέτα/ μπέικον στο τσιγάρισμα αναλαμβάνει να ενισχύσει τους κρεάτινους τόνους των μανιταριών. Εδώ, όμως, σημειώστε πως είναι προτιμότερο ένα λιγότερο καπνιστό μπέικον ή η απλή παντσέτα, κομμένη σε μικρά κομματάκια.

Μη καπνιστός, κανονικός είναι και ο τόνος (σε κονσέρβα). Επιλέξτε τόνο καλής ποιότητας. Παρότι διαλύεται σχεδόν στη σάλτσα, η υφή και η γεύση του παραμένουν ευκρινείς.

Μακαρονάδα με τόνο και μανιτάρια - spaghetti alla carrettiera

Η αυθεντική εκτέλεση απαιτεί κλασικά σπαγγέτι. Ακολουθήστε την όπως κι εμείς με τα Spaghetti No 5 Barilla. Σκληρό σιτάρι, τέλειο κράτημα και ένα μακρύ ζυμαρικό δια πάσαν έμπνευση. Ο χρόνος βρασμού είναι 9 λεπτά. Ωστόσο, θα κρατήσετε ένα λεπτό για την ολοκλήρωση στη σάλτσα, όπου ο βρασμός συνεχίζεται στο ανακάτεμα – βλ. οδηγίες.

Η μακαρονάδα με μανιτάρια και τόνο είναι διακριτικά πικάντικη, γιατί τόσο η πιπεριά όσο και το σκόρδο «ακούγονται» ελάχιστα. Αυξήστε την ποσότητά τους, αν τη θέλετε πιο καυτερή.

Τέλος, για την κάπως δεμένη κόκκινη σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιήθηκε (αντί τριμμένης ντομάτας ή της πασάτα) η αρωματική σάλτσα Toscana Barilla. Νόστιμη, βοτανική και ολοκληρωμένη από μόνη της, εμπλούτισε με τα μυρωδικά και την μεστή γεύση της το πιάτο.

Επιπλέον, μείωσε ακόμη περισσότερο τον χρόνο παρασκευής της σάλτσας, μια και η επιθυμητή πυκνότητα και υφή προσεγγίζονται από την αρχή. Έτσι, αρκούν μερικά λεπτά, ώστε απλώς να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.
Αν κάνετε καλοκαιρινή εκτέλεση με φρέσκια τριμμένη ντομάτα, αυξήστε τον μαϊντανό. Δείτε περισσότερα και γι’ αυτούς τους χρόνους στη συνταγή.

Travel tip:

Αν βρεθείτε στη Ρώμη, δοκιμάστε τα σπαγγέτι του καροτσέρη στην παραδοσιακή κουζίνα του Checco Er Carettiere, στο Trastevere (Via Benedetta 10).

Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια - του καροτσιέρη

Με δυο λόγια

Μια ιδιαίτερα γευστική, ιταλική μακαρονάδα, που προσεγγίζει τον κλασικό συνδυασμό σπαγγέτι με μανιτάρια, χωρίς κρέμα. Αλλά, με μεσογειακή, κόκκινη σάλτσα, ταιριαστή στο γήινο στοιχείο του πιο δημοφιλούς και πολυπρόσωπου μύκητα.

Τα μακαρόνια με μανιτάρια σε σάλτσα ντομάτας με τόνο είναι πιάτο με οικεία γεύση, κόμφορτ. Γεμάτο, χορταστικό (και οπτικά), με χαρακτήρα και αρώματα. Καταχωρείται στις πολύ αγαπημένες συνταγές, που ναι, είναι πολλές, αλλά οι ωραίες μακαρονάδες είναι ακαταμάχητες και δίνουν ντουζ πουάν στο καθημερινό τραπέζι. 😋😋😋

Αν η κουζίνα της Ρώμης σας αρέσει, δείτε και: ♦ σπαγγέτι αλ αματριτσιάνα, paglia e fieno ταλιατέλες αλά παπαλίνα, fettuccine Alfredo ή fettuccine al triplo burro, κοτόπουλο ψητό με λεμόνι και δενδρολίβανο, ουρά μοσχαριού με αρώματα και σέλινο (coda alla vaccinara).

Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια – alla Carrettiera

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 25-35 λεπτά το μαγείρεμα, ανάλογα με τη σάλτσα. Ετοιμάστε τα φρέσκα μανιτάρια, ψιλοκόψτε τα υπόλοιπα υλικά και ξεκινήστε τη σάλτσα όσο μουλιάζουν τα αποξηραμένα πορτσίνι. Βάλτε το νερό να βράζει όταν προσθέσετε τη ντομάτα. Έτσι, θα έχετε τον καλύτερο συγχρονισμό. Ρυθμίστε το καυτερό στοιχείο ανάλογα με τη γεύση σας. Η σάλτσα με τόνο και μανιτάρια είναι παντός καιρού. Ταιριάζει και με άλλα βασικά υλικά (ρύζι, αυγά, πατάτες). Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
400 γρ. Spaghetti No 5 Barilla
250 γρ. μανιτάρια φρέσκα
25-30 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μικρές σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μικρή καυτερή πιπεριά (φρέσκια ή ξερή) σε λεπτές ροδέλες ή 1 κ.γ. τσίλι φλέικς (μπούκοβο)
100 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους
400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα – εδώ χρησιμοποιήθηκε η αρωματική σάλτσα Toscana Barilla
160 γρ. τόνος κονσέρβα, στραγγισμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Spaghetti No 5 Barilla, σάλτσα Toscana, μπέικον, μανιτάρια, τόνος, ελαιόλαδο, μαϊντανός

Μανιτάρια, σάλτσα Toscana, μπέικον, σκόρδο, καυτερή πιπεριά

Προετοιμάζετε τα μανιτάρια: Σκουπίζετε τα μανιτάρια με βρεγμένο πανί ή τα βουρτσίζετε και τα κόβετε σε σχετικά λεπτές φέτες. Μουσκεύετε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε 300 ml καυτό νερό για 15-20 λεπτά και μετά τα κόβετε. Σουρώνετε και κρατάτε το νερό.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα τόνου με ντομάτα και μανιτάρια:

Σοτάρισμα μανιταριών

Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και προσθέτετε το σκόρδο και την πιπεριά (ή το μπούκοβο). Μόλις το σκόρδο δείχνει πως θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα, προσθέτετε τα κομμάτια του μπέικον. Όταν το λίπος του αρχίζει να λιώνει, βάζετε τα φρέσκα μανιτάρια και σοτάρετε για 3-4 λεπτά – να μην μαλακώσουν.

Σοτάρισμα μανιταριών και προετοιμασία σάλτσας

Βάζετε τα αποξηραμένα πορτσίνι, τη σάλτσα Toscana Barilla (ή τις ντομάτες), 100 ml από το νερό των πορτσίνι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 3-5 λεπτά με την σάλτσα Toscana Barilla ή 5-8 λεπτά για φρέσκες ντομάτες.

Τόνος και η σάλτσα του με μανιτάρια

Σάλτσα ντομάτας με τόνο και μανιτάρια

Διαχωρίζετε τον τόνο με πιρούνι κάνοντας τριμμένα κομμάτια και τον προσθέτετε στη σάλτσα. Σιγομαγειρεύετε για άλλα 10-15 λεπτά –  max. 10′ για τη σάλτσα Barilla. Σ’ αυτό το χρόνο ετοιμάζετε τα σπαγγέτι.

Βράσιμο και ολοκλήρωση των σπαγγέτι με τόνο και μανιτάρια

Κάνετε τα μακαρόνια: Τα βάζετε σε πολύ και αλατισμένο νερό (2 κ.σ.) να βράσουν – όταν το νερό κοχλάζει. Βράζετε κρατώντας 1 λεπτό από τον αναγραφόμενο χρόνο – ήτοι, 8 λεπτά για τα Spsghetti No 5 Barilla. Σουρώνετε, κρατώντας πάντα 1 φλ. από το νερό που έβρασαν για να προσθέσετε στην περίπτωση που η σύνθεση χρειαστεί έξτρα υγρασία.

Μεταφέρετε τα μακαρόνια στη σάλτσα με τον τόνο και τα μανιτάρια. Ανακατεύετε γυρνώντας τα για 1-2 λεπτά, ώστε η σάλτσα να ενσωματωθεί. Αν δείχνει πολύ πυκνή, προσθέτετε λίγο από το νερό των  μακαρονιών, που κρατήσατε. Αποσύρετε.

Μακαρόνια με τόνο και μανιτάρια

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τα μακαρόνια με μανιτάρια και τόνο σε πιατέλα ή πιάτα (ζεστά ανάλογα και με την εποχή). Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε τάχιστα.

Print Friendly, PDF & Email
118

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

1 Comment

    Leave A Comment