Κόκκινη, γλυκιά και ζουμερή η μαρμελάδα φράουλα θυμίζει θηλυκό που αποπλανεί κι αναστατώνει. Άπιστη, πάει από ψωμί σε φρυγανιά κι άλλοτε σε κρουασάν ή σε τάρτα, κλέβει την καρδιά του πρωινού κάθε ηλικίας κι ανακηρύσσεται πρώτη κυρία ανάμεσα στις μαρμελάδες. Φταίει μάλλον η φράουλα μέσα της, που προτού γνωρίσει την ζάχαρη και ‘δεθεί’ μαζί της, φλερτάρει με την σαντιγί και την μαρέγκα και επιδίδεται σε πονηρά παιχνίδια τύπου πάβλοβα.
Εκτός από γεύση, ομορφιά και νάζι, το αγαπημένο κόκκινο φρούτο διαθέτει – όντας φρέσκο βέβαια – σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες, μιας και είναι full στις βιταμίνες και στα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ο συνδυασμός υγεία και νοστιμιά δίνει έναν λόγο παραπάνω για να είναι η φράουλα top στις προτιμήσεις μας.
Ποικιλίες και καλλιέργεια
Χώρα καταγωγής δύσκολο να πούμε, καθώς πολλά είδη έχουν διασταυρωθεί από Αμερική και Ευρώπη για να προκύψει η σημερινή, ενώ αναφορές του φρούτου έχουν γίνει ακόμα και σε αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Την πρώτη θέση σε παραγωγή θεωρείται πως κατέχει η Κίνα και ακολουθούν οι Η.Π.Α. Η τεράστια ζήτηση της φράουλας έχει οδηγήσει σε καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων και πολλών ποικιλιών διαφορετικών σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα, γεύση, με πιο γνωστή την μπαμπάτσικου μεγέθους ονόματι Φράουλα Ανανάσα.
Αξιοσημείωτη είναι και η ποικιλία της λευκής φράουλας με το όνομα Pineberry, η οποία μπορεί να μοιάζει με φράουλα (σε άσπρο αντί κόκκινο), αλλά η γεύση και το άρωμά της πλησιάζει περισσότερο τον ανανά. Στην Ελλάδα έχουμε κατά κόρον την ‘ευρωπαϊκή’ μικροκαμωμένη σχετικά και γλυκιά φράουλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις λαϊκές και στα μανάβικά μας δεν κυκλοφορούν όλων των ειδών τα μεγέθη.
Καταλληλότερη εποχή για να καλλιεργήσει κάποιος φράουλες είναι οι αρχές φθινοπώρου. Η συγκομιδή τους γίνεται την άνοιξη εφόσον έχουν αποκτήσει το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Η φράουλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο φρούτο. Παρότι αντέχει σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, σε σκληρές συνθήκες χειμώνα απαιτεί προσοχή, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε καλλιεργούνται σε θερμοκήπια τα οποία βρίσκονται συνήθως κοντά στα κέντρα γενικής εμπορίας εξυπηρετώντας την άμεση μεταφορά.
Tip.
Για τις κυρίες αλλά και τους κυρίους, που περιποιούνται τον εαυτό τους: η φράουλα είναι εξαιρετική για μάσκα προσώπου, η οποία δίνει λάμψη και λόγω του σαλικυλικού οξέος που περιέχει καθαρίζει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ σε συνδυασμό με μέλι ενυδατώνει.
Γρήγορη μαρμελάδα φράουλα με λίγη ζάχαρη
Μα, μαρμελάδα φράουλα τον Αύγουστο; Ω, ναι. Όπως σας είπαμε αυτές τις μέρες το ρίξαμε στις μαρμελάδες. Λίγο ο καιρός, λίγο η έμπνευση, λίγο η υπογλυκαιμία και λίγο κάποιοι φανατικοί φίλοι μας που ήθελαν οπωσδήποτε μαρμελάδα φράουλα και μας έφεραν πολλές κι ας μην κεντράρουν στην εποχή.
Οπότε, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη συνταγή για την βασίλισσα των μαρμελάδων και να σημειώσουμε εδώ ότι περιέχει λίγη σχετικά ζάχαρη, πολύ φρούτο που το βλέπεις και το αισθάνεσαι όταν το τρως, είναι σούπερ αρωματική και έχει υπέροχο κόκκινο χρώμα.
Φτιάξτε την στον καιρό της χωρίς φόβο αλλά με πάθος και ικανοποιήστε βλέμματα και ουρανίσκους. Στο μεταξύ, περιηγηθείτε και στις υπόλοιπες μαρμελάδες του pandespani ξεκινώντας απ’ το πρόσφατό μας ροδάκινο, δείτε το σύκο, και θυμηθείτε γι’ αργότερα το κυδώνι. Ή, παίξτε ένα σκαλοπάτι πιο πάνω με τις λιγότερο συνηθισμένες γεύσεις όπως η μαρμελάδα πράσινης ή κόκκινης ντομάτας.
Χαμηλότερες σε κατάταξη φήμης, αλλά ισάξιες όσον αναφορά στην απόλαυση. Σύντομα ανάμεσα στα χαριτωμένα γυάλινα βαζάκια μας θα έχουμε και την ξεχωριστή μαρμελάδα πιπεριάς από τα θαυματουργά χεράκια της pandespani, την οποία μπορούμε να συνοδεύσουμε άψογα με κριτσίνι ή κάποιο τυρί – ανυπομονώ πολύ μαζί με σας.
Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
& hashtag #pandespani
Μαρμελάδα φράουλα σε 15 λεπτά
Προετοιμασία: 10 λεπτά και άλλα 15 λεπτά το μαγείρεμα. Θυμίζουμε ότι οι φράουλες πρέπει να είναι ώριμες και σφιχτές – όχι παραγινωμένες και να λιώνουν. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 3 βαζάκια των 200 γραμ.)
1 κιλό ώριμες φράουλες καθαρισμένες
300 γραμ. ζάχαρη
——————–
80 γραμ. ζάχαρη
25-30 γραμ. πηκτίνη
χυμός από 1 λεμόνι (περί τα 60 ml)
Ετοιμάζετε τις φράουλες: Τις πλένετε και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους. Ανάλογα με το μέγεθος, τις κόβετε στα δύο ή στα τέσσερα. Βάλτε στην κατάψυξη ένα μικρό πιατάκι να κρυώσει όσο κάνετε την μαρμελάδα.
Κάνετε την μαρμελάδα φράουλα: Σε φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μέτρια (προς χαμηλή φωτιά) βάζετε τη ζάχαρη (300 γραμ.). Αφήνετε να ζεσταθεί λίγο και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να αρχίζει να λιώνει (στα 3 λεπτά περίπου) και να γίνεται σιρόπι. Προσθέτετε τις φράουλες, ανακατεύετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά.
Βγάζετε το καπάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι η θερμοκρασία στο θερμόμετρο να φτάσει τους 100 βαθμούς C (1-2 λεπτά). Ξαφρίζετε και ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη (80 γραμ.) ανακατεμένη με την πηκτίνη και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε και βράζετε για άλλα 2-3 λεπτά.
Αποσύρετε και ελέγχετε το ‘δέσιμο’ της μάρμελάδας, βάζοντας μια μικρή ποσότητα στο παγωμένο πιατάκι και κάνοντας μια ευκρινή γραμμή. Μεταφέρετε την μαρμελάδα φράουλα σε αποστειρωμένα βάζα, αφήνετε να κρυώσει και τα κλείνετε.
Σερβίρισμα: Σε βουτυρωμένο ψωμί, σε φρυγανιά, σε μπέιγκελ, σε κρουασάν, σε… σε… σε… Η μαρμελάδα φράουλα είναι απλώς ακαταμάχητη!
Σχετικά Άρθρα
11 Σχόλια
[…] κρέμα αγγλική, ρυζόγαλο, ριζότο ανοιξιάτικο, μαρμελάδα φράουλα, κεφτεδάκια κοκτέιλ, φιορεντίνικη τρίπα, φακές με δύο […]
[…] να τραβήξει το επιπλέον λάδι. Τις σερβίρετε ζεστές με μαρμελάδα ή μέλι, με γλυκιά κρέμα και φράουλες, με σοκολάτα και […]
[…] προτίμησης μετά την νεαρά ευγενή της κατηγορίας, την lady-φράουλα. Το ότι ακολουθεί τη φράουλα και στη δική μας σειρά […]
[…] τα (με το πινέλο) με ένα κρύο μείγμα από 1 κ.σ. μαρμελάδα (φράουλα, κόκκινων φρούτων, κεράσι κλπ) που την έχετε ζεστάνει […]
[…] αρέσουν οι φράουλες; Δείτε επίσης: Μαρμελάδα φράουλα, Τάρτα φράουλα, Τιραμισού με φράουλες και […]
Πολυ περιγραφικη αναρτηση……νιωθω την γευση στον ουρανισκο μου…..
την θελω τωρα!!!!!!
🙂
Η πηκτίνη τι είναι και που θα την βρω? Συγχωρήστε με…πρώτη φορά θα φτιάξω 🙂
Η πηκτίνη πουλιέται στα σουπερμάρκετ – η μάρκα που συνήθως βρίσκω είναι Gelfix. Λειτουργεί πολύ καλά. Η συσκευασία έχει 2 φακελλάκια των 25 γραμμ. Ακολουθήστε όμως τη δοσολογία της συνταγής μας -έχει ελεγχθεί.
Καλημέρα. Εχω μια απορια οσο αφορα τη διατηρηρη της. Σε αυτη τη συνατγη αναφερεται οτι βαζουμε το καυτο μειγμα σε αποστειρωμενα βαζα, αφηνουμε να κρυωσει και μετα σφραγιζουμε. Ενω σε αλλη οτι βαζουμε το ζεστο μειγμα στα βαζακια και σφραγιζουμε απευ8ειας και αναποδογυριζουμε και αφηνουμε να κρυωσει. Με ποιον τροπο επιτυνχανουμε την κονσερβοιιποιηση ωστε να μπορεσουμε να τη διατηρησουμε εκτος ψυγειου για πολλους μηνες? Ευχαριστω!
Κανένας από τους παραπάνω τρόπους δεν είναι για πολλούς μήνες. Θα το ελέγξω και στα δύο άρθρα.
Για την κλασική κονσερβοποίηση θα πρέπει τα βάζα και τα καπάκια (με λάστιχο) να είναι αποστειρωμένα, να γεμίσουν με μαρμελάδα (αφήνοντας 0.6-1 εκατ. περίπου στο κλείσιμο) και να αφαιρεθεί ο αέρας (φυσαλλίδες), που μαζεύεται συνήθως στο κάτω μέρος ή ανάμεσα στο υλικό. Τα καπάκια μετά τοποθετούνται καυτά (θέλει ειδικό εργαλείο) και κλείνουν-σφραγίζουν ούτε χαλαρά ούτε πάρα πολύ σφιχτά. Εν συνεχεία τα βάζα όπως είναι γεμάτα, μπαίνουν σε νερό που βράζει για 10 λεπτά και όταν βγουν, μένουν για 8-10 ώρες (μια νύχτα) να κρυώσουν μόνα τους. Εκεί σφραγίζουν και τα ελέγχουμε. Εφόσον όντως σφράγισαν, μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερους από12 μήνες.
Κι εδώ μπορείτε να δείτε τα σχετικά εργαλεία