μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα

 
26/03/2019
 

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα Δύο φορές το χρόνο στον κήπο βρέχει λεμόνια. Κίτρινα, σφιχτά και ζουμερά, χωρίς οποιαδήποτε προσθήκη ενισχυτικού στο έδαφος. Mια νέα εποχιακή παρασκευή με τους καρπούς, που λυγίζουν τα δύο δένδρα και κυριολεκτικά σούρχονται στο κεφάλι, δεν ήθελε δεύτερη σκέψη. Τι καλύτερο από μια μαρμελάδα για να αξιοποιήσεις αρκετά λεμόνια; Iδού, έτσι, μια εύκολη και συγκριτικά γρήγορη, άκρως αρωματική μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ, φτιαγμένη με τον κλασικό τρόπο και τέσσερα όλα κι όλα υλικά.

Αυτές οι λεμονιές είναι τα πιο γενναιόδωρα δένδρα που έχω γνωρίσει. Βρίσκονται πλάι-πλάι. Η μία εντός κήπου, στην είσοδο και η άλλη στο ήσυχο πεζοδρόμιο, κι ανταγωνίζονται ποια θα κάνει τα περισσότερα ζουμερά λεμόνια της σεζόν. Η καρποφορία είναι στόχος τους, σαν να λένε “ορίστε, πάρε, πάρτα όλα”. Αν ο άνθρωπος μάθαινε απ’ τη φύση – την οποία, κατά τα λοιπά, υπεραγαπά – θα ήταν λιγότερο μίζερος και ψυχικά τσιγκούνης. Όπως και νάχει οι λεμονιές μας δεν φείδονται εαυτούς. Πληρούν τις δικές μας ανάγκες από νωρίς και γεμίζουν τις σακούλες των περαστικών. Και χαιρόμαστε γι’ αυτό.

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώραμαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώραμαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα

Μαρμελάδες λεμόνι με τζίντζερ ή σκέτες κυκλοφορούν πολλές και πιθανότατα καλές. Στην πλειονότητα όμως, απαιτούν τριπλοβρασίματα και αρκετό χρόνο ενασχόλησης. Το ζητούμενο εδώ ήταν να πετύχουμε μια πολύ ωραία μαρμελάδα, η οποία έχοντας τα υλικά έτοιμα, να μπαίνει πάνω στο ψωμί μας σε μια ώρα. Το πολύ.

Και αυτό έγινε. Αυτή η μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ χρειάζεται 50-55 λεπτά βράσιμο και, με ένα ενδιάμεσο 5λεπτο για να κρυώσει ο πολτός των υπολειμμάτων των λεμονιών, συνολικά περί την 1 ώρα για να μπει έτοιμη πλέον στα βαζάκια.

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα

Το φρέσκο τζίντζερ (η ρίζα) της ταιριάζει πολύ. Δένει με τα γλυκά αρώματα της φλούδας του εσπεριδοειδούς και ενισχύει την λεμονάτη γεύση με πικάντικες νότες. Αλλά, αν δεν είναι το αγαπημένο σας υλικό, απλώς παραλείψτε το. Ή αντικαταστήστε το με βανίλια ή άλλο μπαχαρικό (πχ. κάρδαμο) ή μυρωδικό της αρεσκείας σας.

Επίσης, σημειώστε ότι παρότι η μαρμελάδα ακολουθεί τον κλασικό τρόπο παρασκευής, η αναλογία λεμονιών προς ζάχαρη είναι από 0.85 :1 έως 1:1, όπου προφανώς βγαίνει πιο γλυκιά. Προτείνω να μείνετε στο 0.9 : 1, δηλαδή 900 γρ. ζάχαρη για 1 κιλό λεμόνια ζυγισμένα στην αρχή.

Αυτή είναι μια βασική, εύκολη και γρήγορη συγκριτικά, κλασική συνταγή για χρυσαφένια μαρμελάδα λεμόνι. Αν οι λεμονάτες γεύσεις σας αρέσουν – που μάλλον θα σας αρέσουν, αν διαβάζετε αυτό το άρθρο -, η συγκεκριμένη μαρμελάδα θα σας ενθουσιάσει. Δοκιμάστε την.

Έχετε λεμόνια; Δοκιμάστε επίσης:
♦ τσιζκέικ λεμόνι με μπισκότα τζίντζερ, ♦ λινγκουίνε με – άρωμα και γεύση – λεμόνι,
♦ κέικ λεμόνι, ♦ τάρτα λεμονιού, ♦ μπισκότα με λεμόνι,
♦ λεμόνια τουρσί, παστά, κονφί, ♦ γρανίτα λεμόνι με αλκοόλ ή χωρίς,
♦ κρύα τούρτα λεμόνι με ζελέ φρούτων,
♦ κοτόπουλο ψητό με λεμόνι και δενδρολίβανο,
♦ σκαλοπίνια με λεμόνι και πεπερονάτα,
♦ ράσσες μενιέρ με βούτυρο και λεμόνι,
♦ γκρανόλα με τζίντζερ και άρωμα λεμονιού χωρίς ζάχαρη.
Και για το πως παρουσιάζονται κομμένα στα πιάτα, δείτε το κομψευόμενο λεμόνι.

 

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα

Μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα

Προετοιμασία: 30 – 40 λεπτά. 50-55 λεπτά το μαγείρεμα. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο τουλπάνι και ιδανικά θερμόμετρο. Σε κάθε περίπτωση (με θερμόμετρο ή χωρίς), μην αποφύγετε το τεστ με το παγωμένο πιατάκι στην κατάψυξη. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 5 βαζάκια μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ)
1 κιλό λεμόνια από λεμονιά ή βιολογικά, ακέρωτα
850 -1000 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 κιλό (1000 ml) νερό
50 γρ. ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη

 

Ετοιμάζοντας τα λεμόνια για γρήγορη μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ

Ετοιμάζετε τα λεμόνια: Πλένετε τα λεμόνια και αφαιρείτε από τη φλούδα στίγματα ή ξερά τμήματα, αν υπάρχουν.
Με τον αποφλοιωτή βγάζετε μόνον την κίτρινη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι (όχι το λευκό μέρος) και την κόβετε σε λεπτά στικάκια (juliennes).

κομμένα λεμόνια για γρήγορη μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ

Κόβετε το επάνω και κάτω μέρος κάθε λεμονιού και ξανακόβετε κάθετα στη μέση. Στη συνέχεια φιλετάρετε κάθε μισό, αφαιρώντας τις ενδιάμεσες μεμβράνες και τα κουκούτσια. Συγκεντρώνετε όλα τα περισσεύματα σε μπολ.
Κόβετε κάθε φιλεταρισμένο κομμάτι κάθετα σε λεπτά τρίγωνα (περί το 0.5 εκατ.).

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα - βράσιμο

Προετοιμάζετε την μαρμελάδα λεμόνι: Βάζετε όλα τα κομμάτια (τρίγωνα και juliennes) σε άνετη κατσαρόλα και προσθέτετε το νερό. Όλα τα περισσεύματα τα κλείνετε σε τουλπάνι, που το στερεώνετε στην κατσαρόλα (με μανταλάκι ή μεγάλο συνδετήρα), έτσι ώστε το περιεχόμενό του να βρίσκεται μέσα στο νερό.
Επίσης, βάζετε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για να τεστάρετε την μαρμελάδα στο τέλος.

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα - πολτός υπολειμμάτων λεμονιώνστην μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα χρησιμοποιούμε πολτό υπολειμμάτων λεμονιών

Τοποθετείτε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζετε για 30 λεπτά. Αφαιρείτε το τουλπάνι σε μπολ και, αφού κρυώσει κάπως (5 λεπτά), το πιέζετε με τα χέρια σαν να το στύβετε, ώστε να βγει από το ύφασμα όσο το δυνατόν περισσότερος πολτός. Θα έχετε 6-7 κ.σ.

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα - βράσιμο - ολοκλήρωση

Ολοκλήρωση: Προσθέτετε τον πολτό στην κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το τζίντζερ. Φέρνετε σε βρασμό (μέτρια φωτιά), ανακατεύετε και ξαφρίζετε. Βράζετε για 20 λεπτά.

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ - τεστ μαρμελάδας με παγωμένο πιατάκι

Αν έχετε θερμόμετρο, χρησιμοποιήστε το τώρα. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 102-105 βαθμούς C, ανάλογα με το υψόμετρο που βρίσκεστε – η θερμοκρασία κατεβαίνει όταν το υψόμετρο αυξάνεται.

Παράλληλα ελέγξτε το δέσιμο βάζοντας 1 κ.σ. από την μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ στο κρύο πιατάκι. Αν περάσετε το δάκτυλό σας ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού και μένει ξεκάθαρη η γραμμή, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν όχι, συνεχίζετε το βράσιμο για 5-10 λεπτά ακόμη. Ελέγξτε πάλι στο 5λεπτο.

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα

Αποσύρετε και μεταφέρετε με προσοχή την μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε αποστειρωμένα βαζάκια αφήνοντας σχεδόν 1 εκατ. περιθώριο στην επιφάνεια. Τα κλείνετε και αφήνετε έτσι να κρυώσουν. Αν το κάνετε σωστά, στη μισή με 1 ώρα, θα ακούσετε έναν θόρυβο σφραγίσματος. Τα βάζα διατηρούνται έτσι για αρκετό καιρό.

μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ σε 1 ώρα

Σερβίρισμα: Η αρωματική μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ είναι τέλεια για το πρωινό κάθε εποχής, ταιριάζει όμως εξαιρετικά και με τυριά, ακόμη και με αλλαντικά.

Print Friendly, PDF & Email
2

Σχετικά Άρθρα

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

1 Comment

    Leave A Comment