20/12/2012
 

menu Χmas 2012Θέλω να κλείσω τη χρονιά χαμογελώντας! Φέτος ειδικά, από καθαρή επιθυμία και άποψη, κι όχι γιατί τα βλέπω όλα ρόδινα, εννοείται, κάθε άλλο. Μπορείτε να το πείτε πείσμα απέναντι σε όλα τα στραβά, τους κουτσούς ρυθμούς και τα λειψά και προς τα πίσω βήματα προς κάθε κατεύθυνση. Πείτε το αντοχή στην ταλαιπωρία, ανοσία στην γενικότερη ανοησία και στα πρόσφατα τρολ (βλέπε fb), αλλά και ντρεσάρισμα πια στο να λυγίζεις για να μην σπας.

Μπορείτε να το πείτε και επαναξιολόγηση των σταθερών και όσων δυνάμεων είναι πραγματικά σε θέση να επηρεάσουν την ουσία της ζωής μας, αυτό που είμαστε και τα πολλά ή λίγα που μας αφορούν κι αν έπρεπε να τα χωρέσουμε όλα αίφνης σε μια μοναδική αποσκευή, θα τα ξεχωρίζαμε στο τσακ-μπαμ και θα τα κρατούσαμε ως αδιαπραγμάτευτα να τα πάρουμε στην άλλη άκρη του κόσμου μαζί μας, κι ας πληρώναμε γερό υπέρβαρο. Είναι ένα μέτρημα καινούργιο, άλλο απ’ το περσινό, πάει εκείνο πέρασε φωτοβολίδα, μίνιμαλ μέτρημα που επικεντρώνεται στο τί τελικά είναι όντως σημαντικό και μέχρι πού οτιδήποτε (γεγονός ή ον) αποκτάει με την άδειά μας ή το φόβο ή και τα δύο, την ικανότητα να κουμαντάρει τη θέληση να προχωράμε και τελικά ελέγχει έτσι την ίδια την πορεία μας.

Κρύβουν μια ελευθερία τα λιγότερα, άπαξ και ξεκινήσεις να ξεφορτώνεσαι τη σκαρταδούρα, μπαίνεις με τα μπούνια στο τριπάκι να είσαι διπλά επιλεκτικός, γιατί δεν έχει πια νόημα η συλλογή των νέων αχρήστων. Λίγα και καλά, κατά πως απλά συνοψίζει σε εμβόλιμες φάσεις σοφίας ο λαός, όπου, βεβαίως και όσο είναι εφικτό. Κι αυτό έχει να κάνει εντέλει μόνο με τα συναισθήματα και τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις που τα προκαλούν. Aν όλα αυτά τα καθημερινά και ανθρώπινα στοιχεία, με τις πιθανές σχέσεις τους, τα βάζαμε σε ένα διάγραμμα Venn και περιορίζαμε το φόβο στο ελάχιστο κοινό υποσύνολο, η ζωή ως αντίληψη γίνεται ευθύς ευκολότερη και το υποκειμενικό σπουδαίο πιο ξεκάθαρο.

Θα μείνω στα ‘λίγα και καλά’ και θα συμπληρώσω ‘με λιγότερο φόβο και περισσότερο πάθος’. Ως στάση και ως ευχή. Όχι 10 πράγματα, αλλά 5. Και όχι τσακ-μπαμ, ξεπέτα, ποιος ο λόγος? Ας το, το τσουρούτικο, με τη  μισή καρδιά, μην το κάνεις καθόλου! ‘Βάλε κι άλλη αγάπη στο τραπέζι’, που θα έγραφε και η φίλη μας η Αναστασία Λ., μην τσιγκουνευτείς τη μια παραπάνω φροντίδα, επειδή ακριβώς επιλέγεις πιθανόν να είναι τα διαθέσιμα λιγότερα. Κάνε με τη θέλησή σου το καλύτερο δυνατό κι ας κινείται όλο το σύστημα στα μισά και στ’ αναποφάσιστα προθέσεων.

Τέτοιες μέρες που, ανεξαρτήτως θρησκευτικών προσεγγίσεων, αναδεικνύουν με κάποιο τρόπο και τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, είναι ωραίο να μοιράζεσαι με όσους αγαπάς και επιλέγεις να συμπορεύεσαι, τα πολλά ή τα λίγα. Και είναι ακόμη πιο ωραίο και ευγενές να το κάνεις με την ψυχή σου ολόκληρη!

xmas menu 2012

Μενού Χριστουγέννων 2012

ορεκτικά
πακετάκια καπνιστού σολομού
muffins με porcini

πρώτο πιάτο
κριθαράκι με βασιλομανίταρα

κύριο πιάτο
– χήνα γεμιστή με σύκα και λουκάνικο, ροδοψημένη στο φούρνο (δεν παίζεται)
και μαζί
α. τέλειες πατάτες ψημένες στο λίπος της (τραγανές απ’ έξω, μαλακές μέσα)
β.
gravy (δεν θα έλειπε με τίποτα)

επιδόρπιο
πάβλοβα με φράουλες ή ακόμη καλύτερα για την εποχή, με κόκκινα μούρα και φυστίκια Αιγίνης

Θυμίζω τη συνταγή μας για τα ωραία μελομακάρονα της Ελένης και τη συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή. Δείτε για έμπνευση και τα προηγούμενα χριστουγεννιάτικα μενού μας: του 2011, 2010 και 2009 – πιο πριν δεν έχει, καθώς και το τέλειο γεμιστό κοτόπουλο με άρωμα ανατολής.

Print Friendly, PDF & Email
27

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

    Leave A Comment