Δείπνο για 4 με 25 ευρώ!

 
20/04/2010
 

Καιρός είναι να σας τo πω.  To είπα κιόλας στον τίτλο. Αυτή ήταν η αρχική μου ιδέα για το blog και η πρόκληση! Πως θα δημιουργήσει κανείς ένα ωραίο δείπνο για 4 άτομα, που να τα έχει όλα -κι όταν λέω όλα, το εννοώ- και ταυτόχρονα να κινείται μέσα σε ένα δελεαστικά χαμηλό budget!
. . .

To παρασκήνιο: Η φώτιση μού ήρθε ένα πρωί, θάταν γύρω στις 10… Ξαφνικά έλαμψε το κλικ σαν τους βωβούς γλόμπους με τις πιτσιλωτές γραμμές ολόγυρα, που ανάβουν πάνω από τα κεφάλια των ηρώων στα παλιά καρτούν. Είχε προηγηθεί μια μέρα χαλαρή με μπάνιο στην πισίνα. Με κανα-δυό φίλους και με παιδιά στο σπίτι, τα δικά μου και φίλους τους. Κάπως αργά για μαγειρέματα -ναι, υπάρχουν και για μένα τέτοιες φορές-, πεινάσαμε όλοι ανεξαιρέτως, μικροί και μεγάλοι και όπως συχνά συμβαίνει σε όλους μας, παραγγείλαμε πίτσες διάφορες, ανάλογες με την ηλικία των πεινασμένων. Aυτό στην πράξη μεταφράζεται στα εξής: α) απλές μεγέθους L τύπου margarita για τα παιδιά με την  -χαρακτηριστική για μας ιδιοτυπία- παράκληση στο τηλέφωνο… η μισή της μιας πίτσας να έχει ελιές και η μισή της άλλης… πιπεριές(!)  β) ενήλικες πίτσες, λίγο πιο σύνθετες με λαχανικά, επίσης size L για τους μεγάλους. Τίποτα φοβερό ωστόσο, χωρίς κρεατικά, σάλτσες περίεργες της βασίλισσας και ζαμπονοειδή και χωρίς ειδικά γεμίσματα σε φόδρες της ζύμης – καθότι είμαστε όλοι της ιταλικής σχολής και παραλείπουμε τις φιοριτούρες. Το αναψυκτικό σε συσκευασία λίτρου (ίσως και 1,5lt) ήταν δωρεάν λόγω μεγέθους παραγγελίας. Οι πίτσες ήρθαν, τις φάγαμε και ξεπεινάσαμε με το παραπάνω χωρίς (δικό μου) κόπο. Ήπιαμε τα ποτά μας και αρκετό νερό -δεν έχω ακόμη καταλάβει που κρύβεται τόσο αλάτι στις πίτσες που παραγγέλνουμε έξω, ποτέ δεν συμβαίνει το ίδιο μ’ αυτές που φτιάχνουμε στο σπίτι… Περάσαμε άπαντες ωραία κλπ κλπ και είπαμε καληνύχτα. Με τον τρίτο πρωινό καφέ, την επομένη, μαζεύοντας για ανακύκλωση τις χάρτινες συσκευασίες που κλάταραν την απελπισία στον πάγκο της κουζίνας, έπεσε το μάτι μου στην απόδειξη του delivery, χάρτινη κι αυτή, μισοξεθωριασμένη, πρώην βρεγμένη γαρ. Το σύνολο ήταν 38,5 ευρώ, εννοείται χωρίς το πουρμπουάρ και με την μεγάλη cola δωρεάν.

Διπλοαναγνώσεις: Η πληρωμή ενός λογαριασμού φαγητού pret-a-porter είναι μια πράξη καθαρά διαδικαστική. Μηχανική θα έλεγα. Δεν ξέρω τι λένε οι ψυχολόγοι σχετικά ούτε αν έχουν επίγνωση του θέματος τα τμήματα marketing των διαφόρων εταιριών έτοιμου φαγητού. Καθώς για την συναλλαγή αυτή στέκεσαι αμφίρροπα, με το ένα πόδι μέσ’ το σπίτι σου και το άλλο έξω, ενίοτε έτσι είναι και τ’ αυτιά σου αν το κεφάλι βρίσκεται κάτω από το κούφωμα της πόρτας, ποτέ σχεδόν δεν συνειδητοποιείς το ακριβές νούμερο της απόδειξης που ακούς και παίρνεις, κι ας το εκφωνεί καθαρά ο άνθρωπος στην πόρτα σου! Ειδικά μάλιστα αν βρίσκεσαι σε μια περίπου κατάσταση ευφορίας! Αν, λόγου χάρη, εκείνη την ώρα περνάς καλά, κάποιος έχει «ρέντα» και πετάει τις ατάκες τη μια πίσω από την άλλη ή λέει ΤΟ πετυχημένο ανέκδοτο και όλη η παρέα ξεραίνεται στα γέλια, αισθάνεσαι ότι επιτελείς σχεδόν αγγαρεία που απλώς σηκώνεσαι και οδεύεις στην εξώπορτα να την ανοίξεις, να παραλάβεις και να πληρώσεις! Ναι, ακόμη κι αυτό, κι ας ξέρεις ότι πεινάς σαν λύκος κι εσύ και οι υπόλοιποι.
H ιδέα: Ελλείψει όμως του χαβαλέ, με τον καφέ στο χέρι και το πρωινό φως να εισβάλει από τους γυάλινους τοίχους της δικής μου κουζίνας και να φωτίζει τα άδεια κουτιά και τις ζαρωμένες αποδείξεις, τα γαλαζογκρί νούμερα της ταμειακής ως εκ θαύματος φαίνονταν μια χαρά! Την κοίταξα λοιπόν -φαντάζομαι μ’ αυτό το ακατ-ανόητο ύφος που παίρνει κανείς όταν είναι μόνος του και μπορεί να δείχνει από γελοία άγνοια έως άκαιρη καχυποψία-, έκανα ζούμ στο σύνολο και …κλικ… αυτό ήταν! Εκείνη τη στιγμή, μού ήρθε η φαεινή ιδέα. Να κάνω ένα σύνολο από αξιοπρεπή πλήρη μενού για 4 άτομα, ασυζητητί δημιουργικά και νόστιμα, που το κόστος παρασκευής τους να είναι αναλογικά ή/και αντικειμενικά ως απόλυτο νούμερο, πραγματικά μικρό. Σίγουρα λιγότερο από τις τέσσερις πίτσες της περίπτωσής μας… κάτι του τύπου 25 ευρώ!
. . .
Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε… Η ιδέα πήρε στο κεφάλι μου -κατά το κλισέ- σάρκα και οστά. Άρεσε και στους φίλους πολύ, παρότι σχεδόν παμψηφεί δεν θεώρησαν ότι το ποσό των 25 ευρώ θάπρεπε να είναι ανώτατο όριο κόστους και γι’ αυτό δεσμευτικό. Ίσως και να φοβήθηκαν ότι αν κόλαγα πατριωτικά σ’ αυτό το …25, ερχόμενοι στο εξής σπίτι μου, θα καταλήγαμε να πάρουμε όλοι μαζί master μακαρονοφαγίας κάθε είδους… Αλλά προφανώς δεν έγινε καθόλου έτσι, παρότι τρελαίνομαι για pasta και υπάρχουν απίστευτες μακαρονάδες που είναι και δημιουργικά άπαιχτες και εντυπωσιακές στο πιάτο και φυσικά εξαιρετικά νόστιμες.
Με νέα οπτική και με οδηγό το συγκεκριμένο concept η βιβλιοθήκη μου της κουζίνας ξεσκονίστηκε. Το χρειαζόταν άλλωστε – οι καλύτεροι φίλοι των βιβλίων, λένε, είναι η σκόνη και τα ποντίκια, αλλά τέτοια δεν έχουμε. Επανεξέτασα πολλές συνταγές που έχω κατά καιρούς κάνει, φιγουράτες και μη, με πολλή δουλειά ή γρήγορες, σύνθετες χρωματικά ή απλές κ.ο.κ. (συμπαθής συντομογραφία αυτή, φέρνει σε γλυκό). Καταγράφοντας όλες τις τιμές των υλικών -σε xl-άκι για ευκολία- ώστε η αποτίμησή τους να γίνεται πιο σύντομα, περνάω τις συνταγές πλέον από το σουρωτήρι κόστους, αναλύοντας και ανασυνθέτοντάς τες σε ευρώ. Ειδικά αυτή την εποχή, με την κρίση στο καθημερινό λεξιλόγιο, βρίσκω πως είναι καιρός να αρχίσει η ιδέα να υλοποιείται…

Στο blog τώρα δεν μένει παρά η πιο ευχάριστη δουλειά: η σύνθεση και η παρουσίασή τους σε οργανωμένα μενού κάτω από την κατηγορία με τον τίτλο «δείπνο για 4 με …Χ ευρώ» π.χ. 25 ή άλλο νούμερο, που θα προσδιορίζεται ακριβώς και θα ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος των υλικών, τα οποία κατά κανόνα είναι από άποψη βιολογικά! Και όπως γίνεται πάντα όταν μιλάμε για τιμές, βάζω τις γνωστές διευκρινήσεις που μπαίνουν στο τέλος: στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, δεν συμπεριλαμβάνονται ο χρόνος σας ως χρήμα σε οποιοδήποτε νόμισμα, το υγραέριο, το ρεύμα, η Φιλιπινέζα ή η Ουκρανή βοηθός, τα σύνεργα και σκεύη, τα καθαριστικά για το μετά καθώς και οι όποιες φθορές ανάμεσα στις οποίες πιθανόν και το μανικιούρ.
. . .

Οπότε:
Κάθε μενού στο «δείπνο για 4 με Χ (…ευρώ)» περιλαμβάνει:
μπουκιές καλωσορίσματος, αυτό δηλαδή που προσφέρεται με το ποτό πριν το δείπνο και οι Γάλλοι φίλοι μας συνηθίζουν να αποκαλούν amuse-gueule. guelle.
πρώτο πιάτο
δεύτερο ή κύριο πιάτο (προς τί το επίρρημα)
επιδόρπιο κοινώς γλυκό

Αν δεν πιστεύετε ότι όλα αυτά θα χωρέσουν στο λογαριασμό, χαίρομαι διπλά. Ιδού η ευκαιρία να το παρακολουθήσετε, να το διαπιστώσετε και να το δοκιμάσετε chez vous!
Σας κλείνω το μάτι και ξεκαθαρίζω πάντως, ότι δεν ευθύνομαι για το day after σας -κι εννοώ του δείπνου- κι αν λόγω επιτυχίας, το ρίξετε ελαφρώς έξω κι έχετε hangover!
(Aλλά, παρακαλώ, να μου το πείτε…)

Υ.Γ. Πολύ θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο σας αρέσει η ιδέα, ή σας φαίνεται μέχρι και …αδιάφορη στο πλαίσιο μιας πιθανής τοποθέτησης πιο gourmet! Προκαταβολικά δηλώνω πως σέβομαι απόλυτα κάθε άποψη.

Print Friendly, PDF & Email
10

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

14 Σχόλια

 • Ανώνυμος
  11 έτη ago

  Φανταστική ιδέα!!!

 • ppan
  11 έτη ago

  καταπλητικη ιδεα! το gueule εχει λιγοτερα λ και πιο πολλά υ 🙂

  • 11 έτη ago

   Τhnx για το σχόλιο και τη διόρθωση. Με μπερδεύει αυτός ο συνδυασμός ε & λ. Το διορθώνω πάραυτα και άλλη φορά μάλλον θα καταφύγω στο amuse-bouches…

 • camilo de pardale
  11 έτη ago

  Teleia idea!!! Poliu epikairi!!!
  Kai na mas kleineis to mati pio sihna….. Mas aresei!

  • 11 έτη ago

   Thnx Camilo.
   Etsi pou pame me tin TINA*- epikairotita, mas vlepo na vazo se ligo to kostos se ola ta post me sintages!

   *There Is No Alternative

 • linguine with scallops
  11 έτη ago

  να που βρηκα καποιον να με οργανωσει…..και στα οικονομικα της κουζινας!!!!
  thanks!!!!

  • 11 έτη ago

   … εδώ που τα λέμε, μ’ αυτή την αφορμή ανακάλυψα και έμαθα διάφορα χρήσιμα περί προϋπολογισμού φαγητού εντός και εκτός σπιτιού.
   Ευχαριστώ για το σχόλιο.

 • Ionanna
  11 έτη ago

  Kaili i idea,den leo . allla nomiza oti tha edines ta antistoixa menu. mipos den katalava kati sosta?

  • 11 έτη ago

   Χαίρομαι που σας αρέσει. Τα μενού έπονται… μείνετε συντονισμένη.

 • Irene
  11 έτη ago

  Πολύ καλή η ιδέα σου!!! Μπράβο!
  Θέλω πολύ επίσης να σε συγχαρώ για τις πολύ ωραίες συνταγές σου και το blog σου γενικά!!!

 • 11 έτη ago

  Ευχαριστούμε.

  • GEORGE
   10 έτη ago

   ολα καλά όλα ανθηρά

 • Σοφία Πανδή
  9 έτη ago

  Πολύ ωραία ιδέα τα χαμηλού κόστους μενού .Επειδή ασχολούμε με την κουζίνα και επαγγελματικά (δουλεύω στο δικό μας εστιατόριο ,αλλά δεν είμαι σεφ )μου αρέσι η ιδέα γιατί λόγω της κρίσης και εμείς κάνουμε κάτι αντίστοιχο .Φτείαχνουμε μενού οικονομικά για να μπορούν οι πελάτες να ξέρουν πως μπορούν να έρθουν να φάνε με ένα συγκεκριμμένο ποσόν ένα ορεκτικό ένα κύριο πιάτο και επιδόρπιο .

  • 9 έτη ago

   Σωστά κάνετε, η εποχή δεν σηκώνει εξτραβαγκάντζες στις τιμές. Ποιό είναι το εστιατόριό σας?

  Leave A Comment